Sarajevo u Ratu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2176 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Truba »

sanchopansa1 wrote: 18/05/2026 21:57 Grbavica je bila okupirana, iza Grbavice je bila teritorija po kontrolom Srba sve do bugarske granice.
moj tata je znao reći 1914 su došli do drine
1992 do grbavice
a u nekom budućem ratu :D

dobro bilo je to malo naivno gledanje na stvari i nepoznavanje povijesti ali sukus priče je istinit
dječak sa šibicama

#2177 Re: Sarajevo u Ratu

Post by dječak sa šibicama »

Image

njih 30 je zijanilo zivote zbog nicega, ovo je ona cuvena akcija 1. brdske kad su skakali sa pitinih stijena i mnogi nisu prezivjeli pad, neki su ubijeni i metkom

kazu da je komanda brigade iz kafane komandovala napadom, ali ne znam jel istina
nezznalicaa

#2178 Re: Sarajevo u Ratu

Post by nezznalicaa »

Vidim maloprije vijest da se snima film Kad sam bio hodza, pa me zanima jel ima raje da je procitala knjigu ovdje?

Ja sam je procitao prije par godina i knjiga je stvarno brutalna! Ne mozes da je prestanes citati i onda sam krenuo malo da istrazujem dal je knjiga sakupljana od nekih prica ili je ono pisac stvarno sve dozivio. Pogledao sam njrgovih par podcasta gdje govori da nije on ta osoba iz knjige al ima nekih slicnosti npr da je rođen u Aerodromskom naselju(kao lik iz knjige).
Ugl preporuka za knjigu mislim da je stvarno svako treba procitati a i jedva cekam film!
Last edited by nezznalicaa on 12/07/2026 19:36, edited 1 time in total.
18mn97

#2179 Re: Sarajevo u Ratu

Post by 18mn97 »

Odlicna je knjiga, topla preporuka. Veoma zanimljiv stil pisanja.
black

#2181 Re: Sarajevo u Ratu

Post by black »

zargonski receno mora da ga je Kenovic naguzio nesto :mrgreen: prije 4-5 godina Damir je govorio kako je sretan sto ce sa Kenovicem raditi film, da dobro saradjuju i dugo rade na adaptaciji i sl. i predstavu je sam postavio, izignorisan je od pozorista i svega ostalog, cini mi se da ga ova 'gradska kulturna halka' iz nekog razloga ne mirise nesto...
pezzar

#2182 Re: Sarajevo u Ratu

Post by pezzar »

black wrote: 14/07/2026 09:36
zargonski receno mora da ga je Kenovic naguzio nesto :mrgreen: prije 4-5 godina Damir je govorio kako je sretan sto ce sa Kenovicem raditi film, da dobro saradjuju i dugo rade na adaptaciji i sl. i predstavu je sam postavio, izignorisan je od pozorista i svega ostalog, cini mi se da ga ova 'gradska kulturna halka' iz nekog razloga ne mirise nesto...
Moj dojam je da je težak, što se kaže do Boga. Sam izdaje svoje knjige, sam ih prodaje, sam ih dostavlja, sam sebi urednik, sam radi predstavu, sam bi i da scenarij piše.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2183 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Truba »

što sam stariji sve su življa sjećanja i misli na 1992 i 1995
i sve više propitkujem ponašanje svojih roditelja koji su dozvolili djeci da se šetka po naselju
a danas djeci ne daju izaći jer je hladno vruće sunce snijeg vjetar kiša
ne sjećam se da su ikad kukali a nismo znali hocemo li sutra jesti i imati grijanje
prvi je snijeg pao 1.11.1992. u sarajevu dobro se sjećam
ja se sad brinem kako ću plaćati račune na zimu :D
pravim strategije i fondove

sjećam se dana velike pucnjave a stari se ne vraća iz hodrogradnje s čobanije
na taj dan ne zapisah i unistih ratni dnevnik je pukao PAT u balkon
kontam ovo je znak neće se vratiti
kad stiže kasnije u kožnoj smeđoj jakni koju čuvam i dan danas na vikedici (čekam da se moda vrati :D )
šteta što tada nismo imali masovnije fotoaparate
Post Reply