A kakvog benzinca mozes novog kupit za 40k?mk ultra wrote: ↑20/07/2026 18:51Pa evo daj mi ti prijedlog prodajem svoj auto za 30k, 10k cu doplatititokio25 wrote: ↑20/07/2026 18:14vecina je zatucana jer da nije ne bi kupovali izraubovane premium markekonektovan wrote: ↑20/07/2026 18:00
Ti jesi mozda zatucan, vecina nije..nego ljudi se vode razumom kod nas. Kad nemas infrstukturu, da ti dzaba daju EV, nista nisi dobio.![]()
ps. nas narod i razumto je dijametralno suprotno
Sta da kupim?
Pregazen EV?
EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#8501 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
-
Tabakmalac
#8502 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Imaš 4 odabira.
3 su Japanca, 1 je Talijan.
3 su Japanca, 1 je Talijan.
-
preludezalude
#8503 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Nisu ukinute subvencije na ev u Njemackoj.tuitamo wrote: ↑20/07/2026 20:45Ma ne lupajte gluposti sa tim ogromnim subvencijama. Sve su ukinuli.preludezalude wrote: ↑20/07/2026 17:26Ne, vec zato jer Njemacka drzava daje ogromne subvencije za ev dok istovremeno dere sa porezima za sus. Ima fantasticnu razvijenu mrezu punjaca, ogroman broj brzih punjaca. Pa u Bih ima 20 brzih punjaca, ukupno oko 400 punjaca dok njemacka ima preko 120000 punjaca a drzava primorava benzinske pumpe da uvode brze punjace.
Ljudi kupuju EV jer je litar goriva >2€.
Sto se ne kupuje ev u BiH? Zasto je procentualna zastupljenost ev u BiH na nivou statisticke greske? Karinu bi kupovali ev u Njemackoj da nema subvencija na ev, da nema nameta na sus, da nema dostupnih punjaca...
-
preludezalude
#8504 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Citiram tvoj post:tokio25 wrote: ↑20/07/2026 20:07nisam to rekao
to si ti zakljucio kako tebi odgovara
bukvalno si izvukao nesto sto tebi odgovara a ne kako jeste
"Zati sto smo generalno zatucani
Mentalitet da prodjem krozate ne zna sta je ev"
-
preludezalude
#8505 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Koristiti nekakvu tvrdnju kao argument "raspravlja a nikad nije vozio ev" je potpuno bez smisla u ovoj raspravi jer se ne raspravlja o voznim karakteristikama auta vec o podrsci tj infrastrukturi koja treba pratiti ta auta da bi bila upotrebljiva kao sus auta. Svi mi znamo i bez vozanja i posjedovanja tog auta kakva je situacija sa dostupnoscu punjaca, vrstom punjaca i brzinom punjenja. Situacija na terenu sa brojem tih vozila na nasoj cesti je direktni rezultat gore navedenih faktora i reci da generalno to nije mana...
- Didier
#8506 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Rekao si prije ovoga da ima ukupno 500 električnih automobila, a ovdje kažeš da ima 400 punjača. Zar to nije sasvim dovoljna infrastruktura, pa to je gotovo jedan punjač po autupreludezalude wrote: ↑20/07/2026 17:26Ne, vec zato jer Njemacka drzava daje ogromne subvencije za ev dok istovremeno dere sa porezima za sus. Ima fantasticnu razvijenu mrezu punjaca, ogroman broj brzih punjaca. Pa u Bih ima 20 brzih punjaca, ukupno oko 400 punjaca dok njemacka ima preko 120000 punjaca a drzava primorava benzinske pumpe da uvode brze punjace.
Ipak, ima malo više električnih automobila, nešto malo manje od hiljadu, a i pored toga je punjača sasvim dovoljno jer danas nema dijela Balkana na koji ne možeš otići električnim autom. Ja probao dijelove s najmanjom pokrivenošću i nigdje nisam ostao na cesti, nigdje nisam predugo čekao da napunim auto, niti sam igdje imao i jedan problem.
A nemam kabal da punim na običnu utičnicu, tek sam ga naručio, nego sam samo punio na javnim punjačima. Neki su bili besplatni, neki jeftini, a neki malo skuplji, ali i ovi najskuplji su bili upola jeftiniji od goriva.
A ne pričam o malim servisima, velikim servisima, zamajcima, diznama, zupčastim remenima, ulju, smradu nafte itd.
Nikad više neću kupiti sus auto.
