Glasanje dijaspore na izborima u BiH
- Point.
#226 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Ima i u ovome istine, puno se prijava odbije zbog potpisa npr, jebo im potpis mater sjećam se prošle izbore su mi 3 puta odbijali zbog potpisa iako je identičan potpis i na ličnoj i na onom papiru, zadnji koji sam poslao i koji je prihvaćen je bio jedan onih koji su ranije odbili. Dakle jedu govna, ne znam ko sjedi u tim odborima, imam osjećaj da to namjerno rade.
- GandalfSivi
#227 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Pojedinci, “nasi”, sumnjam da je ista organizovano, ali ih ima, i broj raste…Point. wrote: ↑24/06/2026 11:58Prijetji od naših?GandalfSivi wrote: ↑24/06/2026 11:36 Svijest o vaznosti izlaska na izbore medju dijasporom je x10 u poredjenju sa prije cetiri godine (zahvaljujuci i ovakvim clancima na klixu). Jebe nas aktivacija, tj. kako tu svijest pretvoriti u konretne korake. Zamutili smo vodu u svakom slucaju, od pocetnih pohvala, dosli smo do jako gadnih prijetnji (meni konkretno), ali ko ih jebe, mi ne stajemo…
- GandalfSivi
#228 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Ovaj mi je jedan od sladjih, zove me kmetom, valjda mu se ime nije previse svidjelo 

- Point.
#229 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Ne kontam šta tim haharima smeta ako se neko potrudi oko izbora? Jebalo majku, kakvih psiha ima.GandalfSivi wrote: ↑24/06/2026 12:22Pojedinci, “nasi”, sumnjam da je ista organizovano, ali ih ima, i broj raste…Point. wrote: ↑24/06/2026 11:58Prijetji od naših?GandalfSivi wrote: ↑24/06/2026 11:36 Svijest o vaznosti izlaska na izbore medju dijasporom je x10 u poredjenju sa prije cetiri godine (zahvaljujuci i ovakvim clancima na klixu). Jebe nas aktivacija, tj. kako tu svijest pretvoriti u konretne korake. Zamutili smo vodu u svakom slucaju, od pocetnih pohvala, dosli smo do jako gadnih prijetnji (meni konkretno), ali ko ih jebe, mi ne stajemo…
- 512MB
#230 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Interesantan komad imbecilaGandalfSivi wrote: ↑24/06/2026 12:25 Ovaj mi je jedan od sladjih, zove me kmetom, valjda mu se ime nije previse svidjelo
![]()
- dr_Evil
#231 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Vidi, evo i da krenes da nije jedan od neprijatelja opstanka drzave, ovakve ces poruke primiti i iz razloga sto jednostavno radis nesto. Nasem narodu iz nekog cudnog razloga smeta kad neko se bavi bilo cim, pogotovo ako je to volonterski i za opste dobro svih nas.GandalfSivi wrote: ↑24/06/2026 12:25 Ovaj mi je jedan od sladjih, zove me kmetom, valjda mu se ime nije previse svidjelo
SpoilerShow
Jednostavno imaju neku potrebu prvo da udare po tebi licno, drugo da miniraju sve sta ti radis pa onda da kukaju kako niko nista ne radi, pa da ti traze ciji si od "uglednih" Bosnjaka, pa do svjetskih masonskih organizacija.
Ili ti ga draze mu govno svapsko nego Dzeko.
Pusti... radi sta mislis da treba i ne osvrci se na mediokritete.
- GandalfSivi
#232 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Ma ko ih jebe ba, da se trzam na to, davno bih odustao. Ne jebem ih dva posto, poenta posta je da smo zamutili vode. A kada sve ovo profje, onda cemo pisati odakle i zasto ovakve stvari dolaze…
- GandalfSivi
- GandalfSivi
#234 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Prica o konkretnim problemima sa kojima se suocava dijaspora po pitanju izlaska na izbore…
https://www.avaz.ba/vijesti/dijaspora/1 ... diti-u-bihOd pola miliona bh. građana u SAD-u glasa manje od 5.000: Glasovi dijaspore bi mogli preporoditi u BiH
Kampanja „Glasaj SAD“ okuplja udruženja u SAD-u “BH Alliance USA”
- vee-jay
#235 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
hmmGandalfSivi wrote: ↑03/07/2026 14:24 Prica o konkretnim problemima sa kojima se suocava dijaspora po pitanju izlaska na izbore…
https://www.avaz.ba/vijesti/dijaspora/1 ... diti-u-bihOd pola miliona bh. građana u SAD-u glasa manje od 5.000: Glasovi dijaspore bi mogli preporoditi u BiH
Kampanja „Glasaj SAD“ okuplja udruženja u SAD-u “BH Alliance USA”
eh sad - mozes ti raditi na marketingu danonocno -- ali ovo je PREVELIK problem koji je po meni nerjesivPotrebno je putovati u BiH i prijaviti se u CIPS, ili popuniti zahtjev za upis na biračko mjesto, uz rodni list, dokaz o državljanstvu, da su roditelji već prijavljeni …
ustvari rjesiv je - organizacijom koja bi ukjlucivala puno steakholder-a - ukljucujuci BiH institucija --> i upravo u tome jeste taj nerjesiv problem
