SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

BadBoy

#109051 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

DaysleepeR wrote: 21/07/2026 16:31
noviclan wrote: 21/07/2026 16:23
DaysleepeR wrote: 21/07/2026 16:21 Greška i jeste što su otjerali romobile sa trotoara na cestu.
Ja bih i dalje zabranio da se voze po cesti, osim da se preguraju preko pješačkog.
E ovaj ga po slikama nije gurao preko zebre nego letio i naletio
Jer je išao po cesti.
Zabraniti romobilima kretanje po cesti.
Ako nema trotoara, guraj pored sebe ili ga nosi.
Slažem se.

Jedino što bih dodao na ovo sa je romobilista uvijek kriv u slučaju udara pješaka na trotoaru i to je to
drug_profi

#109052 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Jutros biciklista pedala uz Kobilju Glavu, sasvim desno uz trotar, u upadljivoj odjeći. Kaciga, sve 5.
Prođeš ga bez problema bezbjedno, vidiš ga, poštuješ njegov prostor jer i on poštuje tvoj.

To je kad je neko normalan i svjestan drugih ljudi.

A isto tako ima lik koji često preko KG na romobilu vozi sredinom trake i to poprilično brzo. Vrlo nezgodno jer ga ne možeš obići, a teško je zadržati dovoljno rastojanje. Taj samo čeka dan da neko negdje oko njega pogriješi i da ga ukine sa ovog svijeta.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#109053 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

madesa wrote: 21/07/2026 16:02 Jel ovo prva smrt sa romobilom
Iz metkovica je djecak u mostar prevezen ali mialim da je pad bio ne udes 15 god

https://www.avaz.ba/vijesti/crna-hronik ... u-sarajevu

Sutra momku sahrana bio uposlenik miniatarstva obrane
Facility

#109054 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Facility »

last mohicans wrote: 21/07/2026 16:11
Facility wrote: 21/07/2026 14:12
noviclan wrote: 21/07/2026 13:56

Bas zato zvonce su uvijek koristi samo na odgovarajucoj udaljenosti jer nije normalno da na metar dva koristis isto vec kad si dalje i da te registruje i pomjeri se u stranu
Nisi ti, men' se cini u zivotu sjeo na biciklo, ako i jesi, nekako te je iskustvo voznje uspjelo masiti.
Ja sviram ranije koliko god mogu, a šetače na biciklističkoj bih napenalio. Tad kazem uzet cu trubu (ne forumaša) ko onaj debil sto ima, da se stresu kad je čuju. Ima i mama, vozaju bebe u kolicima po biciklističkoj, valjda bolje klize točkovi :-)
Policija MORA preventivno zaustavljati, osobito djecu koja brzo voze, pa i matore konje koji misle da mu je to motor, iako nema adekvatnog zakona.
Kralju :lol:

Neka svako radi ono što mu funkcioniše, ja ako imam prostora da prođem bezbjedno, ne koristim zvonce.
Svirneš im, zakorače, ustuknu, rašire se, izgube se, onaj najbrži uzme za rukav drugog pa ga povuče, dok se sve to odvije, ti si zakočio i stao.
Šetači, osim djece i kućnih ljubimaca, imaju tendenciju da se drže putanje, samo treba znati to iskoristiti :D
Naslovnica

#109055 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Pandakonda wrote: 21/07/2026 13:52 Dosta skutera se ustvari ne treba chipovati nego se samo softverski skine ogranicenje za EU regiju i to sad svako moze uraditi cim pogleda klip na tiktoku/youtube-u. Mana toga je sto gubis garanciju ali ocigledno mnoge boli briga za to i radije hoce vecu brzinu. Ne zanima ih sigurnost i stabilnost. Tesko da policija moze na licu mjesta testirati da li je to ogranicenje skinuto ali sigurno moze detektovati prekoracenje brzine od 25 km/h kada vide nekoga da vozi.

Mene da se pita ja bih digao dobnu granicu za voznju na 18 jer sve ispod toga su djeca koja ludo voze. A sta ces i ocekivati od njih kada im mozak jos nije skroz razvijen. Zbog toga tu roditelji trebaju da ulete i da im ne kupuju takve igracke.