- Didier
-
preludezalude
#8508 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Razlika u razvijenosti mreze u BiH i Njemackoj je ogromna. U Njemackoj punjac imas u prosjeku svakih 3km javne ceste dok u BiH punjac imas u prosjeku svakih 60km javne ceste. U njemackoj je svaka druga pumpa na auto putu opremljena sa brzim punjacem, u gradovima svugdje punjaca ima po javnim parkinzima. U BiH je velika vecina punjaca rasporedjena po Sarajevu, Tuzli, Banjaluci i Mostaru i velika vecina su spori punjaci i treba satima puniti. Van gradova su rijetki i treba uvijek kalkulisati gdje ces napuniti. U Njemackoj je svaki cetvrti punjac brzi bunjac dok u BiH je svega oko 6% brzih punjaca.
I sad kad uporedimo podrsku, subvencije, namete, i ogranicenja za sus, sasvim je logican broj ev u Njemackoj i BiH. Ja o tome govorim. Nigdje nisam rekao da su su sranje vozila. Samo kazem da imati vozilo a nemati dostupno gorivo na svakom koraku koje mogu brzo natankati, veeeeelikoj vecini ljudi ne odgovara.
- Didier
#8509 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
I šta kažeš, nisi rekao da je to sranje?
Pa nisi bukvalno, ali evo na temi vas nekolicina i dalje raspravlja, a ne želite voziti EV.
Kad neko objasni zašto ste tu, onda možda i možemo nastaviti, ovako stvarno izgleda čudno.
Ja ne idem na temu o baletu jer me ne interesuje, i nećeš naći moje postove tamo.
-
preludezalude
#8510 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
I ev je auto i imam pravo da raspravljam. Tebi ako ne godi necije drugacije misljenje mozda je ipak bolje da odes na temu baleta. Manje ces biti frustriran. Naravno da ne zelim prvo dati dooobre pare za auto pa onda voziti auto za koje nemam dostupno gorivo na svakom koraku i da ga natocim na brzinu. I nisam rekao da je auto sranje ali je zato infrastruktura totalno sranje i onda komplet situacija je ispada sranje. Kada podrska bude kao u Njemackoj da imas brzi punjac na svakom koraku mozda od tog auta i bude nesto.Didier wrote: ↑21/07/2026 01:47I šta kažeš, nisi rekao da je to sranje?
Pa nisi bukvalno, ali evo na temi vas nekolicina i dalje raspravlja, a ne želite voziti EV.
Kad neko objasni zašto ste tu, onda možda i možemo nastaviti, ovako stvarno izgleda čudno.
Ja ne idem na temu o baletu jer me ne interesuje, i nećeš naći moje postove tamo.
-
tokio25
#8511 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
I gdje vidis tu 99%preludezalude wrote: ↑20/07/2026 22:15Citiram tvoj post:
"Zati sto smo generalno zatucani
Mentalitet da prodjem krozate ne zna sta je ev"
Vidis da si zakljucio kako tebi odgovara
Izmedju ostalog na temi o cijeni goriva pomenuae da dosta benzinskih ne rade 24 sata tako da je gore to nego punjenje ev
-
Seawolf
#8512 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ko god kaže da je EV u našim uslovima potpuno upotrebljiv za bilo šta drugo, osim za gradsku i prigradsku vožnju, taj nema pojma i vjerovatno izmišlja da vozi EV.
Ne može se čovjek usuditi, u našim uslovima gužvi na cesti i visokih temperatura, usred ljeta krenuti iz Sarajeva za dubrovačko primorje EV-om.
A ni usred zime.
Osim ako ne vozi EV sa baterijom netto kapaciteta >120 kWh.
I da, ja vozim (i) EV.
Ne može se čovjek usuditi, u našim uslovima gužvi na cesti i visokih temperatura, usred ljeta krenuti iz Sarajeva za dubrovačko primorje EV-om.
A ni usred zime.
I da, ja vozim (i) EV.
- problemnatravunu
#8513 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
preludezalude wrote: ↑21/07/2026 01:16![]()
![]()
![]()
Razlika u razvijenosti mreze u BiH i Njemackoj je ogromna. U Njemackoj punjac imas u prosjeku svakih 3km javne ceste dok u BiH punjac imas u prosjeku svakih 60km javne ceste. U njemackoj je svaka druga pumpa na auto putu opremljena sa brzim punjacem, u gradovima svugdje punjaca ima po javnim parkinzima. U BiH je velika vecina punjaca rasporedjena po Sarajevu, Tuzli, Banjaluci i Mostaru i velika vecina su spori punjaci i treba satima puniti. Van gradova su rijetki i treba uvijek kalkulisati gdje ces napuniti. U Njemackoj je svaki cetvrti punjac brzi bunjac dok u BiH je svega oko 6% brzih punjaca.
