Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Osmi Socrates

#6176 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Osmi Socrates »

Naravno da mogu donositi zaključke o Jugoslaviji. Kao što čitanjem o Rimskom Carstvu mogu zaključiti šta ga je dovelo do raspada. Kakva su to pitanja? :lol:

Završio sam političke nauke. To sam i magistrirao. Završio sam međunarodne odnose. Završio Law School, specijalizacija međunarodno pravo.

Na kraju krajeva, neki ne puno stariji od mene su kunu da je bila raj na Zemlji. Čak ima nekih koji su rođeni poslije raspada, pa to tvrde.

Bazirano na čemu? Bilo dobro. Bilo dobro zato što je NATO stajao sa jedne strane. Inače bi je Staljin pregazio. Ili ovi poslije njega. Onog časa kad više nije bilo opasnosti od sovjetskog komunizma, nema više para na lijepe oči, nema više zaštićenog statusa, odmah raspad. Dakle, bila je zabluda. Neodrživa. Čak i da se mirno raspala.

Međutim četnici se povampirili još osamdesetih. Ostalo su posljedice.
Last edited by Osmi Socrates on 23/07/2026 20:42, edited 2 times in total.
Seawolf

#6177 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Seawolf »

_BataZiv_0809 wrote: 23/07/2026 20:36
Seawolf wrote: 23/07/2026 20:34
_BataZiv_0809 wrote: 23/07/2026 20:30

Kako objasnjavas toliku antinomicnost stavova prema Titu gdje suprotstavljene strane o njemu tvrde isto?

Na kojeg Stocanina mislis? Znas kako kazu boj se.... :D
Ne tvrde suprotstavljene strane isto. Svako mu pridaje drugačije negativnosti.

Ja mu zamjeram što je bio seljoidni psihopatski narcis.

Mustafa.
Aha, reko da nisi mislio na Bradinu kod Stoca :mrgreen:

Ne slazemo se oko negativnosti, sve je to isto po intenzitetu samo je predznak razlicit.

A zbog ovog zadnjeg ima da mi vratis ona juznoamericka vina :oops: :lol:
Zbog Mustafe.

A ćuj, on jeste bio jedan od najznačajnijih, najpametnijih i najefikasnijih Bošnjaka svih vremena.

Ali i jedan od najgorih.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6178 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by _BataZiv_0809 »

Medjunarodno javno pravo ocigledno nije u pitanju.
Osmi Socrates

#6179 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Osmi Socrates »

Sljedeće će biti "Iracionalna Mržnja prema Dijaspori". Sigurno neko nudi i takvu diplomu na današnji vakat. Psihološko-politički aspekti su za idealan doktorat. Ionako fakultete završavam iz čiste razbibrige. :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6180 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

No Mind wrote: 23/07/2026 15:31
Truba wrote: 23/07/2026 12:21 iskren da ti budem to je tako ublehaski argument
pomalo me podsjeća na rusku teoriju o krvi i tlu
Njemacka valjda, tj. nacisticka, i uperena upravo na istok...
Mani me se proslosti

Upravo imamo to danas
Nije im dosla pola planete hoce jos zemlje i teritorija i ruski mir srpski svet
Nije im dosta srbija hoce sve gdje razumeju jezik
Danguba

#6181 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Danguba »

No Mind

#6182 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by No Mind »

Truba wrote: 23/07/2026 20:55
No Mind wrote: 23/07/2026 15:31
Truba wrote: 23/07/2026 12:21 iskren da ti budem to je tako ublehaski argument
pomalo me podsjeća na rusku teoriju o krvi i tlu
Njemacka valjda, tj. nacisticka, i uperena upravo na istok...
Mani me se proslosti

Upravo imamo to danas
Nije im dosla pola planete hoce jos zemlje i teritorija i ruski mir srpski svet
Nije im dosta srbija hoce sve gdje razumeju jezik
Apsolutno, to sam i sam usporedjivao.. i bas zato, jer kako se ono kaze ko ne poznaje historiju, osudjen je da je ponavlja.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6183 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by _BataZiv_0809 »

@Truba je li idu ove pare za obnovu fasade crkve svetog Ilije u Zenici?
BAK-eV

#6184 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by BAK-eV »

pemanapemani wrote: 23/07/2026 20:24
BAK-eV wrote: 23/07/2026 20:13
Seawolf wrote: 23/07/2026 19:59
Da, poput krave koja da najviše najboljeg mlijeka i onda šutne kantu nogom i prospe ga.

