45 stepeni mi je razlika Duga Njiva i Crveni Čot. Nikada nema signala po danu. 30 kanal nemam u kanalnom filteru. Mogu da ga stavim ali ti lokalni kanali i vijesti na mađarskom, slovačkom, rusinskom itd me ne interesuju. Probaj uveče, k24 100/100genius 723 wrote: ↑17/07/2026 21:58Nemam probo sam proslu sedmicu nema ni 24 a ni 30 istina za volju to sam testiro po danu prije podne.Boki Antena wrote: ↑17/07/2026 21:07 @genius 723 Imaš li K24 sa Čota?Otkako je ljeto u Brodu ide svako veče sa antenom prema Dugoj Njivi. RTS 1 u 20:00 Srećni ljudi pogledam obavezno. Po danu nema nikakvog signala. To sad radi kao onaj radijski srednji talas, kad se uveče slušalo sve živo.
Probacu pred veče nekad okrenut.Samo malo ali tebi to nije na pravcu Crvenog Cota Duga njiva?
Na dr forumu čovjek ako se ne varam iz Požege lovi stalno sad 30 kanal kako je FTV analogna iskljucena dok 24 ponekad
DVB-T u BiH
Moderator: anex
- Boki Antena
#5901 Re: DVB-T u BiH
- genius 723
#5902 Re: DVB-T u BiH
Pa sto neprobas usmjeriti na Cot mozda bi Isao i po danu 24 pogotovo ako je iskljucena 24 bht1Matinski vis?Krajem mjeseca mi je godisnji pa cu probat imam novu iskru 92 i terra ab011 pojacalom pa cu viditi kakvo je stanje.
- Boki Antena
#5903 Re: DVB-T u BiH
Ne ide po danu. Sve je to isprobano. Čak i bude malo snage po danu a kvalitet nula. Uveče prije dnevnika to eksplodira na 100/100. Tako je to ljeti. Dok je radio Matinski Vis i sada, isto je to. Vidim da neko na drugom forumu piše o signalu. Nek isproba u podne a ne uveče, pa nek onda javigenius 723 wrote: ↑17/07/2026 22:42 Pa sto neprobas usmjeriti na Cot mozda bi Isao i po danu 24 pogotovo ako je iskljucena 24 bht1Matinski vis?Krajem mjeseca mi je godisnji pa cu probat imam novu iskru 92 i terra ab011 pojacalom pa cu viditi kakvo je stanje.
- Boki Antena
#5904 Re: DVB-T u BiH
To ti je drug ljeti tzv. troposfersko kanaliziranje. Antena hvata „odbijanje“ od atmosfere tokom ljetnjih večeri. To je prirodna anomalija i, nažalost, ne postoji oprema ili pojačalo koje može stabilno obezbjediti ovaj signal tokom cijele godine, jer to zavisi isključivo od vremenskih uslova.genius 723 wrote: ↑17/07/2026 22:42 Pa sto neprobas usmjeriti na Cot mozda bi Isao i po danu 24 pogotovo ako je iskljucena 24 bht1Matinski vis?Krajem mjeseca mi je godisnji pa cu probat imam novu iskru 92 i terra ab011 pojacalom pa cu viditi kakvo je stanje.
DVB-T2 televizijski signali (UHF opseg) obično putuju pravolinijski. Pošto je Zemlja zakrivljena, nakon određenog broja kilometara signal sa udaljenog predajnika jednostavno „leti“ u svemir umjesto da prati površinu i stigne do antene. Međutim, ljetnji atmosferski uslovi to potpuno mijenjaju.
Tokom vrelih ljetnjih dana, sunce jako zagrijava tlo. Kada sunce zađe, tlo počinje brzo da se hladi, hladeći sloj vazduha odmah iznad njega. Međutim, viši slojevi vazduha ostaju topli.
Ovo stvara temperaturnu inverziju – situaciju u kojoj je hladan, gust vazduh zarobljen ispod, a topao vazduh iznad njega (inače je obrnuto). Kada televizijski signal sa Crvenog Čota uđe u ovaj hladni sloj pod određenim uglom, on ne prodire u svemir već se prelama (odbija) nazad zbog razlike u gustoći vazduha.