I sad kad uporedimo podrsku, subvencije, namete, i ogranicenja za sus, sasvim je logican broj ev u Njemackoj i BiH. Ja o tome govorim. Nigdje nisam rekao da su su sranje vozila. Samo kazem da imati vozilo a nemati dostupno gorivo na svakom koraku koje mogu brzo natankati, veeeeelikoj vecini ljudi ne odgovara.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#8514 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Mozes nekog, ev nikakvog
- Rockefeller
#8515 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Tesla 3, BMW i3 karavan i mozda CLA dolaze u uzi krug kao jedino auto u porodici..
- mk ultra
#8516 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
ne znam, ovdje se neki razbacaju novcima, ko da je 60-70k za elektro trabanta dati ko ispicke 
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#8517 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Hajde to, covjek bi možda i namako pare, ali kad ti dodje iz DE, AUT, NOR ili SWE pametovati kako je EV mrak, to je vrhunac.
Gore mu besplatan autoput, parking, punjenje, porezne olakšice, stimulacije, subvencije i onda drzi vaz tebi u Bosni gdje nista od toga ne postoji i govori, sta vi papci znate sta je EV i ponasa se ko da je Boga povukao za muda
Gore mu besplatan autoput, parking, punjenje, porezne olakšice, stimulacije, subvencije i onda drzi vaz tebi u Bosni gdje nista od toga ne postoji i govori, sta vi papci znate sta je EV i ponasa se ko da je Boga povukao za muda
-
Seawolf
#8518 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Sve bi se to nekako i preguralo, kad bi kod nas u BiH bilo punjača za EV na svakom koraku.sime_cipol wrote: ↑21/07/2026 08:20 Hajde to, covjek bi možda i namako pare, ali kad ti dodje iz DE, AUT, NOR ili SWE pametovati kako je EV mrak, to je vrhunac.![]()
Gore mu besplatan autoput, parking, punjenje, porezne olakšice, stimulacije, subvencije i onda drzi vaz tebi u Bosni gdje nista od toga ne postoji i govori, sta vi papci znate sta je EV i ponasa se ko da je Boga povukao za muda![]()
Ovako i ovo malo što ih ima, svi budu zauzeti kada ovamo nahrupe pametnjakovići iz tvoga posta.
-
_deCKarD
#8519 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Byd Dolphin je oko 40ak nov
-
tokio25
#8520 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
da si rekao iz mostara u sarajevo slozio bih se al iz sarajeva dole je upotrebljiv itekakoSeawolf wrote: ↑21/07/2026 05:04 Ko god kaže da je EV u našim uslovima potpuno upotrebljiv za bilo šta drugo, osim za gradsku i prigradsku vožnju, taj nema pojma i vjerovatno izmišlja da vozi EV.
A ni usred zime.
I da, ja vozim (i) EV.
pa do konjica se haman napunis do vrha (karikiram naravno)
i dole ti je sve ravnica
u putu nazad je malo frka da kazem
-
Dead Man Walking
#8521 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Koliko cesto se ovo desi, u kojem procentu EV vozila? Zasto bi to bila veca briga nego da recimo ode mjenjac ili motor kod obicnog vozila? Baterija se degradira vremenom kao i svaka baterija i gubi na kapacitetu, ali to prepadanje kako ce "crci" baterija je presmijesno, narocito kod EV proizvedenih u zadnjih 7-8 godina.
- mk ultra
-
_deCKarD
#8523 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Polovni EV uvijek bolja kupovina, jer im vrijednost pada dosta, ili ako imas nekog u Norveskoj kod njih su isto jeftini, ne placas carinu na uvoz, samo pdv kod nas, recimo xpeng g6 ja gledam, cekam samo neki ovlasteni servis da se otvori kod nas, u Hrvatskoj vec ima
- bushido
#8524 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
House wrote: ↑20/07/2026 18:24 mogu zamisliti glavobolje i cifre kad crkne baterija u EV. rastaviti komplet auto i ubaciti novu bateriju
I za ovo postoji rjesenje,otvorena je klinika za popravku baterija u autu "EVC"U Zagrebu.Covjek je krenuo od nule i napravio fantasticnu pricu,poravlja baterije za puno manju cijenu (i deset puta manju).Zadnja informacija je da ce otvoriti servis i u Sarajevu.Video mozete pogledati na YT.(EVC)
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw