Milić Vukašinović

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
milojicabrzi

#976 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

PixelDrifter wrote: 28/07/2026 13:01 Nevjerovatna kolicina informacija. Fascinantno koliko fanovi mogu da znaju o bendovima koje vole.
Ako misliš na mene, nisam ja baš neki fan ZP, možda sam ih (ovo Sejino ZP) gledao 2-3 puta i to na nekim festivalskim svirkama, među više bendova, nikad "maksuzija" koncert. Jednom na Fiju-briju neke '97. i možda oko 2000.-te bila neka svirka u KSC Ilidža, bilo više bendova i to je to. Elvisa nisam imao prilike gledati, osim poslije rata kad je nastupao sa ZP. Neki drugi bendovi su moja sfera interesovanja.

Inače, sarajevski novinar Senad Avdić je dobar poznavalac New Primitives ekipe i tih bendova. On je sa njima otprilike i vršnjak, pa se dosta družio prije rata tih '80-ih, čak i učestvovao u nekom organizovanju koncerata itd. Dobri su članci kad on piše o tim bendovima i tim vremenima :run: :thumbup: :bih:
PixelDrifter

#977 Re: Milić Vukašinović

Post by PixelDrifter »

Pa, dobro, ali baratas sa zavidnom kolicinom informacija. Sta bi bio da si tek fan?
milojicabrzi

#978 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

DaysleepeR wrote: 28/07/2026 13:12 Major tradicionalno svira u AG-u tokom SFF-a, bude Darko svaki put.
Hajde, drago mi je da Masa i ekipa dođu, mada mislim da je AG možda premali prostor za to, mislim da je Sloga njima mjera, ako se ne varam i tamo su svirali.

@Altsa

Nije rah. Faris bio baš prosječan, bio je veliki talenat, naročito u mlađim danima. Snimio je album Pozdravi iz zemlje safari, fino i korektno, dosta je to tačno i čisto za nekog ko nema ni 18 godina.

Isto tako i Male priče o velikoj ljubavi, nije to sad neka ubitačna virtuoznost ali sasvim solidno. Kasnije sa Sikterom, nisam toliko pratio, možda sam ih 2-3 puta gledao.

Mada ima te crte što ti kažeš, da je malo bio izvikan, kao neki mega-giga muzičar, nije to baš bio, barem ne nakon rata i već osjetne ovisnosti, nema tu onda više ni muzičara ni preciznosti.
drag_gost

#979 Re: Milić Vukašinović

Post by drag_gost »

milojicabrzi wrote: 28/07/2026 11:59 Da, mislim da je ta pjesma Kao prije rata (preimenovana u Tvoga srca vrata), od Dine Šarana, ako nije i objavljena ili svirana od strane Štuka ili grupe Major, mislim da je Dare bio član Majora tih '80-ih, bio je dobar sa Velom.

Ima jedna anegdota sa njima dvojicom. Dare je nekad poslije rata, otprilike '98. godine, došao iz USA i boravio u SA neko vrijeme, snimao je te zime neke pjesme i spotove na RTV Vogošća, mislim da je bila neka parodija pjesme "Selma, da Bog da ispala kroz prozor" i još neke pjesme.

Dogovorio se sa Velom koji je tad vodio onu grupu Maja, da se nađu, i rekao mu da dođe u KSC u Vogošći, da će ga tamo naći. Međutim, RTV je bio u glavnoj - upravnoj zgradi KSC-a, a Vela greškom otišao u Sportsku dvoranu u Vogošći, koja je nekih 300 metara dalje, čuo neku muziku i buku, pa došao na probu jednog lokalnog benda da traži Dareta.

