Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

GandalfSivi

#63301 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by GandalfSivi »

Haris.ba wrote: 14/07/2026 14:31
GandalfSivi wrote: 14/07/2026 14:28 A ne smetaju milijarde sto dijaspora svake godine salje, to je okay?
Ne znam kakav je argument to oko nekakvih milijardi sto se salju? Kakve to ima veze sa birackim pravom?
Porez na patriotizam, ako hoces tako da ga nazoves. Ta ista dijaspora bi mogla bilo gdje po svijetu putovati za vrijeme odmora, ali svake godine odaberu da potrose te pare u BiH. To, zajedno sa parama koje salju nazad pomaze svima u drzavi da bolje zive.

Ali prica je sama po sebi bespotrebna. Dijaspora svugdje na svijetu ima pravo da glasa u maticnoj drzavi (kod nas cak i puno manje pravo nego u drugim drzavama), i to je fakat. Sve ostalo je trosenje vazduha na zamisljene situacije...
peca777

#63302 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by peca777 »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 14/07/2026 14:17
peca777 wrote: 14/07/2026 14:16 Nevjerovatno. Raselili narod, namjerno, po ilijasu, semizovcu, vogosci i co i onda se kobiva prica treba dijaspora da glasa po blentitetu rs. Svasta.
prijavljen ti je post
pa ti skontaj zbog cega
To sto vi pojedini zabijate glavu u pijesak nije moj problem. Da, s namjerom je baza glasova u tim mjestima i nije odradjen povratak raseljenih. Sada ako ne mozes skotnati zasto, do tebe je.

GandalfSivi wrote: 14/07/2026 14:35 Ta ista dijaspora bi mogla bilo gdje po svijetu putovati za vrijeme odmora, ali svake godine odaberu da potrose te pare u BiH. To, zajedno sa parama koje salju nazad pomaze svima u drzavi da bolje zive.
Ta dijaspora ce slati jos 20-30 godina i onda ce prestati, jer nece imati kome slati ovdje.
Haris.ba

#63303 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

GandalfSivi wrote: 14/07/2026 14:35
GandalfSivi wrote: 14/07/2026 14:28 A ne smetaju milijarde sto dijaspora svake godine salje, to je okay?
Ne znam kakav je argument to oko nekakvih milijardi sto se salju? Kakve to ima veze sa birackim pravom?
Porez na patriotizam, ako hoces tako da ga nazoves. Ta ista dijaspora bi mogla bilo gdje po svijetu putovati za vrijeme odmora, ali svake godine odaberu da potrose te pare u BiH. To, zajedno sa parama koje salju nazad pomaze svima u drzavi da bolje zive.

Ali prica je sama po sebi bespotrebna. Dijaspora svugdje na svijetu ima pravo da glasa u maticnoj drzavi (kod nas cak i puno manje pravo nego u drugim drzavama), i to je fakat. Sve ostalo je trosenje vazduha na zamisljene situacije...
Pa ti potezes tu bespotrebnu pricu o parama i glasanju.

Glasanje je vezano za drzavljanstvo. Nikakav porez na patriotizam, nikakve puste milijarde, nikakve trice i kucine.

Boli nekoga briga gdje ce neko pare potrositi.

Pokusavam ti ukazati besmisao tvog poredjenja.
Sada dijaspora fakticki ne glasa. I salje te neke pare. Dolazi i trosi pare.
Da joj se sutra ukine pravo glasa, opet bi dolazila isto i trosila. Jer, je generalno uopce ne zanima da glasa.
drug_profi

#63304 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

GandalfSivi wrote: 14/07/2026 14:28
drug_profi wrote: 14/07/2026 13:28 Da se ne ponavljam.
Gdje plaćaš porez - tu glasaj. Kraj priče.
A ne smetaju milijarde sto dijaspora svake godine salje, to je okay? Da ne ponavljamo po stoti put pricu o stotinama, ako ne i hiljadama strucnjaka koji zele da dodju, da podjele znanje, iskustvo, koji decenijama preklinju da ih se iskoristi, ali sa druge strah da domicilnima neko "ne ukrade posao", ili barem da ne ukaze na njihovo neznanje.

