Pa, ako je to razbijanje BiH, sta je problem? Zar se to ne zeli sa tvoje strane?
Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
- Haris.ba
-
Novak20
#5802 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Osobno, ne želim razbijanje BiH ali nisam ja i moje želje bitne u ovoj priči pa me ne trebaš prozivati.
Jednostavno vidim gdje i čemu sve ovo političko mrcvarenje prije svega Hrvata pa onda i svih ostalih u BiH posljedično vodi. To što na politiku/e u BiH gledamo iz različitih kutova ne znači da jesam ili nisam u pravu.
Vrijeme će biti sudac. Ne ti ili ja.
- Haris.ba
-
harisl
#5804 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ma nema veze...Novak20 wrote: ↑06/07/2026 08:23Griješiš care.
Hrvatska politika u BiH podržava Dodika (ili bilo koga drugog iz RS) radi zaštite svojih interesa iz prostog razloga što je SNSD prije svega pa i Dodik koji mu je na čelu dugogodišnja "Vlast" i konstanta na entitetskom i državnom nivou, što se drži dogovorenog i što je spreman izaći u susret Hrvatima kada im gori pod nogama. Nikako radi razbijanja BiH kako zlonamjerno tvrdiš.
Uostalom, nitko ni mukajet o tome što bošnjačka politika podržava dokazane razbijače BiH i genocidni SDS koji im je napravio toliko jada u nadi da će pomoći da Hrvate na državnom i entitetskom nivou podjarme politički, ekonomski i na svaki drugi način evo već više od 30 godina.
Nema glađenja odnosa i nema povjerenja dok ima bošnjačkih političkih ambicija da se Hrvatima nameću predstavnici u Predsjedništvu i domovima naroda BiH i F BiH. Ne zato da bi Hrvatima ili državi bilo bolje nego da bi se država jednostavnije dijelila na dva dijela.
Eto, to je po meni pravo razbijanje BiH.
![]()
Otvorena podrska pokusaju Dodikovog drzavnog udara je jos jedna, mozda i najveca mrlja na odnosima Hrvata i Bosnjaka. I sto je najbitnije ovdje, to je bio otvoren udar na drzavu BiH koja je osudila Dodika. Potpuno odsustvo cak i primisli da se zastiti drzava BiH u tim trenucima je potpuno razocaravajuce i jos jednom je dokazalo najcrnje slutnje sta se sprema. Sta kaze Covic za osudjenog Dodika -> "Predsjednice Dodik, nase zajednistvo moze napraviti cudo!" dok mu pljesce Plenkovic, koji je na silu usao preko granicnog prelaza koji je zatvorila drzavetina BiH.
Ne postoji nista sto su Bosnjaci ucinili da je ni priblizno odvratno ponasanju HDZ-a i Covica (uz podrsku Plenkovica) kad god im se pruzi prilika. Izuzetno odvratno. Takvo ponasanje se mora sprijeciti svim legalnim sredstvima.
Plan HDZ-a je da se drzava potpuno obesmisli, da se Hrvati dovedu u polozaj vlasnika 1/3 svega u BiH, i da onda taj "svoj" dio iznesu, jer je drzava ocigledno nemoguca. Ludost...
-
DonieBrasco
#5805 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
"Teritorijalni legitimitet".
-
tuitamo
#5806 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Uzeli su taktiku Srba,
dogovori neku glupost pa ponavljaj gdje stigneš.
A novinari ne znaju pitati odakle joj to.
Ima jedna država već gdje isključivo Hrvati imaju teritorijalni integritet.
dogovori neku glupost pa ponavljaj gdje stigneš.
A novinari ne znaju pitati odakle joj to.
Ima jedna država već gdje isključivo Hrvati imaju teritorijalni integritet.
- escobar__
#5807 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Upravo tako.harisl wrote: ↑06/07/2026 12:28Ma nema veze...Novak20 wrote: ↑06/07/2026 08:23Griješiš care.
Hrvatska politika u BiH podržava Dodika (ili bilo koga drugog iz RS) radi zaštite svojih interesa iz prostog razloga što je SNSD prije svega pa i Dodik koji mu je na čelu dugogodišnja "Vlast" i konstanta na entitetskom i državnom nivou, što se drži dogovorenog i što je spreman izaći u susret Hrvatima kada im gori pod nogama. Nikako radi razbijanja BiH kako zlonamjerno tvrdiš.
