BHRT - javni servis, državna radio-televizija
Moderator: anex
- erotica
#4276 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
BHRT ima pravo za kvalifikacije i sam euro 2028, kao i ligu nacija, nakon toga ide novi natječaj vjerovatno za period 2028-2034.
- Passat_B6
-
toska
#4278 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
Nije problem, dajte zahtjev, evo vam faktura, ako vam se ne sviđa angažujte privatnu produkciju.sime_cipol wrote: ↑12/07/2026 15:42Pa da radi FTV opet bi desetine radnika BHRT to radilo, jer FTV nema svoju produkciju.toska wrote: ↑12/07/2026 09:05 Sramota je da firma koja jedva preživljava prenosi SFF.
To su cjelodnevni živi prenosi 10ak dana koji sigurno koštaju i traže desetine radnika.
Zašto to ne bi radila FTV umjesto repriza reprize sapunica ili čak kantonalna TV?
Zašto ide živo po cijeli dan, kome? Ljeto, august, dosadni razgovori koje ni familija ne prati
Svaka čast Miri Purivatri koji je funkciju direktora RTV početkom 2000ih iskoristio za to, vjerovatno njegov glavni motiv za tu funkciju, tako ostalo do danas.
Slično Jasminu Durakoviću, uzeo funkciju da bi mogao raditi privatnu produkciju filmova i serija, eto ga sad nazad sa Bakirom H. i istom ciljem, vlastiti projekti, očekujte ubrzo, a FTV će biti koproducent, ne glavni.
Njima je JS važan kao i Japan.![]()
Nije samo tehnika i tehničko osoblje potrebno već i novinari, reporteri, voditelji, urednici i ko zna ko još.
A može BHRT i po starom, nećemo više praviti dva miliona gubitka mjesečno već dva i po, ne bavimo se tim tricarijama kao što je novac.
-
archi_a
#4279 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
Kaže na konferenciji srđan amidžić:" bhrt jeste dobio 6 miliona maraka iz viška prihoda regulatorne agencije ali da vas napomenem i da vam pokažem ima još viška oko 1,5 miliona. U rak-u je naš kadar i mi ćemo naći način da i to namaknemo za republiku srpsku. rtrs je dobila 20 miliona.
Separatistička bagra ne krije ništa, sve govori javno, iz centra institucija koje otvoreno ruše i najavljuje svaki svoj kriminalni korak. Osjećaju se nadmoćno jer misle da su nedodirljivi i da im se niko ne može suprostaviti.
Separatistička bagra ne krije ništa, sve govori javno, iz centra institucija koje otvoreno ruše i najavljuje svaki svoj kriminalni korak. Osjećaju se nadmoćno jer misle da su nedodirljivi i da im se niko ne može suprostaviti.
-
Apoll0
#4280 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
Da to nije onaj isti BHRT koji NE ZELI tj kobiva ne moze naci snimke koji su trazeni za sarajevo safari?
- Passat_B6
#4281 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
Nek od tih 6 miliona promijene studio za Dnevnik, ovaj sadasnji je zastario ko Grcka, imaju ga preko 10 godina. Onaj sto je bio za izbore je najbolji. Ili nek vrate dug EBU da bar mogu emitovati Eurosong mada mislim da od toga nema nista.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#4282 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
A koliko je dobila Federacija, ima li gdje podatak?archi_a wrote: ↑28/07/2026 12:11 Kaže na konferenciji srđan amidžić:" bhrt jeste dobio 6 miliona maraka iz viška prihoda regulatorne agencije ali da vas napomenem i da vam pokažem ima još viška oko 1,5 miliona. U rak-u je naš kadar i mi ćemo naći način da i to namaknemo za republiku srpsku. rtrs je dobila 20 miliona.
-
archi_a
#4283 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
Ovaj čedo o tome nije govorio. Bio je zauzet baljenjem za srpsku stvar i pobEdu, uz pomoć njihovog, srpskog kadra u institucijama!
- sime_cipol
#4284 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
Visak prihoda RAKa je bio 10 miliona. BHRT dobio 6, a entiteski emiteri ce dobiti po 2.
Ovih 20 je dobio od nečeg drugog i nece Ici RTRSu nego i drugim službama.
Ako je RS dobila 20, onda je Federacija dobila 40.
Prica za Zmaja od Sipova i sl
-
archi_a
#4285 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
Volio bih da dođeš do takvih podataka i da nas ovdje pozitivno iznenadiš takvom prezentacijom.
- sime_cipol
#4286 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
https://www.bl-portal.com/novosti/amidz ... iliona-km/
Imaju koeficijenti kako se ovo rasporedjuje. Nigdje haman ne spominje RTRS. Ide za puteve, komunikacije, mrezi, na 100 strana.
Kazem, ako je RS dobila 20, Federacija je dobila 40.
