EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

preludezalude

#8576 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

tokio25 wrote: 21/07/2026 19:18 pricas i ti gluposti
koliko ima suvova u bih a koliko njih je sislo sa asfalta?
mozemo i o jacini automobila
najveca dozvoljena brzina je 130 a imas automobile koje idu 250 i vise
tako isto i to sto govoris da je generalno bolje
jeste u tvojoj glavi ali nije na terenu
koliko njih ima auto vece nego sto im treba koliko njih prelazi ispod 10000 godisnje
koliko njih koristi auto samo za grada i sl
ne znamo ni ja ni ti al ces ti reci znam ja vecina 99% ljudi ili sl
O cemu ti pricas??? Rekao sam ti smiri se jer pocinjes praviti greske. Pricamo o EV, dostupnosti punjaca i brzini punjenja. Suv, nesuv, jak, nejak, brz, nebrz...svi imaju komfor upotrebe, dostupnost goriva i brzina punjenja.
tokio25

#8577 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

preludezalude wrote: 21/07/2026 19:29
koliko njih ima auto vece nego sto im treba koliko njih prelazi ispod 10000 godisnje
O cemu ti pricas??? Rekao sam ti smiri se jer pocinjes praviti greske. Pricamo o EV, dostupnosti punjaca i brzini punjenja. Suv, nesuv, jak, nejak, brz, nebrz...svi imaju komfor upotrebe, dostupnost goriva i brzina punjenja.
pricam o onome sto kazes ovo treba ljudima a pojma nemamo sta kome treba
nisam ni ja znao da mi ev vise odgovara dok nisam probao
takvih je vjerujem hiljade u bih
tebi je receno vec dosta stvari al ti izgleda ne kontas
rekao si svoje a opet opravdavas nesto a ovo drugo nisi ni koristio

ti si ako sam dobro pohvatao ajmo reci prodavac autodijelova (bez ikakvog izrugivanja) i zamisli da ti ja pocnem govoriti kako se nabavi neki dio kako idu cijene kako ide marza fazoni i sve vezano za to a nikad nisam nabavljao i sve nabrojano
nastup bi ti sigurno bio sta se pravis pametan kad nsii nikad to radio
preludezalude

#8578 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

tokio25 wrote: 21/07/2026 19:33
preludezalude wrote: 21/07/2026 19:29
pricam o onome sto kazes ovo treba ljudima a pojma nemamo sta kome treba
nisam ni ja znao da mi ev vise odgovara dok nisam probao
takvih je vjerujem hiljade u bih
tebi je receno vec dosta stvari al ti izgleda ne kontas
rekao si svoje a opet opravdavas nesto a ovo drugo nisi ni koristio

ti si ako sam dobro pohvatao ajmo reci prodavac autodijelova (bez ikakvog izrugivanja) i zamisli da ti ja pocnem govoriti kako se nabavi neki dio kako idu cijene kako ide marza fazoni i sve vezano za to a nikad nisam nabavljao i sve nabrojano
nastup bi ti sigurno bio sta se pravis pametan kad nsii nikad to radio
Nisam ja nigdje rekao sta kome treba. Svako ima svoju glavu i neka razmislja sta mu treba ili misli sta mu treba ili mu uopste ne treba ali nesto zeli. Ja pricam o dostupnosti punjaca i brzini punjenja ev u BiH. I siguran sam da je radi te dvije stvari tako mali broj ev na cesti. Eto nisam rekao da ne valja niti da nesto drugo valja. Rekao sam samo kakvo je stanje na terenu. Vec si ranije spominjao da je to zato jer ljudi ne znaju sta valja, da su zatucani. Nesto ne mogu vjerovati da je toliki broj takvih.
tokio25

