EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post Reply
escobar__

#676 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by escobar__ »

_BataZiv_0809 wrote: 28/06/2026 11:53
escobar__ wrote: 28/06/2026 11:35 ETIAS je pokrenut da bi EU građani imali osjećaj da ovi nešto rade, a klasično je oštrenje kurca na zemljama van Unije.

Njegove posljedice ni najmanje neće osjetit Marokanac koji na čamcu ulazi u Uniju bez ikakvih papira, dozvola, certifikata i tu sva priča o ovom sistemu završava.

Sistem koji to nije.
I taj Marokanac ce dobiti legalan boravak vrlo brzo. A ti Bosnjobpolazi Gete institut i cekaj ambasadu....
Ma i ovi s EU pasošima su kurac obični, da ti vidiš ponašanja Bugara i Rumuna po Njemačkoj...

Mi nismo baš primjer naroda kakav treba bit ali smo za te EU građane gospoda. Al eto što kažeš Goethe, ambasada, ETIAS...
MarshalDodik

#677 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by MarshalDodik »

Do kad ce trajati ovo fotografisanje ?
Tabakmalac

#678 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Tabakmalac »

Gemini kaže ovako:
"Skeniranje i slikanje se obavljaju pri prvom ulasku u EU i podaci se čuvaju u EES sistemu naredne tri godine. Narednih ulazaka unutar tog perioda potvrđujete se samo otiskom ili slikom bez ponovnog unosa."
Peryton_

#679 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Peryton_ »

Ma svaki put se moras slikat i na ulazu i na izlazu. Od maja do danas 6x puta prelazio svaki put i na izlazu fotkica, cekanje od pola h do 2h. Vinjani, Brcko i Orasje.
Pa kae ubrzat ce se sve. Kurčinela jarane, zadnji put 8x auta prije mene u Brckom, x4 ili 3 putnika, cekao ravno 50 minuta na 35 stepeni.
Haris.ba

#680 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Haris.ba »

MarshalDodik wrote: 28/06/2026 15:07 Do kad ce trajati ovo fotografisanje ?
Ako EU ne odluci drugacije, dok ne udjemo u sistem sengena.
Seawolf

#681 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Seawolf »

Haris.ba wrote: 28/06/2026 17:14
MarshalDodik wrote: 28/06/2026 15:07 Do kad ce trajati ovo fotografisanje ?
Ako EU ne odluci drugacije, dok ne udjemo u sistem sengena.
Nadati se da Crna Gora neće zadugo ući u šengenski sistem, nakon što uđe u EU, inače dobijamo još nekoliko graničnih prelaza sa EES slikavanjem.
escobar__

#682 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by escobar__ »

Radije bih se nadao da će naša zemlja što prije postati članicom EU i posljedično Schengena ali dobro...
dzenanalic22

#683 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by dzenanalic22 »

escobar__ wrote: 28/06/2026 19:24 Radije bih se nadao da će naša zemlja što prije postati članicom EU i posljedično Schengena ali dobro...
Prije bih rekao da će nama ostalim (osim CG i Albanije) pokloniti EEA članstvo. A u tom smjeru su i krenuli s financijskom integracijom (SEPA), roaming-free zonom, jedinstvenim digitalnim tržištem itd kroz iduće Planove rasta. Mada, ni te uvjete ne ispunjavamo.
Haris.ba

#684 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Haris.ba »

escobar__ wrote: 28/06/2026 19:24 Radije bih se nadao da će naša zemlja što prije postati članicom EU i posljedično Schengena ali dobro...
Sutra da nas prime u EU i kazu hajde ispunite uslove sengena, mi ih nikada ne bi ispunili.
Bugarima i Rumunima je trebalo 17 godina u EU da dobiju "sengen".
dzenanalic22 wrote: 28/06/2026 19:28
Prije bih rekao da će nama ostalim (osim CG i Albanije) pokloniti EEA članstvo. A u tom smjeru su i krenuli s financijskom integracijom (SEPA), roaming-free zonom, jedinstvenim digitalnim tržištem itd kroz iduće Planove rasta. Mada, ni te uvjete ne ispunjavamo.
Niko nam nista nece pokloniti. I da sutra stvarno ponude to oko EEA clanstva, ne bi se prihvatilo unutar Bosne ako bi barem nesto moralo da se mijenja sto se ne svidja Dodiku.

Nema nama u EU ili nesto slicno za barem jednu generaciju.
Seawolf

#685 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Seawolf »

Haris.ba wrote: 28/06/2026 19:36
Sutra da nas prime u EU i kazu hajde ispunite uslove sengena, mi ih nikada ne bi ispunili.
Bugarima i Rumunima je trebalo 17 godina u EU da dobiju "sengen".
dzenanalic22 wrote: 28/06/2026 19:28
Niko nam nista nece pokloniti. I da sutra stvarno ponude to oko EEA clanstva, ne bi se prihvatilo unutar Bosne ako bi barem nesto moralo da se mijenja sto se ne svidja Dodiku.

