Prevaranti na PIK-u

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

semirsar

#7526 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by semirsar »

azdralovic wrote: 19/03/2026 15:36
Spoiler
Show
Laplace wrote: 19/03/2026 14:53 Sad ću ispasti nesavjesna mušterija. Našao artikal koji me zanima, kontaktirao prodavca, dogovorio da mu pošaljem artikal jer se nismo dobro razumjeli o čemu se radi. Poslao. Nema odgovora. Zvao. Ne javlja se. Opet zvao. Opet se ne javlja. Zvao još par njih, jedan se javio i obavio sam kupovinu. I sat i pol kasnije ovaj šalje poruku da mogu doći po taj artikal.

OK, razumijem da se ljudi ne mogu odmah javiti, ali ni ja nisam imao vremena čekati par sati da mi odgovori na poruku.
pa nisi obecao nikome nista
I meni kad treba hitno nesto zaredam svima sa porukama "ima li na stanju i gdje i kada se moze doci po to", prvi ko se javi njemu djevojka
Tako i ja, sta god mi treba, salji poruku na vise profila koji imaju to na stanju. Ko prije, sto kazes, tomu pare.
Ali mi se lani desila cudna situacija, na 3 profila poslao upit, i nakon par minuta sa sva 3 istovremeno dobio odgovor, ha sta je ovo mislim se... kad pogledah ista adresa i broj telefona od sve tri radnje u Zenici. :lol:
Laplace

#7527 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Laplace »

semirsar wrote: 19/03/2026 15:50
azdralovic wrote: 19/03/2026 15:36
Spoiler
Show
Laplace wrote: 19/03/2026 14:53 Sad ću ispasti nesavjesna mušterija. Našao artikal koji me zanima, kontaktirao prodavca, dogovorio da mu pošaljem artikal jer se nismo dobro razumjeli o čemu se radi. Poslao. Nema odgovora. Zvao. Ne javlja se. Opet zvao. Opet se ne javlja. Zvao još par njih, jedan se javio i obavio sam kupovinu. I sat i pol kasnije ovaj šalje poruku da mogu doći po taj artikal.

OK, razumijem da se ljudi ne mogu odmah javiti, ali ni ja nisam imao vremena čekati par sati da mi odgovori na poruku.
pa nisi obecao nikome nista
I meni kad treba hitno nesto zaredam svima sa porukama "ima li na stanju i gdje i kada se moze doci po to", prvi ko se javi njemu djevojka
Tako i ja, sta god mi treba, salji poruku na vise profila koji imaju to na stanju. Ko prije, sto kazes, tomu pare.
Ali mi se lani desila cudna situacija, na 3 profila poslao upit, i nakon par minuta sa sva 3 istovremeno dobio odgovor, ha sta je ovo mislim se... kad pogledah ista adresa i broj telefona od sve tri radnje u Zenici. :lol:
:lol:

Tako i ja lijevo vanjsko stop svjetlo za Nissana, otvorim tri ponude na OLX-u i skontam da je isti prodavac (imaju tri verzije: obične, LED i FULL LED).
tokio25

#7528 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by tokio25 »

Ima u banja luci radnja tehnicke opreme ima ajmo reci 3 profila
I sto je najgore stavi na sva 3 profila isto al sto je najgore nema tih stvari na stanju
mayab

#7529 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by mayab »

Mah , 90 posto tih "radnji" nikad ništa nemaju na stanju...
tokio25

#7530 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by tokio25 »

ja se ponadam ono evo nasao u bih da ne moram ganjati ebay ali ili sta vec kad kurko
nepass1

#7531 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by nepass1 »

tokio25 wrote: 21/03/2026 08:52 ja se ponadam ono evo nasao u bih da ne moram ganjati ebay ali ili sta vec kad kurko
Kod nas radnje sluze da umjesto tebe naruce sa ebay ili temu
tokio25

#7532 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by tokio25 »

Otprilike
S obzirom kakvih ljudi ima nije mi cudno

Al ajd ako ima na ali ebay temu nije problem narucit cu
Al problem je kad trazim npr neki specifican proizvod gdje je cak i mogucnost narucivanja iz vana mali problem
Ili ne dostavljaju u bih ili je dostava neka xxx cifra ili je stariji proizvod pa nije aktuelan u prodaji
zilla_

#7533 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by zilla_ »