Stvara se prirodni „talasovod“ ili atmosferski tunel koji bukvalno zakrivljuje signal, prateći liniju Zemlje stotinama kilometara. Zato imam savršenu prijem uveče. Zimi su atmosferski uvjeti potpuno drugačiji.
- Boki Antena
#5905 Re: DVB-T u BiH
Testirao sam na Strongu signale K22 i K25. K22 na maksimumu snaga i kvalitet!
K25 Duga Njiva signal je opao, snaga i kvalitet. Radi bez trzaja, ranije su parametri bili bolji.
Na Samsungu K22 i dalje loš. Tjuner Samsunga ne može taj SFN Vlašića i Matinskog Visa nikako da složi. Ili mu smeta 23.kanal iz Slavonskog Broda.
K25 Duga Njiva signal je opao, snaga i kvalitet. Radi bez trzaja, ranije su parametri bili bolji.
Na Samsungu K22 i dalje loš. Tjuner Samsunga ne može taj SFN Vlašića i Matinskog Visa nikako da složi. Ili mu smeta 23.kanal iz Slavonskog Broda.
- genius 723
#5906 Re: DVB-T u BiH
Lijepo objašnjeno .HvalaBoki Antena wrote: ↑18/07/2026 08:12To ti je drug ljeti tzv. troposfersko kanaliziranje. Antena hvata „odbijanje“ od atmosfere tokom ljetnjih večeri. To je prirodna anomalija i, nažalost, ne postoji oprema ili pojačalo koje može stabilno obezbjediti ovaj signal tokom cijele godine, jer to zavisi isključivo od vremenskih uslova.genius 723 wrote: ↑17/07/2026 22:42 Pa sto neprobas usmjeriti na Cot mozda bi Isao i po danu 24 pogotovo ako je iskljucena 24 bht1Matinski vis?Krajem mjeseca mi je godisnji pa cu probat imam novu iskru 92 i terra ab011 pojacalom pa cu viditi kakvo je stanje.
DVB-T2 televizijski signali (UHF opseg) obično putuju pravolinijski. Pošto je Zemlja zakrivljena, nakon određenog broja kilometara signal sa udaljenog predajnika jednostavno „leti“ u svemir umjesto da prati površinu i stigne do antene. Međutim, ljetnji atmosferski uslovi to potpuno mijenjaju.
Tokom vrelih ljetnjih dana, sunce jako zagrijava tlo. Kada sunce zađe, tlo počinje brzo da se hladi, hladeći sloj vazduha odmah iznad njega. Međutim, viši slojevi vazduha ostaju topli.
Ovo stvara temperaturnu inverziju – situaciju u kojoj je hladan, gust vazduh zarobljen ispod, a topao vazduh iznad njega (inače je obrnuto). Kada televizijski signal sa Crvenog Čota uđe u ovaj hladni sloj pod određenim uglom, on ne prodire u svemir već se prelama (odbija) nazad zbog razlike u gustoći vazduha.
Stvara se prirodni „talasovod“ ili atmosferski tunel koji bukvalno zakrivljuje signal, prateći liniju Zemlje stotinama kilometara. Zato imam savršenu prijem uveče. Zimi su atmosferski uvjeti potpuno drugačiji.