U titoističkom socijalističkom sistemu sam živio puno duže od tebe i odlično ga poznajem. Znam sve što je valjalo i znam sve što je bilo loše.

U Savez komunista sam stupio sa 16 godina. Iz Saveza komunista sam se ispisao sa 19 godina. U godini Gazimestana.

Tito je bio vrlo tolerantan prema srpskom šovinizmu i nacionalizmu kada nije bio lično ugrožen od njega. I znao ga je dobro upotrijebiti za vlastite interese.
Ma to su ti oni tipovi, kojima smeta islam.

Isto kad bi neki Crnac sad u Juznoj Africi govorio, kako je to bila bolja drzava za vrijeme aparthejda.

Relano receno i jeste bila bolja ono sa aspekta drzave a ne ljudi u njoj!

E tu ti ovakvi tipovi bez vjere, morala li identiteta ulaze u igru.
Za takve je i Sjeverna Koreja poprilicno dobra i uredjena drzava.

Nek je njemu dobro a ostalo nije vazno. :run:
Sad je tu Bog i sve je bolje. :-)

Jebi ga, ubijate Boga.
Bog jeste ali nije tu Allah.
Point.

#6185 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Point. »

Neko ko je čitao o SFRJ iz nekih Bog zna kakvih knjiga i koji se ne sjeća dana provedenog u SFRJ sada trabunja kako nije bila dobra. Moja sjećanja, te sjete i priče roditelja, tetka jednog drugog trećeg, dajđi, prijatelja, itd dovoljno govore da ovi knjigaši pojma nemaju o čemu pišu.

Juga je bila dobra država sa međunarodnim respektom dok se nije raspala.
Danguba

#6186 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Danguba »

Niti jedna drzava exJugoslavije nece imati medjunarodni znacaj kao sto je imala Jugoslavija.
I danas secesionisti zale sto ranije nisu rasturili Jugoslaviju ali stari ih je drzao na lancu.
Seawolf

#6187 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Seawolf »

Point. wrote: 23/07/2026 23:38 ....
Juga je bila dobra država sa međunarodnim respektom dok se nije raspala.
Ha su magarca istrenirali da živi bez hrane, on umro.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6188 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

_BataZiv_0809 wrote: 23/07/2026 21:13 @Truba je li idu ove pare za obnovu fasade crkve svetog Ilije u Zenici?
ne znam ali kod nas svuda gdje se šta radi su nalijepili da su pomogli ili iz hrvatske ili madjarske

fasade izolacija na crkvama i vjerskim objektima
DebelinJoe

#6189 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by DebelinJoe »

Babetina odmah psuje balijsku. Kako je znala da je ovaj odron papanski koji snima pripadnik balijskog puka seljačina? Po čemu je to saznala?

pemanapemani

#6190 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by pemanapemani »

Truba wrote: 24/07/2026 08:50
_BataZiv_0809 wrote: 23/07/2026 21:13 @Truba je li idu ove pare za obnovu fasade crkve svetog Ilije u Zenici?
ne znam ali kod nas svuda gdje se šta radi su nalijepili da su pomogli ili iz hrvatske ili madjarske

fasade izolacija na crkvama i vjerskim objektima
Rijetki nalijepe da im je pomogao Kanton ili FBiH, a daju vise od RH, konstantno i neka daju.