#8579 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

ajmo jedno po jedno
jesam li postavio karte koje pokrivaju bih i na njima su punjaci
je li to malo punjaca?
ovdje nisu ukljuceni privatni punjaci da se odmah razumijemo
evo upravo pitah chatgpt koliko ima vozaca elektricnih u bih i kaze vise od 500 i preko 6000 hibrida
sta mislis zasto se povecava broj iz godine u godinu?
zato sto ne valja? zato sto je problem sa punjacima? ili sta vec?
preludezalude wrote: 20/07/2026 17:09 Njemacka je 16 svjetlosnih godina ispred BiH i necemo doci na njihov nivo ni za 30 godina. U BiH novih prodatih ev je manje od 1%. Sto li ako je to toliko dobro i upotrebljivo. U citavoj BiH ih je na cesti oko 500. Sto li?
ti rece da nisi rekao da nesto ne valja ili si rekao sta?
preludezalude wrote: 20/07/2026 19:53 Dobar, dobar. Znaci 99,9 % vlasnika vozila u BiH je zatucano a 0,1% je pametno.
opet pomenu da to ovima ne treba valjda cim ne voze to jel?
preludezalude wrote: 19/07/2026 23:19 Kazes za vecinu ev ima mane ali za tebe nema. I onda kazes da nisam u pravu da ev ima velike mane i da je korak unazad u odnosu na sus. Pa onda spominjes garaze u novijim zgradama gdje se moze puniti. Znaci treba kupiti i stan u novijoj zgradi i garazu da bi se punio. Jbt to auto ispade poskupo. I onda kazes da nema mane. Ja koji zivim u staroj zgradi i auto je parkirano na parkingu...kako cu ga ja puniti. Jel to nedostatak tj velika mana tog auta ili ces reci da je nedostatak stana. Dokle god ne bude svedeno na jednostavno, dostupno i brzo punjenje, i to svim vlasnicima, to auto ima veliku manu. Ja ne govorim da auto ima manu za mene vec uopste. Da li ima vrlo malo punjaca? Da li ima na svakoj trecoj pumpi punjac? Da li se moze napuniti za 5 minuta? Ako u ove 3 cinjenice ne vidis mane onda tebi svaka cast ali u BiH ce 99% ljudi reci da je to korak unazad u odnosu na koristenje sus vozila.
a ovdje pominjes ja ne govorim da auto ima manu nego uopste
uopste za koga? tebe? vjerovatno da
za svakoga ostalog ko zna? ti?
i tvrdis da ce 99% ljudi reci da je to korak unazad u odnosu na sus

upravo sa ovim govoris sta kome treba
i tvrdis da svima treba sus
tokio25

#8580 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

evo da pocnem i sa olaksicama
i bih ima olaksice
nema carine u iznosu od 15% na uvoz bev iz kine i sad
tako kaze chatgpt ako grijesim neka me neko ispravi
preludezalude

#8581 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

tokio25 wrote: 21/07/2026 19:56 ajmo jedno po jedno
je li to malo punjaca?
evo upravo pitah chatgpt koliko ima vozaca elektricnih u bih i kaze vise od 500 i preko 6000 hibrida
preludezalude wrote: 20/07/2026 17:09 Njemacka je 16 svjetlosnih godina ispred BiH i necemo doci na njihov nivo ni za 30 godina. U BiH novih prodatih ev je manje od 1%. Sto li ako je to toliko dobro i upotrebljivo. U citavoj BiH ih je na cesti oko 500. Sto li?
preludezalude wrote: 20/07/2026 19:53 Dobar, dobar. Znaci 99,9 % vlasnika vozila u BiH je zatucano a 0,1% je pametno.
preludezalude wrote: 19/07/2026 23:19 Kazes za vecinu ev ima mane ali za tebe nema. I onda kazes da nisam u pravu da ev ima velike mane i da je korak unazad u odnosu na sus. Pa onda spominjes garaze u novijim zgradama gdje se moze puniti. Znaci treba kupiti i stan u novijoj zgradi i garazu da bi se punio. Jbt to auto ispade poskupo. I onda kazes da nema mane. Ja koji zivim u staroj zgradi i auto je parkirano na parkingu...kako cu ga ja puniti. Jel to nedostatak tj velika mana tog auta ili ces reci da je nedostatak stana. Dokle god ne bude svedeno na jednostavno, dostupno i brzo punjenje, i to svim vlasnicima, to auto ima veliku manu. Ja ne govorim da auto ima manu za mene vec uopste. Da li ima vrlo malo punjaca? Da li ima na svakoj trecoj pumpi punjac? Da li se moze napuniti za 5 minuta? Ako u ove 3 cinjenice ne vidis mane onda tebi svaka cast ali u BiH ce 99% ljudi reci da je to korak unazad u odnosu na koristenje sus vozila.

