1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Podforum za FIFA World Cup 2026 – pratimo sve reprezentacije, rezultate i dešavanja uz nezaobilazne forum analize “iz fotelje”, a posebno slavimo veliki uspjeh BiH koji ćemo, po običaju, stručno razraditi bolje nego stručni štab.

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked

U 1/8 finala prolazi:

Poll ended at 03/07/2026 10:33

SAD
62
24%
Bosna i Hercegovina
198
76%

Total votes: 260

Facility

#1926 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by Facility »

Momci su otišli na SP iz države koja se osim oko lopovluka ni oko čega drugog ne može dogovoriti, države koja nema plana ni stategije i koja radi na principu "dok dvojica kopaju rupu, petorica je zatrpavaju".

Države čiji funckioneri navijaju za susjedne države a ne za onu od koje primaju platu i koja ih je rodila.

Ovo je bila nemoguća misija za momke i ogroman uspjeh našu državu.

:bih:
Thorgerson

#1927 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote: 02/07/2026 10:35
Thorgerson wrote: 02/07/2026 10:15
O djeci niko ne vodi brigu. Imas 1000 skoli fudbala koje samo vrte pare i clanarine. Imas savez sa uhljupima koji su tu samo da uzmu platu. Jebe im se za sve.

Ima 1000 skola, a o djeci niko ne vodi brigu?

Treba priznati da nema kvalitete. Od trenera, talenta djece do mukotrpnog rada.

Zato se uglavnom i skupljaju djeca po inostranstvu za reprezentaciju.
Pa kakve veze ima broj skola o brizi?

Imamo i hiljade fakulteta, pa nam je obrazovanje qrac i uvijek smo medju najlosijima u bilo kakvom testiranju.

Skola ima, ali nema brige u smislu, da se vodi briga o toj djeci u sportskom smisli. Cast izuzecima.

Sama cinjenica da te silne skole nisu napravile iole ozbiljnog fudbalera valjda nesto govori.
JelBistro
Grijem se na: kratkih rukava
Vozim: isključivo VW, Audi

#1928 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by JelBistro »

Vidjelo se od početka mundijala mi nemamo ni kvalitet ni muda za nešto više.

Treba čestitati momcima i selektoru na plasmanu i promovisanju naše zemlje, ali ne vidim razlog
za uzdizanje i euforiju za ovaj rezultat i prolazak grupe.

Halo, pa da li bi bilo normalno zavrsiti u ovakvoj grupi četvrti i iza Katara..
emigrazione

#1929 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by emigrazione »

Thorgerson wrote: 02/07/2026 10:40
O djeci niko ne vodi brigu. Imas 1000 skoli fudbala koje samo vrte pare i clanarine. Imas savez sa uhljupima koji su tu samo da uzmu platu. Jebe im se za sve.

Imamo i hiljade fakulteta, pa nam je obrazovanje qrac i uvijek smo medju najlosijima u bilo kakvom testiranju.

Skola ima, ali nema brige u smislu, da se vodi briga o toj djeci u sportskom smisli. Cast izuzecima.

Sama cinjenica da te silne skole nisu napravile iole ozbiljnog fudbalera valjda nesto govori.
I to je razlog što golman zažmiri kad degažira loptu?!
Altsa

#1930 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by Altsa »

Skole fudbala a isto kosarke kojih ima ko pljeve su samo u funkciji da vlasnici tih skola zive od clanarine koju placaju djeca tj. roditelji. Cim malo odrastu batale sport a dolaze novi narastaji i tako u krug.
Thorgerson

#1931 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by Thorgerson »

emigrazione wrote: 02/07/2026 10:42

I to je razlog što golman zažmiri kad degažira loptu?!
Da, to je razlog.
Plavo-bijeli

#1932 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by Plavo-bijeli »

Ma to je razlog zasto nemamo vise golmana kvalitetnih ...
Nikola ima 30g, moze on jos i valjda moze nesto u medjuvremenu jos nauciti unaprijediti se...refleksi super, sve ostalo...
Maxi_Cosi

#1933 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by Maxi_Cosi »

Molim najvijace zelje i sarajeva da ne lijece komplekse, klubovi su vam hala propalitet, prvo od njih trazite da naprave nesto i priblizno 1% od onog sto rade Borac i Zrijnski pa onda dodjite pametovat Barbarezu i ekipi momaka
BHF_Manijak

