Svaštara

Podforum za FIFA World Cup 2026 – pratimo sve reprezentacije, rezultate i dešavanja uz nezaobilazne forum analize “iz fotelje”, a posebno slavimo veliki uspjeh BiH koji ćemo, po običaju, stručno razraditi bolje nego stručni štab.

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#126 Re: Svaštara

Post by sime_cipol »

last mohicans wrote: 08/07/2026 09:59
sime_cipol wrote: 08/07/2026 09:57
last mohicans wrote: 08/07/2026 09:51

Egipataki selektor izjavio da je ovaj smrad sudio i finale 2022, da je klao Francuze. Ja sam nesto poboravio. Eno na onoj temi je okačio neko kompilaciju sinoćnje krađe, od mlaćenja, udaranja đonom, rukuama u lice itd. Sve to bez kartona, pa ondje kraj klupe pokosi krvnčki s dvije noge Egipćanina, on daje zute na klupi. Ma samo ova sudijska govna prati po mrezama, persone non grate. Sve je meni jasno brane tituku, Messi, tu i tamo neke situacije fifti-fifti da navučeš, ali ovo je isti level sto se Borcu radi u našoj ligi. Identično, kod tvog gola vraća snimke na kontra stranu u začetku akcije,da poništi. Isto su sinoć uradili.
Kako ce francuz suditi finale Francuskoj :?
Zar je francuz, pročitah tu izjavu ili je prijevod fula.
Jeste.
François Letexier
Logovan

#127 Re: Svaštara

Post by Logovan »

sime_cipol wrote: 08/07/2026 09:59 Jeste.
François Letexier
On je jučer sudio, a finale je sudio Poljak Marciniak
sime_cipol

#128 Re: Svaštara

Post by sime_cipol »

Egipćani se zalili. Znamo da ot toga nema nista. A Infantino ce zovnuti celnike Saveza Egipta, za večerom ce im obećati par miliona za razvoj fudbala u Egiptu. I idemo dalje, posao ne smije da trpi
JohnnyS

#129 Re: Svaštara

Post by JohnnyS »

Nek Trump nazove, ipak je Egipat ključni saveznik
last mohicans

#130 Re: Svaštara

Post by last mohicans »

Evo se i Jackson uključio.

Šamaraju se, jbt.
sinuhe

#131 Re: Svaštara

Post by sinuhe »

Gluposti. Bolja ekipa je prošla u četvrtfinale.
sime_cipol

#132 Re: Svaštara

Post by sime_cipol »

sinuhe wrote: 08/07/2026 10:21 Gluposti. Bolja ekipa je prošla u četvrtfinale.
Ne pobjedjuju uvijek bolje ekipe
last mohicans

#133 Re: Svaštara

Post by last mohicans »

Logovan wrote: 08/07/2026 10:02
sime_cipol wrote: 08/07/2026 09:59 Jeste.
François Letexier
On je jučer sudio, a finale je sudio Poljak Marciniak
Znam da sam pročitao negdje, vijest s klixa. Ili je do prijevoda, u afektu izjavio, da nije sudija promijenjen?
Čini se da je postojao pritisak s argentinske strane da ishod bude ovakav. Prigovarali smo izboru sudije zbog onog šta je uradio Francuzima protiv Argentine u finalu 2022. godine, ali svako jednom mora ispaštati, pa smo tako ispaštali i mi", kazao je Hassan a potom direktno naveo gdje misli da su sudije pomogle Argentini
SmokingMan

#134 Re: Svaštara

Post by SmokingMan »

Vala je Peljto zaslužio da sudi na SP, kakve su sudije delegirali ,to je kriminalno.
SmokingMan

#135 Re: Svaštara

Post by SmokingMan »

Jesu li poduzeli ikakve disciplinske mjere protiv sudije sa utakmice Francuska - Paragvaj? Nisam zapazaio neku vijest.
DonieBrasco