Oni mu objasnili da je na pogrešnoj adresi da treba otići par stotina metara niz ulicu, mislim da su ga čak i odveli, onako jaranski. Sjećam se da je Dare tada ozbiljno zahuktao da napravi neki muzički projekat u BiH, bio je u velikom entuzijazmu, ali je bio u priličnom "kulturološkom šoku", nakon povratka iz SAD, zbog razlike u životnom standardu, mentalitetu i svemu drugom tih poslijeratnih godina u SA (tada je Unitic još razrušen, a mnogi građani još imaju folije na prozorima), ipak odustao od toga i vratio se u SA, nije ostalo nekih velikih tragova od toga, osim tih nekih snimljenih pjesama.

Da, Žera je slično kao i Sula, ostao jedini Sarajlija i originalni član C. Jabuke, ostatak je prikupljen od muzičara iz HR. D. Jelčić-Cunja je originalni član Crvene jabuke i dugo je svirao sa Žerom poslije rata, oni su bili ta "jezgra" prijeratne postave benda.

Posvađali su se oko novaca, koliko se sjećam, jer se Žera ponašao kao lider i vodio finansije tako što je članovima benda davao muzičarske honorare, a sebi uzimao najveći dio kolača (slično kao što radi i D.Merlin i mnogi drugi). Nije se lova dijelila na jednake dijelove, Cunja je smatrao da je u toj podjeli oštećen, pa je nešto objavljivao na FB, poslije je i tužio, mislim da ima neku "Kanadsku frakciju" benda, čudi me da mu se Zlaja Arslanagić ne pridruži. Nakon njega, u bend dolazi Adrijan Borić, sin Nenada Nene Borića, nekadašnjeg bubnjara Divljih jagoda, koji živi negdje u okolici Zagreba (Ivanić Grad ili sl.) ako se dobro sjećam.

Rah. Faris Arapović, negdje je 4 ili 5 po redu bubnjar Zabranjenog pušenja, debituje na albumu Pozdravi iz zemlje safari, te neke '87. godine, kao srednjoškolac (mislim da je bio '70. godište i imao nekih 16-17 godina tada).

Isto tako tužna priča, droga ga je odvela na put bez povratka. Svirao sa Sikterom nakon prijeratnog razlaza Z. pušenja (malo ljudi zna da je ZP prestalo sa aktivnim radom nekad pred sam rat, pa bi vjerovatno i da nije bilo rata, došlo do razlaza te ekipe, zbog velike među-autorske sujete na relaciji Sula -Nele), poslije rata svirao sa Sikterom, oko 2000-te je već bio ozbiljno navučen, a negdje 2004./05. napustio je i Sikter. Umro je sa nepunih 50 čini mi se, nekad prije početka Covid pandemije, ima tome nekoliko godina.

Eto, još jedan kontra-argument ovima što tvrde da nije bilo droge u Z. pušenju i New Primitivesima,
Drago mi je da si Sikter spomenuo, Dare je inace jedan od clanova prve postave Siktera. Tu su cini mi se bili jos Soba i Bure...
drag_gost

#980 Re: Milić Vukašinović

Post by drag_gost »

milojicabrzi wrote: 28/07/2026 14:16
PixelDrifter wrote: 28/07/2026 13:01 Nevjerovatna kolicina informacija. Fascinantno koliko fanovi mogu da znaju o bendovima koje vole.
Ako misliš na mene, nisam ja baš neki fan ZP, možda sam ih (ovo Sejino ZP) gledao 2-3 puta i to na nekim festivalskim svirkama, među više bendova, nikad "maksuzija" koncert. Jednom na Fiju-briju neke '97. i možda oko 2000.-te bila neka svirka u KSC Ilidža, bilo više bendova i to je to. Elvisa nisam imao prilike gledati, osim poslije rata kad je nastupao sa ZP. Neki drugi bendovi su moja sfera interesovanja.