Nigdje nisam pronasao da sam napisao da ev ne valja. Opet izmisljas. Toliki broj ev u BiH je procentualno na nivou statisticke greske i nista ne znaci. Mogu i ja reci za njih zajebali se ali necu to reci. Hoce da probaju i neko je skontao da mu i odgovara, kao tebi.
Evo sad da ja tebe nesto upitam. Interesuje me tvoje misljenje. Da li mislis da bi u Njemackoj bilo ovoliko EV na cesti da drzava nije uvela subvencije na ev, da nije uvela dodatne poreze na sus vozila, da nije uvela restrikcije koristenja sus vozila u gradovima poput zabrane ulaska u grad i sl?
Rockefeller

#8582 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Rockefeller »

ma nema zabrane ulaska u grad sa sus vozilom
tokio25

#8583 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

preludezalude wrote: 21/07/2026 20:05
je li to malo punjaca?

Nigdje nisam pronasao da sam napisao da ev ne valja. Opet izmisljas. Toliki broj ev u BiH je procentualno na nivou statisticke greske i nista ne znaci. Mogu i ja reci za njih zajebali se ali necu to reci. Hoce da probaju i neko je skontao da mu i odgovara, kao tebi.
Evo sad da ja tebe nesto upitam. Interesuje me tvoje misljenje. Da li mislis da bi u Njemackoj bilo ovoliko EV na cesti da drzava nije uvela subvencije na ev, da nije uvela dodatne poreze na sus vozila, da nije uvela restrikcije koristenja sus vozila u gradovima poput zabrane ulaska u grad i sl?
naravno da nisi pronasao kad branis svoje stajaliste al nema veze

vjerovatno ne bi bilo
sad cemo malo dublje otici zasto je tako
zasto je uvela subvencije zasto je uvela dodatne poreze zasto je uvela restrikcije i zabrane ulazaka u grad?
vrlo vjerovatno su izracunali da ce manje dati na subvencije nego na lijecenje ljudi koji obole od izduvnih gasova iz sus vozila i da je zdravije ici na ev nego da ti u centru grada bude fabrika ispusnih plinova
zatim pored toga vjerovatno su skontali da je jeftinije dobijati energiju iz struje preko elektrana hidro solarnih i svih ostalih nego kupovati naftu iz zaljeva i sl
kod nas je to posebna prica koju vjerovatno ne konta 99,99999% ljudi
divimo se njemackoj kako je uredjena i sl al nemoj boga ti u bih jer ne mogu cadju voziti gdje hocu
i cudimo se zasto je smog toliki u sarajevu zimi (ajde da ne idemo u dublju pricu reci cemo da nisu problem auta nego nas mentalitet sa paljenjem guma i sl)

znaci ljdui gledaju dalje nego sto gledaju svi u bih i brinu za svoje ljude za razliku od ovih ovdje

al eto i to da stavimo na stranu
zasto se povecava broj elektricnih u odnosu na ranije godine?
preludezalude

#8584 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

Rockefeller wrote: 21/07/2026 20:08 ma nema zabrane ulaska u grad sa sus vozilom
Nema zelenih ekoloskih zona? Jesi siguran?
preludezalude

#8585 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

tokio25 wrote: 21/07/2026 20:12
je li to malo punjaca?