#136 Re: Svaštara

Post by DonieBrasco »

SmokingMan wrote: 08/07/2026 10:34 Vala je Peljto zaslužio da sudi na SP, kakve su sudije delegirali ,to je kriminalno.
I sude ovakvi jer su na zadatku, i da je Peljto tamo samo kazu iz FIFA kako ce biti on odbije i cao mu karijera.
SmokingMan

#137 Re: Svaštara

Post by SmokingMan »

DonieBrasco wrote: 08/07/2026 10:46
SmokingMan wrote: 08/07/2026 10:34 Vala je Peljto zaslužio da sudi na SP, kakve su sudije delegirali ,to je kriminalno.
I sude ovakvi jer su na zadatku, i da je Peljto tamo samo kazu iz FIFA kako ce biti on odbije i cao mu karijera.
Moglo se desiti par propusta, no dešavalo se njih i previše. Vidjet ćemo ovo sada sa Francuskom kak oće proći.
Iskreno, možda se prije svega i želi Argentini iz nekih razloga olakšati put do finala.
Ne mora značiti nužno da će "Argenstinski sastav" biti naklonjen marokancima, no može izazvati efekat da francuski igrači budu nervozniji nego inače.
Nema ovdje zavjere, nego je i previše toga "u nizu" da bi se nešto moglo nazvati "slučajnostima". Desilo se skandala, i to je jednostavno lahko oprošteno. Organizacija prvenstva je bukvalno bila na ivici neregularnosti, pogotovo od strane amerikanaca; zabrana somalijskom sudiji, maltretiranje Iranaca, i ako sam još nešto propustio do mene je.
Ne igra Argentina neki naoričit lijep fudbal, čak štaviše, jedino dominira fizička izdržjivost i južnoamerička prghavost, koja je očgledno iziritirala egipćane. Egipćani su naoričito bili kratkog fitilja, što je i dovelo do toga da jako brzo ispuste dobru prednost.
BHF_Manijak

#138 Re: Svaštara

Post by BHF_Manijak »

Generalno ne znam kako ljudi mogu gotivit Juznjake, nekima je to vrela krv, temperament, emocija, energija - meni je samo ciganluk obicni i fuj su mi ponasanja opcenito tih nacija, puni su ciganluka, poganluka, hinjaluka. Svejedno Portugal, Spanija, Argentina, Kolumbija, Brazil... Ista matrica ponasanja kod 99% igraca.
Imaju i imali su uvijek majstora igre, ali mene taj ciganluk nervira strasno i nikad nisma gajio simpatije prema tim ekipama, bilo u klupskom bilo u reprezentativnom fudbalu.

Nekome je super taj temeprament, meni je jako odvratan. OK, ima i u drugim nacijama svega i svacega naravno, ali kod ovih je u masi izrazeno. Da te neko stipa, udara, dok sudija ne vidi da ti samar slozi, da ugrize, da simulira, folira, valja se... Meni uzasno iritantno ponasanje.
SmokingMan

#139 Re: Svaštara

Post by SmokingMan »

Izmješati sudijsku postavu je najbolji način da se izbjegnu ovakve stvari, u većini slučajeva to je uobičajena praksa.
darius_maximus

#140 Re: Svaštara

Post by darius_maximus »

Sto ljudi, sto ćudi. :D
Ti voliš plavuše, neko drugi brunete, a na kraju dana nije ni bitno. :D
Niko tebi ne može zabraniti da nešto gotiviš ili ne, ha ja.

Internet generalno ima strašno loš utjecaj na ljude, majke mi.
Sve mora biti "ili si s nama ili protiv nas", nikakve sredine, nikakvog diskursa, samo hejt.
Tačno vidim da starim, koliko me sve počelo smarati (ne samo ove fudbalske priče). :D
turbofolk

#141 Re: Svaštara

Post by turbofolk »

darius_maximus wrote: 08/07/2026 11:34 Chill, Evropa došla sa 16 repki na svjetsko, Južna Amerika sa 6, od 48. :D
Dakle, trećina repki na svjetskom je iz Evrope, a samo 12% iz Južne Amerike.