Inače, sarajevski novinar Senad Avdić je dobar poznavalac New Primitives ekipe i tih bendova. On je sa njima otprilike i vršnjak, pa se dosta družio prije rata tih '80-ih, čak i učestvovao u nekom organizovanju koncerata itd. Dobri su članci kad on piše o tim bendovima i tim vremenima :run: :thumbup: :bih:
Senad je u Rajvosi kod keke redovan gost godinama bio sa cijelom ovom poslijeratnom ekipom ZP.
turbofolk

#981 Re: Milić Vukašinović

Post by turbofolk »

milojicabrzi wrote: 28/07/2026 11:59 Da, mislim da je ta pjesma Kao prije rata (preimenovana u Tvoga srca vrata), od Dine Šarana, ako nije i objavljena ili svirana od strane Štuka ili grupe Major, mislim da je Dare bio član Majora tih '80-ih, bio je dobar sa Velom.

Ima jedna anegdota sa njima dvojicom. Dare je nekad poslije rata, otprilike '98. godine, došao iz USA i boravio u SA neko vrijeme, snimao je te zime neke pjesme i spotove na RTV Vogošća, mislim da je bila neka parodija pjesme "Selma, da Bog da ispala kroz prozor" i još neke pjesme.

Dogovorio se sa Velom koji je tad vodio onu grupu Maja, da se nađu, i rekao mu da dođe u KSC u Vogošći, da će ga tamo naći. Međutim, RTV je bio u glavnoj - upravnoj zgradi KSC-a, a Vela greškom otišao u Sportsku dvoranu u Vogošći, koja je nekih 300 metara dalje, čuo neku muziku i buku, pa došao na probu jednog lokalnog benda da traži Dareta.

Oni mu objasnili da je na pogrešnoj adresi da treba otići par stotina metara niz ulicu, mislim da su ga čak i odveli, onako jaranski. Sjećam se da je Dare tada ozbiljno zahuktao da napravi neki muzički projekat u BiH, bio je u velikom entuzijazmu, ali je bio u priličnom "kulturološkom šoku", nakon povratka iz SAD, zbog razlike u životnom standardu, mentalitetu i svemu drugom tih poslijeratnih godina u SA (tada je Unitic još razrušen, a mnogi građani još imaju folije na prozorima), ipak odustao od toga i vratio se u SA, nije ostalo nekih velikih tragova od toga, osim tih nekih snimljenih pjesama.

Da da.. Selma (alternativni naziv ''Dabogda ispala kroz prozor''). On zaista jeste snimio jedan čitav album. Na njemu su i kultna ''A sad mi se j..be za tebe'' i obrada Tomine pjesme ''Dva smo svijeta različita'' (Kiša je padala...) koja se na Daretovom albumu i zove ''Tomina pjesma''
Postavio bih ovdje i link na sve njih na yt, ali mi prolazi kroz glavu da je danas dan žalosti i nije vrijeme za muziku. Link na ''Kao prije rata'' sam već postavio, smetnuvši ovu onformaciju, ali vadim se na to da je to zaista balada odsvirana primarno na klaviru. Inače čitav taj njegov poslijeratni album imam na CD-u, a mislim i na MP3, ali mi treba baš puno vremena da se zarovim u tu arhivu.
Point.

#982 Re: Milić Vukašinović

Post by Point. »

A kakva je interna frka ispala u Regini, to nisam upratio?
DebelinJoe

#983 Re: Milić Vukašinović

Post by DebelinJoe »

Je li bio Nele ovdje?

https://www.klix.ba/magazin/showbiz/pro ... /260728127
Prošlo je 35 godina od koncerta za mir u Zetri: Desetine hiljada Sarajlija bile su protiv rata
tokio25

#984 Re: Milić Vukašinović

Post by tokio25 »

Pa pise u tekstu da je bio
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#985 Re: Milić Vukašinović

Post by _BataZiv_0809 »

Frajer ne cita sta postavlja, golemo
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#986 Re: Milić Vukašinović

Post by _BataZiv_0809 »

milojicabrzi wrote: 28/07/2026 11:59 nakon prijeratnog razlaza Z. pušenja (malo ljudi zna da je ZP prestalo sa aktivnim radom nekad pred sam rat, pa bi vjerovatno i da nije bilo rata, došlo do razlaza te ekipe, zbog velike među-autorske sujete na relaciji Sula -Nele),
Pisalo se dosta o tome na temi Nedjeljom u 2 kad je kod Stankovica gostovao Nele prije neke 2-3 godine.

