Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#34301 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pozitivni pomaci u Njemackoj:
https://www.bild.de/politik/inland/hand ... 0aced1a91b
Pritisak na vladu da se uvede slobodna prodaja nedjeljom u trgovinama.
Kao neki od razloga se navode da ljudi umjesto da trose u lokalnim prodavnicama, ostavljaju pare u online kupovini kod velikih korporacija na Temu i Amazon.
https://www.bild.de/politik/inland/hand ... 0aced1a91b
Pritisak na vladu da se uvede slobodna prodaja nedjeljom u trgovinama.
Kao neki od razloga se navode da ljudi umjesto da trose u lokalnim prodavnicama, ostavljaju pare u online kupovini kod velikih korporacija na Temu i Amazon.
-
Smeagol
#34302 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
kod vecine velikih firmi u DE je puno sedmicno radno vrijeme ispod 40 sati. automobilska industrija i firme koje se oslanjaju na istu uglavnom 35 sati, maksimalno 38 sati. i kod mene je manje od 40 sati. u BiH mi nisu poznate domace firme (izvan IT) koje nude puno radno vrijeme ispod 40 sati. generalno radno vrijeme u DE puno fleksibilnije. mladi u DE rade manje.
zene nisu relevantne. nasi koji rade po 2-3 posla isto tako nisu relevantni.
zene nisu relevantne. nasi koji rade po 2-3 posla isto tako nisu relevantni.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#34303 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nasi su najrelevantniji jer je ovo tema o njima i za njih
- Ozimician
#34304 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zapravo je obrnuto.
Te velike firme u autoindustriji i one koje se na nju naslanjaju - one nisu relevantne. Prvo iz razloga sto trenutno skoro pa da nema sanse da upadnes u te firme (sve primaju preko Zeitfirmi radnike), drugo sto ta industrija propada pa se i njihova politika sada mijenja, Mercedes je nedavno ponudio sindikatu, ili 40h ili da se plate smanje. Jednostavno je ta industrija zadnjih par decenija bila ultra-privilegovana i vise se ne moze to finansijski izdrzati.
I cak kad i te firme uvrstis u prosjek, prosjek ne pada znacajno, ispadne 39,9 h sedmicno.
Uglavnom te firme su privilegovane + drzavne tipa DB, Telecom i sl, a pitaj koliko se radi u zdravstvu, uslugama, brzoj posti, aerodromima, baustelama... i generalno skoro svim non-office poslovima.
Kako to da zene nisu relevantne? I ne rade samo nasi 2-3 posla, 5 miliona ljudi u Njemackoj radi 2 posla, i oni ulaze u ovu statistiku sati samo sa svojim prvim poslom.
U BiH je nekim kolektivnim ugovorima radno vrijeme 37,5 h, zdravstvo, drzavna sluzba, itd. vjerovatno ima ih jos, za koje ne znamo. Znam da dosta firmi pauzu racuna u radno vrijeme, pa ti onda to i ispadne 37,5 h, jer radi se tip 8-16h. A u ugovoru je 40h.
Te velike firme u autoindustriji i one koje se na nju naslanjaju - one nisu relevantne. Prvo iz razloga sto trenutno skoro pa da nema sanse da upadnes u te firme (sve primaju preko Zeitfirmi radnike), drugo sto ta industrija propada pa se i njihova politika sada mijenja, Mercedes je nedavno ponudio sindikatu, ili 40h ili da se plate smanje. Jednostavno je ta industrija zadnjih par decenija bila ultra-privilegovana i vise se ne moze to finansijski izdrzati.
I cak kad i te firme uvrstis u prosjek, prosjek ne pada znacajno, ispadne 39,9 h sedmicno.
Uglavnom te firme su privilegovane + drzavne tipa DB, Telecom i sl, a pitaj koliko se radi u zdravstvu, uslugama, brzoj posti, aerodromima, baustelama... i generalno skoro svim non-office poslovima.