vjerovatno ne bi bilo
zasto je uvela subvencije zasto je uvela dodatne poreze zasto je uvela restrikcije i zabrane ulazaka u grad?
vrlo vjerovatno su izracunali da ce manje dati na subvencije nego na lijecenje ljudi koji obole od izduvnih gasova iz sus vozila i da je zdravije ici na ev nego da ti u centru grada bude fabrika ispusnih plinova
zatim pored toga vjerovatno su skontali da je jeftinije dobijati energiju iz struje preko elektrana hidro solarnih i svih ostalih nego kupovati naftu iz zaljeva i sl
divimo se njemackoj kako je uredjena i sl al nemoj boga ti u bih jer ne mogu cadju voziti gdje hocu
i cudimo se zasto je smog toliki u sarajevu zimi (ajde da ne idemo u dublju pricu reci cemo da nisu problem auta nego nas mentalitet sa paljenjem guma i sl)

znaci ljdui gledaju dalje nego sto gledaju svi u bih i brinu za svoje ljude za razliku od ovih ovdje

Ode ti skroz na drugu stranu ali si i sam tom pricom dokazao da ljudi u Njemackoj su natjerani da prelaze na ev.
U BiH kad bi uveli dodatni godisnji porez na benzince od 500KM a na dizele od 1000 KM i zabranu ulaska u grad ispod euro6...vjerovatno bi broj ev na cesti naglo porastao. Ali to ne znaci da je ev postao bolji od sus. I da...tvrdim da je ev korak unazad u odnosu na sus. Kad ev bude mogao preci isto kilometara sa jednim punjenjem kao sus, kad dostupnost punjaca bude kao dostupnost dizela, kad punjenje vremenski bude kao punjenje dizela, onda je ev dostigao komfor koristenja sus-a. Sve do tada je korak unazad u odnosu na sus.
Tabakmalac

#8586 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Tabakmalac »

Nećeš ti šale natjerati nekog ko vozi auta stara 30 godina (i i dalje ferceraju) da pređu na EV u BiH, pa makar 15 zakona uveli za to i da preko noći moraju svi preći na njih.

Smiješna je priča uopšte pomišljati da će se tako nešta desiti.
tokio25

#8587 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

preludezalude wrote: 21/07/2026 20:32
tokio25 wrote: 21/07/2026 20:12

vjerovatno ne bi bilo

Ode ti skroz na drugu stranu ali si i sam tom pricom dokazao da ljudi u Njemackoj su natjerani da prelaze na ev.
U BiH kad bi uveli dodatni godisnji porez na benzince od 500KM a na dizele od 1000 KM i zabranu ulaska u grad ispod euro6...vjerovatno bi broj ev na cesti naglo porastao. Ali to ne znaci da je ev postao bolji od sus. I da...tvrdim da je ev korak unazad u odnosu na sus. Kad ev bude mogao preci isto kilometara sa jednim punjenjem kao sus, kad dostupnost punjaca bude kao dostupnost dizela, kad punjenje vremenski bude kao punjenje dizela, onda je ev dostigao komfor koristenja sus-a. Sve do tada je korak unazad u odnosu na sus.
pa neka poboljsanja drzava mora uvoditi nasilno da kazem
i jugoslavija je opismenila narod tako sto su pucali kazne kad ne posaljes dijete u skolu itd
al kao sto rekoh odosmo od teme
da se vratimo ev
super to oko brzine punjenja i oko dometa je sasvim razumno i to niko ne porice
to tebi ne odgovara i ok vozi sta zelis
meni odgovara
al ne mozes tvrditi da to odgovara 99% ljudi u bih samo zato jer sada voze sus
evo ja imam komsinicu koja ima polo dizel i vozi ga samo po gradu
ako zivi u stanu ok opravdano ako zivi u kuci ima uticnicu onda joj je elektricni up sasvim dovoljan
ja licno je niti nagovaram niti me briga al ne mozes reci da njoj ne odgovara ev
ne mohgu naravno ni ja reci da joj odgovara jer ne znam sta zeli al sudeci po onome kako i kuda voza ev bi joj bio idealan
preko noci napuni i svako jutro ima "pun rezervoar"
opet se vracam na sebe cak i kod duzih putovanja nije puno razlicito putovanje nego sa sus motorima
kao sto neko rece jedino ako 1000km predjes da ne stanes i ne pisas i nista drugo samo vozis

tako da kolicina e vozila ce se samo povecavati kako ljudi budu uvidjeli koliko ima pozitivnih strana elektricni
moj prijatelj koji je probao teslu kupio je novog elektricnog mg 4 cini mi se i ostao odusevljen
preludezalude