Zadnju kafu kao clanovi ZP, ali i kao jarani su Sula i Nele popili u hotelu Evropa na (cini mi se) jesen 1990. Dakle prije svih sranja.

Inace kupio sam Neletovu knjigu da je citam na plazi, pa cu dati neki svoj osvrt na ovoj temi koja vec odavno transcendentuje svoj naslov.

Kad je zavrsim onda cu Sulinu. Mislim se, mozda ih je trebalo obrnutim redosljedom citati, ali opet neka Sula ima zadnju rijec :thumbup:

Inace prava si riznica znanja i samo pisi, ovo mi je sedmicama vec omiljena tema na forumu :thumbup:
eki to

#987 Re: Milić Vukašinović

Post by eki to »

Sexonova knjiga lijepo objasnjava pocetke nadrealista a i faze pusenja, sve je tu objasnjeno, preporuka
milojicabrzi

#988 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

DebelinJoe wrote: 28/07/2026 19:24 Je li bio Nele ovdje?

https://www.klix.ba/magazin/showbiz/pro ... /260728127
Prošlo je 35 godina od koncerta za mir u Zetri: Desetine hiljada Sarajlija bile su protiv rata
Da, bio je, kako piše, ali vjerovatno kao Nele Karajlić, tada već ZP nije aktivno više. Taj koncert je gurao Yutel, Goran Milić i ekipa, a nakon njegovih nacionalnističkih "izleta" poslije rata, manje je poznato i palo je u sjenu da je Nele uz "druge kulturne i estradne ličnosti", bio veliki "suporter" i promotor tadašnje Stranke reformista i Ante Markovića. Ta je stranka imala stvarno veliki zamah i podršku, barem u javnom mijenju, dosta pjevača, glumaca, sportista, javno je promovisalo i podržavalo tu opciju, jer se znalo da je Savez komunista, "dao svoje" u proteklih 40-ak godina, a niko nije priželjkivao porast nacionalnih tenzija, tako da su Reformisti bili zgodna alternativa, naročito nakon popularnosti Ante Markovića, i jačanja ekonomije. U dosta firmi u SA i BiH u tih godinu -dvije pred rat, plate su solidne i relativno se lijepo živjelo. Očekivao se ekstremno dobar rezultat tako da je veliko razočarenje bilo kad je stranka mislim jedva prešla cenzus, a nacionalne stranke odnijele ubjedljivu pobjedu.

ZP otprilike godinu pred rat, već nije aktivno, nije da se desio neki razlaz ili raspad, više prestanak aktivnosti. Inače, Nele tvrdi, ako mu je vjerovati, da je kod raznih nekih trzavica u bendu, kojih je bilo kao i u svakoj ekipi, u tih 10-ak godina on bio strana koja je popuštala "radi mira u kući", jer je shvatao da su Sejo i on, jezgro benda i da je najvažnije da su oni u koheziji, jer je u ZP od početka bila "fluktuacija" ostalih članova.

Nakon tog 4. albuma, tvrdi da je situacija u bendu bila napeta i da je razlaz bio neminovan, zbog autorskih neslaganja njih dvojice, a rat je samo "pospješio" taj raspad.

Inače, u izjavama i intervjuima, Nele i dalje tvrdi i nada se da će se "izgladiti" stvari sa Sejom i da će njih dvojica te trzavice riješiti
dembele

#989 Re: Milić Vukašinović

Post by dembele »

Znači do rata i Bijelo dugme i ZP out.
milojicabrzi

#990 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Point. wrote: 28/07/2026 19:20 A kakva je interna frka ispala u Regini, to nisam upratio?
Situacija je da je Davor Ebner izašao iz Regine prije nekoliko godina i to na sva zvona javno objavio. Okupio je neki bend i ekipu, kao projekat Ebner i počeo svirati, međutim, vidio je da ljudi traže stvari od Regine, i to one prijeratne, da to dobro prolazi, pa je i to počeo izvoditi.