Sta uraditi u slucaju kada korisnik oglasi jedan proizvod a posalje drugi koji je 5x jeftiniji. Prijavljeno olx-u medjutim dobijem odgovor da su oni nemocni. Je li moguce da nemaju obavezu da blokirajundoticni profil koji radi prevare na takav nacin.
Mehemed
Vozim: automobil

#7534 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Mehemed »

Čuj nemoćni, znači svako može varati kako hoće bez posljedica. E svašta...
Facility

#7535 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Facility »

zilla_ wrote: 22/07/2026 13:50 Sta uraditi u slucaju kada korisnik oglasi jedan proizvod a posalje drugi koji je 5x jeftiniji. Prijavljeno olx-u medjutim dobijem odgovor da su oni nemocni. Je li moguce da nemaju obavezu da blokirajundoticni profil koji radi prevare na takav nacin.
Šta je u pitanju?
zippoo87

#7536 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by zippoo87 »

zilla_ wrote: 22/07/2026 13:50 Sta uraditi u slucaju kada korisnik oglasi jedan proizvod a posalje drugi koji je 5x jeftiniji. Prijavljeno olx-u medjutim dobijem odgovor da su oni nemocni. Je li moguce da nemaju obavezu da blokirajundoticni profil koji radi prevare na takav nacin.
Za svaku online narudzbu/posiljku trazi da je dozvoljen pregled paketa i onda ti se ovakve stvari nece desavati,jer ces vidjeti da u paketu nije ono sto je naruceno. Ako vam izmisljaju kojekakve izgovore,ne kupujes od takvih i zavrseno.
avijon

#7537 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by avijon »

tako je i meni ali su ga ovi sa olx kontaktirali i Bgmi vratio je pare, mozda mu zaprijetili gasenjem profila. A da nije imao bi narudzbe svaki dan bez uručenja :lol:
Isner

#7538 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Isner »

Kao što rece neko, imaš opciju da prilikom preuzimanja otvoriš i prekontrolišeš naruceno...ako to nije "to" fino vratiš... Jedini što možeš je da tražiš povrat novca i da mu vratiš robu al vjerovatno nece pristati pa mu složi negativnu ocjenu uz komentar i sve to napiši...

Ja sam imao dvije takve reklamacije, jadan kupio pa se poslije 7 dana predomislio, drugi nije bio zadovoljan kupljenim pa tražio pare nazad, nije problem, oni trak robu nazad, ja trak pare njima i mirna Bosna...
Apoll0

#7539 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Apoll0 »

Mehemed wrote: 22/07/2026 14:10 Čuj nemoćni, znači svako može varati kako hoće bez posljedica. E svašta...
Hajde da napraivmo mali eksperiment. Kako ti prodajes na olxu, ja cu da narucim od tebe i da nakon sto mi posaljes ono sto smo dogovorili javim se olxu i kazem da nisam dobio. AI ce mi generisati sliku, ili cu slikati prazan paket i trazit cu da te banuju.

Pretpostavljam da ces ti ostati doslijedan i reci im kako imaju mgucnost i trebaju da te banuju, jer ja eto kao tvrdim da si prevarant, poslao sam slike, ili sta, ocekujes da vrse forenzicke dokaze ko je od nas dvojice rekao istinu?
Mehemed

#7540 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Mehemed »

Ne bih da eksperimentišem, profil mi je iz 2011e godine i imam dosta uspješnih suradnji, kao i dosta kredita.
Apoll0

#7541 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Apoll0 »

Poenta je ta da dobijes odgovor. Na online pijacama ne mozes ustanoviti ko govori istinu, prodavac, ili kupac. Ovdje je vjerovatno kupac u pravu, no kako to neko moze dokazati? Sta ako prodavac pristane i kaze "da tako je, kupac je u pravu, neka mi posalje artikal nazad", a a kada dodje nazad, onda se prodavac posalje da mu je dosao prazan paket? Sta onda?
Mehemed

#7542 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Mehemed »

Zato je snimanje otpakivanja poželjno. Ja sam uvijek snimao prilikom otpakivanja i testiranja ako je moguće testirati odmah u tom trenutku.
zippoo87

#7543 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by zippoo87 »