Na ljude koji su protjerani iz manjeg entiteta i iz Z. Hercegovine, koji su bukvalno pobjegli ispod noza, treba isto zaboraviti, je li tako? Ostaviti manji entitet cetnicima i dopustiti onima dole da nas blokiraju decenijama pricom o manjem entitetu? Jesi li ti uopste svjestan sta bi 10 hiljada glasova dole uradilo?

Ali ne brini nista, ima drzavna administracija koja cini sve u svojoj moci da dijaspora ne glasa. Simpa mi je kad Suad Arnautovic zakuka da se malo ljudi registrovalo, ali kao clan CIK-a ne radi nista da ublazi Kafkin Proces sa kojim se dijaspora suocava kada se pokusa registrovati.

Nije daleko peti oktobar, necu sada da kuham, ima vremena.

P.S. Maksuz selam Kongresu Bosnjaka Sjeverne Amerike i njihovom lesinarenju, kao sto rekoh, blizu je peti oktobar.
Kako rekoh, ako su na biračkom spisku u RS, podržavam da se glasa iz dijaspore jer povratak nije bio nikad realna opcija osim za hrabre i tvrdoglave.
Ali glasanje u Federaciji iz dijaspore ne razumijem brate. Otišao si. Pa tamo gdje si otišao glasaj jer tamo tvojim poreznim novcem vlast funkcioniše.
Ovdje dijaspora većinom priziva nekakav rat i nekakve sukobe i ko će ga kome viknut...
A nama valja onda živjet sa posljedicama takvog izbora.
Pošto ne mogu napraviti selekciju da može glasat onaj ko je dobronamjeran, onda trebam spriječiti bar one koji bi nam štetu pravili.
GandalfSivi

#63305 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by GandalfSivi »

Evo, teoretski. Ukine se biracko pravo onome ko nema stvarno prebivaliste u BiH. I, ta dijaspora ce prestati slati neke pare? Naravno da od toga nema nista. Zato, spominjati nekakve pare u vezi birackog prava je nepotrebno.
Ukine se glas zenama, i hoce li one prestati placati porez. To ti je ista prica, teoretska. Btw, onaj ko nema prijavljeno primarno prebivaliste u BiH (ili ne moze dokazati direktnu vezu sa prebivalistem roditelja), nema pravo glasa ni na kakvim izborima da je i 10 puta drzavljanin, samo za tvoju informaciju. Pa kada se svi za glavu uhvatimo sto smo izgubili sve generacije mladje od 30 godina, opet dijasporu krivite.
dr_Evil

#63306 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

peca777 wrote: 14/07/2026 14:37
Tvrtko II Kotromanić wrote: 14/07/2026 14:17
peca777 wrote: 14/07/2026 14:16 Nevjerovatno. Raselili narod, namjerno, po ilijasu, semizovcu, vogosci i co i onda se kobiva prica treba dijaspora da glasa po blentitetu rs. Svasta.
prijavljen ti je post
pa ti skontaj zbog cega
To sto vi pojedini zabijate glavu u pijesak nije moj problem. Da, s namjerom je baza glasova u tim mjestima i nije odradjen povratak raseljenih. Sada ako ne mozes skotnati zasto, do tebe je.
Ne raseljenih nego protjeranih i naravno namjerno s genocidnom namjerom. Gdje su planski naseljavani je prica za sebe, i slozit cu se oko nje, ali u ovom trenutku je ispravno prijavljen post.
skrbavi-admin

#63307 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by skrbavi-admin »

Haris.ba wrote: 14/07/2026 14:38 neke pare.
volio bih cut sta ima na sve ovo da kaze sastav reprezentacije koji je rodjen vani.....
citam i ne vjerujem ko da sam na nekom cetoustaskom forumu ....
stae sljedece / odstrel?
jestel vas par svjesni kakvu stetu ovakvim bljuvotinama i baljezgarijama cinite prije svega samim sebi, pa narodu pa drzavi?....
Haris.ba

#63308 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

skrbavi-admin wrote: 14/07/2026 14:41
Haris.ba wrote: 14/07/2026 14:38 neke pare.
volio bih cut sta ima na sve ovo da kaze sastav reprezentacije koji je rodjen vani.....
citam i ne vjerujem ko da sam na nekom cetoustaskom forumu ....
stae sljedece / odstrel?
jestel vas par svjesni kakvu stetu ovakvim bljuvotinama i baljezgarijama cinite prije svega samim sebi, pa narodu pa drzavi?....
Vidi se da je covjek vani pa ne konta. Jesi i ti vani?

