1/2 finala: Engleska - Argentina

Podforum za FIFA World Cup 2026 – pratimo sve reprezentacije, rezultate i dešavanja uz nezaobilazne forum analize “iz fotelje”, a posebno slavimo veliki uspjeh BiH koji ćemo, po običaju, stručno razraditi bolje nego stručni štab.

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked

U 1/2 finala prolazi:

Poll ended at 16/07/2026 11:44

Engleska
38
62%
Argentina
23
38%

Total votes: 61

kakabanja213

#801 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by kakabanja213 »

JohnnyS wrote: 16/07/2026 10:31 https://www.index.hr/mobile/sport/clana ... zdvojeno_m

Kakav kult dan te jebo, i onda Mbappea zovu Diktator :facepalm:
Razlika je sto Mbappeu i slucnima suigraci trebaju omoguciti da budu najbolji, a kod Diega i Lionela je da su oni najbolji omogucavaju suigracima da budu bolji.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#802 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by Chmoljo »

Groot wrote: 16/07/2026 10:31
Chmoljo wrote: 15/07/2026 23:53
Groot wrote: 15/07/2026 23:50

Ahahaha evo ronaldoljubaca ponovo sa Izraelom, politikom i svim ostalim jer ih Messi opet pos** u fudbalu pa daj sta das :lol:
De ne lupetaj milejia ti.
Zar nije obratno? Prica o politici na temi o fudbalu, pogotovo sto nema veze sa zivotom. Pa je li trebamo postavljati slike kako Englezi protjeruju ljude na protestima za Palestinu, kako daju podrsku Izraelu itd?
Mislim da su se pomijesale babe i zabe.

Nismo mi forumasi upetljali politiku u sport i fudbal, nego politika to radi sama. Ja sam navijao proslo prvenstvo za Argentinu i da Messi okruni karijeru naslovom svjetskog prvaka, prosto jer je zasluzio. Kao neko kome je Barca najdrazi grad poslije sarajeva, a fc barcelona najdrazi klub poslije zeljeznicara, itekako gotivim messija. I jos uvijek.

Medjutim, argentici fakat igraju prgavo i uvijek sam mrzio ekipe koje su prgave, ali istovremeno su pizde kad se njih nakaci.

Na kraju kad navijas za neku repku koja nije tvoja, il bolje rec simpatises, onda gledas puno toga. Puno subjektivnosti, licnih preferencija. A kako se gura narativ da je bijelo superiorno onda se kace za to razni odvratni likovi poput bibija i ostalih laznih semita. Argentinska repka je ovdje zrtva hazbare, ali ne pomaze im ni njihov odvratni predsjednik kojeg su oni sami birali. A i cinjenica da razni mracnjaci tamo utociste traze. Guglaj koji je opasan mracnjak iz tehnoloskog giganta odselio tamo.

Zato ja iz licnih preferencija volim da takvi likovi jedu govna i budu malo nesretniji, bar zrno. Otud politika, otud moje navijanje koje je svakako pretjerivanje.

Isto tako, pobjeda argentine sinoc je apsolutno cista, bili su bolji, talentovaniji, konkretniji, vise htjeli.

Rezultat nije fer. Bilo bi posteno bar 3:1 za arg i da su prije rijesili utakmicu. Messi, mislim da je suvisno pricati. U srazu izmedju njega i ronalda desil ose isto sto i izmedju nadala i federera. Jedan igrao na fiziku i snagu drugi na talent i tehniku. Naravno da je onaj koji je ganjao fiziku i snagu prije potrosio svoje tijelo i trajao je krace.

Nadam se da sam bar malo jasniji oko svega.
jeza u ledja

#803 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by jeza u ledja »

Dobro sve to, ali kako tu na bilo koji nacin utice Bibi ili hasbara na bilo cije misljenje? Ili jos smjesnije, kako ce iko na bilo koji nacin promjeniti misljenje o Izraelu na osnovu toga sto su ovi izjavili da navijaju za Argentinu?
Ti si naveo to kao na ciljanu propagandu radi njihove samopromocije.

Mi generalno volimo naci neki razlog da navijamo za nekog ili protiv nekog, pa se neke stvari prenaglasavaju. To razumijem. No neki to izgleda shvataju previse ozbiljno. :roll:
darius_maximus

#804 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by darius_maximus »

Chmoljo wrote: 16/07/2026 11:52
Chmoljo wrote: 15/07/2026 23:53

De ne lupetaj milejia ti.
Zar nije obratno? Prica o politici na temi o fudbalu, pogotovo sto nema veze sa zivotom. Pa je li trebamo postavljati slike kako Englezi protjeruju ljude na protestima za Palestinu, kako daju podrsku Izraelu itd?

