ChatGPT - ozbiljna tema

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#676 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by pici »

shbc wrote: 05/07/2026 10:05
Plavo-bijeli wrote: 03/07/2026 22:17 Moze li mi neko objasniti zbog cega je Claude ovoliko dobar i bolji u odnosu na sve ostale ove AI pretplate?

Koristio Chatgpt pretplatu i ono solidan je bio ali u jednom trenutku postao previse dosadan - bass kao sa pravim dosadnim robotom da pricas i previse nekih imao pravila i zabrana..prebacim se na Grok - bio vrlo solidan.
Ipak kad sam probao Gemini tu sam ostao i nude fakat i neke jeftinije opcije - meni ne treba coding, onda google drive pohrana itd...

Medjutim kad sam presao na Claude..jebote dojam kao da je 5 godina ispred svih...

Posto ga nisam koristio koliko bih trebao mozda prebacim se na gemini i koristim evo danima 3.1 pro deep thinking i hajd reko da probam opet claude za jedno dubinsko pitanje - Na Sonnet Max i majko mila...3 klase iznad ...
Koristio ga i za psiholosku analizu - kao psihologa itd...ako tek sad treba gemini 3.5 izaci ovaj se ponasa kao gemini 6 u najmanju ruku...

Kako to ? Znamo koliko je jak Google i koliko i koliko se ulaze u chatgpt napr.

Sad cu geminia pitat ovo isto :D
Ne znam za ostale, ali Claude pruza Cowork i Code mode, koji ide dalje i dublje od modela i stvari (LLM) koje koristi 99% stanovnistva. Iz perspektive kompanije pruza ti mogucnost da uvezes sve uposlenike, sve postojece sisteme koje koristis putem AI, pravis specijalizovane agente za razlicite sektore i pozicije u kompaniji. Ovi agenti mogu biti nauceni odredjenim skillovima, nauceni specificnim procesima rada koji im omogucavaju da daju specijalizovane odgovore i rade specijalizovane operacije.

Takodjer mozes mu dati pristup svemu sto ti je na racunaru, na emailu itd. Na taj nacin ubrzavas workflow u smislu da mu mozes samo reci "pogledaj taj i taj email" i opcionalno "uradi to i to", ma da je poprilicno intuitivan i vec nakon samog citanja tvog emaila zna sta treba da radi. Mozes mu zadati da ti nadje nesto na tvom racunaru i da to iskoristi kako god zelis.

Uz to uci o kompaniji, industriji i tebi tako da sa vecim koristenjem ti daje sve bolje i bolje odgovore. I nema zaboravljanja i ucenja i objasnjavanja svaki put kad ga pokrenes. Zna ko si, sta zelis, koje su ti preferencije i sta tacno treba da gleda, cita, analizira, radi na osnovu samo par rijeci od tebe.

Ali i dalje, i pored svih prednosti sto pruza, ima jako puno ogranicenja, i opet moras provjeravati ono sto izbaci. Bez obzira koliko je napredan, ako mu das "kreativne slobode" jos uvijek je sklon halucinacijama i mora se nadgledati. Fable 5 doduse jos nisam testirao, cisto je sprzi tokene prebrzo, pa mi se bas i ne isplati za ono sto ja radim.
ja sam se dvoumio do prekljuce i upo u ovih 7 dana... monstrum je al bukvalno... jedino za profi rad moras kupovati i prziti tokene ali ako se isplati, sto da ne, ulozis par stoja dolara izvuces par hiljada al i tu moras biti maher... buducnost je pocela, AI nije vise glupi cavrljalac vec ozbiljan asistent inzinjer, doktor, pravnik, finasijer, dizajner, kreativac ... strasno, strasno.
pici

#677 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by pici »

ludilo... ono nemam texta, pao sam na dupe
pici

#678 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by pici »

Oni koji nisu upali u ovo, moraju dobro paziti jer mogu srusiti sistem tek tako, mora se usmjeravati i zadavati mu tacno sta smije dirati a sta ne inace ide reset windowsa. Radi u terminalu, tako da je za vecinu to spansko selo a terminal je srz windowsa. Zato pazite sta hocete da nedobijeto to al po nosu kompa.
Sanjarko