Kada dodjes i kazes nekome ko zivi u BiH ja ti saljem pare, sta mislis da ce ti taj odgovoriti?
Ja pokusavam kulturno. Drugo je kako bih uzivo direktnije odgovorio.
Last edited by Haris.ba on 14/07/2026 14:44, edited 1 time in total.
GandalfSivi

#63309 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by GandalfSivi »

drug_profi wrote: 14/07/2026 14:39
Kako rekoh, ako su na biračkom spisku u RS, podržavam da se glasa iz dijaspore jer povratak nije bio nikad realna opcija osim za hrabre i tvrdoglave.
Ali glasanje u Federaciji iz dijaspore ne razumijem brate. Otišao si. Pa tamo gdje si otišao glasaj jer tamo tvojim poreznim novcem vlast funkcioniše.
Ovdje dijaspora većinom priziva nekakav rat i nekakve sukobe i ko će ga kome viknut...
Pošto ne mogu napraviti selekciju da može glasat onaj ko je dobronamjeran, onda trebam spriječiti bar one koji bi nam štetu pravili.
Evo ti kontra argument. Onaj koji radi za drzavne/entitetske/kantonalne/opstinske institucije, ili za sve one koji posluju sa njima, tj. onaj kome posao zavisi od vlasti, ne bi trebao imati pravo glasa, jer se glasa iz razloga licne, a ne iz opste dobrobiti. Sta cemo onda?

Bez obzira za koga se glasa, ako vladajuce (ili opozicione) partije vuku svoje glasove iz bazena ljudi kojima su sredili posao, onda nemaju nikakvu odgovornost prema drustvu kao takvom, jer znaju da ce dobiti dovoljno glasova da ulete na kakvu funkciju. Ako taj bazem prosirimo ljudima iz dijaspore, tj. ljudima koji ogromnom vecinom nemaju licnog interesa, onda ce se sve te stranke poceti ocjenjivati na osnovu uradjenog posla, na ne na osnovu namjestenih zaposlenja/tendera.
drug_profi

#63310 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

skrbavi-admin wrote: 14/07/2026 14:34
Vidim cetnickoustaska prica se vrti u 16....

A ako potrosim u godini dana u BIH u prosjeku 10 000 maraka jel se to ubraja i u sta? Platio sam PDV i na slamkicu i na barkicu i nisam ga vratio na granici....
Ako dusman dijasporski potrosi par stotina i hiljada eura na lijecenje djece i ljudi u BIH u sta se to broji?

U cemu je razlika ako dusman dijasporski porijeklom iz Pickovaca u BIH potrosi par hiljada eura u BIH i prosjecnog turiste kineza, saudijca, amerikanca, mozda tobejarabi srbina ili hrvata koji dodju u posjetu turisticki u BIH?

Ne treba nama dusman sami smo mi sebi dovoljni.....
Vidim šovinistička priča te ne popušta. Nema tu lijeka. To je takav materijal.
Ako trošiš - trošiš kao i svaki turista koji ovamo dođe, ako šalješ svojoj familiji to je samo tvoja stvar. Ako ulažeš humanitarno to apsolutno jeste isto tvoja stvar i onoga kome si pomogao. Za to ne treba tražiti niti privilegiju niti nagradu.
I kakvi su ti to argumenti za pravo glasa? Imate ga samo što ste zadržali državljanstvo BiH pored tog drugog kojeg ste stekli.
Po zakonu sve ok, ali po svemu drugom neprimjereno.
Odseliš iz roditeljskog doma i htio bi da se i dalje nešto pitaš u tom domu jer si poslao nešto para?
Altsa

#63311 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Altsa »