Kako to da zene nisu relevantne? I ne rade samo nasi 2-3 posla, 5 miliona ljudi u Njemackoj radi 2 posla, i oni ulaze u ovu statistiku sati samo sa svojim prvim poslom.
U BiH je nekim kolektivnim ugovorima radno vrijeme 37,5 h, zdravstvo, drzavna sluzba, itd. vjerovatno ima ih jos, za koje ne znamo. Znam da dosta firmi pauzu racuna u radno vrijeme, pa ti onda to i ispadne 37,5 h, jer radi se tip 8-16h. A u ugovoru je 40h.
-
konami666
#34305 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vani se manje radi i to je tako. Pogotovo Danci, ljudi ne rade nikako. A imaju najviše para.
Gledam sada da posaljem novac u Bosnu preko svoje banke, izbacili Bosnu sa liste zemalja gdje se može slati novac. Vidim sve ostale ex yu zemlje su tu pa i Kosovo ali nema Bosne. Kako jadno.
Gledam sada da posaljem novac u Bosnu preko svoje banke, izbacili Bosnu sa liste zemalja gdje se može slati novac. Vidim sve ostale ex yu zemlje su tu pa i Kosovo ali nema Bosne. Kako jadno.
-
Smeagol
#34306 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Cesto vadis neke statistike, daj i sad sluzbenu statistiku da vidimo. Npr. mozes ponoviti sliku od forumasa sa prethodne straniceOzimician wrote: ↑08/07/2026 12:11 Zapravo je obrnuto.
Ili npr. statistiku koliko dana godisnjeg odmora imaju radnici u DE ili skandinaviji, a koliko u bosni. I to je bitan faktor za pitanje "ko vise radi".
- dr_Evil
#34307 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Drug Sumir ne vadikonami666 wrote: ↑08/07/2026 13:06 Vani se manje radi i to je tako. Pogotovo Danci, ljudi ne rade nikako. A imaju najviše para.
-
detroit-mercy
#34308 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije bas de ne vadi, evo meni od banke na koju mi lijeze plata app ne radi cim sam krocio u BiH (u Hrvatskoj normalno fercerao), pokusao preko kompjutera uci, ne da. Isto tako, struju ne mogu da platim online jer mi blokira site, jednu karticu sam morao da nadjem obilazni put kako da udjem na site i platim.dr_Evil wrote: ↑08/07/2026 13:17Drug Sumir ne vadikonami666 wrote: ↑08/07/2026 13:06 Vani se manje radi i to je tako. Pogotovo Danci, ljudi ne rade nikako. A imaju najviše para.
Gledam sada da posaljem novac u Bosnu preko svoje banke, izbacili Bosnu sa liste zemalja gdje se može slati novac. Vidim sve ostale ex yu zemlje su tu pa i Kosovo ali nema Bosne. Kako jadno.![]()
Sam da napomenem, sve ovo je proslo ljeto normalno ferceralo.
Sad reci da ova zajebancija ne pogadja obicne ljude.
- Ozimician
#34309 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Realno me i ne cudi.
BiH bukvalno nazaduje u svemu zadnje 2 god. Siva lista moneywalla je samo slag na tortu.
BiH bukvalno nazaduje u svemu zadnje 2 god. Siva lista moneywalla je samo slag na tortu.
-
tuitamo
#34310 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jao preseravanja u pm. Nivo pljuvanja da bi sebi u tuđoj avliji bio opravdan.
Aplikacije ne rade zbog stepena zaštite. Neke rade neke ne rade.
Nikakave crne sive liste nisu u pitanju. Sve transakcije idu kao i ranije. Provjereno više puta. Naš IBAN sa BA radi kao i ranije.
Nikakave crne sive liste nisu u pitanju. Sve transakcije idu kao i ranije. Provjereno više puta. Naš IBAN sa BA radi kao i ranije.
