Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- hopi
#4551 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Hvala na informacijama štovane kolege.
- Optimist
#4552 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
A moze li polovan njemacki premium star 4 godine na povlasticu bez placanja uvoznih dadzbina i poreza, nabavne cijene 20.000 eura?
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
- Optimist
-
SvjetlosnaGodina
- Vozim: GTX3076
#4555 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
vidim danas Berlijeta Visoko postavila na salon SUBARU
kako li ce i sta radit sa njim, ptice znaju
-
milojicabrzi
#4556 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Možda nije auto - program, možda su kosilice
Šalu na stranu, Subaru ima zastupništvo u Hrvatskoj to je zemlja sa cca 1,5 miliona stanovnika više od BiH, tako da ima rezona da Subaru ima predstavništvo u BiH.
Tu firmu tretiraju kao "japanski Mercedes" i vozila su im dosta kvalitetna. Imao ovih nekoliko terenaca, koji bi cjenovno mogli biti konkuretni kod nas, ako se uzme razlika u cijeni radi jačeg PDV-a i trošarina (akciza) koje poskupljuju auta u HR barem za 10 % u odnosu na BiH.
Ja bih rado vozio Subaru ako bih imao dobru garanciju kod kupovine novog i jaku servisnu mrežu.
Ta auta su jako popularna npr. u Švicarskoj, dosta ih ima

Šalu na stranu, Subaru ima zastupništvo u Hrvatskoj to je zemlja sa cca 1,5 miliona stanovnika više od BiH, tako da ima rezona da Subaru ima predstavništvo u BiH.
Tu firmu tretiraju kao "japanski Mercedes" i vozila su im dosta kvalitetna. Imao ovih nekoliko terenaca, koji bi cjenovno mogli biti konkuretni kod nas, ako se uzme razlika u cijeni radi jačeg PDV-a i trošarina (akciza) koje poskupljuju auta u HR barem za 10 % u odnosu na BiH.
Ja bih rado vozio Subaru ako bih imao dobru garanciju kod kupovine novog i jaku servisnu mrežu.
Ta auta su jako popularna npr. u Švicarskoj, dosta ih ima
- nepass1
#4557 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ma kakav subaru sa cvt mjenjacem i cijenom od 80-100kkmmilojicabrzi wrote: ↑23/07/2026 13:25 Možda nije auto - program, možda su kosilice![]()
Ta auta su jako popularna npr. u Švicarskoj, dosta ih ima![]()
![]()
![]()
To ce ovi talnuti sumama ks ili federacije, gorskoj sluzbi itd. Uzeti pare na tenderu, od raje ko naleti
- ElRe
#4558 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Prodati par komada godišnje američkoj, japanskoj ambasadi i sl organizacijama i tijelima.SvjetlosnaGodina wrote: ↑22/07/2026 23:16 vidim danas Berlijeta Visoko postavila na salon SUBARU![]()
-
milojicabrzi
#4559 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ma bili bi oni kod nas povoljniji, kad se može gurati Mazda sa vozilima od 80-140 hiljada KM, valjda može i Subaru okušati sreću...
Mada mislim da pored Toyote i Suzukija, rijetko ko od Japanaca može nešto parirati
Mada mislim da pored Toyote i Suzukija, rijetko ko od Japanaca može nešto parirati
-
SvjetlosnaGodina
#4560 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Za pocetak seljacki orjentisan narod vecinom ne zna sta je u pitanju
druga stvar, puno trose i uzak je krug kupaca recimo sa vikendicama u vukojebinama i neko ko hoce da tegli prikolice manje
najbolje mu je da rezervene dijelove prodaje ljudima koji vozaju polovne
druga stvar, puno trose i uzak je krug kupaca recimo sa vikendicama u vukojebinama i neko ko hoce da tegli prikolice manje
- nepass1
#4561 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ne znam sluzi li me sjecanje dobro ali mislim da je subaru forester 90k u hrvatskoj.i to najnizi paket opreme. 136ks.milojicabrzi wrote: ↑23/07/2026 13:45 Ma bili bi oni kod nas povoljniji, kad se može gurati Mazda sa vozilima od 80-140 hiljada KM, valjda može i Subaru okušati sreću...
Mada mislim da pored Toyote i Suzukija, rijetko ko od Japanaca može nešto parirati![]()
Svak ce prije uzeti scross za 50k. Ko ima 90k nece ni razmisljati o foresteru
-
milojicabrzi
#4562 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Mislim da je za Subaru prioritetno tržište SAD i neke druge zemlje, nisu oni nikad bili popularni na ovim prostorima.