Na prethodnim prvenstvima je bilo još gore, jer je 13 od 32 ekipe bilo iz Evrope (40%), a 4-5 iz Južne Amerike (12-15%).
Da ne govorim o vremenima kad je 15 od 24 ekipa bilo iz Evrope, ili 10 ili 12 od 16. :D

Opet, sve to kad se sabere, Evropa 12 titula, Južna Amerika 10.
izvinjavam se što citat posta sa druge (zaključane) teme prenosim ovdje. Procenti jesu tačni, ali...

Evropske kvalifikacije za svjetsko prvenstvo igraju 54 selekcije, plasira se 16, što je 29,63 % dakle ni 30% Evrope ne igra svjetskom.
Južnoameričke kvalifikacije igra 10 ekipa. Na prvenstvu ih je 6. Šansu je dobila i sedma (Bolivija) kroz interkontinentalni baraž, ali nije uspjela, dakle 60% Južne Amerike igra na prvenstvu, a imali su šansu da ih bude i 70% nisu je iskoristili. Evropa tu šansu nema.
yoda82

#142 Re: Svaštara

Post by yoda82 »

darius_maximus wrote: 08/07/2026 11:34 Sto ljudi, sto ćudi. :D
Ti voliš plavuše, neko drugi brunete, a na kraju dana nije ni bitno. :D
Niko tebi ne može zabraniti da nešto gotiviš ili ne, ha ja.

Internet generalno ima strašno loš utjecaj na ljude, majke mi.
Sve mora biti "ili si s nama ili protiv nas", nikakve sredine, nikakvog diskursa, samo hejt.
Tačno vidim da starim, koliko me sve počelo smarati (ne samo ove fudbalske priče). :D
:thumbup:
darius_maximus

#143 Re: Svaštara

Post by darius_maximus »

turbofolk wrote: 08/07/2026 12:47
darius_maximus wrote: 08/07/2026 11:34 Chill, Evropa došla sa 16 repki na svjetsko, Južna Amerika sa 6, od 48. :D

Na prethodnim prvenstvima je bilo još gore, jer je 13 od 32 ekipe bilo iz Evrope (40%), a 4-5 iz Južne Amerike (12-15%).
Da ne govorim o vremenima kad je 15 od 24 ekipa bilo iz Evrope, ili 10 ili 12 od 16. :D

izvinjavam se što citat posta sa druge (zaključane) teme prenosim ovdje. Procenti jesu tačni, ali...

Evropske kvalifikacije za svjetsko prvenstvo igraju 54 selekcije, plasira se 16, što je 29,63 % dakle ni 30% Evrope ne igra svjetskom.
Južnoameričke kvalifikacije igra 10 ekipa. Na prvenstvu ih je 6. Šansu je dobila i sedma (Bolivija) kroz interkontinentalni baraž, ali nije uspjela, dakle 60% Južne Amerike igra na prvenstvu, a imali su šansu da ih bude i 70% nisu je iskoristili. Evropa tu šansu nema.
Realno, i u ovih 30% iz Evrope ima ekipa koje nisu za svjetsko, nego se napinju k'o žabe.

A ja govorim samo o svjetskom kao takvom. :D
Historijski je između 70% i 33% reprezentacija na svjetskom iz Evrope, u odnosu na 15-ak posto iz Južne Amerike.
Samo na osnovu vjerovatnoće, za očekivati je da evropskih najviše bude i u završnim fazama. :D
Dosta evropskih ekipa je ispalo u grupi i šesnaestini finala, što znači da i nisu neki kvalitet, kada se pogleda veća slika (Turska, Češka, Škotska, itd.).