- dr_Evil
#34311 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni sve radi ko singerica, i zacudjujuce nemam problem izvaditi pare na vise bankomata sto prosle godine je zaista bio problem, valjda zbog kursa krune. Ali nisam na to mislio kad rekoh da ne vadi, ne u smislu da laze, ocekivati je mnoge probleme zbog sive liste, nego sto ce drug Sumir uvijek pronaci nacin da ocrni BiH, ako pri tome uspije provuci neku pozitivnu o Hrvatskoj onda jos bolje.detroit-mercy wrote: ↑08/07/2026 13:41Nije bas de ne vadi, evo meni od banke na koju mi lijeze plata app ne radi cim sam krocio u BiH (u Hrvatskoj normalno fercerao), pokusao preko kompjutera uci, ne da. Isto tako, struju ne mogu da platim online jer mi blokira site, jednu karticu sam morao da nadjem obilazni put kako da udjem na site i platim.dr_Evil wrote: ↑08/07/2026 13:17Drug Sumir ne vadikonami666 wrote: ↑08/07/2026 13:06 Vani se manje radi i to je tako. Pogotovo Danci, ljudi ne rade nikako. A imaju najviše para.
Gledam sada da posaljem novac u Bosnu preko svoje banke, izbacili Bosnu sa liste zemalja gdje se može slati novac. Vidim sve ostale ex yu zemlje su tu pa i Kosovo ali nema Bosne. Kako jadno.![]()
Sam da napomenem, sve ovo je proslo ljeto normalno ferceralo.
Sad reci da ova zajebancija ne pogadja obicne ljude.
- Didier
#34312 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja juče rodici u Norveškoj poslao hiljadu maraka da mu kupi nešto gore i donese, pare legla za deset minuta iz Bosne.
Laže Sumir standardno.
Laže Sumir standardno.
- geralt
#34313 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Fun fact o sedmicnom radnom vremenu, u USA je 34,3h. Razlog uglavnom zene koje rade pola radnog vremena.
Ako se gledaju samo radnici sa punim radnim vremenom, onda je 38,6h.
Ako se gledaju samo radnici sa punim radnim vremenom, onda je 38,6h.
-
detroit-mercy
#34314 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Koje preseravanje ili pljuvanje, prosle godine radile mi sve aplikacije kako treba, ove godine mi ne da.tuitamo wrote: ↑08/07/2026 13:56 Jao preseravanja u pm. Nivo pljuvanja da bi sebi u tuđoj avliji bio opravdan.
Mani suplje patriotske, radi cega sve aplikacije rade normalno cim predjem granicu u Hrvatsku?
Zar ne bi stepen zastite trebao biti isti?
Govorim ti ono sto mene pogadja i sto vidim svojim ocima. Pokusavali i zaobilaznim putem preko US VPN-ova i ne da pa ne da.
Pojedinima je najdraza rijec pljuvanje
-
tuitamo
#34315 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako ne rade aplikacije, onda je do aplikacija. Slabo indijci gore vama to programiraju dok ti nose hranu na biciklu.detroit-mercy wrote: ↑08/07/2026 14:38Koje preseravanje ili pljuvanje, prosle godine radile mi sve aplikacije kako treba, ove godine mi ne da.tuitamo wrote: ↑08/07/2026 13:56 Jao preseravanja u pm. Nivo pljuvanja da bi sebi u tuđoj avliji bio opravdan.
Mani suplje patriotske, radi cega sve aplikacije rade normalno cim predjem granicu u Hrvatsku?
Govorim ti ono sto mene pogadja i sto vidim svojim ocima. Pokusavali i zaobilaznim putem preko US VPN-ova i ne da pa ne da.
Pojedinima je najdraza rijec pljuvanje.