#1934 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by BHF_Manijak »

Plavo-bijeli wrote: 02/07/2026 10:25 Ma nama je najveca mana u ekipi taj los vezni red. Vidi Kongu ko igra u vezi, Sadiki 35 mil eura vrijedi i igra u Sunderlandu, tu je jos Mukau sto igra u Lileu. Kod nas vezni nit ima neko iskustvo nit znanje ni hrabrost nit ista...Kad je takva situacija onda bas moras igrati ovako kako igras...
I nadati se da neces primati glupee golove kakve konstantno primamo zbog neznanja pojedinaca...Vasilj je ispodprosječan bundesligaski golman i vise je za cvajte, da se ne lazemo...lik nas je zeznuo i protiv Velsa i protiv Italije.
Nazalost citava ekipa je malo pogubljena bila na SP i kao da im je falilo to iskustvo, izuzev Mahmica i Alajbegovica - te Muharemovica i Kolasinca...
Ostali su previse igrali u tom grcu i sta ces...

Helem na nekom nivou mozda i bolje sto nismo prosli, umislili bi mozda da smo bolji nego sto jesmo.
Ovako smo taman ono dosli da ekipa zna da moze, ali isto tako da moraju jos dosta, dosta raditi da bi opet se plasirali i prosli i koje kolo vise.

Mi da nismo primili onaj supacki prvi gol pitanje je sta bi bilo sve u drugom poluvremenu i kako bi se utakmica odvijala..isto tako kad primis drugi gol tesko se izdici psihicki, pogotovo kad vidis prosjek godina na terenu u tom trenutku...

Samo nastaviti i doci u situaciju da redovno idemo na prvenstva...
Valjda ce Spahic naci nekog tog veznog ili da Tahirovic toliko sazrije - mada siguran sam da ce za 2 a pogotovo za 4 godine biti drugi igrac.
Ma vezni red je kljuc danasnjeg fudbala, jos uz to ako imas jaka krila - na konju si. Mi imamo jako krilo, da ne kazem krila, jer mali Bajraktarevic me bas razocarao, jos od Italije ima nakvu kurcevitost i nikakav ucinak na terenu, ali vezni red nam je rak rana i to pricam od pocetka turnira.

Gigovic realno u nasoj ligi tesko da bi igrao u prve 3 ekipe, Basic je OK - ali nista vise od toga, Tahirovic - od ocaja do sjaja, Sunjic prosjecan igrac.
Mi nit imamo klasicnu 6-icu kako treba, razbijaca, niti nekog trkaca box to box koji ce pokrivati "dulum prostora", niti nekog ultra kreativca...

Raja se zanosi, trebali smo ovo, trebali smo ono. I meni je zao sto nismo hrabrije krenuli, posebno nakon crvenog, ali realnost je - mi da smo se njima otvorili, ubili bi nas sakama na kontre. Jer ionako je propuh bio, zamisli tek da smo se zaigrali.
Razumijem da je raja ogorcena, ali gledajte malo siru sliku.

Ne kazem da trebamo bunker igrati, ali za posteno stisnuti protivnika mi nemamo jednostavno dovoljno kvalitetne igrace. Za to prvo treba trka, primarno u veznom redu i ofanzivi - nemamo je, a drugo i tehnicki da si potkovan. Mi krenemo lafo kroz pas iznositi loptu iz odbrane, 3 mrtve sanse poklonimo protivniku.

Ne kazem da je maksimum ove ekipe da se brani protiv svakoga, ali konkretno protiv ovako trkacki raspolozene Amerike, manje-vise to je neki maksimum bio.