Nismo mi forumasi upetljali politiku u sport i fudbal, nego politika to radi sama. Ja sam navijao proslo prvenstvo za Argentinu i da Messi okruni karijeru naslovom svjetskog prvaka, prosto jer je zasluzio. Kao neko kome je Barca najdrazi grad poslije sarajeva, a fc barcelona najdrazi klub poslije zeljeznicara, itekako gotivim messija. I jos uvijek.

Medjutim, argentici fakat igraju prgavo i uvijek sam mrzio ekipe koje su prgave, ali istovremeno su pizde kad se njih nakaci.

Na kraju kad navijas za neku repku koja nije tvoja, il bolje rec simpatises, onda gledas puno toga. Puno subjektivnosti, licnih preferencija. A kako se gura narativ da je bijelo superiorno onda se kace za to razni odvratni likovi poput bibija i ostalih laznih semita. Argentinska repka je ovdje zrtva hazbare, ali ne pomaze im ni njihov odvratni predsjednik kojeg su oni sami birali. A i cinjenica da razni mracnjaci tamo utociste traze. Guglaj koji je opasan mracnjak iz tehnoloskog giganta odselio tamo.

Zato ja iz licnih preferencija volim da takvi likovi jedu govna i budu malo nesretniji, bar zrno. Otud politika, otud moje navijanje koje je svakako pretjerivanje.

Isto tako, pobjeda argentine sinoc je apsolutno cista, bili su bolji, talentovaniji, konkretniji, vise htjeli.

Rezultat nije fer. Bilo bi posteno bar 3:1 za arg i da su prije rijesili utakmicu. Messi, mislim da je suvisno pricati. U srazu izmedju njega i ronalda desil ose isto sto i izmedju nadala i federera. Jedan igrao na fiziku i snagu drugi na talent i tehniku. Naravno da je onaj koji je ganjao fiziku i snagu prije potrosio svoje tijelo i trajao je krace.

Ne želim fakat da ulazim u priče o tome ko je dobar, ko nije i o tim političkim aspektima.
Jedino mislim da je argentinski narod dovoljno najebao, kao i sve južnoameričke države (slično kao i mi), jer se samo smjenjuju lopovi i debili u vlasti (kao i kod nas).

Generalno mislim da su Balkan i Južna Amerika dosta slični, OK narodi koji se znaju veseliti, ima ih i pametnih i lopova, ali znaju i raditi, pogotovo u uređenim društvima i vode ih lopovi i kriminalci koje "sami biraju".
Sutra da se neko veseli našoj nesreći zbog nečega što naši političari rade ili pričaju, isto tako ne bi imalo puno smisla, jer se i mi pitamo tu ko i oni.
Chmoljo

#805 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by Chmoljo »

darius_maximus wrote: 16/07/2026 12:36

Ne želim fakat da ulazim u priče o tome ko je dobar, ko nije i o tim političkim aspektima.
Jedino mislim da je argentinski narod dovoljno najebao, kao i sve južnoameričke države (slično kao i mi), jer se samo smjenjuju lopovi i debili u vlasti (kao i kod nas).

Generalno mislim da su Balkan i Južna Amerika dosta slični, OK narodi koji se znaju veseliti, ima ih i pametnih i lopova, ali znaju i raditi, pogotovo u uređenim društvima i vode ih lopovi i kriminalci koje "sami biraju".
Sutra da se neko veseli našoj nesreći zbog nečega što naši političari rade ili pričaju, isto tako ne bi imalo puno smisla, jer se i mi pitamo tu ko i oni.
Pa ja sam vrlo kritican prema nama i tome koga biramo. Tako da... Naso si pogresnu bogomolju da se molis :mrgreen:
Chmoljo

#806 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by Chmoljo »

jeza u ledja wrote: 16/07/2026 12:12 Dobro sve to, ali kako tu na bilo koji nacin utice Bibi ili hasbara na bilo cije misljenje? Ili jos smjesnije, kako ce iko na bilo koji nacin promjeniti misljenje o Izraelu na osnovu toga sto su ovi izjavili da navijaju za Argentinu?
Ti si naveo to kao na ciljanu propagandu radi njihove samopromocije.