Uostalom, nitko ni mukajet o tome što bošnjačka politika podržava dokazane razbijače BiH i genocidni SDS koji im je napravio toliko jada u nadi da će pomoći da Hrvate na državnom i entitetskom nivou podjarme politički, ekonomski i na svaki drugi način evo već više od 30 godina.
Nema glađenja odnosa i nema povjerenja dok ima bošnjačkih političkih ambicija da se Hrvatima nameću predstavnici u Predsjedništvu i domovima naroda BiH i F BiH. Ne zato da bi Hrvatima ili državi bilo bolje nego da bi se država jednostavnije dijelila na dva dijela.
![]()
Otvorena podrska pokusaju Dodikovog drzavnog udara je jos jedna, mozda i najveca mrlja na odnosima Hrvata i Bosnjaka. I sto je najbitnije ovdje, to je bio otvoren udar na drzavu BiH koja je osudila Dodika. Potpuno odsustvo cak i primisli da se zastiti drzava BiH u tim trenucima je potpuno razocaravajuce i jos jednom je dokazalo najcrnje slutnje sta se sprema. Sta kaze Covic za osudjenog Dodika -> "Predsjednice Dodik, nase zajednistvo moze napraviti cudo!" dok mu pljesce Plenkovic, koji je na silu usao preko granicnog prelaza koji je zatvorila drzavetina BiH.
Ne postoji nista sto su Bosnjaci ucinili da je ni priblizno odvratno ponasanju HDZ-a i Covica (uz podrsku Plenkovica) kad god im se pruzi prilika. Izuzetno odvratno. Takvo ponasanje se mora sprijeciti svim legalnim sredstvima.
Plan HDZ-a je da se drzava potpuno obesmisli, da se Hrvati dovedu u polozaj vlasnika 1/3 svega u BiH, i da onda taj "svoj" dio iznesu, jer je drzava ocigledno nemoguca. Ludost...
Ni u jednom jedinom trenutku se njihovo političko vodstvo nije stavilo u zaštitu interesa države (pardon, jeste ali interesa Hrvatske
Pa postoji razlog i zašto je Komšić uopće i dospio na poziciju ČP iz reda katolika, nije Čovićeva/HDZ politika postala takva nakon njegova dolaska u Predsjedništvo, separatistička je i neprijateljska već decenijama unazad.
- No Mind
#5808 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Eh da je to jos kako unijeti u ustav, ali ne ide, pa ne ide. Nista, morat ce se i treci put u UZP, jer ovo politicko mrcvarenje radikalnim slijedjenjem ustava i potpisanog mirovnog sporazuma jednostavno, posljedicno vodi u to.
Last edited by No Mind on 06/07/2026 13:15, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5809 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
darijana-filipovic-predala-imena-kandidata-ispred-hdz-a-spoj-iskustva-nove-energije-i-mladosti
https://www.avaz.ba/vijesti/bih/1054935 ... i-mladosti
Gdje ja stadoh ti nastavi [AP]
https://www.avaz.ba/vijesti/bih/1054935 ... i-mladosti
Gdje ja stadoh ti nastavi [AP]
-
peca777
#5810 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
A koje je to politicko vodstvo bilo koga u ovoj drzavi uradilo nesto u zastitu interesa drzave? Evo ti primjer rs i kako stranke izlaze na izbore. Koja se stavlja u zastitu interesa drzave?
Nijanse su u pitanju na sve tri strane, no lakse je kritikovati drugoga.
- No Mind
#5811 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Politicki idiotluci, korupcija i nedoraslost pro BiH strane, ne moze se bas izjednaciti sa jednom politikom koja nastoji rasturiti zemlju i drugom koja je u najmanju ruku zele staviti pod apsolutnu kontrolu susjednih interesa. To nisu nijanse, razlika je izmedju gluposti i malicioznosti, povremenih ispada politickog kurvaluka sa politikama koje strateski rade na razmontiranju drzave.
-
DebelinJoe
#5812 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Baš smo propali, evo sve plačemo...
Čuj maske pale, oni koji Republiku BiH niti njene institucije nisu priznavali od prvog dana, kao ljuti jer neko na nekom stadionu maše zastavom sa ljiljanima...Odmah daj treći entitet...Nećemo tako Dino...
Livanjski.com
29. juni u 09:28
·
Američka izgradnja plavo-žute nacije je i zvanično propala. 30 godina su dali da se izgradi nacija i država. Nije uspjelo. Maske su pale. Tri entiteta, drugog rješenja nema.