Nema nama u EU ili nesto slicno za barem jednu generaciju.
Mi smo zahvalni za ulazak u sistem šengena (nakon što uđemo u EU, naravno), jer mi smo jedina država čijim bi se ulaskom u šengenski sistem, šengenska granica skratila, a ne produžila.
mayab

#686 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by mayab »

:lol: :lol: :lol: to " što prije " mislim da možemo zaboraviti ,.... , doduše , idu izbori ,
teoretski,
izbaciti kleronaci bagru na izborima ,
a da u vlast uđu oni koji bi zaista EU reforme , garantujem da bi do kraja mandata moglo puno da se uradi ....
Kako se ono kaže , "ne lipši magarče , do zelene trave !"
Spoiler
Show
Izreka "Ne lipši, magarče, do zelene trave" je poznati narodni frazem koji se koristi kada se opisuje uzaludno čekanje nečega što će se dogoditi tek u dalekoj budućnosti, ili se vjerovatno neće dogoditi nikada.Koristi se kao ironičan komentar na prazna obećanja, spora rješenja i situacije u kojima se od nekoga traži da se strpi, iako su mu uslovi za preživljavanje ili rad trenutno neodrživi.
escobar__

#687 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by escobar__ »

Bošnjaci su je izbacili.

Kako misliš riješit to kod druga dva naroda?
mayab

#688 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by mayab »

escobar__ wrote: 29/06/2026 06:24 Bošnjaci su je izbacili.

Kako misliš riješit to kod druga dva naroda?
A šta znam , ja znam sebe i koga vazda biram.... :thumbup: :bih:
sanchopansa1

#689 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by sanchopansa1 »

Ma šengen je više tehničko pitanje i može se u šengen mimo EU. Da Bosna uđe u šengen, EU joj faktički i ne treba.
Švicarska, Norveška, Lihtenštajn, Andora, Island,… sve te države su u Šengenu, ali nisu u EU.

Ali za ulazak u šengen, mora se za početak u potpunosti prilagoditi vizna politika sa politikom EU. Što znači da moramo uvesti vize, EES i sve što ide sa tim i to Turskoj, Rusiji, zaljevskim zemljama i to bez izuzetaka, kao šada sto ih pravimo zarad turizma.

Da ne govorim o ulaganju u graničnu policiju, trebalo bi postaviti bukvalno zid na Drinu…..

Međutim, iako su to vise tehničke stvari, kad smo mi u pitanju, to je mrtva politika, tako da ni od toga nema ništa.
esso_sa

#690 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by esso_sa »

escobar__ wrote: 28/06/2026 11:35 ETIAS je pokrenut da bi EU građani imali osjećaj da ovi nešto rade, a klasično je oštrenje kurca na zemljama van Unije.

Njegove posljedice ni najmanje neće osjetit Marokanac koji na čamcu ulazi u Uniju bez ikakvih papira, dozvola, certifikata i tu sva priča o ovom sistemu završava.

Sistem koji to nije.
ETIAS je napravljen da ti zgadi bilo kakav put u EU. Poruka: "radije ne dolazi nikako". Ili požuri pa se učlani u EU ako ti se ne sviđa...
Po meni jedan disktriminatorni i očito nefunkcinalan sistem, ali i jako ružna poruka zemljama poput BiH, koja je, kao na nekom putu da se pridruži EU
Seawolf

#691 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Seawolf »

esso_sa wrote: 29/06/2026 09:37

Sistem koji to nije.
ETIAS je napravljen da ti zgadi bilo kakav put u EU. Poruka: "radije ne dolazi nikako". Ili požuri pa se učlani u EU ako ti se ne sviđa...
Po meni jedan disktriminatorni i očito nefunkcinalan sistem, ali i jako ružna poruka zemljama poput BiH, koja je, kao na nekom putu da se pridruži EU
Kako znaš da je ETIAS očito nefunkcionalan sistem?

Kada si se to prijavljivao u sistem ETIAS?
Ozimician

#692 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Ozimician »

Sistem je kao i vecina ovih modernih EU odredbi napravljena od visoko placenih birokrata koji zivot gledaju kroz excel tabele, a pri tome nisu dana proveli u sluzbi.
esso_sa

#693 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by esso_sa »

Seawolf wrote: 29/06/2026 10:39

Sistem koji to nije.