-
archi_a
#4287 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija

Kaže, njihov kadar u rak-u obezbjedio to. Ima još 1,5 milion i potrudit će se da i to namaknu rs-u. Ja vidim ono što vidim. Neka se neko ko zastupa interese države javi i demantuje ovo. Pokaže da nije ovako. Onda ću povjerovati. Do tada, kao i hiljadu puta do sad, zbog sitnih interesa i mrvica, popustilo se separatističkoj strani i njihovom uslovljavanju. Da, govorio je da je rs dobila, ne rtrs.
- sime_cipol
#4288 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
Pošto AI brze pretražuje internet, evo sta kazearchi_a wrote: ↑28/07/2026 15:28
Kaže, njihov kadar u rak-u obezbjedio to. Ima još 1,5 milion i potrudit će se da i to namaknu rs-u. Ja vidim ono što vidim. Neka se neko ko zastupa interese države javi i demantuje ovo. Pokaže da nije ovako. Onda ću povjerovati. Do tada, kao i hiljadu puta do sad, zbog sitnih interesa i mrvica, popustilo se separatističkoj strani i njihovom uslovljavanju. Da, govorio je da je rs dobila, ne rtrs.
Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) ostvarila je višak prihoda od 10 milijuna KM koji se usmjerava za razvoj elektroničkih medija i modernizaciju radiotelevizijskog servisa.
Raspodjela sredstava
Iznos od 10 milijuna KM viška prihoda RAK-a namijenjen je za unapređenje rada medija.
Dio sredstava usmjerava se kao podrška za radiotelevizijski servis poput BHRT-a i entitetske projekte.
Odluke o preciznoj raspodjeli donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.
U julu 2026. godine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o raspodjeli 10 milijuna KM akumuliranog viška prihoda nad rashodima Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) koji je ostvaren zaključno s krajem 2025. godine.
Raspodjela tog iznosa
6 milijuna KM dodjeljuje se Javnom radiotelevizijskom servisu BiH (BHRT) za modernizaciju i digitalizaciju.
2 milijuna KM usmjerava se Vladi Federacije BiH za razvoj elektroničkih medija.
2 milijuna KM usmjerava se Vladi Republike Srpske za iste namjene u tom entitetu.
Pored ovog iznosa namijenjenog javnim servisima i medijima, iz ukupno akumuliranih viškova prihoda RAK-a (uključujući sredstva od 4G mreže i licenciranja) odobrena su i druga operativna sredstva, poput 18 milijuna KM uplaćenih Vladi Republike Srpske za namjenske projekte.
Federacija BiH dobila je 2 milijuna KM od viška prihoda Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). Vlada Federacije BiH ova sredstva mora usmjeriti namjenski za razvoj i podršku elektroničkim medijima u tom entitetu.
Razlika u iznosima proizlazi iz činjenice da se radi o dvije potpuno različite odluke i različitim vrstama prihoda koje je Vijeće ministara BiH raspodijelilo. Kada se pogleda cjelokupna raspodjela, entiteti zapravo prate ranije dogovorene kvote, ali su namjene sredstava drugačije prikazane u javnosti.
1. Odluka o medijima (gdje su dobili jednako)
U sklopu odluke o raspodjeli 10 milijuna KM za sektor komunikacija i medija, oba entiteta su dobila potpuno isti iznos:
Federacija BiH: 2 milijuna KM za elektroničke medije.
Republika Srpska: 2 milijuna KM za elektroničke medije.
BHRT: 6 milijuna KM za modernizaciju opreme.
2. Odluka o infrastrukturi (odakle dolazi 18 milijuna)
Iznos od 18 milijuna KM koji je uplaćen Republici Srpskoj ne dolazi samo iz klasičnog viška prihoda RAK-a za medije, već iz ukupno akumuliranih sredstava od 4G mreže i licenci za univerzalnu mobilnu telefoniju.
Ova sredstva se ne troše na medije, već su Vladi RS-a dodijeljena za namjenske projekte prema odluci Ministarstva finansija i trezora BiH:
8,5 milijuna KM za razvoj transportne infrastrukture (putevi i mostovi).
3,3 milijuna KM za projekte digitalne transformacije.
2,4 milijuna KM za razvoj sektora komunikacija.
1,6 milijuna KM za razvoj telekomunikacija.
2 milijuna KM za elektroničke medije (što je onaj isti iznos iz prve odluke).
Federacija BiH također ima pravo na svoj pripadajući dio iz ovih sukcesivnih i akumuliranih sredstava od 4G licenci i infrastrukture (koja se u pravilu dijele u omjeru privrednih i infrastrukturnih potreba ili političkih dogovora unutar koalicija na državnom nivou), ali se njezina isplata i projekti rješavaju kroz zasebne odluke Vlade FBiH i resornih ministarstava.
-
Ajdinn4
#4289 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
Ne citirajte AI kao relevantan izvor.