Jos kad se uzme izuzetak vjerskih zajednica od poreza, bas daju sakom i kapom, ali nema naljepnice.
Rothmans

#6191 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Rothmans »

DebelinJoe wrote: 24/07/2026 16:43 Babetina odmah psuje balijsku. Kako je znala da je ovaj odron papanski koji snima pripadnik balijskog puka seljačina? Po čemu je to saznala?

Imaju oni dole svi ljiljane il sahare , mjesec i zvijezdu i krstove zadivene za retrovizor zbog lakseg raspoznavanja.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#6192 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by PreWiBa »

DebelinJoe wrote: 24/07/2026 16:43 Babetina odmah psuje balijsku. Kako je znala da je ovaj odron papanski koji snima pripadnik balijskog puka seljačina? Po čemu je to saznala?

A jesam se nasmijao hahahahhaha

Sažetak Bosne i svih njenih problema u jednom snimku. Kakva seljačina jbt.

Možda je imao nešto na retrovizoru što ga odaje
vernes81

#6193 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by vernes81 »

Osmi Socrates wrote: 23/07/2026 20:39 Naravno da mogu donositi zaključke o Jugoslaviji. Kao što čitanjem o Rimskom Carstvu mogu zaključiti šta ga je dovelo do raspada. Kakva su to pitanja? :lol:

Završio sam političke nauke. To sam i magistrirao. Završio sam međunarodne odnose. Završio Law School, specijalizacija međunarodno pravo.

Na kraju krajeva, neki ne puno stariji od mene su kunu da je bila raj na Zemlji. Čak ima nekih koji su rođeni poslije raspada, pa to tvrde.

Bazirano na čemu? Bilo dobro. Bilo dobro zato što je NATO stajao sa jedne strane. Inače bi je Staljin pregazio. Ili ovi poslije njega. Onog časa kad više nije bilo opasnosti od sovjetskog komunizma, nema više para na lijepe oči, nema više zaštićenog statusa, odmah raspad. Dakle, bila je zabluda. Neodrživa. Čak i da se mirno raspala.

Evo pokušavam zamisliti da pročitam 2 knjige o Kanadi 80-tih i serem nekom kanadjaninu da on nema pojma kako mu je bilo u to vrijeme
Osmi Socrates

#6194 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Osmi Socrates »

vernes81 wrote: 24/07/2026 19:27
Osmi Socrates wrote: 23/07/2026 20:39 Naravno da mogu donositi zaključke o Jugoslaviji. Kao što čitanjem o Rimskom Carstvu mogu zaključiti šta ga je dovelo do raspada. Kakva su to pitanja? :lol:

Evo pokušavam zamisliti da pročitam 2 knjige o Kanadi 80-tih i serem nekom kanadjaninu da on nema pojma kako mu je bilo u to vrijeme
Ko je uopšte rekao da se radi o dvije knjige? Ozbiljan rad na temu raspada neke države se sastoji prvo od hiljada i hiljada pročitanih stranica. Sa svih strana, pa čak i onih stavova koje privatno ne podržavaš i koji ti se gade, da budem iskren.

Ako se ozbiljno posvetiš poslu, mogao bi napisati knjigu koja se ne obraća prosječnom Kanađaninu nego akademskim krugovima. Prosječni ljudi ne razumiju puno, sve gledaju subjektivno, i ne razumiju šta je činjenica a šta osjećaj.

Dakle, tehnički govoreći, niko te ne spriječava da to uradiš. Zagrij stolicu, ako nije kasno. Svako ima pravo čitati sve što je dostupno. Pitanje je jedino znaju li izvlačiti zaključke iz pročitanog.
Osmi Socrates

#6195 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Osmi Socrates »

Na Kosovu prskale albanske lobanje osamdesetih. Šta je bio konsensuz ostalih mirnih i zadovoljnih građana predivne SFRJ koji su živjeli u rahatluku? Da oni nisu ravnopravni građani kao svi mi ostali? Da ih treba mlatiti i zatvarati? Pobiti sve do jednog? Iredentisti pokvareni?