Nema tu zakonske pomoci ili rjesenja kada neko sam nece da se brine o svom zdravlju. Kakav zakon moze pomoci kada kamikaza bez kacige i u punom zaletu ide preko pjesackog bez da koci i siđe? Darwin eventualno odradi svoje. Ako tebi zivot nije mio sto bi bio zakonu
Samo odigneš zadnji točak (pogonski) iznad površine, stisneš gas do daCke i očitaš max brzinu na samom romobilu.
Ništa lakše.
Hajlac

#109056 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

BadBoy wrote: 21/07/2026 13:21 Ovo je bio romobil OneS romobil od 1000W i maksimalnom brzinom od 45 km/h.

Image
Sponsored by, ni manje ni vise, BH Telecom & Klix.ba

Image

https://www.klix.ba/lifestyle/do-vrha-p ... /220812023

Promovisu ovu skalameriju nestabilnu od 1000 i cak 2000 W snage.

:run:
Last edited by Hajlac on 21/07/2026 18:36, edited 2 times in total.
Ateista

#109057 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Facility wrote: 21/07/2026 17:12
Facility wrote: 21/07/2026 14:12

Nisi ti, men' se cini u zivotu sjeo na biciklo, ako i jesi, nekako te je iskustvo voznje uspjelo masiti.
Ja sviram ranije koliko god mogu, a šetače na biciklističkoj bih napenalio. Tad kazem uzet cu trubu (ne forumaša) ko onaj debil sto ima, da se stresu kad je čuju. Ima i mama, vozaju bebe u kolicima po biciklističkoj, valjda bolje klize točkovi :-)
Policija MORA preventivno zaustavljati, osobito djecu koja brzo voze, pa i matore konje koji misle da mu je to motor, iako nema adekvatnog zakona.

Neka svako radi ono što mu funkcioniše, ja ako imam prostora da prođem bezbjedno, ne koristim zvonce.
Svirneš im, zakorače, ustuknu, rašire se, izgube se, onaj najbrži uzme za rukav drugog pa ga povuče, dok se sve to odvije, ti si zakočio i stao.
Šetači, osim djece i kućnih ljubimaca, imaju tendenciju da se drže putanje, samo treba znati to iskoristiti :D
Ne volim nikako zvoniti, ako sam na trotoaru postujem da pjesaci imaju prednost, ako je usko i guzva malo usporim i sacekam.
Ne zvonim cak ni pjesacima na biciklistickoj, iako bi to trebalo.

Nije sto se pravim fin vec mi se pokvarilo zvonce. :mrgreen:
Facility

#109058 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Facility »

Ateista wrote: 21/07/2026 18:30
Facility wrote: 21/07/2026 17:12

Ne volim nikako zvoniti, ako sam na trotoaru postujem da pjesaci imaju prednost, ako je usko i guzva malo usporim i sacekam.
Ne zvonim cak ni pjesacima na biciklistickoj, iako bi to trebalo.

Nije sto se pravim fin vec mi se pokvarilo zvonce. :mrgreen:
Vozis tehnicki neispravno biciklo. :lol:
Daj da ti kupimo trubu (ne forumasa :D ), da i ti trubis pjesacima, kako treba da se sklone s puta. :D
nepass1

#109059 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Fazon kod biciklista a pogotovo romobilista da misle da je njima bogom data biciklisticka staza. Isto kao kad bih ja kao vozac auta to mislio o cesti i gazio sve pred sobom, od babe koja je spora pa ne stize preci iako joj je crveno, do cuka koji je izletio na cestu ili kakvog pjesaka koji pretrcava.
Ja redovno trcim po dobrinji krugove. Narod hoda, rasire se hamse po 3-4 jedna do druge, da bi ih zaobisao moram preko biciklisticke, to traje sta znam 2 sec u vrh glave. Ali jebeni biciklista ili romobilista nema picke da ce prikociti kad vidi tu moju radnju, nego on ide da me satare jer sam ja pet koraka napravio na biciklistickoj. A fakat nikad nit hodam nit trcim po biciklistickoj, gledam da to maksimalno ispostujem osim kod tih "preticanja".
Facility