Tako što sam u posljednjih 6 mjeseci prošao kroz isti 8 puta. Što kopneno, što avionom...
A ako i dalje ima šta nejasno, pogledaj šta se dešava po Grčkoj, Italiji i drugim EU zemljama koje su popularne za ljetne godišnje odmore. Ima i više nego dovoljno članaka
esso_sa

#694 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by esso_sa »

Ozimician wrote: 29/06/2026 10:40 Sistem je kao i vecina ovih modernih EU odredbi napravljena od visoko placenih birokrata koji zivot gledaju kroz excel tabele, a pri tome nisu dana proveli u sluzbi.
Upravo tako :thumbup:
Tvrtko II Kotromanić

#695 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Tvrtko II Kotromanić »

esso_sa wrote: 29/06/2026 10:47
Seawolf wrote: 29/06/2026 10:39

Tako što sam u posljednjih 6 mjeseci prošao kroz isti 8 puta. Što kopneno, što avionom...
A ako i dalje ima šta nejasno, pogledaj šta se dešava po Grčkoj, Italiji i drugim EU zemljama koje su popularne za ljetne godišnje odmore. Ima i više nego dovoljno članaka
nije ETIAS jos "proradio", koliko znam, trebalo bi valjda nekad najesen, mada su ga vec x puta odgadjali

EES nije isto sto i ETIAS
Haris.ba

#696 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Haris.ba »

Ne postoji diskriminacija po drzavljanstvu nigdje.
Ili, mislis da nas diskriminisu jer smo bjelci?
Ne znam po kojem osnovu mislis da nas diskriminisu?
Last edited by Haris.ba on 29/06/2026 11:29, edited 1 time in total.
esso_sa

#697 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by esso_sa »

Moja greška, mislio sam na EES i sranja koja je napavio...
A ETIAS, kada ga puste, će biti šlag na tortu - plaćat ćemo da nas jebu na granicama sa EES...
esso_sa

#698 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by esso_sa »

Haris.ba wrote: 29/06/2026 11:28

Ne postoji diskriminacija po drzavljanstvu nigdje.
Ili, mislis da nas diskriminisu jer smo bjelci?
Interesantno kako ste se popalili zbog moje pljuvačne na sistem koji je očito loš...
Naravno da je diskriminacija, počevši još od samog razdvajanja na granicama EU građani i ostali, pa do ovog novog terora gdje te slikaju ko stoku i tjeraju da izlaziš iz auta svaki put kada dođeš na granicu... Samo još markice na uši da nam krenu stavljati...
Ako nekoj non EU zemlji ne treba viza za Schengen, onda ne bi trebalo biti razdvajanja EU građani i ostali nego zajedniči prelaz za sve, a ti ako si iz non EU trebaš imati pasoš koji se pogleda i zdravo... Ako ti treba viza, onda poseban šalter i dodatne kontrole...
A ne ovako - EU građanin proleti sa ličnom, a ti, iako ti ne treba viza, idi na poseban šalter, sa svim ostalima kojima treba i viza, pa hodi malo vamo, gdje si pošao, daj otiske, haj se slikaj... Nego šta je nego diskriminacija... Svaki put u zemlju hoću da propadnem na granici, a fol sam i ja neki evropljanin, iz evropske zemlje koja kao ide prema članstvu u EU i kojoj ne treba viza...
Last edited by esso_sa on 29/06/2026 11:38, edited 1 time in total.
Haris.ba

#699 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Haris.ba »

esso_sa wrote: 29/06/2026 11:34 Nego šta je nego diskriminacija...
Nije ti to diskriminacija. Diskriminise se po polu, boji koze, vjeroispovjesti, seksualnoj orjentaciji...

Ovdje se radi o pravilima ulaska u neciju kucu. Ne postoji pravo da udjes u neciju kucu (drzavu, osim azila, ali ovdje se o tome ne radi).

Pa, domacin moze ako zeli za svoju familiju da ima zlatna vrata, a tebe da stavi da ulazis iza avlije.

EU je dobrovoljni savez drzava. Time sto je Bosna u EU ne cini je clanicom EU.
To je drustvo koje ima pravila. Mi ne postujemo njihova pravila, i ne zele nas u njihovom drustvu.
Svako sebi bira jarane. Ili se prilagodi, ili furaj svoju pricu.
esso_sa

#700 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by esso_sa »

Haris.ba wrote: 29/06/2026 11:37 To je drustvo koje ima pravila. Mi ne postujemo njihova pravila, i ne zele nas u njihovom drustvu.
To sam ranije i napisao - sa EES nam šalju jasnu poruku da nas ne žele...
A iskreno, ne želim ni ja da mi zemlja postane dio takve EU...
I diskriminisati se može i po nacionalnosti, što upravo i gledamo :thumbup:
Post Reply