Meni ne smeta da dijaspora glasa ali mi smeta da pametuje o tome kako mi ovdje ne radimo nista, kako se ne dignemo i skinemo taj šljam, sto sve trpimo, itd...Ali prvenstvena potreba je da glasaju oni koji mogu u rs-u.
I fala bogu niko mi ne salje pare niti je slao. Pa cak ni u ratu.
Last edited by Altsa on 14/07/2026 14:48, edited 2 times in total.
GandalfSivi

#63312 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by GandalfSivi »

Haris.ba wrote: 14/07/2026 14:43
Kada dodjes i kazes nekome ko zivi u BiH ja ti saljem pare, sta mislis da ce ti taj odgovoriti?
Fulas od pocetka. Ne saljem ja tebi pare (zapravo nemam pojma cime se bavis, mozda ih i trosim na tvoje usluge).

Ali kada neko kaze da placa poreze, pa ima pravo glasati, sto ne bih ja rekao i se i od mojih para naplacuju porezi, te da se moje pare direktno upumpavaju u privredu. Samo odgovaram na njegov argument. Ne govorim ja da mi trebamo imati pravo glasanja jer saljemo pare, nego da i mi trebamo imati pravo glasanja jer i nase pare ulaze u privredu.

Pogledaj post na koji sam odgovorio, bukvalno sam samo upotrijebio isti argument koji je i on koristio...
Haris.ba

#63313 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

GandalfSivi wrote: 14/07/2026 14:43 jer se glasa iz razloga licne, a ne iz opste dobrobiti. Sta cemo onda?
Cuj glasati iz licne dobrobiti. Jok, iz tudje treba.
GandalfSivi wrote: 14/07/2026 14:47

Ali kada neko kaze da placa poreze, pa ima pravo glasati, sto ne bih ja rekao i se i od mojih para naplacuju porezi, te da se moje pare direktno upumpavaju u privredu. Samo odgovaram na njegov argument. Ne govorim ja da mi trebamo imati pravo glasanja jer saljemo pare, nego da i mi trebamo imati pravo glasanja jer i nase pare ulaze u privredu.
Imas pravo glasa kao drzavljanin i to je to. Ne zavisi od nivoa poreza koji placas, ne zavisi od para koje saljes roditeljima. Zato, to i ne treba spominjati.
mishic

#63314 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mishic »

"EKSKLUZIVNO / DRAMA UOČI IZBORA SUDACA USTAVNOG SUDA BiH: Šokantne brojke otkrivaju - Bošnjaci su pometeni iz državnih institucija..."
"Kako saznaje „Slobodna Bosna“, zastupnici uopće nisu informirani o ovome što slijedi."

Ma jok! Ovo piše neko ko ne zna da Kifla vrijedi više nego dvadeset nebošnjaka.
DonieBrasco

#63315 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DonieBrasco »

Izdala Trojka, opet ?

Ili ovo iz ovih pojedinih medija progovara ocajnicka Sdfa koja zeli vlast ?
mishic

#63316 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mishic »

"BOSNA I HERCEGOVINA PONOVO NIJE U IGRI: Čak i ratom pogođena Ukrajina ide naprijed
Najnoviji potezi iz evropske prijestolnice ogolili su dubinu zastoja koji građane već skupo košta."

Pa Ukrajina nema Dodika a Putin se zabavio sobom pa nije u stanju ometati Ukrajinu.
Rothmans

#63317 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Rothmans »

mishic wrote: 14/07/2026 20:18 "BOSNA I HERCEGOVINA PONOVO NIJE U IGRI: Čak i ratom pogođena Ukrajina ide naprijed
Najnoviji potezi iz evropske prijestolnice ogolili su dubinu zastoja koji građane već skupo košta."

Pa Ukrajina nema Dodika a Putin se zabavio sobom pa nije u stanju ometati Ukrajinu.
A sta bi ti evo sa Bosnom da si evropejac ? Drzava na baterije, 75% bukvalno okupiranih teritorija gdje se Sarajevo nista ili skoro nista ne pita. Ukrajina bar ima vrlo dobre sanse da svoj okupirani dio rijesi u svoju korist. A kod nas je jos problem sto se okupacija i ne vodi kao okupacija.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#63318 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by izvrsni direktor »

drug_profi wrote: 14/07/2026 14:39
GandalfSivi wrote: 14/07/2026 14:28
A ne smetaju milijarde sto dijaspora svake godine salje, to je okay? Da ne ponavljamo po stoti put pricu o stotinama, ako ne i hiljadama strucnjaka koji zele da dodju, da podjele znanje, iskustvo, koji decenijama preklinju da ih se iskoristi, ali sa druge strah da domicilnima neko "ne ukrade posao", ili barem da ne ukaze na njihovo neznanje.