Jer svoj entitet su već ogradili sa ljiljanima.
Čuj maske pale, oni koji Republiku BiH niti njene institucije nisu priznavali od prvog dana, kao ljuti jer neko na nekom stadionu maše zastavom sa ljiljanima...Odmah daj treći entitet...Nećemo tako Dino...
-
peca777
#5813 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Kako ne moze? Umjesto da imaju jednu listu u rs, oni ce imati barem 3 i dobit ce qtu u celo kao i svaki put. Koliko je rs imao poslanika iz reda Bosnjaka nekada nakon agresije? Pa sigurno 10-15. Sad ako su tu 2, masallah.
- Danguba
#5814 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Koji idioti.DebelinJoe wrote: ↑06/07/2026 13:46 Baš smo propali, evo sve plačemo...
Livanjski.com
29. juni u 09:28
·
Američka izgradnja plavo-žute nacije je i zvanično propala. 30 godina su dali da se izgradi nacija i država. Nije uspjelo. Maske su pale. Tri entiteta, drugog rješenja nema.
Jer svoj entitet su već ogradili sa ljiljanima.
Neka oni izbace samo deseti dio varte i bicemo svi zadovoljni.
Oni furaju svoj fazon pa kada to i drugi uradi ''e necemo se vise igrati'' MRS
- No Mind
#5815 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Unijeti zapisanu teritoriju u ustav je biti ili ne biti pitanje hrvatske politike u BiH, kakva preglasavanja i ostale lazi...
A to je samo i jedino moguce ako im neka budala to potpise. Sva ostala scenarija su ogranicena na teritorij zapadne Hercegovine.
A to je samo i jedino moguce ako im neka budala to potpise. Sva ostala scenarija su ogranicena na teritorij zapadne Hercegovine.
-
Romanija
#5816 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
S jednom konstatacijom Tvrtka Milovica se mogu sloziti, da nema Srednje Bosne, Zepca i Usore, mnogo veci problemi bi bili u vezi "treceg entita. Ovako lijepi strah kojiu odrzava kakvu takvu ravnotezu u kojoj se jedan konstitutivni narod pred nasim ocima svodi na stanje nacionalne manjine. A Puhovski im iz Zagreba otvoreno i kaze da se proglase istom, vjerovatno bi dobili vise prava koja traze.
-
DonieBrasco
#5817 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ima li gdje snimka onog decka sto nikad nije otisao na drugu stranu Mostara pa prica kako zamislja muslimane tj. bosnjake.
To vam je prica o "legitimnoj teritoriji".
To vam je prica o "legitimnoj teritoriji".
- Truba
#5818 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
nije on jedini
moj je kum odselio u mostar i morao je nagovarati curu dosta dugo da odu na istocnu stranu
a kolega se ozenio hercegovkom
i njezini mu rekli da oni ne idu dalje od BULEVARA
zajebavate beze covjeka kad je vecina takva
nit idu nit ih zanima
sad kako ima ona zaobilaznica samo profuraju
rod mi se bavio sportom i na istocnoj strani bilo natjecanje
moji rodjaci...mi ti tamo ne idemo
ja vam govorim kako jeste stanje na terenu
moj je kum odselio u mostar i morao je nagovarati curu dosta dugo da odu na istocnu stranu
a kolega se ozenio hercegovkom
i njezini mu rekli da oni ne idu dalje od BULEVARA
zajebavate beze covjeka kad je vecina takva
nit idu nit ih zanima
sad kako ima ona zaobilaznica samo profuraju
rod mi se bavio sportom i na istocnoj strani bilo natjecanje
moji rodjaci...mi ti tamo ne idemo
ja vam govorim kako jeste stanje na terenu
- Danguba
#5819 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Kako se to zove? 
- Truba
#5820 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
to se zove da ih ne zanimaju drugi narodi ni bih i da zele svoje entitet ili prikljucenje hrvatskoj
u ljubavi nema prisile
ja znam da ignoriranje najvise boli i kad te neko ne njebe ni dva posto
ali barem ne dolaze na forum iz drugih zemalja i pametuju
da parafraziram nikolu poplašena iz političke kampanje za izbore 1996: NE ŽELE živjeti s drugima žele samo s hrvatima živjeti
to sto svi znate jednog komšića i imate jednog jarana katolika i sto dobrinjska crkva zvoni za gol bih
to je cca max 3% ukupnog broja hrvata u bih
u ljubavi nema prisile
ja znam da ignoriranje najvise boli i kad te neko ne njebe ni dva posto
ali barem ne dolaze na forum iz drugih zemalja i pametuju
da parafraziram nikolu poplašena iz političke kampanje za izbore 1996: NE ŽELE živjeti s drugima žele samo s hrvatima živjeti
to sto svi znate jednog komšića i imate jednog jarana katolika i sto dobrinjska crkva zvoni za gol bih
to je cca max 3% ukupnog broja hrvata u bih
-
harisl
#5821 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ima vremena, normalizovace se odnosi jednog dana, vrijeme ce uciniti svoje...
