Milić Vukašinović

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

milojicabrzi

#626 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Nego, zna li se gdje je i šta radi Elvis J Kurtović, kad smo ga već spomenuli na temi...čuo sam da je nešto slab sa zdravljem...ipak oni su ekipa koja je negdje '62-'63 godište, to su već ljudi u sedmoj deceniji života.

On je onako baš osebujan lik iz tog New Primitives pokreta, nekoliko godina nakon rata, nastupao je sa Sulinim Zabranjenim pušenjem, onda je to batalio... pa je vodio neke muzičke emisije ne Javnom rtv servisu, ne sjećam se je li BHT ili FTV, ali znam da je tamo nešto radio ili još uvijek radi.

Kako je on kulturno "ispalio" Gorana Petranovića-Rizu, kad ga je oblijetao i molio, da ponovo pokrenu EJK bend, nekad tamo krajem '90-ih početkom 2000-ih.

Inače, zanimljivo je to, da nisu svi iz ekipe ZP i EJK učestvovali u Nadrealistima, mislim da sam Elvis (Mirko Srdić) nije bio u ekipi TLN-a, a ni Rizo-Petranović, on je čak to objašnjavao kasnije, kako su ga kao zvali, a to njemu nešto nije bilo interesantno. Sula i Elvis su kasnije bili u onim ratnim "Nadrealistima".

Elvis je uvijek djelovao kao baš kulturan i načitan lik, kao neki "štreber" u toj ekipi, brat mu je također vrstan intelektualac i sudija, uglavnom volio bi da još nešto snimi, :thumbup: :bih:
Sociolog

#627 Re: Milić Vukašinović

Post by Sociolog »

Elvis radi na Radiju Sarajevo, barem je radio do prije 2 godine.

Extra lik
iz zadnje klupe

#628 Re: Milić Vukašinović

Post by iz zadnje klupe »

Po tom nacionalnom pitanju hajd recimo vako:

Fikreta, ima neki sadržaj
Neko će reći, ima i Miladinka
Istina, ali želiš nešto izvorno, pa si Miladinku ostavio Rokerima s Moravu i drugim Srbijancima

Mada je BIH multi država, ono što je je činilo specifičnim, je taj muslimanski segment, po tom je, i u pozitivnom i negativnom, bila odmah prepoznatljiva u ostatku EX Yu, nije to ništa Mujo-Suljo da ti zavali, iskreno mislim da nije bilo te namjere, zato Loša pjeva Suada, a ne Mirjana...
Point.

#629 Re: Milić Vukašinović

Post by Point. »

Kad smo se već dotakli Novog Primitivizma, vidim da je šupak Nele izdao novi album.
Sociolog

#630 Re: Milić Vukašinović

Post by Sociolog »

Iz razgovara koji su novinari vodili s Sejom i Neletom, Fikreta je u stvari pjesma o Sarajevu, i odrastanju u njemu..
milojicabrzi

#631 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Ovih se dana nekako navršilo 20 godina od smrti Adija Lukovca. Otišao je u svojoj 36 godini, mnogim prijateljima i poznanicima ostao u sjećanju kao lucidni genijalac.

Da se nije desilo kao što se desilo, sada bi vjerovatno bio sa svojim ekipom dio Dubioze kolektiv, ili možda i ne bi, jer to mi nekako nije bio njegov đir.

Pita me sin, oko ove euforije i svjetskog prvenstva, kad je nastala Dubioza kolektiv. Ne mogu se na prvu sjetiti. Nakon što je Adi sa Ornamentima, imao neki zenit popularnosti te neke 2004. godine i gostovanjem na Merlinovom albumu, za njega je čula šira publika (za Ornamente se znalo u tim nekim alter-rock krugovima, ali popularnost da šira publika zna za njih, uslijedila je nekako tada).