- animals
#34316 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Radno vrijeme na zapadu, kako gdje..
ja mogu govoriti samo za Austriju..
radi se u tvornicama kao nekada u Jugoslaviji..38 sati nedeljno..
znaci u tri smjene..8 sati na dan..
ili na baustelama, isto 40 sati nedeljno..
drugo je kad ima posla, pa se radi prekovremeno, zavisi sta radis..
neki imaju fleksibilno radno vrijeme, kao moja zena npr..
sve zavisi kakvo obrazovanje imas..
i kakav posao..
ja mogu govoriti samo za Austriju..
radi se u tvornicama kao nekada u Jugoslaviji..38 sati nedeljno..
znaci u tri smjene..8 sati na dan..
ili na baustelama, isto 40 sati nedeljno..
drugo je kad ima posla, pa se radi prekovremeno, zavisi sta radis..
neki imaju fleksibilno radno vrijeme, kao moja zena npr..
sve zavisi kakvo obrazovanje imas..
i kakav posao..
-
detroit-mercy
#34317 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bas ti je odgovor, pravo strucno objasnjenje, misli sta i ocekivati od strucnjaka tog kalibratuitamo wrote: ↑08/07/2026 14:48Ako ne rade aplikacije, onda je do aplikacija. Slabo indijci gore vama to programiraju dok ti nose hranu na biciklu.detroit-mercy wrote: ↑08/07/2026 14:38Koje preseravanje ili pljuvanje, prosle godine radile mi sve aplikacije kako treba, ove godine mi ne da.tuitamo wrote: ↑08/07/2026 13:56 Jao preseravanja u pm. Nivo pljuvanja da bi sebi u tuđoj avliji bio opravdan.
Nego odgovori mi, zasto sve normalno radi u HR?
Mozda tamo Nepalci programiraju.
- dr_Evil
#34318 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kad je nestalo meze poce prica bezveze, davno je otpjevao Edo.
-
tuitamo
#34319 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zato što mnoge App ograniče funkcije na EU.detroit-mercy wrote: ↑08/07/2026 14:56Bas ti je odgovor, pravo strucno objasnjenje, misli sta i ocekivati od strucnjaka tog kalibratuitamo wrote: ↑08/07/2026 14:48Ako ne rade aplikacije, onda je do aplikacija. Slabo indijci gore vama to programiraju dok ti nose hranu na biciklu.detroit-mercy wrote: ↑08/07/2026 14:38
Koje preseravanje ili pljuvanje, prosle godine radile mi sve aplikacije kako treba, ove godine mi ne da.
.
Nego odgovori mi, zasto sve normalno radi u HR?
Mozda tamo Nepalci programiraju.
Već odavno se samo gomilaju prednosti što nismo dio toga sistema. Još da nam uvedu EU Roaming ništa nam više ne treba.
Sve ostale benefite ćemo skupo platiti uvozom jeftine radne snage, promjenom demografske slike i krajnjom promjenom stanovništva ovdje gdje nas je malo.
Ne treba biti pametan da vidiš gdje vodi taj napredak komfora. Stani na bilo koju željezničku stanicu zapadne Evrope.
Neka hvala.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
- geralt
#34321 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tako je, treba da se ugledaju na zeljeznicku stanicu u Sarajevu
Bukvalni primjer izreke "ovi ne mogu okreciti sto je Tito napravio". Kad udjes gledas kad ce ti pasti komad plafona na glavu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#34322 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ali sastav sumnjivih faca na istoj ce zavristi u EU. I dobiti sve papire.
A ti Bosnjo ganjaj Gete institut i moljakaj ambasade.
- konoplja
#34323 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Necemo da spalimo dokumente i pjesacimo preko granica._BataZiv_0809 wrote: ↑08/07/2026 16:23 Ali sastav sumnjivih faca na istoj ce zavristi u EU. I dobiti sve papire.
Ma svako smo u vise databaza nista to ne bi promijenilo. A lagano nas deportirati.
Razlog zasto se izvrsi samo nekih 15ak % naloga za deportaciju lezi u tome da drzave odakle dolaze ne zele te ljude nazad.
Hoce Njemacka da vrati lika iz Gane, ovi odbiju.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#34324 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U z. evropi se manje radi, ali intenzivnije
-
konami666
#34325 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Upravo tako. Ja znam da moja dva sata su ko u Bosni sto ljudi rade po par sedmica.