Mehemed wrote: 23/07/2026 21:36 Zato je snimanje otpakivanja poželjno. Ja sam uvijek snimao prilikom otpakivanja i testiranja ako je moguće testirati odmah u tom trenutku.
To je isto dobra metoda,mozda i najbolja.
Ja cesto narucujem i dolazi mi i tako felericna roba,otpakivanje ide pred kurirom i kada ustanovim da nije kako je trebalo biti,uslikam par slika i kazem da vracam paket. Ponovo zapakujemo i ide nazad. Onda ovom prodavcu posaljem slike sta uvaljuje i kazem da sam vratio paket.
Nekada i preuzmem,kontaktiram prodavca i pitam ga hoce li umanjiti cijenu,jer roba ima ostecenja koja nije rekao,uslikao,naglasio ili ce da mu vratim paket. Neki spuste malo cijenu,tj. uplate mi 15-20 KM a neki kazu da im vratim. Sve moze,sto se dogovorimo. Bude i onih sto mu taju i pokusaju te praviti budalom e takvim brzo zacepim gubicu i ako nisu za saradnju,opalim negativan dojam. Ovo jako rijetko ,samo ko je bas bezobrazan.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#7544 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by liaar »

Iiiiiiii pozdrav ljudi, snimamo unboxing paketa. Danas je sa nama i dečko iz Euroexpressa
Apoll0

#7545 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Apoll0 »

Mehemed wrote: 23/07/2026 21:36 Zato je snimanje otpakivanja poželjno. Ja sam uvijek snimao prilikom otpakivanja i testiranja ako je moguće testirati odmah u tom trenutku.
To je bonus, no to nije dokaz koji neko mora i hoce uzeti kao relevantan. Zasto? Pa zato sto se moze manipulisati i snimkom. Otvoris paket, fino upakujes i kao krenes snimati.

Hocu da kazem da nema prave zastite i to je to. Ti mozes biti 100% prodavac, ja mogu "napraviti" da si me prevario i onda je samo sud mjerodavan.
milojicabrzi

#7546 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by milojicabrzi »

Zna li iko kako se završila ona situacija, kad je lik u SA greškom dobio manju fakturu za dostavljenu robu nego što je dogovoreno, pa se nešto isključio i izbjegavao da doplati razliku, pisalo se o tome na forumu ima možda pola godine-godinu...
Mehemed

#7547 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Mehemed »

Apoll0 wrote: 24/07/2026 13:45
To je bonus, no to nije dokaz koji neko mora i hoce uzeti kao relevantan. Zasto? Pa zato sto se moze manipulisati i snimkom. Otvoris paket, fino upakujes i kao krenes snimati.

Hocu da kazem da nema prave zastite i to je to. Ti mozes biti 100% prodavac, ja mogu "napraviti" da si me prevario i onda je samo sud mjerodavan.
Vjeruj kada ga ja upakujem ti ako ga otpakuješ nema šanse da ćeš ga ponovo zapakovati kako je bilo, i uvijek će se vidjeti tragovi otvaranja.
TouchMyTip

#7548 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by TouchMyTip »

milojicabrzi wrote: 24/07/2026 14:23 Zna li iko kako se završila ona situacija, kad je lik u SA greškom dobio manju fakturu za dostavljenu robu nego što je dogovoreno, pa se nešto isključio i izbjegavao da doplati razliku, pisalo se o tome na forumu ima možda pola godine-godinu...
Mickey 84 ga javno prozvao pa obrisao
zippoo87

#7549 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by zippoo87 »

Jer su mu prijetili advokati ovog prevaranta.
Vrlo vjerovatno je to na Sudu a znamo da du nasi Sudovi "brzi".

A sto se tice ovih nebuloza sto neko pise za pakete i prevare kod otvaranja,pakovanja...ovo mogu napisati samo likovi koji nikada nista nisu ni poslali ni primili.
Pa strucLJaci jedni,paket se otvara pred svjedokom,kurirom i on odgovara za posiljku,paket...inace bi bilo,otvoris paket,uzmes robu sebi,zatvoris i "vratis". I pojeo vuk magarca. 🤣🤣
Bas svakakvih upisa procitati...
tramvajtrojka

#7550 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by tramvajtrojka »

TouchMyTip wrote: 24/07/2026 19:19
milojicabrzi wrote: 24/07/2026 14:23 Zna li iko kako se završila ona situacija, kad je lik u SA greškom dobio manju fakturu za dostavljenu robu nego što je dogovoreno, pa se nešto isključio i izbjegavao da doplati razliku, pisalo se o tome na forumu ima možda pola godine-godinu...
Mickey 84 ga javno prozvao pa obrisao
Nadam se da je lik tuzio prevaranta mickeya i uzeo mu lovu za javno objavljivanje privatnih informacija na javnom mjestu
Post Reply