#679 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Sanjarko »

pici wrote: 05/07/2026 13:32 Oni koji nisu upali u ovo, moraju dobro paziti jer mogu srusiti sistem tek tako, mora se usmjeravati i zadavati mu tacno sta smije dirati a sta ne inace ide reset windowsa. Radi u terminalu, tako da je za vecinu to spansko selo a terminal je srz windowsa. Zato pazite sta hocete da nedobijeto to al po nosu kompa.
Ne znam meni neki dan pomogoše oko TV-a, oko browser-a, oko sistema Windows itd.

Ovo su Gemini i Copilot, znači obični ovi sistemi AI, šta tek mogu bolji, mogu zamisliti samo.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#680 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Velkoski »

pici wrote: 05/07/2026 13:21

ja sam se dvoumio do prekljuce i upo u ovih 7 dana... monstrum je al bukvalno... jedino za profi rad moras kupovati i prziti tokene ali ako se isplati, sto da ne, ulozis par stoja dolara izvuces par hiljada al i tu moras biti maher... buducnost je pocela, AI nije vise glupi cavrljalac vec ozbiljan asistent inzinjer, doktor, pravnik, finasijer, dizajner, kreativac ... strasno, strasno.
vićemo kad tokeni budu još skuplji, a protivnici data centara još veći :mrgreen:
pici

#681 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by pici »

Da pomazu podosta ali et desi se i poneki kiks. Treba razumjeti da su to sada agenti koji rade individualno i da opsluzuju mnogomilionske korisnike. Vec postoje dzepni AI na stikovima koje ubacujes i koristis al naravno za odredjene usluge. Recimo ja radim u Comfryui koji je lokakni i ubacujem modeme za slike, muziku, videa i potpuno je nezavisan od neta. Znaci lokalni modeli za odredjene stvari i traze dosta SSD-a jer znaju biti teski 100+GB, traze mnogo memorije, jak procesor, graficku minimum 8gb vrama. Ovi API se placaju po tokenu, sekunda toliko, toliko itd. Ljudi vec prave filmove, sliku je sada smjesno napraviti, mozes sta hoces, bez cenzure dok su gpt, gemini, claud itd cenzurisani jakim bezbjedonosnim filterima. Probaj da napravis neku seksualnu scenu, masakr, vrijedjanje, psovke, udarit ces u zid, sa lokalnim mozes sta ti padne na pamet. Recimo evo sa fable 5 mogu napraviti bilo kakav lokalni model za bilo sta i onda ga koristiti samo na svom kompu. Naravno mora se paziti da se ne ode u krajnost i da ne zavrsis u cuzi. Sve ima svoju cijenu.
pici

#682 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by pici »

Velkoski wrote: 05/07/2026 17:27

vićemo kad tokeni budu još skuplji, a protivnici data centara još veći :mrgreen:
da to je sada realnost, sto jaci modeli to vise para. I prije su bili jaki modeli 100+dolara mjesecno, sada sa fable 5 uljecu, tokene. Koliko koristis toliko placas, tako da ako hoces bas profi, moras uloziti novac a sad hoce li se vratiti, ne znam. I da sada su odlucili da se ide samo na jake kompanije i individualce. Sirotinja moze ove srednje i jeftine modele koristiti. Fable 5, ev testiram ga. Zdere tokene koje imam ko lud al pravi nezamislivo. Kompanijama nece trebati programeri vec jaki modeli i ljudi koji ce opsluzivati AI... nece tu biti obrnuto kosto sada mislimo, AI alat. Nije vise alat, sad je konstruktor i to opasan.
konoplja

#683 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by konoplja »

Kako stvari stoje kad se subvencije ukinu bit ce ovo skupa zajebancija.
pici

#684 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by pici »

Image
pici

#685 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by pici »

Evo ga i ChatGPT 5.6 Sol... uhhhh Fable 5 evo produzili ga do 12 jula mada mislim da ce ga ostaviti na koristenje jer ih GPT Sol 5.6 vec gazi... staršno, jebte do Nove Godine cemo letjeti :mrgreen:
Sanjarko