Aco Čović, tzv. "beogradska frakcija" Regine, tvrdi da je osnivač benda, vlasnik prava na ime i autorskih prava, tome se usprotivio i odlučio sudski zabraniti korištenje imena i pjesama i mislim da je uspio, negdje je objavio da je dobio presudu i sudsku zabranu.

Ima na podcastu Balcast kod Amira Misirlića, gostovanje i jednog i drugog, u kojem iznose svoje viđenje stvari. Aco Čović dosta lijepo i razumno priča.
Tvrdi da su Davoru i dalje vrata otvorena.

Inače, nekad me iznenade neki pjevači, glumci i sl. od koji obično ne očekuješ neki intelektualan nastup i pristup materiji, Aco Čović baš korektan i kvalitetan intervju dao.

Uglavnom, unutar-bendovska svađa, slično kao i sa ZP.

Dosta je tih primjera u ex Yu muzici, sjećam se da su nekad poslije rata, postojala dva benda sa imenom "Osvajači" iz Kragujevca. Jedan je vodio Čipi, pjevač kad je izašao iz zajedničke ekipe, a drugi je vozio ostatak benda.

Srećom, nakon Čipijevih izleta u pop-folk vode, vratio se u bend i sada rade kao "Osvajači".

Naš Mostar Sevdah Reunion, imao je isto neke 2-3 frakcije, više se nije znalo ko je MSR i ko sa kim nastupa.

Inače, teško je voditi bendove, puno je tu različitih karaktera, interesovanja, radnih (ne)navika i sl. tako da su mi pravi kuriozitet ovi bendovi koji su uspjeli po 10-20 godina biti u istoj ili skoro istoj postavi uz neke minimalne personalne promjene. Takav je Bajaga, on je u 30 godina samo bio bubnjara promjenio, R.Čorba je takođe, manje-više u istom sastavu bila do samog kraja...
doktor78

#991 Re: Milić Vukašinović

Post by doktor78 »

milojicabrzi wrote: 29/07/2026 08:59
Dosta je tih primjera u ex Yu muzici, sjećam se da su nekad poslije rata, postojala dva benda sa imenom "Osvajači" iz Kragujevca. Jedan je vodio Čipi, pjevač kad je izašao iz zajedničke ekipe, a drugi je vozio ostatak benda.

Srećom, nakon Čipijevih izleta u pop-folk vode, vratio se u bend i sada rade kao "Osvajači".
Čipiju navodno trebala lova za liječenje supruge, a nije je mogao zaraditi kroz rock, nego sa ljigavim pjesmičuljcima tipa "Vino crveno", pa napravio bend "All stars Osvajači" sa klavijaturistom.
Gitarista Uroš nastavio sa "svojim" "Osvajačima".
Danas,mislim da su svi sem gitariste na okupu i da nastupaju kao Osvajači. Čipiju glas kroz godine dosta stradao. Jedno vrijeme s njima nastupao Tuzlak Emir Hot.
milojicabrzi

#992 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Da, "Srbijanski Iron Maiden" kako ih zovu...Mislim da je gitarista Hot još uvijek u toj ekipi, barem je donedavno bio :)

Tu je i opasni beogradski basista Cvika, dugogodišnjeg bubnjara N.Brankovića -Kongu, su zamijenili, sad im lupa Cozy, ima bubnjarski set od dva duluma površine, baš kao bendovi tog smjera iz sredine '80-ih.

U toj ekipi, mislim da je samo Čipi bio profi muzičar, nije radio ništa osim toga, ovi ostali su nešto i raduckali.

Vidim, sviraju po festivalima u Srbiji, dosta dobro zvuče uprkos godinama.

