jeste ako si elon musk licno
u bih ta plata je itekako dobra
a sad druga stvar je sto je bakir lopov kao i vecina politicara pa je to njima topli obrok cak ni to nego neka sica
Kako za koga, za mene nisu. Toliko danas zaradjuju juniori, kolegica zaradjuje 6200€ otprilike a ima tri godine radnog iskustva, gen Z. Zato sam i napisao šta sam napisao.konoplja wrote: ↑30/06/2026 07:15Al ga i ti sad zasra... cuj pa 8k ili 4k eura su odlicne pare i za EU.konami666 wrote: ↑30/06/2026 05:27Ako je on korumpiran ne znaci da bi i ja bio, plata od 8 milja je ništa.amidzazeher wrote: ↑29/06/2026 22:23
Ma neozbiljan si. Pročitao si da Bake jedva preživljava od 8 milja i povjerovao
To što su cifre koje su za javnost manje od onih koje u stvarnosti jesu, to je drugi par cipela.
Ne znam samo kako većina političara poslije jednog mandata postanu milioneri i kao da njih boli neka stvar koliko kosta benzin i kakve su ceste.
6200 eura junior u evropi ? Moze, ako je to bruto iznos i/ili radi za svjetske gigante tipa google nvidia amazon i sl.
Nisam niti mitrovic niti Mamić, to je skroz drugi nivo.tokio25 wrote: ↑30/06/2026 07:50a jbg onda si neki mitrovic mamic i sl
ok tebi nisu al vecini u bih pa i vani jesu
Da, u Europi, 3 godine iskustva, nije toliko ni junior vise. Prve godine joj je plata bila 45000sek (cirka 4500€). U tri godine je digla platu na 62500sek (6200€). Nije svjetski gigant firma ali je poznatija u Švedskoj. Ušla kao početnik na poziciju gdje inače ulaze ljudi sa vise godina radnog iskustva. Htjeli nekoga mlađeg da dobiju noviju perspektivu i ona upala, svježe sa magisterija. Oni dobili perspektivu a ona finu platicu za 28-godisnjakinju.mirsek wrote: ↑30/06/2026 08:286200 eura junior u evropi ? Moze, ako je to bruto iznos i/ili radi za svjetske gigante tipa google nvidia amazon i sl.
Btw. znam iz prve ruke ljude u BIH koji zaradjuju preko 8000 eura u bruto iznosu, imaju svoj obrt i rade direktno za strance. I njima je svejedno gdje ce zivjeti, mogu bilo gdje, i u BIH i u EU i u USA i na dalekom istoku. Nece im standard zivljenja nigdje posebno ispastati.
Haha, sve ti znaš
Nezaposlenost mladih u Švedskoj je 25%.
I šta, ako je 25% nezaposlenost (nisam provjerio cifru), znaci da ih 100% nema posla jel?PreWiBa wrote: ↑30/06/2026 20:57Nezaposlenost mladih u Švedskoj je 25%.
Ta Šveđanka vjerovatno jedino pita roditelje za džeparac.
Nemoj sad balkansko musko i zensko. Nije o tome nikad rijec bila. Kao sto nije ovo o cemu se pise u posljednjih 10ak postova. Vjesto si preusmjerio diskusiju. Svaka ti cast na tome. Ali ono od cega je sve pocelo je tvoja tvrdnja "Plata od 8 milja je nista."konami666 wrote: ↑30/06/2026 22:00 Svaka joj cast! Ljudima je normala da reality zvijezda zaradjuje milione, OF ženska prodaje tijelo i zaradjuje milione, ženska od kockaste glave vozi G klasu ali nije im normalno kad obrazovana i pametna ženska nadje normalan posao i zaradjuje 6200€ (sto je sasvim ok cifra) mjesečno i da je kupila svoj stan po pola sa momkom. Ne može valjda balkansko muško da svari da žensko može biti uspijesno.
Evo još jedna zanimljiva priča, stara kolegica koja je radila kao fpga dizajner dobije 2017 godine ponudu da se preseli u Ameriku i nastavi karijeru tamo. Ponudili joj sponzorstvo, relokaciju, bolja primanja i dionice firme. Koliko vidim, jako dobro živi, čak je i napredovala u Nvidiji od tad![]()
Pa vidi, ne žive svi isto, nemaju svi iste troškove, ja sam govorio za sebe, ne generalno.konoplja wrote: ↑30/06/2026 22:11Nemoj sad balkansko musko i zensko. Nije o tome nikad rijec bila. Kao sto nije ovo o cemu se pise u posljednjih 10ak postova. Vjesto si preusmjerio diskusiju. Svaka ti cast na tome. Ali ono od cega je sve pocelo je tvoja tvrdnja "Plata od 8 milja je nista."konami666 wrote: ↑30/06/2026 22:00 Svaka joj cast! Ljudima je normala da reality zvijezda zaradjuje milione, OF ženska prodaje tijelo i zaradjuje milione, ženska od kockaste glave vozi G klasu ali nije im normalno kad obrazovana i pametna ženska nadje normalan posao i zaradjuje 6200€ (sto je sasvim ok cifra) mjesečno i da je kupila svoj stan po pola sa momkom. Ne može valjda balkansko muško da svari da žensko može biti uspijesno.
Evo još jedna zanimljiva priča, stara kolegica koja je radila kao fpga dizajner dobije 2017 godine ponudu da se preseli u Ameriku i nastavi karijeru tamo. Ponudili joj sponzorstvo, relokaciju, bolja primanja i dionice firme. Koliko vidim, jako dobro živi, čak je i napredovala u Nvidiji od tad![]()
Prozvali smo te jer je to bezveze izjava. 8 milja km ili 4 milje eura je sasvim okej cifra i svjestan si toga.