Mi generalno volimo naci neki razlog da navijamo za nekog ili protiv nekog, pa se neke stvari prenaglasavaju. To razumijem. No neki to izgleda shvataju previse ozbiljno. :roll:
Pa ja mogu za sebe reci da sigurno nisam to preozbiljno shvatio, da sam sinoc bio tuzan ili nesto tako.

A emocije i percepcija su cudo. Koliko puta sam cuo da su ljudi odustali da daju ime svom djetetu koje im se dopada, ali znaju nekog gurbeta pod tim imenom i onda odustanu :mrgreen:
JohnnyS

#807 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by JohnnyS »

Kažu da tek kad dobiješ dijete i trebaš mu dati ime skontaš koliko ljudi zapravo ne voliš :D
darius_maximus

#808 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by darius_maximus »

Chmoljo wrote: 16/07/2026 12:42

Pa ja sam vrlo kritican prema nama i tome koga biramo. Tako da... Naso si pogresnu bogomolju da se molis :mrgreen:
Kritičan sam i ja prema nama kao narodu i državi, ali mislim da nema potrebe da nas neko mrzi jer je političar A rekao ili uradio nešto.
Dovoljno smo jebani sami sa sobom i među sobom, da ti sada treba još neko da ti prisjeda na muku. :D
Tvrtko II Kotromanić

#809 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by Tvrtko II Kotromanić »

JohnnyS wrote: 16/07/2026 12:46 Kažu da tek kad dobiješ dijete i trebaš mu dati ime skontaš koliko ljudi zapravo ne voliš :D
:D
darius_maximus

#810 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by darius_maximus »

JohnnyS wrote: 16/07/2026 12:46 Kažu da tek kad dobiješ dijete i trebaš mu dati ime skontaš koliko ljudi zapravo ne voliš :D
Ovo je definitivno tačno. :D
Kad se sjetim tih muka, ne bude mi dobro...
Ima tu još kategorija, ali bruka imena je otpalo jer "ne želim da se zove kao taj i taj". :D
Ateista

#811 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by Ateista »

Chmoljo wrote: 16/07/2026 11:52

:thumbup:

Koliko puta je nasu drzavu predstavljala SDA, gotovo stalno su na neki nacin dio vlasti Dodik, Covic, Bakir, zamisli sad da nas kao drzavu neko mrzi zbog njih? Da ne govorim o nacinu na koji predstavnici RS-a predstavljaju ovu drzavu, koliko puta su oni imali prijeme sa Bibijem, Putinom i slicno, kako to u ocima stranaca izgleda i sta sve misle o nama...
Da budem iskren, pojma nemam o politickom uredjenju Argentine, kakve su sve politicke struje u pitanju, za koga su ljudi vecinski i slicne stvari, ali nismo mi jedina politicki komplikovana drzava i moze biti svega sto ne razumijemo dok se ne upoznamo sa realnom situacijom, tako da je sva ova politicka prica protiv Argentine suvisna.
Da ne govorimo o tome da nasi ljudi u velikoj mjeri iz nekog razloga vole reprezentaciju Njemacke i navijaju za njih, a sta oni rade i koliko podrzavaju izrael, koliko je islamofobije i svega kod njihovih politicara i tako u skoro cijeloj EU, tako da ne mogu nikako suplje i dvostrukih arsina.

Razumijem navijanje, razumijem i navijanje protiv, ali ne mogu uvlacenja politike jer je strasno licemjerno.
Pandakonda

#812 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by Pandakonda »

Dodao bih jos samo da je Pickforda već po ko zna koji put koštala visina i to što nije širok kao ostali golmani. Ako se ne varam on je najnizi golman sa "samo" 1.85 m i nema širok torso/ruke kao ostali golmani. Hladno je mogao skinuti Enzov šut jer je pogodio stranu i vidi se da mu je tu falilo par cenata. Ima jako dobre reflekse i odlican je shotstopper ali ga zeza visina koja je ispod prosjeka za poziciju golmana.

Tuchel je normala trener, iza sebe ima 2 titule sa PSG-om, ligu prvaka, superkup i svjetsko klupsko sa Chelsea-ijem i Bundesku osvojenu sa Bayernom. Njegova najveca mana je taj man management i to ga je koštalo poslova. Sada je napravio kardinalnu gresku jer nije naucio nista iz Argentinine utakmice sa Egiptom. Egipat je isto tako uvalio 2 gola pa se povukao da bi ih ovi preorali na kraju. Vjerovatno je mislio da može pregurati jer je ostalo malo vremena do kraja.