Oni su jedan od bendova, koje navodim kao primjer tzv."lokalne popularnosti". Iako su bili sasvim ok bend, nikada nisu bili popularni izvan Srbije, rijetko su svirali u BiH, u HR i SLO mislim nikako. Inače jako popularan bend kod rockerske ekipe iz Sandžaka, tamo Sjenica, N. Pazar i taj kraj, kunu se u "Osvajače". Imao sam nekad krajem '90-ih jedan cover bend, bili samnom u ekipi neki studenti iz Sandžaka na privremenom boravku u SA, pola repertoara nam bilo od Osvajača :thumbup:
Didier

#993 Re: Milić Vukašinović

Post by Didier »

_BataZiv_0809 wrote: 28/07/2026 19:47 Inace kupio sam Neletovu knjigu da je citam na plazi, pa cu dati neki svoj osvrt na ovoj temi koja vec odavno transcendentuje svoj naslov.
Na koju od Neletovih knjiga misliš?
trocadero

#994 Re: Milić Vukašinović

Post by trocadero »

Na kojoj plaži čitaš knjigu? :D
DebelinJoe

#995 Re: Milić Vukašinović

Post by DebelinJoe »

milojicabrzi wrote: 29/07/2026 09:54 Da, "Srbijanski Iron Maiden" kako ih zovu...Mislim da je gitarista Hot još uvijek u toj ekipi, barem je donedavno bio :)

Tu je i opasni beogradski basista Cvika, dugogodišnjeg bubnjara N.Brankovića -Kongu, su zamijenili, sad im lupa Cozy, ima bubnjarski set od dva duluma površine, baš kao bendovi tog smjera iz sredine '80-ih.

U toj ekipi, mislim da je samo Čipi bio profi muzičar, nije radio ništa osim toga, ovi ostali su nešto i raduckali.

Vidim, sviraju po festivalima u Srbiji, dosta dobro zvuče uprkos godinama.

Oni su jedan od bendova, koje navodim kao primjer tzv."lokalne popularnosti". Iako su bili sasvim ok bend, nikada nisu bili popularni izvan Srbije, rijetko su svirali u BiH, u HR i SLO mislim nikako. Inače jako popularan bend kod rockerske ekipe iz Sandžaka, tamo Sjenica, N. Pazar i taj kraj, kunu se u "Osvajače". Imao sam nekad krajem '90-ih jedan cover bend, bili samnom u ekipi neki studenti iz Sandžaka na privremenom boravku u SA, pola repertoara nam bilo od Osvajača :thumbup:
Osvajači su u Sarajevu kao klupski bend bili solidno popularni negdje 2010 - 2011. Imao sam ekipu pripavnika u firmi u to vrijeme i oni su se ložili na Osvajače.

Meni mnogo bolji bend slične filozofije, ali sa puno poštenijim pristupom i zvukom.

Negdje sam pročitao zanimljivu zezalicu: Kad su iz Srbije krenuli Osvajači, u Županji je zasvirala Opća opasnost.
Point.

#996 Re: Milić Vukašinović

Post by Point. »

Didier wrote: 29/07/2026 10:26
_BataZiv_0809 wrote: 28/07/2026 19:47 Inace kupio sam Neletovu knjigu da je citam na plazi, pa cu dati neki svoj osvrt na ovoj temi koja vec odavno transcendentuje svoj naslov.
I ima li je na latinici?
Didier

#997 Re: Milić Vukašinović

Post by Didier »

Point. wrote: 29/07/2026 11:35
Didier wrote: 29/07/2026 10:26
I ima li je na latinici?
Je li to fakat ne znaš ćirilicu?
Sociolog

#998 Re: Milić Vukašinović

Post by Sociolog »

Raja, najveća enigma jos Zlaja Arslanagić

Da li je ikad poslije rata dodao u Sa?

Da li ima ijedan neki pisani intervju s njim?