E pa, samo deceniju or so kasnije Milošević je došao i po nas. I poveo Šešelja. Koji je onda konsensuz bio?
vernes81

#6196 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by vernes81 »

Osmi Socrates wrote: 24/07/2026 19:33
vernes81 wrote: 24/07/2026 19:27

Ko je uopšte rekao da se radi o dvije knjige? Ozbiljan rad na temu raspada neke države se sastoji prvo od hiljada i hiljada pročitanih stranica. Sa svih strana, pa čak i onih stavova koje privatno ne podržavaš i koji ti se gade, da budem iskren.

Ako se ozbiljno posvetiš poslu, mogao bi napisati knjigu koja se ne obraća prosječnom Kanađaninu nego akademskim krugovima. Prosječni ljudi ne razumiju puno, sve gledaju subjektivno, i ne razumiju šta je činjenica a šta osjećaj.

Dakle, tehnički govoreći, niko te ne spriječava da to uradiš. Zagrij stolicu, ako nije kasno. Svako ima pravo čitati sve što je dostupno. Pitanje je jedino znaju li izvlačiti zaključke iz pročitanog.
Nije isto citati o nečemu i prozivjeti nesto, valjda si to naučio .
Znaci ja samo imam osjećaj da mi je bilo fino?

Sto se tice stolice grijao sam je zbog matematike i geometrije vidis i sam da ne pišem ponjave.
Sto se tice podvucenog :lol:
Osmi Socrates

#6197 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Osmi Socrates »

Ti si proživio šta si želio da proživiš i šta ti je partija dozvolila da proživiš. Nisu se zamarali da ti detaljno pojasne složenu situaciju.

A nisu te ni interesirale ostale stvari. Kao što su, naprimjer, neriješena nacionalna pitanja, ustavna pitanja, ekonomija u kurcu koja ne može preživjeti tranziciju, birokratski aparat koji priprema raspad i krvoproliće za koji i ptice na grani znaju da će se desiti, itd.
vernes81

#6198 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by vernes81 »

Osmi Socrates wrote: 24/07/2026 19:56 Ti si proživio šta si želio da proživiš i šta ti je partija dozvolila da proživiš. Nisu se zamarali da ti pojasne složenu situaciju.

Ostale te stvari nisu interesovale. Kao što su neriješena nacionalna pitanja, ekonomija u kurcu koja ne može preživjeti tranziciju, birokratski aparat koji priprema raspad i krvoproliće za koji i ptice na grani znaju da će se desiti, itd.
Ti znas sta sam prozivio i sta me interesovalo?
Sta mi to partija nije dozvolila da prozivim, prosvjetli me?
Osmi Socrates

#6199 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Osmi Socrates »

Napisao sam, ne čitaš pažljivo. I to u više postova.

Bilo ti je lijepo i da završimo sa tom glupošću. Nemam ja šta više o jugo-nostalgiji. Psiholozi su to i više nego dobro objasnili.

Dobro je da je bilo ko od nas u Bosni preživio, s obzirom koliko su slijepi bili ljudi, pa i bosanske vođe. Oni su govorili "neće to kod nas" i kad su Arkanovci po Podrinju već masakrirali ljude. Da ne govorim o onome prije toga.
Osmi Socrates

#6200 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Osmi Socrates »

I niko nikad da mi objasni zašto se nijedna paravojna formacija nije formirala da brani Jugoslaviju i njene tekovine tokom ratova devedesetih. Znam, to je bila dužnost JNA, ali oni su stali na stranu četnika veoma brzo.

Nijedna formacija. Protiv svih ostalih. Kao što je Tito uradio tokom Drugog Svjetskog Rata.

Nije se troje ljudi sa oružjem sastalo da ide Titovim Stazama Revolucije. Osim deklarativno. Eto, toliko su ljudi voljeli Jugoslaviju. I vjerovali u nju.
Last edited by Osmi Socrates on 24/07/2026 20:47, edited 1 time in total.
Post Reply