#8588 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

Jos samo jedno pitanje...koje su to pozitivne strane u odnosu na sus?
tokio25

#8589 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

vjerovatno sta god da napisem reci ces nije tacno ili sl
evo na brzaka
odrzavanje tj cijena istog
cijena "goriva"
ubrzanje u toku prestizanja
ovo ostalo sve sto bih nabrojao je vjerovatno subjektivno
za mene licno tisina u autu dok neki vole taj zvuk iz auspuha i sl sto je naravno ok al onda "ti" ne nameci meni da je to normalno
opet za mene dizajn tesle gdje nemas puno dugmica i svega toga

softver i podrsku bih rekao da je prednost u svakom slucaju i to ne bih rekao da je samo licno nego i generalno prednost
moje auto sigurno nije isto kao i kad je kupljeno jer je preko update-a dobio mnoga poboljsanja koja nisi mogao ni zamisliti kad si kupovao auto
a ti kad kupis taj sus uglavnom je isti kao i prvi dan

dosta nekih musica koje imaju i jedan i drugi na ev se rijese preko tog update-a dok ti hodas po servisima i sl
preludezalude

#8590 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

tokio25 wrote: 21/07/2026 20:52 vjerovatno sta god da napisem reci ces nije tacno ili sl
evo na brzaka
cijena "goriva"
za mene licno tisina u autu dok neki vole taj zvuk iz auspuha i sl sto je naravno ok al onda "ti" ne nameci meni da je to normalno

softver i podrsku bih rekao da je prednost u svakom slucaju i to ne bih rekao da je samo licno nego i generalno prednost
moje auto sigurno nije isto kao i kad je kupljeno jer je preko update-a dobio mnoga poboljsanja koja nisi mogao ni zamisliti kad si kupovao auto

dosta nekih musica koje imaju i jedan i drugi na ev se rijese preko tog update-a dok ti hodas po servisima i sl
Za softver i podrska kojim se nesto poboljsava...ispada da ranije nije bilo najbolje. Ali hajde, pretpostavljam da se musice ispravljaju a musica ima kod svakog auta.
Rekao si svoje misljenje i to postujem. Nego, da ja i ti zavrsimo ovu raspravu. Ne mozemo se naci na sredini, ti imas svoje misljenje ja imam svoje. To je i dobro da svako razmislja svojom glavom i ne treba naturati nesto. Nemam nista ni protiv tebe ni protiv tvog auta. Drago mi je za svakog ko je kupio auto i da je zadovoljan. Jesmo li ok?
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#8591 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by sime_cipol »

Koja poboljšanja ti urade preko update? Manje trosi? Bolje koci? Ne kontam :oops:
Ako je tako dobar zasto mu treba update :D
Tabakmalac

#8592 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Tabakmalac »

"softver i podrsku bih rekao da je prednost u svakom slucaju i to ne bih rekao da je samo licno nego i generalno prednost"

E sada retoričko pitanje za tebe momčino. Je li ti ikad palo na pamet da taj isti proizvođač može da te natjera da plaćaš subskripciju npr. za grijanje sjedišta? (BMW je to pokušao i nije im uspjelo kad su počele kritike dolaziti)
Ili da ti OTA updejt odjednom ugasi neku mogućnost koju si prije imao?

Ili da ti OTA updejt komplet skrši infotainment sistem pa npr. karikiram, ne možeš nikako da ga upališ onda?

