Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post Reply
GandalfSivi

#251 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by GandalfSivi »

Ovo je jedan mali dio dubljeg istrazivanja koje radimo i za koje se nadamo da ce pomoci da se promjene mnoge stvari (ne samo sa politickog aspekta) u buducnosti…

https://radiosarajevo.ba/amp/metromahal ... bih/644696
vee-jay

#252 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by vee-jay »

GandalfSivi wrote: 24/07/2026 14:25 Ovo je jedan mali dio dubljeg istrazivanja koje radimo i za koje se nadamo da ce pomoci da se promjene mnoge stvari (ne samo sa politickog aspekta) u buducnosti…

https://radiosarajevo.ba/amp/metromahal ... bih/644696
nemoguca misija
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#253 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by PreWiBa »

Ne znam, moram reći da ne razumijem kritike, registracija uopće nije komplikovana.

Ja sam ovaj put, i 2022. preuzeo da registraciju, i fakat nije bilo teško. Skenuješ dva dokumenta, isprintaš obrazac, potpišeš, i ponovo skeniraš i napraviš upload.

Razumijem da je starijima teže, ali sve u svemu ko se pobrine može da se registruje bez problema.
Jack Be Nimble

#254 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by Jack Be Nimble »

Vaša prijava ispunjava formalne uslove. Konačnu odluku o upisu u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine donosi Centralna izborna komisija BiH.
I koliko se dugo ceka na CIK?
GandalfSivi

#255 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by GandalfSivi »

PreWiBa wrote: 25/07/2026 02:56 Ne znam, moram reći da ne razumijem kritike, registracija uopće nije komplikovana.

Ja sam ovaj put, i 2022. preuzeo da registraciju, i fakat nije bilo teško. Skenuješ dva dokumenta, isprintaš obrazac, potpišeš, i ponovo skeniraš i napraviš upload.

Razumijem da je starijima teže, ali sve u svemu ko se pobrine može da se registruje bez problema.
Problem je sto je 60% ljudi imalo problem registrovati se iz prve, dok jos 30-40% se nije uspjelo registrovati nikako. Da je to 5-10% ljudi, ja bih rekao, jebiga do njih. Ljudi su slali apsolutno tacne podatke, pa su se uspjeli registrovati tek iz treceg pokusaja. Ja imam emailove koji su mi ljudi slali sa cistim scanom dokumenata za koje im je receno da su necitki.
GandalfSivi

#256 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by GandalfSivi »

Jack Be Nimble wrote: 25/07/2026 07:16
Vaša prijava ispunjava formalne uslove. Konačnu odluku o upisu u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine donosi Centralna izborna komisija BiH.
I koliko se dugo ceka na CIK?
Imali smo ovaj slucaj, gdje im je lik poslao email da bi mu odgovorili da je uspjesno registrovan, mada nikada od njih nije dobio tu notifikaciju. Mail im je poslao skoro mjesec dana kasnije. Evo ti screenshot:

Image
GandalfSivi

#257 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by GandalfSivi »

A dobivali smo i ovakve odgovore gdje se od ljudi traze da odu u CIPS u Brcko i izaberu entitetsko drzavljanstvo da bi mogli glasati. Zamisli drame da mogu online podnijeti zahtjev, ali ne stize se jer direktor IDDEEA-e odluci ici u Ameriku da se “sastane sa dijasporom” po sljedecim gradovima: St. Louis, Toronto, Los Angeles, Seattle.

I sami mozete pogoditi “predlozene datume” pa ce negdje u izvjestaju napisati da sam mu ja kriv jer mu nisam mogao organizovati sastanke na dane utakmica. Valjda je barem dobro navijao.

Anyhow, evo email-a od CIK-a.

Image
Point.

#258 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by Point. »

Jebo ih potpis da ih jebo, žena je u pravu 110%. Zar je toliko potreban potpis kada neko skenira svoj pasoš, ličnu, dokaz o prebivalištu itd

Ništa nije slučajno.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ambasad ... /260727197
JohnnyS

#259 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by JohnnyS »

Ima do namjerne sabotaže, ali ima i do besmislene birokracije u regiji.

Meni je ministarstvo zdravstva RH bilo vratilo kilo i po papira za nostrifikaciju zato što nisam zahtjev kojeg sam napisao vlastoručno potpisao.

U 21.stoljeću.

Jebo ih potpis sve
sinuhe

#260 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by sinuhe »

Više je do nezainteresovanosti. Glasati poštom iz inostranstva je moguće još od 1996.
Ti koji optužuju ne vjerujem da su posebno informisani ni o prilikama u zemlji u kojoj žive.
GandalfSivi

#261 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by GandalfSivi »

sinuhe wrote: 28/07/2026 13:52 Više je do nezainteresovanosti. Glasati poštom iz inostranstva je moguće još od 1996.
Ti koji optužuju ne vjerujem da su posebno informisani ni o prilikama u zemlji u kojoj žive.
Neko definitivno nije dovoljno informisan, samo sve mi se cini da nisu oni na koje ti mislis.
Post Reply