A zanimljiva je činjenica da su ekipe iz Evrope više puta izgubile od ekipa iz Južne Amerike u samom finalu.
Dakle, u međusobnom omjeru u finalima su definitivno donje. :D

Moje skromno mišljenje je da Evropa, Afrika i Azija (pogotovo zadnje dvije federacije) imaju previše predstavnika i da svjetsko samo po sebi ima previše predstavnika sada.
Južna Amerika historijski je imala 4-5 predstavnika, što je taman, Evropa da dođe još s 7-8, Afrika s 2-3, Amerike s 2-3, Azija s 1-2, Okeanija s jednom, imao bi 20-ak ekipa koje jesu obično u završnicama.
Ovo ostalo je buranija koja se vrti tuda. :D
Dakle, 24-32 repke je bilo mjera. :D

Od preostalih repki, četiri su prije osvajale prvenstvo i vjerovatno se među njima krije i ovogodišnji osvajač (samo 8 osvajača ukupno).
Argentina
Francuska
Španija
Engleska

Zanimljivo je i da bi sve četiri mogle biti u polufinalu. :D
konoplja

#144 Re: Svaštara

Post by konoplja »

50% da ce Bosna biti svjetski prvak, 50% da nece. :D
jeza u ledja

#145 Re: Svaštara

Post by jeza u ledja »

darius_maximus wrote: 08/07/2026 14:44

Realno, i u ovih 30% iz Evrope ima ekipa koje nisu za svjetsko, nego se napinju k'o žabe.

Historijski je između 70% i 33% reprezentacija na svjetskom iz Evrope, u odnosu na 15-ak posto iz Južne Amerike.
Samo na osnovu vjerovatnoće, za očekivati je da evropskih najviše bude i u završnim fazama. :D
Dosta evropskih ekipa je ispalo u grupi i šesnaestini finala, što znači da i nisu neki kvalitet, kada se pogleda veća slika (Turska, Češka, Škotska, itd.).

A zanimljiva je činjenica da su ekipe iz Evrope više puta izgubile od ekipa iz Južne Amerike u samom finalu.

Moje skromno mišljenje je da Evropa, Afrika i Azija (pogotovo zadnje dvije federacije) imaju previše predstavnika i da svjetsko samo po sebi ima previše predstavnika sada.
Južna Amerika historijski je imala 4-5 predstavnika, što je taman, Evropa da dođe još s 7-8, Afrika s 2-3, Amerike s 2-3, Azija s 1-2, Okeanija s jednom, imao bi 20-ak ekipa koje jesu obično u završnicama.

Od preostalih repki, četiri su prije osvajale prvenstvo i vjerovatno se među njima krije i ovogodišnji osvajač (samo 8 osvajača ukupno).
Argentina
Francuska
Španija
Engleska

Juznoamerikancima oduzeti jedno i to dati Afrikancima. Doduse malo je komplikovano sa automatskim kvalifikacijama. Sjeverna Amerika svakako ima takodje previse.
turbofolk

#146 Re: Svaštara

Post by turbofolk »

Naravno. Kad tako pogledaš, do Francuske 98. imali smo samo tri evropska osvajača od čega dva po nekoliko puta i tri južnoamerička po nekoliko puta. Od tad pa na ovamo dobili smo dva nova evropska osvajača i nijednog novog južnoameričkog. Ruku na srce svi noviji naslovi za ekipe iz Južne Amerike (recimo od sedamdesetih do danas) su došli zahvaljujući tome što im je većina igrača igrala ili igra u Evropi. Pri tome je jedino Brazil jednom podigao pehar u Evropi i jednom Njemačka u Južnoj Americi. Prvenstva van ovih kontinenata su osvajale i evropske i južnoameričke selekcije. Ali to nema veze sa ovim odnosima u finalnim mečevima. Odnos Južne Amerike i Evrope u finalnim mečevima je 8-3 za južnoamerikance, ali treba napomenuti i to da smo u historiji imali samo 2 južnoamerička finala, precizinije 1+1 jer 1950. nije bilo finalnog meča, nego je bila finalna grupa, ali je meč te grupe između Urugvaja i Brazila praktično bio finale. S duge strane imamo 9 evropskih finala. I to valjda govori o kvalitetu na strani Evrope. :D
darius_maximus