Po Bori Konticu(obožavam da slušam ovog covjeka na Youtube), on je bio Master mind sarajevske pop-rock skole, prilično talentovan tekstopisac
milojicabrzi

#999 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Interesantno je sa strane, "sociologije muzike", analizirati kako su prije i nakon rata na prostoru ex Yu, neki bendovi zadržali popularnost u svim bivišim republikama i uvijek su rado viđeni, neki su svojim političkim stavovima i izjavama, sami "zatvorili" sebi vrata na nekom području. Ima bendova koji su i prije, u vrijeme zajedničke države, kad nije bilo granica bili mikro-popularni na nekom svom području, a opet ima bendova, koji nisu bili svugdje baš uveliko prisutni prije rata, a da je nakon rata "porasla potražnja" za njima (npr. Merlin).

Od ovih što su "guzicom" zatvorili vrata, tu su prvaci Riblja Čorba, koja nikad poslije rata nije svirala u CRO ili Federaciji BiH. Zatim Galija, koja je bila ultra-popularna na Dalmatinskoj obali, tek je sada dostigla fazu da nastupa malo češće u Federaciji BiH, ne znam da li idu u HR.

Nele je također, uspio sebi zatvoriti "vrata zapada".

S druge strane, Prljavo kazalište, koje je '90-ih bilo nešto kao "nacionalno osviješten bend", sada prolazi i po Srbiji i CG, česti su po festivalima.

Parni valjak je uvijek dobro kotirao, svuda, to je ljubavna lirika, nema njih nešto u politici. Džiboni nije prije rata bio nešto popularan sa 8 putnikom, ali se nakon rata "izborio" za publiku u većini država Ex Yu.

Npr. Leb i Sol je bio apolitičan i Vlatko Stefanovski i sada dobro stoji, posebno je tražen po HR i SLO.

Uvijek mi je bilo čudno, zašto Smak iz Kragujevca, Kerber iz Niša, pa i Osvajači iz Kragujevca, nisu imali neku bazu publike puno izvan Srbije. I prije rata, bili su koliko-toliko popularni u BiH, ali nisu u zapadnim republikama.

S druge strane, Atomsko sklonište uvijek je bilo popularnije u Srbiji, čini mi se više nego u HR. Dok npr. Damir Urban, nikad nije bio nešto ultra-popularan u Srbiji, ima po neki koncert, ali po ostatku regiona razvaljuje.

Majke su npr. svugdje dobro došli, nema festivala u Srbiji, od Exita pa na dalje, da ih nema na listi bendova.

Ekipa koja je bila oko EKV-a, pa sada sviraju ove "Tribute bendove", Marko, Žika Todorović, Ćima, tvrde da EKV u svoje zlatno doba, krajem '80-ih, nije bio toliko popularan i slušan kao što je sada i to je zanimljiv fenomen.

Azra je slušana u svim prostorima, ovi projekti Pozdrav Azri, prolazili su svuda, od Slovenije do Makedonije.

S druge strane, Crna Gore, nema veze što je najmanja republika, mislim da nikada nije imala ozbiljan rock bend, bio je Makadam u kojem je bila sestra od Ipeta Ivandića i bend, mislim da se zove Perper, koji je njihov lokalni top bend, nikad poznat izvan Crne Gore.

Zabranjeno pušenje i Elvis J Kurtović bili su mega-popularni u ZG i BG prije rata, baš zbog tih sarajevskih "fora i fazona".

S druge strane Letu Štuke, nisu nikad napravili mega-proboj izvan BiH, ostali su nekako kao sarajevski lokalni bend, dok Zoster posljednih godina ozbiljno radi na promociji izvan BiH.

Dubioza kolektiv je internacionalni bend, davno prerastao ove prostore :-D kao i Goran Bregović, koji je to već ranije učinio...
JohnnyS

#1000 Re: Milić Vukašinović

Post by JohnnyS »

Ja taj uspjeh Zostera nikako ne kontam, pjesme bezveze, vokal težak ko crna zemlja, muzika gora od tekstova. Imam osjećaj da ih raja na silu sluša jer su naši i urbani, što god to značilo.
Post Reply