ima ona americka - od walmarta - think global, act local
za ove izbore ja bih se mozda fokusirao na taj lokalni nivo gdje ima nekih sansi
ma, pametujem malo - znam da vi to od mene znate 1000 puta bolje
- GandalfSivi
#236 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Za ove izbore fokus je 100% na ljudima koji su eligible, a poslije toga ce ici puno, puno stvari u isto vrijeme, kroz borbu za gradnju jaceg osjecaja bh. identite kod te omladine (ne samo politickog identite), kroz edukacije kako je najlakse postati eligible, do pritiska na institucije za pojednostavljenje mnogih procedura (nor. za izlazak na izbore ti treba bh. dokument ili uvjerenje o drzavljanstvu ne starije od sest mjeseci. Pasos kosta para, tako da bi lakse bilo povesti se primjerom Hrvatske gdje svaka opcin izdaje ivjerenje od drzavljanstvu online).vee-jay wrote: ↑03/07/2026 20:02hmmGandalfSivi wrote: ↑03/07/2026 14:24 Prica o konkretnim problemima sa kojima se suocava dijaspora po pitanju izlaska na izbore…
Kampanja „Glasaj SAD“ okuplja udruženja u SAD-u “BH Alliance USA”eh sad - mozes ti raditi na marketingu danonocno -- ali ovo je PREVELIK problem koji je po meni nerjesivPotrebno je putovati u BiH i prijaviti se u CIPS, ili popuniti zahtjev za upis na biračko mjesto, uz rodni list, dokaz o državljanstvu, da su roditelji već prijavljeni …
ustvari rjesiv je - organizacijom koja bi ukjlucivala puno steakholder-a - ukljucujuci BiH institucija --> i upravo u tome jeste taj nerjesiv problem
ima ona americka - od walmarta - think global, act local
za ove izbore ja bih se mozda fokusirao na taj lokalni nivo gdje ima nekih sansi
ma, pametujem malo - znam da vi to od mene znate 1000 puta bolje![]()
- vee-jay
#237 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
super, samo ne zaboravite - mladju raju cete prije aktivirati preko tik toka nego preko roditelja
ali vjerujem da to sve vec postoji
ma tesko, necu reci sizifov posao, ali veoma tesko
a niko ti se zahvaliti nece
ali vjerujem da to sve vec postoji
ma tesko, necu reci sizifov posao, ali veoma tesko
a niko ti se zahvaliti nece
- GandalfSivi
#238 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Poruka koju sam poslao prekljucer. Decko je odlican. I ovo nije samo za izbore, nego generalno…

- sinuhe
#239 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Štampača i skenera imaju u bibliotekama, vjerujem i u Americi.
Nije mi baš najjasnije kako ljudi ne stignu upisati djecu u državljane BiH.
Nije mi baš najjasnije kako ljudi ne stignu upisati djecu u državljane BiH.
- GandalfSivi
#240 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Nije problem drzavljanstva, nego prebivalista. Velikim slovima pise da pravo na glasanje imaju svi gradjani BiH, pa onda malim dodato ali samo oni kojima je BiH primarno previvaliste, sto ne znaci nista sem da svako mora biti upisan u svoju izbornu jedinicu, a to se radi ili na osnovu upisan u CIPS, ili kros popunjavanje obrazaca (mislim da je PRP-1) gdje se dokazuje povezanost sa roditeljem koji je upisan u toj izbornoj jedinici.
- video
#241 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
@GandalfSivi od mene veliki naklon za ovo sto radis
Stvarno radis sizifov posao koji u konacnici moze puno toga dobrog donijeti
Castim pivom kad dodjes, evo idu eu takmicenja pa mozda i prije naletis.
Stvarno radis sizifov posao koji u konacnici moze puno toga dobrog donijeti
Castim pivom kad dodjes, evo idu eu takmicenja pa mozda i prije naletis.
- GandalfSivi
- GandalfSivi
#243 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Izgleda da je CIK uzeo kolektivni godisnji odmor (ili se barem ponasaju tako). Nije da se nesto bitno desava, ili da imaju neki rokovi koji se blize za dvije sedmice.
O svemu ovome vise 5. oktobra…
O svemu ovome vise 5. oktobra…
- GandalfSivi
#244 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
I samo da jos jednom maksuz poselamim Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike i ovdje. O vasem lesinarenju cemo citati petog oktobra u novinama. O Amri Sabic-El-Rayess cemo drugom prilikom.
Irfan Mirza je za sve vas izmislio patriotizam...
- GandalfSivi
#245 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Sada vec pricamo o ozbiljnijim brojevima. Moze ovo jos puno bolje, ali tek smo poceli. Uzasno puno se naucilo, velika skola je ovo bilo.