Do 150 km tesko moze bit stabilan signal iako je sam predajnik jak.Dal bi se sta poboljšalo podešavanje panela na samo objektu.Analogni je signal Isao jako dobro
- Boki Antena
#5907 Re: DVB-T u BiH
Do 1999. sa starog Crvenog Čota kod mene je analogni signal išao za ocjenu 5. Kasnije sa novog za ocjenu 2-3. A digitalni signal nemam osim u propagacijama.genius 723 wrote: ↑18/07/2026 10:07Lijepo objašnjeno .HvalaBoki Antena wrote: ↑18/07/2026 08:12To ti je drug ljeti tzv. troposfersko kanaliziranje. Antena hvata „odbijanje“ od atmosfere tokom ljetnjih večeri. To je prirodna anomalija i, nažalost, ne postoji oprema ili pojačalo koje može stabilno obezbjediti ovaj signal tokom cijele godine, jer to zavisi isključivo od vremenskih uslova.genius 723 wrote: ↑17/07/2026 22:42 Pa sto neprobas usmjeriti na Cot mozda bi Isao i po danu 24 pogotovo ako je iskljucena 24 bht1Matinski vis?Krajem mjeseca mi je godisnji pa cu probat imam novu iskru 92 i terra ab011 pojacalom pa cu viditi kakvo je stanje.
Do 150 km tesko moze bit stabilan signal iako je sam predajnik jak.Dal bi se sta poboljšalo podešavanje panela na samo objektu.Analogni je signal Isao jako dobro
Stari Crveni Čot bio je visok 190m, novi Crveni Čot 160m
Uz to Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) propisala je strogi dijagram zračenja antene. Predajnik Crveni Čot ima propisano slabljenje (atenuaciju) signala prema zapadu (azimuti od 240 do 290 stepeni) koje iznosi tačno 9 dB.
Šta to u praksi znači za jačinu signala ? Pad snage na 12,5 posto ili smanjenje na jednu osminu u poređenju sa maksimalnom snagom koju predajnik emituje ka Srbiji. Dakle drug, odavno sam odustao od pokušaja da dobijem konstantan signal sa Crvenog Čota
- genius 723
#5908 Re: DVB-T u BiH
Očigledno je da si u pravu.Ja sam sve dobio sto se tiče naših kanala i nekim čudom sam uspio dobit stalan signal Hr.na 39 kanalu mada sam i sa analognim signalom jako tesko lovio hrvatske kanale.Mislio sam se pozabavit sa Čotom ali nista zasad ako nebi nekad bilo kakvih promjena
- Boki Antena
#5909 Re: DVB-T u BiH
Za ovaj "ljetni" signal ne treba ti posebna oprema. Bilo kakva antena okrenuta otprilike prema Čotu i ide savršeno do jutragenius 723 wrote: ↑18/07/2026 19:50 Očigledno je da si u pravu.Ja sam sve dobio sto se tiče naših kanala i nekim čudom sam uspio dobit stalan signal Hr.na 39 kanalu mada sam i sa analognim signalom jako tesko lovio hrvatske kanale.Mislio sam se pozabavit sa Čotom ali nista zasad ako nebi nekad bilo kakvih promjena
-
Selco_SA
#5910 Re: DVB-T u BiH
Čudne su te tzv.propagacije signala,vi to imate u ravničarskim krajevima,mi u brdovito-planinskim toga nemamo.Sjećam se,davno je to bilo,prije '92.god.dok je analogija radila,u Sarajevu se,nakon gašenja signala 1.programa tvsa, "ukazao" bi se 1.program tv bg na uhf kanal 33.Boki Antena wrote: ↑18/07/2026 21:11Za ovaj "ljetni" signal ne treba ti posebna oprema. Bilo kakva antena okrenuta otprilike prema Čotu i ide savršeno do jutragenius 723 wrote: ↑18/07/2026 19:50 Očigledno je da si u pravu.Ja sam sve dobio sto se tiče naših kanala i nekim čudom sam uspio dobit stalan signal Hr.na 39 kanalu mada sam i sa analognim signalom jako tesko lovio hrvatske kanale.Mislio sam se pozabavit sa Čotom ali nista zasad ako nebi nekad bilo kakvih promjenaEvo gledam na RTS 2 Hari Mata Hari iz Sava Centra. Antena mi prema Dugoj Njivi a signal Čota jači od Duge Njive. Baš me interesuje dokle takav signal dobaci.
-
sanchopansa1
#5911 Re: DVB-T u BiH
Recite mi na području Stupa, oko Bulevara, kuća u prizemlju, ako kupim običnu sobnu antenu i spojim je, da li ću imati DVB-C signal?