#686 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Sanjarko »

Drug Džema je super, čak sam skontao kako restrikcije na njemu zaobići šta se tiče koliko pitanja i slično mogu s njim da postavim i slično. 🙂
Mustang1

#687 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Mustang1 »

Nadam se da ce se i onaj najobicniji naplacivati. Ljudi su postali ovisni o ovome i slijepo mu vjeruju. Ne valja nikako.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#688 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Velkoski »

Mustang1 wrote: 12/07/2026 00:13 Nadam se da ce se i onaj najobicniji naplacivati. Ljudi su postali ovisni o ovome i slijepo mu vjeruju. Ne valja nikako.
Mustang1

#689 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Mustang1 »

Velkoski wrote: 12/07/2026 00:13
Mustang1 wrote: 12/07/2026 00:13 Nadam se da ce se i onaj najobicniji naplacivati. Ljudi su postali ovisni o ovome i slijepo mu vjeruju. Ne valja nikako.
:lol: :lol:
E tako nesto ce se i desavati fkt.
Sanjarko

#690 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Sanjarko »

Ne vjerujem im sljepo ali su od velike pomoći. Riješi mi problem sa TV-om, riješi mi problem sa smartphone-om, pomože mi oko nečega još itd, ovo je samo nedavno i ne, ne vjerujem mu slijepo, nikako, jer ponekad se desi da odluta ili nešto tako.
pici

#691 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by pici »

Vidite jednu stvar, nisu to super mozgovi koji ce ti rijesiti zivotne dileme ali kao asistent i pomocnik u mnogim stvarima , da. Ja sam vec poceo nekoliko projekata i ono, na zavidnom je nivou, Claud je dobar u analizi, pisanju, statistici, dubokom razmisljanju a chatgpt je u komunikaciji, razgovoru, kodiranju itd. Sada Claudov fable 5 i gpt-ov sol 5.6 su ono top ali, gutaju tj žderu tolkene ko pirane. Ev Sol 5.6 na medium mi je pojeo petosatni limit samo sto sam mu zadao da mi ispravi gresku i analizira win 11 jer mi se rusi pri ucitavanju graficki drajver... znaci Sol 5.6 mi je pojeo 5 ati limita i na 72% mi je sedmicnog limita, znaci moram sada oprezno raditi ili ode sedmicni limit... nece on se ugasiti vec ce me prebaciti na nizi model. Tako je i kod Clauda da fable 5, pojede tokene. Gemini je do sada upotrebljiviji jer nije zderac tokena ali je slabiji od ova dva. Znaci za kompleksne zadatke, Sol i Fable a za cavrljanje njihovi nizi modeli i gemini. Ev napravio sam sajt, igricu i napisao knjigu :mrgreen:

edit: jaci modeli nisu za cavrljanje vec za ozbiljniji rad, tako pristupite i imat cete utrosak i korist, ono bezgranicno testiranje i vaaauuuu sistem, ne isplati se jedino ako ste bogati.

Znaci, za testove, cavrljanje, promptove, analize, korekcije, manji nizi modeli, za bas bas bas kompleksne zadatke za izradu aplikacija, kodova, sajtova, pisanje, pravljenje itd onda idu specijalci teskasi Fable 5 i Sol 5.6. Sto mi napisa GPT kad pricamo-cavrljamo u Sol 5.6 to je koda vozis ferari do granapa :mrgreen:
kakavdanakneiskustvu

#692 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by kakavdanakneiskustvu »

Chat je dobra i vise nego dobra stvar za pisanje pravnih akata
iClass

#693 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by iClass »

Gledam kako se već opšte stanovništvo naviklo na AI. Do jučer nisu Facebook znali instalirati a sada već prave kojekakve gluposti na Gemini.

Brzo se navikavaju, od odbijanja bilo kakve tehnologije do AI vrlo brzo
iClass

#694 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by iClass »

Fable je ozbiljna stvar, činjenica da je vlada blokirala je odlična reklama za Anthropic.