Na ljude koji su protjerani iz manjeg entiteta i iz Z. Hercegovine, koji su bukvalno pobjegli ispod noza, treba isto zaboraviti, je li tako? Ostaviti manji entitet cetnicima i dopustiti onima dole da nas blokiraju decenijama pricom o manjem entitetu? Jesi li ti uopste svjestan sta bi 10 hiljada glasova dole uradilo?

Ali ne brini nista, ima drzavna administracija koja cini sve u svojoj moci da dijaspora ne glasa. Simpa mi je kad Suad Arnautovic zakuka da se malo ljudi registrovalo, ali kao clan CIK-a ne radi nista da ublazi Kafkin Proces sa kojim se dijaspora suocava kada se pokusa registrovati.

Nije daleko peti oktobar, necu sada da kuham, ima vremena.

P.S. Maksuz selam Kongresu Bosnjaka Sjeverne Amerike i njihovom lesinarenju, kao sto rekoh, blizu je peti oktobar.
Bas me zanima kakvo misljenje imas o nepalcima, sirijcima alzirci koji u bosni rade i salju pare u domovinu, do zadnje marke iznad zone prezivljavanja. Da li bi njima dozvolio pravo glasa sticanjem drzavljanstva?
Point.

#63319 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

drug_profi wrote: 14/07/2026 13:12 Dijaspora nek ne glasa i nek nam ne soli pamet.
To je nakaradno razmišljanje i protiv osnovnih ljudskih prava, pravo glasa ide prvenstveno po državljanstvu a ne mjestu prebivališta. Tako je svugdje po svijetu, pa i u BiH.

Mi koji smo raseljeni iz manjeg entiteta, imamo poseban motiv da glasamo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#63320 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Ovdje si me izgubio :lol:
escobar__

#63321 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by escobar__ »

Rothmans wrote: 14/07/2026 21:12
mishic wrote: 14/07/2026 20:18 "BOSNA I HERCEGOVINA PONOVO NIJE U IGRI: Čak i ratom pogođena Ukrajina ide naprijed

A sta bi ti evo sa Bosnom da si evropejac ? Drzava na baterije, 75% bukvalno okupiranih teritorija gdje se Sarajevo nista ili skoro nista ne pita. Ukrajina bar ima vrlo dobre sanse da svoj okupirani dio rijesi u svoju korist. A kod nas je jos problem sto se okupacija i ne vodi kao okupacija.
Ukrajina i Moldavija politički napreduju (dakle napredak u stvarnosti ne postoji već ih se nazor gura ka EU) tako da ova sranja ne treba uzimat kao relevantna za bilo šta.

Mi smo daleko od ispunjenja bilo čega ali eto treba istaći i ovu činjenicu. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#63322 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

To je veci paradoks od Rumunije i Bugarske 6 godina prije Hrvatske u EU.
Point.

#63323 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

_BataZiv_0809 wrote: 14/07/2026 21:34

Što?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#63324 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Point. wrote: 14/07/2026 21:48
_BataZiv_0809 wrote: 14/07/2026 21:34

Što?
Dolazis zato sto ti se dolazi. Trosis ovdje zato sto su usluge jeftinije nego na zapadu. Praviti od toga neku zaslugu i moralnu ucjenu je smijesno.

Glasaj u RS. Daj bar da u skupstinu BL uguramo jednog dva proBiH covjeka. Pa kad se Stanivuk i Dodik budu borili za vecinu da se te dvije ruke daju onome ko ce uciniti nesto pozitivno.

To je patriotizam. A ne Bosna svjecko, Edin Dzeko, piva, zastava na retrovizoru i price iz davnine....
skrbavi-admin

#63325 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by skrbavi-admin »

:-) :lol:
Post Reply