Sjećam se, jedan moj komšija je vozio neki primjerak iz kasnih '80-ih ili sredine '90-ih, ne mogu se sjetiti modela. Bilo je to ranih 2000-ih, znam da sam ga baš pitao kako devera za dijelove, mislim da je spominjao neku konekciju sa Bečom, ali reče da je sreća da se ne kvari često.
Fino ga je slušao, kasnije je imao neki udes sa njim da se nije isplatilo popravljati.
Sjećam se, jedan moj komšija je vozio neki primjerak iz kasnih '80-ih ili sredine '90-ih, ne mogu se sjetiti modela. Bilo je to ranih 2000-ih, znam da sam ga baš pitao kako devera za dijelove, mislim da je spominjao neku konekciju sa Bečom, ali reče da je sreća da se ne kvari često.
Fino ga je slušao, kasnije je imao neki udes sa njim da se nije isplatilo popravljati.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4563 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Najbezlicniji proizvodjac iz Japana,....samo slijepa budala moze kupiti te krsine koje su dizajnerski i tehnologijom iza konkurencije.nepass1 wrote: ↑23/07/2026 13:29Ma kakav subaru sa cvt mjenjacem i cijenom od 80-100kkmmilojicabrzi wrote: ↑23/07/2026 13:25 Možda nije auto - program, možda su kosilice![]()
Ta auta su jako popularna npr. u Švicarskoj, dosta ih ima![]()
![]()
![]()
To ce ovi talnuti sumama ks ili federacije, gorskoj sluzbi itd. Uzeti pare na tenderu, od raje ko naleti
- ElRe
#4564 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Čitava Evropa je seljački orjentisana?SvjetlosnaGodina wrote: ↑23/07/2026 13:55 Za pocetak seljacki orjentisan narod vecinom ne zna sta je u pitanju![]()
druga stvar, puno trose i uzak je krug kupaca recimo sa vikendicama u vukojebinama i neko ko hoce da tegli prikolice manje![]()
Benzin, CVT, više nemaju ni originalni simetrični AWD već neku Toyotinu light kombinaciju ako se ne varam, robusni ali spartanski enterijeri…
Tamo gdje ide Subaru idu i Duster, Vitara, CX5, Amarok, LC, Hilux… Nemaju u ponudi turbo benzinca, turbo dizela…
Na našem tržištu se nisu primili ni Honda ni Mitsubishi.
Forester i Oitback su sada nakaze, Crosstrek je ok ali osakaćen pogonskim sklopom.
- ElRe
#4565 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
U BiH će biti opterećen i sa 15% carine, plus PDV.nepass1 wrote: ↑23/07/2026 13:59Ne znam sluzi li me sjecanje dobro ali mislim da je subaru forester 90k u hrvatskoj.i to najnizi paket opreme. 136ks.milojicabrzi wrote: ↑23/07/2026 13:45 Ma bili bi oni kod nas povoljniji, kad se može gurati Mazda sa vozilima od 80-140 hiljada KM, valjda može i Subaru okušati sreću...
Mada mislim da pored Toyote i Suzukija, rijetko ko od Japanaca može nešto parirati![]()
Svak ce prije uzeti scross za 50k. Ko ima 90k nece ni razmisljati o foresteru
-
SvjetlosnaGodina
#4566 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Sta Evropa, da nisam obisao alpske zemlje rekao bi ti da si upravu ali nisiElRe wrote: ↑23/07/2026 14:35Čitava Evropa je seljački orjentisana?SvjetlosnaGodina wrote: ↑23/07/2026 13:55 Za pocetak seljacki orjentisan narod vecinom ne zna sta je u pitanju![]()
druga stvar, puno trose i uzak je krug kupaca recimo sa vikendicama u vukojebinama i neko ko hoce da tegli prikolice manje![]()
Benzin, CVT, više nemaju ni originalni simetrični AWD već neku Toyotinu light kombinaciju ako se ne varam, robusni ali spartanski enterijeri…
Tamo gdje ide Subaru idu i Duster, Vitara, CX5, Amarok, LC, Hilux… Nemaju u ponudi turbo benzinca, turbo dizela…
Forester i Oitback su sada nakaze, Crosstrek je ok ali osakaćen pogonskim sklopom.
A sta je to originalni simetricni sistem
Novi pogon nema centralbi diferencijal vec racunar baca snagu naprijed nazad po potrebi i opet su crosstreci mahom sposobniji od vecine, fiksno 60/40 a po potrebi mijenja, dok kod ovih sa mehanickim pogonom je uvijek 50/50
Bavi se vw programom ziv i zdrav bio
- konektovan
#4567 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Samo seljaci , gorstaci kupuju subaru, normalni ljudi nece..