Nevjerovatno je znao otići duboko u neke stvari i isplanirati.

Ali mi je interesantno koliko me brzo razmaze, koristio Sonnet normala, počeo koristiti Opus, više se ne mogu vratiti na Sonnet, kada stave Fable na credits only, vraćam se na Opus 4.8 Max.
DonieBrasco

#695 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by DonieBrasco »

Ja sam u šoku kako restaurira stare slike sto su slikane onim krompir kamerama sa telefona.

Imao ja nekih slika iz srednje skole, restaurirao neke i slao raji ove pojedine kolegice tada tinejđerke kao da ih je danasnja kamera iPhona uslikala a ne neka Nokia ili Sony Erikson tada.

I to sve na besplatnoj verziji.
Sanjarko

#696 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Sanjarko »

iClass wrote: 12/07/2026 22:21
Gledam kako se već opšte stanovništvo naviklo na AI. Do jučer nisu Facebook znali instalirati a sada već prave kojekakve gluposti na Gemini.

Brzo se navikavaju, od odbijanja bilo kakve tehnologije do AI vrlo brzo
Ja sam odmah vidio potencijal ovoga svega, a nisam koristio ništa do prije oko godinu dana možda i manje.

Ne znam zašto sada hoće da ograniče upotrebu ovoga svega pa čak i zabranjuju upotrebu iako se naglasi da je VI pomogla u kreiranju nečega ili je dala svoje mišljenje i slično.

Primjerice imaju sada rock metal pjesme obrađene uz pomoć VI i to Mujo kuje konja po mjesecu i tambur bije Čelebija Mujo.

Pa i ja sam ovdje dao svoju pjesmu, Svadbenu Pjesmu koju sam ja napisao pola, a pola je VI, to jeste pomogla mi malo.

Zašto je se pustila ako je nećemo upotrebljavati.
last mohicans

#697 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by last mohicans »

Ima li i jedan da besplatno nudi pretvaranje slike u video? Nasao sam neki za dva prompta, poslije trazi plaćanje, ali mi je baš staru fotku preko 40god u video dobro prebacio.
last mohicans

#698 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by last mohicans »

DonieBrasco wrote: 12/07/2026 22:34 Ja sam u šoku kako restaurira stare slike sto su slikane onim krompir kamerama sa telefona.

Imao ja nekih slika iz srednje skole, restaurirao neke i slao raji ove pojedine kolegice tada tinejđerke kao da ih je danasnja kamera iPhona uslikala a ne neka Nokia ili Sony Erikson tada.

I to sve na besplatnoj verziji.
Koji si koristio?
pici

#699 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by pici »

Ja sam u soku kako mi radi sve Evo Fable zavrsava mi lokalni JAVRIS, chat gpt mi je uradio sistemske korekcije a geminijev antigravity mi je uradio strip storyboard iz price koju mi je fable osmislio uz moje ideje i korekcije... evo malog primjera, radio je geminijev flash

Image
drag_gost

#700 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by drag_gost »

pici wrote: 05/07/2026 17:51
Velkoski wrote: 05/07/2026 17:27

da to je sada realnost, sto jaci modeli to vise para. I prije su bili jaki modeli 100+dolara mjesecno, sada sa fable 5 uljecu, tokene. Koliko koristis toliko placas, tako da ako hoces bas profi, moras uloziti novac a sad hoce li se vratiti, ne znam. I da sada su odlucili da se ide samo na jake kompanije i individualce. Sirotinja moze ove srednje i jeftine modele koristiti. Fable 5, ev testiram ga. Zdere tokene koje imam ko lud al pravi nezamislivo. Kompanijama nece trebati programeri vec jaki modeli i ljudi koji ce opsluzivati AI... nece tu biti obrnuto kosto sada mislimo, AI alat. Nije vise alat, sad je konstruktor i to opasan.
Uvijek ce kompanijama trebati tehnicki ljudi, ne nuzno samo programeri, vec arhitekte. Covjeka u sredini nece AI tako lako izbaciti.
Post Reply