Da ti odmah kažem, parola "pa to mogu i telefonima uraditi, u čemu je problem" znači stop. U pitanju je sredstvo / vozilo na 4 točka. Nije isto, niti će ikad biti.
tokio25

#8593 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

preludezalude wrote: 21/07/2026 21:01
tokio25 wrote: 21/07/2026 20:52 vjerovatno sta god da napisem reci ces nije tacno ili sl
evo na brzaka
cijena "goriva"

Za softver i podrska kojim se nesto poboljsava...ispada da ranije nije bilo najbolje. Ali hajde, pretpostavljam da se musice ispravljaju a musica ima kod svakog auta.
Rekao si svoje misljenje i to postujem. Nego, da ja i ti zavrsimo ovu raspravu. Ne mozemo se naci na sredini, ti imas svoje misljenje ja imam svoje. To je i dobro da svako razmislja svojom glavom i ne treba naturati nesto. Nemam nista ni protiv tebe ni protiv tvog auta. Drago mi je za svakog ko je kupio auto i da je zadovoljan. Jesmo li ok?
ja sam uvijek bio ok
kao sto sam rekao i na pocetku ti si cak i ok ovdje u raspravi jer si rekao meni treba brzo punjenje velik domet i to je to
dok su pojedinci pljuvali sve i svasta
ja postujem cak i ako ti izaberes sus samo zbog zvuka recimo jer je to tvoj izbor ljubav ceif nazovi kako zelis
malo mi je samo "zasmetalo" sto si nametao da je sus ajmo reci jedini ispravan izbor za vecinu
ja ne znam kome je ispravan izbor ja znam da je meni i to je to
i ja sam dosta puta na temi napisao ko ne prelazi velike razdaljine ko vozi po gradu ko ima uticnicu ev je idealan nisam reko ni vecini ni manjini nego ko se nadje u tome
nemam ni ja nista protiv tebe i tvog auta
ti si koliko sam upratio ljubitelj terenaca i svaka cast tvoj izbor tvoje zadovoljstvo itd ja mogu reci al to ne zadovoljava 99% ljudi jer jednom godisnej sidje na makadam i sl al i da jeste tako opet je tvoj izbor da kupis to makar bio jedini u drzavi

ja se nadam samo da ovu raspravu neces dozivjeti kao neki moj napad na tebe neku mrznju netrpeljivost ili bilo sta negativno naspram tebe
tokio25

#8594 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

Tabakmalac wrote: 21/07/2026 21:08 "softver i podrsku bih rekao da je prednost u svakom slucaju i to ne bih rekao da je samo licno nego i generalno prednost"

E sada retoričko pitanje za tebe momčino. Je li ti ikad palo na pamet da taj isti proizvođač može da te natjera da plaćaš subskripciju npr. za grijanje sjedišta? (BMW je to pokušao i nije im uspjelo kad su počele kritike dolaziti)
Ili da ti OTA updejt odjednom ugasi neku mogućnost koju si prije imao?

Ili da ti OTA updejt komplet skrši infotainment sistem pa npr. karikiram, ne možeš nikako da ga upališ onda?

Da ti odmah kažem, parola "pa to mogu i telefonima uraditi, u čemu je problem" znači stop. U pitanju je sredstvo / vozilo na 4 točka. Nije isto, niti će ikad biti.
sto ce mi padati na pamet toga sam svjestan da moze a i ne mora
mogu i ja kontra pitanje je li tebi ikad palo na pamet da ti proizvodjac uskrati garanciju jer si ti zamjenio metlice brisaca sam a ne u ovlastenom u asi?
ili jednostavno uskrati prodaju rezervnih dijelova ili da nece da zamjeni lanac u garanciji iako je fabricka greska kao sto je slucaj sa pezoovim motorima oni puretech ili kako se vec zovu?
i sam bmw koji pominjes sa grijanjem nije bio elektricni nego sus motor itd
je li ti mozes tvrditi da se to ne moze uraditi i na autima sa sus motorima?
ionako su prepuni elektornike zadnjih 20ak godina
ako tako gledamo to na sve mozemo primjeniti a s tom pricom idemo i u teorije zavjere i sl a to nije tema
Tabakmalac

#8595 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Tabakmalac »

- "da može a i ne mora". Griješiš po ko zna koji put.. Korporacija nije tvoj prijatelj niti će ikad biti. <- ovo ponovi više puta pred spavanje. Ako misliš da jeste, znači živiš u nekoj svojoj iluziji (ali doduše sljedeći odgovor neću ni pročitat jer imaš ekstremno iritantan način tipkanja, kratko-dugo, zbrda zdola, nije ti ovo Reddit druže).
- Jeste mi naumpalo. Ali na svojoj koži mi se nikad nije desilo, tako da ne znam šta si time htio postići.
- Miješaš me s nekim ko gleda PureTech motore, nisam taj sreća.
- Poenta je bila da te proizvođač može natjerati na subskripciju, SUS motor ili ne. Spremni su da plaćaš najmanje sitnice jer naravno, korporacija želi pare. Boli njih neka stvar za tobom, bitno je da si statistika.