Kampanja ne smij stati do 4. oktobra.
https://www.klix.ba/vijesti/dijaspora/i ... /260721014
Kampanja ne smij stati do 4. oktobra.
https://www.klix.ba/vijesti/dijaspora/i ... /260721014
- Isner
#246 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
De ti to nama javno, poslije petog oktoMbra moš ih jebat...GandalfSivi wrote: ↑14/07/2026 15:41 I samo da jos jednom maksuz poselamim Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike i ovdje. O vasem lesinarenju cemo citati petog oktobra u novinama. O Amri Sabic-El-Rayess cemo drugom prilikom.
-
Novak20
#247 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Veliki trud je potreban za obrtanje nekoga procesa.
Na općim izborima 2022. bilo je prijavljeno 70k birača, od toga broja 10k nije prošlo provjeru, a biračko pravo konzumiralo je nešto preko 40k birača gledano po izboru člana Predsjedništva BiH.
Ako je sada prijavljeno manje od 50k dijasporaca ne vidim kako mogu promijeniti nešto bitno u odnosu na prethodne izbore čak i da svi prijavljeni glasuju.
Na općim izborima 2022. bilo je prijavljeno 70k birača, od toga broja 10k nije prošlo provjeru, a biračko pravo konzumiralo je nešto preko 40k birača gledano po izboru člana Predsjedništva BiH.
Ako je sada prijavljeno manje od 50k dijasporaca ne vidim kako mogu promijeniti nešto bitno u odnosu na prethodne izbore čak i da svi prijavljeni glasuju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#248 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Nista nemoj cekati, de da cujemo...GandalfSivi wrote: ↑14/07/2026 15:41 I samo da jos jednom maksuz poselamim Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike i ovdje. O vasem lesinarenju cemo citati petog oktobra u novinama. O Amri Sabic-El-Rayess cemo drugom prilikom.
- GandalfSivi
#249 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Zaustavili smo negativni trend, mozda uz neke gubitke, ali apsolutno nelose kako je moglo biti. U medjuvremenu smo mnogo naucili, puno bolje se povezali, skontali gdje su najveci problemi i poceli graditi povjerenje sa zajednicom. Sve ovo bi trebalo dati jako vidljive rezultate na lokalnim izborima zajednicom dvije godine, i onda na krilima tog uspjeha (za koji uopste ne sumnjam da ce biti uspjeh), graditi veliku platformu za korjenite promjene na drzavnom nivou za cetiri godine.Novak20 wrote: ↑21/07/2026 11:53 Veliki trud je potreban za obrtanje nekoga procesa.
Morat cemo prevazici mnoge administrativne probleme, kao i nastavak gradnje povjerenja unutar zajednice, ali okrecemo ovo u dobrom pravcu.
- GandalfSivi
#250 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Sta te zanima, od Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike koji je do prije deset dana promovisao dzezvu, da bi se bukvalno 11.07. sjetili da pocnu pozivati dijasporu na glasanje (dok smo ih mi jos od pocetka molili da se pridruze), a danas ne mozes otvoriti nijedan medij od njihove samohvale, preko likova tipa Amre koja se samopromovise slikama sa Mamdanijem gdje dobiva desetine hiljada lajkova, ali u isto vrijeme brise komentare sa linkovima za registraciju glasaca, do CIK-a gdje Suad Arnautovic zna izaci u medije i zakukati (i hvala mu na tome) kako se dijaspora ne registruje, ali u isto vrijeme niko prstom nije makao da se taj proces registracije ne olaksa (a morao bi biti mnogo jednostavniji), onda barem unormali da ljudi ne cekaju po 5-7 dana na odgovor koji uglavnom vise odmogne nego pomogne. Je li normalno da barem 70% dijaspore se nije moglo registrovati iz prve i da 30-40% se nije uspjelo registrovati nikako? CIK i IDDEEA isto kao da su sa dvije planete, gluho bilo imati one stop shop, online postoji samo registracija, a prijave boravista, entitetska drzavljanstva, vadjenje potvrde o drzavljanstvu i mnoge slicne stvari ni pod razno._BataZiv_0809 wrote: ↑21/07/2026 12:00Nista nemoj cekati, de da cujemo...GandalfSivi wrote: ↑14/07/2026 15:41 I samo da jos jednom maksuz poselamim Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike i ovdje. O vasem lesinarenju cemo citati petog oktobra u novinama. O Amri Sabic-El-Rayess cemo drugom prilikom.
Ponovit cu jos jednom, velike zahvale (barem u SAD-u) za sve pozitivne stvari idu:
- Svim ljudima koji su ostavili srce, pare i vrijeme na terenu.
- Ambasadoru Sven Alkalaju
- Muftiji Sabahudinu Ef. Cenanu - koji je barem poslao dopis dzematima da pokusaju pogurati
- Institutu za izucavanje genocida Kanada i Dr. Emiru Ramicu
- Irfan Mirzi (lik Pakistanac, mislim) i njegovom Bosnian American Institutu
- Mnogim organizacijama sirom Amerike koje su se ukljucile u rad BHAllianceUSA