Sad je posteno. Trebao si se bolje izjasniti. Samo da smo na cisto govorimo o neto cifri, a to je dobro iznad median mjesecne plate u vecini EU drzava.konami666 wrote: ↑30/06/2026 22:23Pa vidi, ne žive svi isto, nemaju svi iste troškove, ja sam govorio za sebe, ne generalno.konoplja wrote: ↑30/06/2026 22:11Nemoj sad balkansko musko i zensko. Nije o tome nikad rijec bila. Kao sto nije ovo o cemu se pise u posljednjih 10ak postova. Vjesto si preusmjerio diskusiju. Svaka ti cast na tome. Ali ono od cega je sve pocelo je tvoja tvrdnja "Plata od 8 milja je nista."konami666 wrote: ↑30/06/2026 22:00 Svaka joj cast! Ljudima je normala da reality zvijezda zaradjuje milione, OF ženska prodaje tijelo i zaradjuje milione, ženska od kockaste glave vozi G klasu ali nije im normalno kad obrazovana i pametna ženska nadje normalan posao i zaradjuje 6200€ (sto je sasvim ok cifra) mjesečno i da je kupila svoj stan po pola sa momkom. Ne može valjda balkansko muško da svari da žensko može biti uspijesno.
Prozvali smo te jer je to bezveze izjava. 8 milja km ili 4 milje eura je sasvim okej cifra i svjestan si toga.
Da ti ja nesto objasnim posto si novi na ovoj temi - kad neko kaze nesto tipa “cifra od (bubni broj hiljada) je malo” poenta je da kaze da je malo - za njega - jer on, bezbeli, zaradjuje vise od toga.konoplja wrote: ↑30/06/2026 22:31Sad je posteno. Trebao si se bolje izjasniti. Samo da smo na cisto govorimo o neto cifri, a to je dobro iznad median mjesecne plate u vecini EU drzava.konami666 wrote: ↑30/06/2026 22:23Pa vidi, ne žive svi isto, nemaju svi istekonoplja wrote: ↑30/06/2026 22:11
Nemoj sad balkansko musko i zensko. Nije o tome nikad rijec bila. Kao sto nije ovo o cemu se pise u posljednjih 10ak postova. Vjesto si preusmjerio diskusiju. Svaka ti cast na tome. Ali ono od cega je sve pocelo je tvoja tvrdnja "Plata od 8 milja je nista."
Prozvali smo te jer je to bezveze izjava. 8 milja km ili 4 milje eura je sasvim okej cifra i svjestan si toga.troškove, ja sam govorio za sebe, ne generalno.
Ako je to tebi nista onda ti mora da si u top 10%. Ali to svakako nije nista, i da sutra moras na tu cifru preci vrlo lako bi se snasao i ne bi ti nista falilo.
Ali opet radim za platu, sve dok radiš za platu si donji bilo da si u Americi, Švedskoj ili Bosni. Evo recimo u Švedskoj idu sada izbori i ljevičari hoće da povećaju porez bogatašima kažu. Ko je bogataš po njima, oni koji zaradjuju vise od cirka 7500€ mjesečno, znaci ljudi koji su se usavršili.konoplja wrote: ↑30/06/2026 22:31Sad je posteno. Trebao si se bolje izjasniti. Samo da smo na cisto govorimo o neto cifri, a to je dobro iznad median mjesecne plate u vecini EU drzava.konami666 wrote: ↑30/06/2026 22:23Pa vidi, ne žive svi isto, nemaju svi iste troškove, ja sam govorio za sebe, ne generalno.konoplja wrote: ↑30/06/2026 22:11
Nemoj sad balkansko musko i zensko. Nije o tome nikad rijec bila. Kao sto nije ovo o cemu se pise u posljednjih 10ak postova. Vjesto si preusmjerio diskusiju. Svaka ti cast na tome. Ali ono od cega je sve pocelo je tvoja tvrdnja "Plata od 8 milja je nista."
Ako je to tebi nista onda ti mora da si u top 10%. Ali to svakako nije nista, i da sutra moras na tu cifru preci vrlo lako bi se snasao i ne bi ti nista falilo.
Prosle godine sam zaposlio 3 doktora nauka, svi ispod 30 godina. Plata im je 40% manja od jednog od inzinjera koji mi nadgleda masine. Masine prave pare, oni trebaju tek da dokazu da ih mogu zaraditi za kompaniju. Broj njihovih kolega sto magistara sto doktora koji kucaju na vrata svaki mjesec nije mali. Dzaba diploma u realnom sektoru ako ne znas praviti pare. Inace nezaposlenost ove mladje generacije (govorim o obrazovanoj omladini) je poprilicno velika ali je manja nego u Evropi,oko 10% trenutno.
PreWiBa wrote: ↑29/06/2026 23:04Američke plate za ljekare jesu plod deranja sistema.
Doktori profitiraju od toga što privatna zdravstvena osiguranja masovno deru ljude, odbijaju da preuzimaju troškove, rastućih doplata i tkd.
Mada, istini za volju, i plate u zemljama sa državnim ili polu-državnim sistemima jeste veoma visoka.
A inzinjer dok projektuje?JohnnyS wrote: ↑03/07/2026 17:37 Sasvim je ispravno da doktori imaju najviše plaće u društvu. Ne zato što rade težak i odgovoran posao per se, većina poslova je takva nego da kirurg dok operira ili invazivni kardiolog dok stavlja stent da ne razmišlja o tome gdje će kupiti jeftinije zimske gume nego da se koncentrira na posao.