#147 Re: Svaštara

Post by darius_maximus »

jeza u ledja wrote: 08/07/2026 15:33
darius_maximus wrote: 08/07/2026 14:44

Argentina
Francuska
Španija
Engleska

Juznoamerikancima oduzeti jedno i to dati Afrikancima. Doduse malo je komplikovano sa automatskim kvalifikacijama. Sjeverna Amerika svakako ima takodje previse.
Što će Africi više od 10 mjesta, pobogu. :D
Na kraju najbolje da se tokom četiri godine igra turnir svih država na svijetu i jednom svake četiri se odigra polufinale i finale i to je to. :D
konoplja

#148 Re: Svaštara

Post by konoplja »

dječak sa šibicama wrote: 28/06/2026 14:32 Image

Azija :run:
Update nakon best of 32:
Afrika :run:
Image

Nakon osmine finala:
Amerike :run:
Image
darius_maximus

#149 Re: Svaštara

Post by darius_maximus »

turbofolk wrote: 08/07/2026 15:42 Naravno. Kad tako pogledaš, do Francuske 98. imali smo samo tri evropska osvajača od čega dva po nekoliko puta i tri južnoamerička po nekoliko puta. Od tad pa na ovamo dobili smo dva nova evropska osvajača i nijednog novog južnoameričkog. Ruku na srce svi noviji naslovi za ekipe iz Južne Amerike (recimo od sedamdesetih do danas) su došli zahvaljujući tome što im je većina igrača igrala ili igra u Evropi. Pri tome je jedino Brazil jednom podigao pehar u Evropi i jednom Njemačka u Južnoj Americi. Prvenstva van ovih kontinenata su osvajale i evropske i južnoameričke selekcije. Ali to nema veze sa ovim odnosima u finalnim mečevima. Odnos Južne Amerike i Evrope u finalnim mečevima je 8-3 za južnoamerikance, ali treba napomenuti i to da smo u historiji imali samo 2 južnoamerička finala, precizinije 1+1 jer 1950. nije bilo finalnog meča, nego je bila finalna grupa, ali je meč te grupe između Urugvaja i Brazila praktično bio finale. S duge strane imamo 9 evropskih finala. I to valjda govori o kvalitetu na strani Evrope. :D
Sve je to super, ali evropski puleni su Njemačka i Italija, južnoamerički Brazil i Argentina.
Francuska i Urugvaj su tu s po dva naslova, Španija i Engleska su anomalije.
Dakle, po tri repke po kontinentu da su nešto ostvarile.

Evropa ima više ekipa srednje klase, što nije neobično, s obzirom na broj država.
Ali se sve svodi na ovu šačicu ekipa.

Što se kvaliteta igrača tiče, bilo bi zabavno sabrati koliko Južnoamerikanaca igra po top ligama i koliko doprinose tim ligama (vjerujem dosta :D).
U svakom slučaju, mislim da Evropljani previše s visoka gledaju na Južnu Ameriku (pa i Afriku), s obzirom koliko im igrača dolazi s tih kontinenata. :D
konoplja

#150 Re: Svaštara

Post by konoplja »

darius_maximus wrote: 08/07/2026 16:09 U svakom slučaju, mislim da Evropljani previše s visoka gledaju na Južnu Ameriku (pa i Afriku), s obzirom koliko im igrača dolazi s tih kontinenata. :D
Ovisi kako na to gledas. Jesu li Lamine Yamal, Bellingham, Olise, Mbappe Afrikanci ili Evropljani? :D
Post Reply