Opet ponavljam - da smo im se otvorili, nasibicali bi nas 3-4 razlike, kao sto su i mogli par puta u drugom, iako su crveni imali, nego srecom nsiu pretjerano zainteresovani bili nakon 2:0 i jos crveni imaju, a od 80. minute do kraja, imali su barem 4-5 situacija gdje su mogli krenuti 3 na 3 ili 4 na 4.
Haris.ba

#1935 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by Haris.ba »

Altsa wrote: 02/07/2026 10:42 Skole fudbala a isto kosarke kojih ima ko pljeve su samo u funkciji da vlasnici tih skola zive od clanarine koju placaju djeca tj. roditelji. Cim malo odrastu batale sport a dolaze novi narastaji i tako u krug.
Pa naravno da se batali kada vidi da nema hljeba jer konkurencija u fudbalu je prejaka.
Jednostavno nema dovoljno kvalitete za vrhunske rezultate.
Thorgerson wrote: 02/07/2026 10:40 Imamo i hiljade fakulteta, pa nam je obrazovanje qrac i uvijek smo medju najlosijima u bilo kakvom testiranju.
Malo je to za porediti teze. Skole fudbala idu da proizvode najbolje rezultate, a testiranja obrazovanja daju rezultate za prosjek.
Vox_liberi

#1936 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by Vox_liberi »

Nek se najede govana svako ko kritikuje ovu reprezentaciju

Otišli smo na svjetsko prvi put nakon 12 godina, sa mladim timom koji zaista obećava narednih godina jos veci rad. A gdje smo bili prije 3-4 godine, sa Savom i ostalom ekipom to ste sve zaboravili.

Da smo do finala došli to bi pojedinima bilo malo. U istoj fazi kao i mi su ispali i Njemačka, Holandija, Švedska, te Portugal ili Hrvatska. Bit nezahvalan na tome moze biti samo budala.

Sad odradit kvale za EURO i do EURA jos usavršiti i pojačati ekipu. A do EURA ce se tek iskristalisati ekipa sa Kerimom, Esmirom, Mahmicem, mozda Lukicem, mladim igračima koji kad steknu iskustvo samo bolji mogu biti
emigrazione

#1937 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by emigrazione »

Ja mislim da smo mi prvo poluvrijeme protiv katara odigrali odlično nametnuli se bili dominantni, ovo ostalo sve teško da može biti pičkastije sve ekipe koje sam gledao malo su neka muda pokazali kod nas kataklizma, čitav turnir... Ako si igrao kvalifikaciji baraž protiv jačih ekipa sa ogromnim mudima šta je razlog kad te gleda kompletna planeta da ovako jadno izgledaš eto to je to, ali eto svako ima svoje mišljenje šta ja da radim... Uglavnom sad ćemo se malo prebaciti na raspad i gašenje željezničara imamo šta pratiti :per:
dembele

#1938 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by dembele »

SmokingMan wrote: 02/07/2026 10:07 A tzv.novinari su se proteklih dana bavili glupostima, je li am.novinarka znala ko je Bosna, gdje je i šta je. Napravili su cirkus od svega i od sebe. Tih dana nisu znali postaviti niti ijedno smisleno pitanje osim šta su Lalas i američko društvo rekli o BIH. Neka, zato nam novinarčine pišu članke uz pomoć gpt.a, o elokventnosti ne treba ni govoriti. Klix je epitom lošeg i toksičnog "novinarstva" i drugi ga samo slijede u lošoj kvaliteti. Neka znaju da su dobrim dijelom doprinijeli uvlačenjem nervoze u svlačionicu.
Baš tako. Klix je klasično žutilo, Informer sa ove strane Drine, a zajedničko i jednima i drugima je kurčenje bez pokrića.Umjesto da su svoje pisanje okrenuli samo u sportskom i patriotskom pravcu oni poput Gestapoa se naklatili na izjavu jedne reporterke jer je ova sasvim iskreno izjavila da ne zna gdje se nalazi BiH na mapi.I avaj drama, samo na vješala ženu.Pa budalaštine tipa kako će naša reprenzetacija dobiti novu dozu samopouzdanja nakon što je mačka odabrala tanjir sa našom zastavom.
Znači tu nema nikakvog nadzora, postoji dnevna norma koliko se mora članaka izbaciti, kvalitet, stil, originalnost nula bodova,pišu se nevjerovatno gluposti, novinarski čevljanovići, samo senzacionalizam i bizarnosti, sve za pregled sve za klik.
Rugafet