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#4568 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Mazda ti za 100k proda 3.3 6cil dizel sa 250 KS i 8brz mjenjacmilojicabrzi wrote: ↑23/07/2026 13:45 Ma bili bi oni kod nas povoljniji, kad se može gurati Mazda sa vozilima od 80-140 hiljada KM, valjda može i Subaru okušati sreću...
Subaru ti ponudi atmosferskog benzinca sa 136 KS i CVT
-
SvjetlosnaGodina
#4569 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
U pravu si, to je taj uski krug kupaca
samo sto je pojam sela totalno drugaciji u Svici ili Austriji u odnosu na nas
-
SvjetlosnaGodina
#4570 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Nemaju oni model kalibra cx60sime_cipol wrote: ↑23/07/2026 14:52Mazda ti za 100k proda 3.3 6cil dizel sa 250 KS i 8brz mjenjacmilojicabrzi wrote: ↑23/07/2026 13:45 Ma bili bi oni kod nas povoljniji, kad se može gurati Mazda sa vozilima od 80-140 hiljada KM, valjda može i Subaru okušati sreću...
Subaru ti ponudi atmosferskog benzinca sa 136 KS i CVT
![]()
al ce subaru duze trajat i ima cvrscu zavrsnu obradu, bolji lak itd
- konektovan
#4571 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Seljak je seljak, i u Svici i u Austriji.SvjetlosnaGodina wrote: ↑23/07/2026 15:18U pravu si, to je taj uski krug kupaca![]()
samo sto je pojam sela totalno drugaciji u Svici ili Austriji u odnosu na nas![]()
-
SvjetlosnaGodina
#4572 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Jest, al su tamo bogati ljudi a kod nas vecinom jad i cemerkonektovan wrote: ↑23/07/2026 15:38Seljak je seljak, i u Svici i u Austriji.SvjetlosnaGodina wrote: ↑23/07/2026 15:18U pravu si, to je taj uski krug kupaca![]()
samo sto je pojam sela totalno drugaciji u Svici ili Austriji u odnosu na nas![]()
- ElRe
#4573 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
I Lada Niva se solidno prodavala po alpskim vrletima.
Subaru je brend kojeg je pregazilo vrijeme. U jednom momentu su imali smisla, tržište, razvijali se. Ali tvrdoglavo su odbijali promjene i sveli se na niša proizvodjača. Pod skutima Toyote sve više će to ići ka unifikaciji.
Subaru je brend kojeg je pregazilo vrijeme. U jednom momentu su imali smisla, tržište, razvijali se. Ali tvrdoglavo su odbijali promjene i sveli se na niša proizvodjača. Pod skutima Toyote sve više će to ići ka unifikaciji.
-
SvjetlosnaGodina
#4574 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Pa toyota ih i jebe zadnjih 15god, gura ih da budu 3 brend u grupaciji, a zasto bi napuatili boxer motor ??
Lada je bas za poredjenje, narocito kvaliteti
Lada je bas za poredjenje, narocito kvaliteti
- Optimist
#4575 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Masa klipova Subaru modela sa cvt mjenjacem na off road terenu, gdje mu je sam cvt najslabija karika u tom prenosu snage.SvjetlosnaGodina wrote: ↑23/07/2026 14:44Sta Evropa, da nisam obisao alpske zemlje rekao bi ti da si upravu ali nisiElRe wrote: ↑23/07/2026 14:35Čitava Evropa je seljački orjentisana?SvjetlosnaGodina wrote: ↑23/07/2026 13:55 Za pocetak seljacki orjentisan narod vecinom ne zna sta je u pitanju![]()
A sta je to originalni simetricni sistem, ima toliko razlicitih verzija a jedina poenta je da poluosovine budu jednake
Novi pogon nema centralbi diferencijal vec racunar baca snagu naprijed nazad po potrebi i opet su crosstreci mahom sposobniji od vecine, fiksno 60/40 a po potrebi mijenja, dok kod ovih sa mehanickim pogonom je uvijek 50/50
Bavi se vw programom ziv i zdrav bio
Drzi pun gas, obrtaji na 3 hiljade, a nijedan tocak ne vrti.
Na kraju poruka, transferbox overheated.
Nekad su bili sposobni, sad su obicna karina.
Nekad je i audi bio pojam sa torsenom. Od svega sad mu ostala samo ista znacka na resetki.