Plitko čitanje konteksta, plitko razmišljanje, kao i uvijek s tobom.
tokio25

#8596 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

Tabakmalac wrote: 21/07/2026 21:40 - "da može a i ne mora". Griješiš po ko zna koji put.. Korporacija nije tvoj prijatelj niti će ikad biti. <- ovo ponovi više puta pred spavanje. Ako misliš da jeste, znači živiš u nekoj svojoj iluziji (ali doduše sljedeći odgovor neću ni pročitat jer imaš ekstremno iritantan način tipkanja, kratko-dugo, zbrda zdola, nije ti ovo Reddit druže).
- Jeste mi naumpalo. Ali na svojoj koži mi se nikad nije desilo, tako da ne znam šta si time htio postići.
- Miješaš me s nekim ko gleda PureTech motore, nisam taj sreća.
- Poenta je bila da te proizvođač može natjerati na subskripciju, SUS motor ili ne. Spremni su da plaćaš najmanje sitnice jer naravno, korporacija želi pare. Boli njih neka stvar za tobom, bitno je da si statistika.

Plitko čitanje konteksta, plitko razmišljanje, kao i uvijek s tobom.
cuj grijesis po ko zna koji put
a korporacija je i vw i toyota i svaki bukvalno proizvodjac automobila bio to ev ili sus ili na bilo koje gorivo moguce
znaci sto nisi na svojoj kozi osjetio nije se desilo al znas da drugima se moze desiti nesto sto se takodjer nije tebi desilo

znaci pricam sa nekim teoreticarem zavjera i sl
nije ni cudo sto onda ev nije na tvom radaru
preludezalude

#8597 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

tokio25 wrote: 21/07/2026 21:13
preludezalude wrote: 21/07/2026 21:01
evo na brzaka
cijena "goriva"

ja sam uvijek bio ok
kao sto sam rekao i na pocetku ti si cak i ok ovdje u raspravi jer si rekao meni treba brzo punjenje velik domet i to je to
dok su pojedinci pljuvali sve i svasta
ja postujem cak i ako ti izaberes sus samo zbog zvuka recimo jer je to tvoj izbor ljubav ceif nazovi kako zelis
malo mi je samo "zasmetalo" sto si nametao da je sus ajmo reci jedini ispravan izbor za vecinu
ja ne znam kome je ispravan izbor ja znam da je meni i to je to
i ja sam dosta puta na temi napisao ko ne prelazi velike razdaljine ko vozi po gradu ko ima uticnicu ev je idealan nisam reko ni vecini ni manjini nego ko se nadje u tome
nemam ni ja nista protiv tebe i tvog auta
ti si koliko sam upratio ljubitelj terenaca i svaka cast tvoj izbor tvoje zadovoljstvo itd ja mogu reci al to ne zadovoljava 99% ljudi jer jednom godisnej sidje na makadam i sl al i da jeste tako opet je tvoj izbor da kupis to makar bio jedini u drzavi

ja se nadam samo da ovu raspravu neces dozivjeti kao neki moj napad na tebe neku mrznju netrpeljivost ili bilo sta negativno naspram tebe
Ja forum vidim kao sredstvo za razmjenjivanje misljenja i mozda davanje pokojeg savjeta. Sad zbog toga sto nemamo isto misljenje oko nekog auta...da se vrijedjamo i pljujemo je stvarno smijesno. Sto se tice mog auta zadnji put sam sisao sa asfalta prije desetak godina i znam po pogledu ljudi da pomisle Sta ce ti to. To je moje, moj cejf, moj zajeb, moja greska...ali je moja glava to smislila. Ja zadovoljan. Tako isto se nadam da si i ti zadovoljan sa svojim ev a u principu je to jedino bitno.
Didier

#8598 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Didier »

Seawolf wrote: 21/07/2026 18:02
Didier wrote: 21/07/2026 17:35 Čuj iznio činjenice, a sam rekao u jednom postu da ima 500 EV-a, dok je u drugom tvrdio da ima 400 punjača u državi.