-
kiligonzales
#5822 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Politika im je glupa, kao i nama.
- Danguba
#5823 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
I ja bi zemlju bez entiteta i kantona.
Zelje su jedno a stvarnost drugo.
Prije ce biti jedan covjek jedan glas nego treci entitet.
Znas koliko mene zabole sta Ante sa zapadne obale misli o nama i drzavi BiH.
Prije ce prihvatiti BiH nego sto ce dobiti treci ili prikljucenje Hrvatskoj. To je realnost a sve drugo su snovi koje imaju pravo sniti.
Zelje su jedno a stvarnost drugo.
Prije ce biti jedan covjek jedan glas nego treci entitet.
Znas koliko mene zabole sta Ante sa zapadne obale misli o nama i drzavi BiH.
Prije ce prihvatiti BiH nego sto ce dobiti treci ili prikljucenje Hrvatskoj. To je realnost a sve drugo su snovi koje imaju pravo sniti.
-
Novak20
#5824 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Valjate gluposti jer interese Bošnjaka u višenacionalnoj (multietničkoj) i multireligijskoj zemlji poput naše predstavljate kao interese države BiH.escobar__ wrote: ↑06/07/2026 13:00Upravo tako.harisl wrote: ↑06/07/2026 12:28Ma nema veze...Novak20 wrote: ↑06/07/2026 08:23
Griješiš care.
![]()
Ni u jednom jedinom trenutku se njihovo političko vodstvo nije stavilo u zaštitu interesa države (pardon, jeste ali interesa Hrvatske), a ovamo se priča kako im zločesti Bošnjaci oduzimaju prava, ugnjetavaju ih i sl.
Pa postoji razlog i zašto je Komšić uopće i dospio na poziciju ČP iz reda katolika, nije Čovićeva/HDZ politika postala takva nakon njegova dolaska u Predsjedništvo, separatistička je i neprijateljska već decenijama unazad.
Jbg, ako se ulože silne pare i energija da se napravi novi most i suvremeni granični prijelaz Gradiška koji treba olakšati život ljudima kako može biti interes države da on po nalogu bošnjačke politike ne radi ?
Osuđenog Dodika nisu trebali uhititi ni Čović ni Plenković nego institucija koja treba p(d)okazati da ima suverenitet na čitavom teritoriju BiH ako već želi trenirati strogoću i ganjati principe. A to što je Sabina Ć. zinula više nego što može progutati u pokušaju da u vlast uvede srpsku oporbu i blentavog Vukanovića na mala vrata te realizira plan r. Murphyja ni na koji način ne pravi obvezu da je HDZ posluša bez prethodnog dogovora sa Trojkom.
Hrvati već jesu u položaju vlasnka 1/3 u BiH i nisu podstanari u državi u kojoj netko ima vlasništvo 1/1.
Boldirana seljačka provokacija za člana Predsjedništva BiH "iz reda katolika" me ne čudi. Eskobar bi Hrvatima katolicima birao kardinala, nadbiskupa, biskupa pa i gvardijana da može. K'o u dobrom starom vaktu.
Najsmiješnije mi je od svega što je Čović (HDZ) pola godine prije izbora Komšića dao glas za Travanjski paket i bio spreman podržati promjene koje bi ojačale državu BiH. Umjesto toga dobio je Komšića u četiri mandata, a sada će dobiti Kovačevića. Prijeko potrebno političko gorivo da se političke svađe (nakon podjele fotelja) nastave.
- Truba
#5825 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
1945+30
moji kažu u mostaru 1966 kadas su dosli u srednju skolu nije bilo ni n od nacionalizma
drugi svjetski rat je bio tako daleko...prvoborci starci...gledalo se da se zavrsi skola i nadje posao
islo se 6 dana u skolu
krivim medije portale i forume za sirenje mrznje