#1939 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by Rugafet »

emigrazione wrote: 02/07/2026 10:32 :lol: joj luzerske priče majke mi, pa što ta priča sirotinjska nije bila protiv Italije nego je bilo kontra?! Nema ovakvih talenata nigdje bla bla... Halo ba niko ne priča o porazima i pobjedama pričamo o odnosu prema igri, jebo poraz svaki dan ti je pobjeda i poraz takav je život, ali ne možeš onako se postaviti na terenu ko zadnji jad čitava te planeta gleda... Pripreme kampovi strategija da bi izgledao onako jadno, uz to protivnik uopšte nije toliko dobar ali protiv nas izgleda dobro... Onaj priča o stadionu u Kongu, pa znaš kad bi ti Italiju izbacio da si igrao na Vembliju u Zenici, nikad.
Bas tako :thumbup:
House

#1940 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by House »

ukratko. barbarez kriv

amerika se morala dobiti, ali et'....
Last edited by House on 02/07/2026 10:58, edited 1 time in total.
Plavo-bijeli

#1941 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by Plavo-bijeli »

A kakve nase skole i rad sa mladima...da samo znate kako to Amerika radi i na kojem nivou...
Od nutricionista, doktora, psihoterapeuta, nekih analiticara itd...spavao sam 3h pa nezz ni kako pisem ni sta pisem ...a kod nas?
Djeca placaju da treniraju, na treningu ih nema ko sta nauciti, svi su ubijedjeni - sa pravom ili bez prava da ako neko drugi igra ispred njega da ga trener ne voli ili da ovog babo gura... znaci odmah u startu mentalitet uzasan..umjesto da te to motivise da vise radis ti budes deprimiran i krivis sve druge osim sebe...
i onda za kraj, spominjem te nutricioniste i sl, a kod nas poslije treninga odu u pekaru, ili na neki jeftini hamburger i sl...
Jedino ko moze priustiti od privatnih trenera, ishrane, nutricionista...jesu neki bas bogati ocevi, ali tu opet se ogranicis na broj djece koja bi mozda izrasla u ozbiljne fudbalere ali ne mogu...

Ja ko mali u 2 razredu igrao sa ovim sto su 6 godina stariji, poslije sa 15 igrao sa momcima od 20g sto treniraju fudbala po 10+ godina, pitaju mene jesam ja ono u Želji itd..reko jesam..kazu vidi se... a otac me nikad nije htio ni upisati, iako sam bio 15min hoda udaljen od stadiona... kaze sta ces..kod nas sve stela..
Sad sta bi od mene bilo ne znam, ali zamislite koliko djece tako ima, koliko je bilo tih talenata u koje nije ulozeno ni 1% onog sto bi trebalo da bi izrasli u ozbiljne igrače...jos kad na to dodas mentalitet koji im prenesu roditelji - nije ni cudo sto vecini bude ono da je dogurati do Želje/Sarajeva i onda medju rajom biti glavni baja i sa šiše na šišu.
moimoi

#1942 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by moimoi »

U svakom sportu roditelji su ti koji guraju. A ako se sam nisi bavio sportom, tesko da ces uprijeti ko mazga da ti dijete ostvari neke rezultate koje ti nisi. Vrhunski sportasi imaju najcesce iskompleksirane roditelje :D htjeli to priznati ili ne.

Svako dijete dodje u godina kada ga pocnu interesirati druge stvari… tada najcesce batale sport.
tzipiripi

#1943 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by tzipiripi »

Eno kmeče, traže poništenje crvendaća. A papak osim što je mesar tako je i padavičar. Nekoliko puta je pokušao simulirati od faula do penala.
Išao je punom težinom na protivničku nogu, na loptu nije ni pomislio. Direkt na zglob, sreća nije ništa puklo

Image
DaysleepeR

#1944 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by DaysleepeR »

Ne vidim puno prostora za kritiku.
Svaka taktika je bila pogođena, ostalo je sve koliko igrači to mogu iznijeti.
Trenutno smo na 60%. Biće bolje.
Igra nam nije lepršava, brazilska, tako igramo. Moramo se pomiriti sa tim.