Činjenica je da bukvalno nema nijedan komad države, a ni Balkana u koji se ne može stići električnim vozilom. Bukvalno nijedan.

Nekad ćeš platiti malo više, nekad malo manje, ponekad je besplatno, i kako god, uvijek je mnogo jeftinije od goriva.

Mislim da treba prestati pričati na ovu temu, jer je frajer neumoran, a ustvari priča nebuloze.
Tako je, nema niti jedan kraj države do kojeg se ne može stići električnim vozilom.

Ali ih ima podosta iz kojih se nakon toga nije moguće vratiti nazad.

Pošto vozim električni automobil u BiH i apsolutno sam svjestan svih mogućih ograničenja, mogu samo zaključiti da vi što pišete da je odlično voziti EV u BiH, ne samo da ne vozite EV, nego u stvari ne vozite nikakav automobil.
S jednim punjenjem se ne možeš vratiti, to je istina.

To je možeš ni s mnogim benzincima.

Možda voziš prevaru zvanu e-golf, sa 120 km dometa, pa zato tako pričaš. Moj EV prelazi 474 km po gradu, a 440 na otvorenom. Na autoputu je to manje, ali nema u Bosni previše autoputeva.

A da li vozim EV ili ne, znaju ljudi s ove teme koji nisu padobranci, te i dalje tvrdim da u svaki dio države i Balkana možeš doći, ali i vratiti se.
Didier

#8599 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Didier »

preludezalude wrote: 21/07/2026 19:23
Didier wrote: 21/07/2026 17:35 Čuj iznio činjenice, a sam rekao u jednom postu da ima 500 EV-a, dok je u drugom tvrdio da ima 400 punjača u državi.

Činjenica je da bukvalno nema nijedan komad države, a ni Balkana u koji se ne može stići električnim vozilom. Bukvalno nijedan.

Nekad ćeš platiti malo više, nekad malo manje, ponekad je besplatno, i kako god, uvijek je mnogo jeftinije od goriva.

Mislim da treba prestati pričati na ovu temu, jer je frajer neumoran, a ustvari priča nebuloze.
Isto tako mogu i biciklom stici u svaki dio BiH ali to ne znaci nista.
Nemoj se ljutiti, ali meni je stvarno ispod nivoa dalje razgovarati s tobom. Uživaj.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#8600 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by konektovan »

Didier wrote: 21/07/2026 23:06
Seawolf wrote: 21/07/2026 18:02

Tako je, nema niti jedan kraj države do kojeg se ne može stići električnim vozilom.

Ali ih ima podosta iz kojih se nakon toga nije moguće vratiti nazad.

Pošto vozim električni automobil u BiH i apsolutno sam svjestan svih mogućih ograničenja, mogu samo zaključiti da vi što pišete da je odlično voziti EV u BiH, ne samo da ne vozite EV, nego u stvari ne vozite nikakav automobil.
S jednim punjenjem se ne možeš vratiti, to je istina.

To je možeš ni s mnogim benzincima.

Možda voziš prevaru zvanu e-golf, sa 120 km dometa, pa zato tako pričaš. Moj EV prelazi 474 km po gradu, a 440 na otvorenom. Na autoputu je to manje, ali nema u Bosni previše autoputeva.

A da li vozim EV ili ne, znaju ljudi s ove teme koji nisu padobranci, te i dalje tvrdim da u svaki dio države i Balkana možeš doći, ali i vratiti se.
Mozes otici i vratiti se, nije to sporno, samo ces kasniti za susovcima drasticno. :mrgreen:
Post Reply