#109060 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Facility »

nepass1 wrote: 21/07/2026 19:02 Fazon kod biciklista a pogotovo romobilista da misle da je njima bogom data biciklisticka staza. Isto kao kad bih ja kao vozac auta to mislio o cesti i gazio sve pred sobom, od babe koja je spora pa ne stize preci iako joj je crveno, do cuka koji je izletio na cestu ili kakvog pjesaka koji pretrcava.
Ja redovno trcim po dobrinji krugove. Narod hoda, rasire se hamse po 3-4 jedna do druge, da bi ih zaobisao moram preko biciklisticke, to traje sta znam 2 sec u vrh glave. Ali jebeni biciklista ili romobilista nema picke da ce prikociti kad vidi tu moju radnju, nego on ide da me satare jer sam ja pet koraka napravio na biciklistickoj. A fakat nikad nit hodam nit trcim po biciklistickoj, gledam da to maksimalno ispostujem osim kod tih "preticanja".
:lol:
iClass

#109061 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by iClass »

Čuj ovih što bi zabranili romobile :-) Ali, dobro, svemu je se na početku protivilo i autima i autobusima i avionima.

Samo treba malo bolje zakonski organizovati, proširiti biciklističke staze, dodati mjesta za parkiranje i osiguranje romobila itd.

Više cijenim ljude koji voze romobile na kratke staze nego ove što voze auto.

Super stvar za posla i opuštenu laganu vožnju.

Između ljudi koji na posao udaljen 7-8km idu sa romobilom (koji ne troši, ne zagađuje, ne čuje se, ne zauzima mnogo prostora) i ljudi koji voze mrcine svoje, biram ove prve. Poslije javnog prijevoza i bicikla najbolja stvar kako za grad tako i za pojedinca.
Naslovnica

#109062 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

iClass wrote: 21/07/2026 19:33 Čuj ovih što bi zabranili romobile :-) Ali, dobro, svemu je se na početku protivilo i autima i autobusima i avionima.

Samo treba malo bolje zakonski organizovati, proširiti biciklističke staze, dodati mjesta za parkiranje i osiguranje romobila itd.

Više cijenim ljude koji voze romobile na kratke staze nego ove što voze auto.

Super stvar za posla i opuštenu laganu vožnju.

Između ljudi koji na posao udaljen 7-8km idu sa romobilom (koji ne troši, ne zagađuje, ne čuje se, ne zauzima mnogo prostora) i ljudi koji voze mrcine svoje, biram ove prve. Poslije javnog prijevoza i bicikla najbolja stvar kako za grad tako i za pojedinca.
:thumbup:
Facility

#109063 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Facility »

Pa to su naša rješenja za probleme:

- Treba donijeti zakon!
- Treba povećati kazne!
- Treba zabraniti upotrebu!

Jebote kao da smo Japanci a ne Argentinci. :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#109064 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Mislim da bi jedna necenzurisana marketinska kampanja cuda napravila.

Prelomi ruku, nogu, razbijene glave... Sto krvavije to bolje.

Vjerujem da bi se mnogi bunili jer eto sokira. Mnogi od bundjija se slabo sokira kada neko luduje tim romobilom kao da pravila fizike ne vaze za njega.
tokio25

#109065 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

bila je ona kampanja sa smrskanim autima a kod muzeja je ako se dobro sjecam bio neki mercedes pa je slabo to uticalo da se smanji divljanje na cestama
Chmoljo

#109066 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

pa bilo bi lijepo da su bile i slike od onoga što ostane od ljudi u smrskanim autima.

ljudi nisu svjesni kako se tijelo može iskomadati u saobraćajci, motor otkinuti noge, zaljepiti se jedni od druge... vele da kad se Adi Lukovac zabio od onu pregradu da mu je glava završila u gepeku, mada on nije primjer divljanja, nego onoga šta sile mogu uraditi tijelu.

ljudi se ježe od otvorenog prijeloma noge na fudbalskoj utakmici, mislim da bi ovo donijelo koristi. al nas se rijetko voli podsjećati na realnost.
Facility

#109067 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Facility »

Koliko su strašila na kutijama cigareta pomogla pušačima da prestanu pušiti?

Mislim da bi učinak takve kampanje bio nikakav, minimalan ili čak kontraproduktivan.