- sime_cipol
#4290 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
https://www.klix.ba/vijesti/bih/forto-b ... /260715142

Evo, nije AIMislim da će Republika Srpska dobiti 18 miliona maraka, a Federacija 28 miliona maraka. Brčko distrikt će dobiti pola miliona, BHRT će dobiti šest miliona, a RAK 1,7 miliona", kazao je Forto.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4291 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
Fine pare dobija BHRT, ali imam osjecaj da je ovo isto kao kad sam ja uplatio ratu 1/300 stambenog 
- sime_cipol
#4292 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
Kako citam dalje po portalima, radnici nece dobiti nista, od ovih para im se nece uplatiti barem mali dio staza koji im se duguje, neće im se uplatiti dugovanja za TO koji nisu dobili od nove godine. Ovaj novac se može koristiti samo za razvoj, nabavku opreme, opremanje prostorija, studija. Ok i to im je uhar._BataZiv_0809 wrote: ↑28/07/2026 19:36 Fine pare dobija BHRT, ali imam osjecaj da je ovo isto kao kad sam ja uplatio ratu 1/300 stambenog![]()
Trebao bi nesto i menadzment da radi i da obezbjedi neki novac
-
archi_a
#4293 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
Sime, ovo već ljepše zvuči.
Ako.je za razvoj, nek urade HD u najvećem studiju u Bosni (pročitao sam negdje da je još sd), nek nabave HD reportažna kola za prenos većih događaja, utakmica, koncerata, predstava, godišnjica. Bar 10 kamera za tu režiju. I biće odlično. Moći će se raditi veliki projekti, bez da se iznajmljuju druge produkcije ili da slika bude kao 80-tih.
Ako.je za razvoj, nek urade HD u najvećem studiju u Bosni (pročitao sam negdje da je još sd), nek nabave HD reportažna kola za prenos većih događaja, utakmica, koncerata, predstava, godišnjica. Bar 10 kamera za tu režiju. I biće odlično. Moći će se raditi veliki projekti, bez da se iznajmljuju druge produkcije ili da slika bude kao 80-tih.
- sime_cipol
#4294 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
Rekoh ti ja, jos jedna velika pobEda za RS, ali kad se obraćaju Zmaju i slicnimaarchi_a wrote: ↑28/07/2026 20:09 Sime, ovo već ljepše zvuči.![]()
- Passat_B6
#4295 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
Pod hitno nek mijenjaju studio za Dnevnik, ovaj sadasnji je vec odavno za zamjenu.archi_a wrote: ↑28/07/2026 20:09 Sime, ovo već ljepše zvuči.![]()
-
archi_a
#4296 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
Multimedija desk je najmanji problem. Ovo je cnn-ovski fazon. Svjetski fazon gdje je u pozadini redakcija. Samo boje svjetla da promjene i eto osvježenja. Mada meni i ovo sad je ok, slika čista, puna boje, HD. A o ukusima ne treba.
Ima većih, prečih stvari, meni se čini. Al eto, i to ako treba.
Naša televizija, DRŽAVNA!
Naša televizija, DRŽAVNA!
- video
#4297 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
Pa dnevnik i ne ide iz studija vec iz deska i to poodavnoPassat_B6 wrote: ↑28/07/2026 21:48Pod hitno nek mijenjaju studio za Dnevnik, ovaj sadasnji je vec odavno za zamjenu.archi_a wrote: ↑28/07/2026 20:09 Sime, ovo već ljepše zvuči.![]()
- dulekrele
#4298 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
Mislim da je trenutno veci prioritet da se nahrane radnici i vrate neki dugovi. Pa šta ostane.archi_a wrote: ↑28/07/2026 20:09 Sime, ovo već ljepše zvuči.![]()
- Passat_B6
#4299 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
Svak ima svoje misljenje, mada sam ja vise za zamjenu studija. Imaju ga od 2014. kad su prvi put dobili HD opremu. Sjecam se da je isao promo za HD signal i tad je bio ovaj desk.archi_a wrote: ↑28/07/2026 21:53 Multimedija desk je najmanji problem. Ovo je cnn-ovski fazon. Svjetski fazon gdje je u pozadini redakcija. Samo boje svjetla da promjene i eto osvježenja. Mada meni i ovo sad je ok, slika čista, puna boje, HD. A o ukusima ne treba.
Naša televizija, DRŽAVNA!![]()
- video
#4300 Re: BHRT - javni servis, državna radio-televizija
Sve si gore lijepo sazmeo, od ove love kupiti napucana HD kola sa desetak kamera, studio A dici na HD verziju, uloziti jos u LED rasvjetu za A i B...archi_a wrote: ↑28/07/2026 21:53 Multimedija desk je najmanji problem. Ovo je cnn-ovski fazon. Svjetski fazon gdje je u pozadini redakcija. Samo boje svjetla da promjene i eto osvježenja. Mada meni i ovo sad je ok, slika čista, puna boje, HD. A o ukusima ne treba.
Naša televizija, DRŽAVNA!![]()