Otišli smo na svjetsko neplanirano, prije nego je sazrila reprezentacije, prošli u naredni krug.
Samo nerealan čovjek može očekivati više.
dembele

#1945 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by dembele »

tzipiripi wrote: 02/07/2026 11:04 Eno kmeče, traže poništenje crvendaća. A papak osim što je mesar tako je i padavičar. Nekoliko puta je pokušao simulirati od faula do penala.
Išao je punom težinom na protivničku nogu, na loptu nije ni pomislio. Direkt na zglob, sreća nije ništa puklo

Image
Da je pravde trebalo bi minimalno 2 utakmice out iako se iskreno nadam da će im biti kraj protiv Belgije, najviše zbog prljave igre.
SmokingMan

#1946 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by SmokingMan »

DaysleepeR wrote: 02/07/2026 10:21
SmokingMan wrote: 02/07/2026 10:07 A tzv.novinari su se proteklih dana bavili glupostima, je li am.novinarka znala ko je Bosna, gdje je i šta je. Napravili su cirkus od svega i od sebe. Tih dana nisu znali postaviti niti ijedno smisleno pitanje osim šta su Lalas i američko društvo rekli o BIH. Neka, zato nam novinarčine pišu članke uz pomoć gpt.a, o elokventnosti ne treba ni govoriti. Klix je epitom lošeg i toksičnog "novinarstva" i drugi ga samo slijede u lošoj kvaliteti. Neka znaju da su dobrim dijelom doprinijeli uvlačenjem nervoze u svlačionicu.
Sigurno su novinari poslušali barbareza kad je zamolio da puste momke da igraju i da se ne vrši pritisak pa nisu imali o čemu drugom pisati nego o glupostima.
Mi uvjek trčimo ultramaraton u u ovakvim tvarima. Šteta je što sve dobro mora da trpi defetizam koji se nesnošljivom brzimnom širi kroz javnost. Defetizam se proizvodi, bašitini, postaje dio sveopšte kulture ponašanja, identitet zadovoljavanja suviše malim je postao oličenje "bosanske skromnosti" a bogami i malih dometa, iako ogroman drutšveni potencijal teče u rijekama. Čitamo pretoksične vijesti i postajemo još više razdržljiviji. Defetizam je poput organizovanog klađenja na to da će se haman uvijek nešto loše desiti, jer je društvo postalo ovisno o svojim lošim stečenim navikama. Mi uopšte nismo jadni, niti mali i nemoćni, mi samo tako sebe doživljavamo.
dembele

#1947 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by dembele »

Barba je izignorisao savjete foruma u tome treba tražiti razloge našeg ispadanja.
statixx

#1948 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by statixx »

Igrali smo solidno do isključenja, onda ništa, paradoks.
Altsa

#1949 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by Altsa »

Haris.ba wrote: 02/07/2026 10:52
Altsa wrote: 02/07/2026 10:42 Skole fudbala a isto kosarke kojih ima ko pljeve su samo u funkciji da vlasnici tih skola zive od clanarine koju placaju djeca tj. roditelji. Cim malo odrastu batale sport a dolaze novi narastaji i tako u krug.
Pa naravno da se batali kada vidi da nema hljeba jer konkurencija u fudbalu je prejaka.
Jednostavno nema dovoljno kvalitete za vrhunske rezultate.

Thorgerson wrote: 02/07/2026 10:40 Imamo i hiljade fakulteta, pa nam je obrazovanje qrac i uvijek smo medju najlosijima u bilo kakvom testiranju.
Malo je to za porediti teze. Skole fudbala idu da proizvode najbolje rezultate, a testiranja obrazovanja daju rezultate za prosjek.
O kakvoj konkurenciji govoris kad su u pitanju djeca od 7 godina :-) Najveci problem u skolama fudbala i kosarke je nestrucan kadar koji trenira djecu i kojima je bitan kvantitet (zbog novca od clanarina) a ne kvalitet jer niko od njih nije bio vrhunski sportista koji moze prenjeti svoje znanje jer ga ni on sam nema. Jer mislis da nema talentovane djece koja nema od koga da nesto nauci ili da ih trener brusi do igraca koji ce biti dobar. Talentovane djece ima ali kvalitetnih sportskih radnika na nizim nivoima nema. Roditelji kao i djeca veoma brzo odustaju od sporta i onda moramo traziti nasu djecu po svijetu jer se tamo dobro i kvalitetno radi da igraju za reprezentaciju.
kabal1337

#1950 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by kabal1337 »

Respect za momke. Ocekivao sam svasta od strane amerikanaca, ipak su oni domacini a zna se kakvi su.
Last edited by kabal1337 on 02/07/2026 11:13, edited 1 time in total.
Locked