Zgrozili bi se samo oni koji se inače i zgrožavaju i voze oprezno.
Last edited by Facility on 21/07/2026 20:19, edited 2 times in total.
DonieBrasco

#109068 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DonieBrasco »

https://www.avaz.ba/vijesti/crna-hronik ... u-sarajevu

Tesko ce doci do pomoci bilo kakva kampanja.
Rothmans

#109069 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Rothmans »

A ko prodaje najbrze ove trotinete ?
Chmoljo

#109070 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Facility wrote: 21/07/2026 20:18 Koliko su strašila na kutijama cigareta pomogla pušačima da prestanu pušiti?

Mislim da bi učinak takve kampanje bio nikakav, minimalan ili čak kontraproduktivan.

procenat ljudi koji su pušili u tom periodu je manji nego danas. jaz je posebno izražen kako se gledaju sve mlađe starosne grupe.

ne tvrdim da je to učinak samo te kampanje, ali svakako društvene angažovanosti gdje pušenje nije više toliko cool i interesantno pa se automatski smanjuje i pritisak sredine da se propuši. nažalost, nas je zahvatila pošast dudlaonica, pa je tu malo teže napraviti distinkciju.

najveći problem i ovih divljanja jeste percepcija da se radi nešto cool i zbog čega će se biti popularan, "lud", "bruda moj preloodi"... kampanje mogu pomoći da se društvena percepcija takvih ponašanja premjeste iz sfere divljenja u sferu pokuđenosti.

budale će ostati budale svakako. njih ni kazna ni stroža pravila neće saulisati.
Naslovnica

#109071 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Rothmans wrote: 21/07/2026 20:20 A ko prodaje najbrze ove trotinete ?
Zar je bitno?
Isto kao i sa "bijesnim" autima.
Neki imaju 101 KS kao moj (i manje), a neki 250-300KS i više.
Hoćemo li zabraniti i jača/brža auta?
Bitan je vozač i njegova odgovornost/svjesnost a ne mašina.
Protiv sam ograničenja snage/brzine o kojima se ovdje priča.
Rothmans

#109072 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Rothmans »

Naslovnica wrote: 21/07/2026 20:37
Zar je bitno?
Pa bitno je. Uzeo bi punici jedan nabudzen.
Facility

#109073 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Facility »

Chmoljo wrote: 21/07/2026 20:27
Facility wrote: 21/07/2026 20:18 Koliko su strašila na kutijama cigareta pomogla pušačima da prestanu pušiti?

procenat ljudi koji su pušili u tom periodu je manji nego danas. jaz je posebno izražen kako se gledaju sve mlađe starosne grupe.

ne tvrdim da je to učinak samo te kampanje, ali svakako društvene angažovanosti gdje pušenje nije više toliko cool i interesantno pa se automatski smanjuje i pritisak sredine da se propuši. nažalost, nas je zahvatila pošast dudlaonica, pa je tu malo teže napraviti distinkciju.

najveći problem i ovih divljanja jeste percepcija da se radi nešto cool i zbog čega će se biti popularan, "lud", "bruda moj preloodi"... kampanje mogu pomoći da se društvena percepcija takvih ponašanja premjeste iz sfere divljenja u sferu pokuđenosti.

budale će ostati budale svakako. njih ni kazna ni stroža pravila neće saulisati.
Moja mišljenje je da su internet i gaming industrija najviše utjecali na raširenost pušenja kod novog naraštaja.

Slažemo se, budale će ostati budale, gdje se vraćamo onome da za naše probleme jedino pomažu obrazovanje i pravovremeni odgoj.
tokio25

#109074 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

Chmoljo wrote: 21/07/2026 20:27

pa dobro takav je trend inace
cini mi se da mladji manje piju i alkohol a nikadnije bila neka kampanja da se ne pije
jedino je bilo ono ako pijes ne vozi i sl
Facility

#109075 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Facility »

Rothmans wrote: 21/07/2026 20:41
Naslovnica wrote: 21/07/2026 20:37
Zar je bitno?
Pa bitno je. Uzeo bi punici jedan nabudzen.
U tom slučaju, imaš u M-Bike-u u Sarajevu. :evil:
Post Reply