Vaditi Gordona radi defanzivca je bilo ravno ludilu jer je Gordon bio jedan od najboljih igraca na terenu i pravio je dosta problema po toj lijevoj strani. I onda na to svo ludilo ubacujes Burna umjesto da si odma ubacio Toney-a i Rushforda prije svega ovoga :-) Izbacivanjem Rice-a je bukvalno Argentincima dao "autoput" po sredini terena da rade sta hoce i samo je bilo pitanje vremena kad će ubost. Jedno 50 puta su dali gol na isti fazon, kratki korner, pas do Enza i šut. Sinoc su jedno 3-4 puta isto probali dok peti put nisu uboli. I slag na tortu prime gol glavom pored toliko defanzivaca :-)
last mohicans

#813 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by last mohicans »

Magija, voljeli ga ili ne. Sad gledam kako je zavrnut centarsut, visoko da engleski kloc je ne dohvati, onda blago pada na glavu i Lautar nebeski skok prce.
darius_maximus

#814 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by darius_maximus »

Pandakonda wrote: 16/07/2026 13:08 Dodao bih jos samo da je Pickforda već po ko zna koji put koštala visina i to što nije širok kao ostali golmani. Ako se ne varam on je najnizi golman sa "samo" 1.85 m i nema širok torso/ruke kao ostali golmani. Hladno je mogao skinuti Enzov šut jer je pogodio stranu i vidi se da mu je tu falilo par cenata. Ima jako dobre reflekse i odlican je shotstopper ali ga zeza visina koja je ispod prosjeka za poziciju golmana.

Tuchel je normala trener, iza sebe ima 2 titule sa PSG-om, ligu prvaka, superkup i svjetsko klupsko sa Chelsea-ijem i Bundesku osvojenu sa Bayernom. Njegova najveca mana je taj man management i to ga je koštalo poslova. Sada je napravio kardinalnu gresku jer nije naucio nista iz Argentinine utakmice sa Egiptom. Egipat je isto tako uvalio 2 gola pa se povukao da bi ih ovi preorali na kraju. Vjerovatno je mislio da može pregurati jer je ostalo malo vremena do kraja.

Vaditi Gordona radi defanzivca je bilo ravno ludilu jer je Gordon bio jedan od najboljih igraca na terenu i pravio je dosta problema po toj lijevoj strani. I onda na to svo ludilo ubacujes Burna umjesto da si odma ubacio Toney-a i Rushforda prije svega ovoga :-) Izbacivanjem Rice-a je bukvalno Argentincima dao "autoput" po sredini terena da rade sta hoce i samo je bilo pitanje vremena kad će ubost. Jedno 50 puta su dali gol na isti fazon, kratki korner, pas do Enza i šut. Sinoc su jedno 3-4 puta isto probali dok peti put nisu uboli. I slag na tortu prime gol glavom pored toliko defanzivaca :-)
Pickford je generalno jedan od najčudinijih golmana koje sam gledao.
Isto kao da nije "školovan" golman nego ga neko samo stavio nekad među stative i on pokupio kako se stvari rade usput, uz neke svoje čudne dodatke.

A nije ondje go primio zbog visine ili raspona ruku, već što je ona lopta bježala od njega zbog efeja i zato što je bio pokriven.
Šuma ljudi ispred njega i Bellingham još uklizava na loptu.
Chmoljo

#815 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by Chmoljo »

:lol: :mrgreen: :thumbup: tako nekako
last mohicans

#816 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by last mohicans »

A divi ovo, kaze kili spor, prostrije se klada Kane ko riza.
Last edited by last mohicans on 16/07/2026 13:56, edited 1 time in total.
darius_maximus

#817 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by darius_maximus »

last mohicans wrote: 16/07/2026 13:24 Magija, voljeli ga ili ne. Sad gledam kako je zavrnut centarsut, visoko da engleski kloc je ne dohvati, onda blago pada na glavu i Lautar nebeski skok prce.
Meni je zanimljivije što mu je ovo "slabija" noga.
Tačno vidiš da je O'Reilly prvo krenuo da zatvori dodavanje lijevom nogom, jer je tako pao prvi go, kad je vratio na šut s ruba 16, pa je Messi okrenuo na desnu.

Pretpostavljam da je većina igrača Engleske očekivala to da će se namještati na lijevu, neki povratni pas i opet šut, pa vjerovatno nisu bili postavljeni za centaršut desnom i ostavište Lautara samog u petercu.
vee-jay

#818 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by vee-jay »

ma nije sto se umijesala politika
nego sto se ENG po narativu automatski postavljaju kao pozitivci :-) :lol:
last mohicans

#819 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by last mohicans »

darius_maximus wrote: 16/07/2026 13:32
last mohicans wrote: 16/07/2026 13:24 Magija, voljeli ga ili ne. Sad gledam kako je zavrnut centarsut, visoko da engleski kloc je ne dohvati, onda blago pada na glavu i Lautar nebeski skok prce.
Tačno vidiš da je O'Reilly prvo krenuo da zatvori dodavanje lijevom nogom, jer je tako pao prvi go, kad je vratio na šut s ruba 16, pa je Messi okrenuo na desnu.

Pretpostavljam da je većina igrača Engleske očekivala to da će se namještati na lijevu, neki povratni pas i opet šut, pa vjerovatno nisu bili postavljeni za centaršut desnom i ostavište Lautara samog u petercu.
Ma ima to u nogama, mijenja pravce kretanja strahovitom brzinom, najjači odbrambeni i vezni samo nagađaju sta ce a loptom. Vidi ovaj drugi klip, kako trojicu povalja, onda ga prekrsajem zaustavise. Sjetimo se kako ga je Mume onako brz 2014 dobro ustopo, jednom mu pobjeze i uz pomoć Biće nam zabi.
vee-jay

#820 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by vee-jay »

darius_maximus wrote: 16/07/2026 13:32

van 16erca - kako bi mu Ramos samo uletio u noge :D
Crvena Tifoza

#821 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by Crvena Tifoza »

Nije Pickford bio naivan da nosa papiriće kao Donnarumma :D

omar little

#822 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by omar little »

BHF_Manijak wrote: 16/07/2026 10:38 Ja sam mozda apolitican i sve i fakat me kurac zaboli za tim prefiksima, sufiksima politickim, simpatijama i slicno, ali odakle se ba sad odjednom narativ pojavio to oko Argentine, Izraeala, kuraca, palaca?

Mislim ja kako rekoh juznjake generalno ne volim zbog odvratnog i prgavog mentaliteta, ali nema to veze s Izraelom, cionistima i tom pricom, odakle to zadnjih 10-15-20 dana, ne pratim iskreno?
na forumu je pocelo nakon argentina egipat kada je ta sizofrenija krenula. svi ovi sto sada glumataju balansiranost, umjerenost i da se je dosadno vise sa izraelom su proveli dane histerisuci i nazivajuci ljude lepezom imena. sebe su etiketirali samomislecim borcima za slobodu dok su servirali najjeftiniju internetsku propagandu. bas najgrdju propagandu sto bi krezub lik sa 4 osnovne prepoznao. sad kad se argentina popisala po englezima sad je odjednom "dosta vise sa tom pricom" "politici nije mjesto na sportskom forumu". i tako. :D
darius_maximus

#823 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by darius_maximus »

Ma Argentina kao fudbalska ekipa je juče pokazala jedinu političku temu koja je zanima, a to su Folklandska ostrva.
Jebe se njima i za Izraelom i za Palestinom, na drugom kraju svijeta.

Egipatski selektor maše zastavom Palestine a država im zatvorila granicu s Palestinom, da ovi ne bi slučajno prešli, plus uzimaju pare od Amera šakom i kapom.
Ali bitna je zastava i onda se raja primi i to ode.
vee-jay

#824 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by vee-jay »

#justsayin (ili kako vec :D )
tokio25

#825 Re: 1/2 finala: Engleska - Argentina

Post by tokio25 »

darius_maximus wrote: 16/07/2026 12:55
Ovo je definitivno tačno. :D
Kad se sjetim tih muka, ne bude mi dobro...
Ima tu još kategorija, ali bruka imena je otpalo jer "ne želim da se zove kao taj i taj". :D
Ovo me podsjeti kad su sestra i zet davali ime sinu
I tako oni pricaju nemoj to nemoj ovo i kaze dat cemo ime sutra
Reko glupo vam je da vam se sin zove sutra al je bar unikatno niko nema to ime :lol:
Locked