Nakon Adijeve smrti u junu 2006. ostatak Ornamenata, spaja se sa Zeničanima Gluho doba / Deaf age i nastaje taj prvi "embrion" Dubioza kolektiva, tada je još Adisa, bila dio ekipe, nije dugo bila sa njima, nekih godinu ili dvije mislim da se udala negdje u Norveškoj. Malo je poznato da je Brane iz Dubioze u Ornamentima bio- bubnjar :)

Nakon toga, počinje rasti popularnost Dubioza kolektiva koja rapisno traje i dan-danas.
Point.

#632 Re: Milić Vukašinović

Post by Point. »

Šta je sa onim starim, tj orginalnim gitaristom Dubioze? Nekako, baš kada je Dubioza krenula internacionalno da se širi među široke narodne mase, on je napustio. Zna li se što je napustio?
Altsa

#633 Re: Milić Vukašinović

Post by Altsa »

Point. wrote: 26/06/2026 10:03 Šta je sa onim starim, tj orginalnim gitaristom Dubioze? Nekako, baš kada je Dubioza krenula internacionalno da se širi među široke narodne mase, on je napustio. Zna li se što je napustio?
Posvadali se oko muzickog stila kojeg je dubioza pocela da "primjenjuje" tzv.guca style. :-D
Last edited by Altsa on 26/06/2026 10:08, edited 2 times in total.
Point.

#634 Re: Milić Vukašinović

Post by Point. »

Fakat?

Ovaj slovenac mi nekako mlitav, nema onih rifova u sebi, samo neke tanke note, gitara i ne dolazi do izražaja, mogu komotno bez njega.
Dobrinjac-u-Pragu

#635 Re: Milić Vukašinović

Post by Dobrinjac-u-Pragu »

Point. wrote: 26/06/2026 10:03 Šta je sa onim starim, tj orginalnim gitaristom Dubioze? Nekako, baš kada je Dubioza krenula internacionalno da se širi među široke narodne mase, on je napustio. Zna li se što je napustio?
iz internih informacija: covjek skontao da ne moze da prati ritam internacionalne karijere DK i stalne turneje po evropi, jer je vec tada poprilicno ostario, pa se povukao, ali su i dalje u super odnosima sa njim.
milojicabrzi

#636 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Ima i onaj što je svirao čini mi se trubu, Bušatlić ili tako nekako...i on je otišao iz benda ima godina, mislim da se oženio i nastanio u Beogradu, ako se dobro sjećam.

Adisa je izašla iz benda, jer joj se nije sviđala ta promjena stila a i bila je jedino žensko, sa 6-7 "krkana" u kombiju, teška je tu situacija za žene. Sjećam se tih pratećih vokalica, po bendovima, to su uglavnom bile cure srednja muzička ili studentice muzičke akademije, onako fine, uglađene kulturne, pa završe u bendu sa 4-5 "drvosječa" u potkošuljama, koji kad vide curu na cesti, imaju one komentare "ih kako bi je otreso, ocam". Uvijek mi ih je nekako bilo žao, težak je bendovski život za žeme, eno vidim i ona mlada iz SARSA otišla.

Bilo je u Ornamentima zanimljive ekipe, kao i u Gluhom dobu, onaj "Hajduk" iz GD se vukao na studiju političkih nauka, nekad krajem '90-ih, lik vazda polu-napušen, on nije ušao u ekipu kad je formirana Dubioza.

Ko zna kako bi se sve odvijalo da je Adi ostao živ i nastavio rad sa njima.

Inače, linija uspjeha Dubioze, postala je "mokri san" mnogih bendova. Npr. Zoster ne može nikako da "proguta" što nema taj nivo popularnosti, uticaja i zarade, a čak su i kvalitetniji muzičari i autori od DK :)
Point.

#637 Re: Milić Vukašinović

Post by Point. »

Zoster je meni najjači bend, mada je i kod njih bilo osilacija u ekipi, zar nije gitarista jel Atila se zove, otišao. Šukalo im uleti na gitari a i bubnjar onaj momak iz Prijedora čini mi se. On svira i sa Merlinom
dvajt

#638 Re: Milić Vukašinović

Post by dvajt »

Point. wrote: 25/06/2026 13:47 Kad smo se već dotakli Novog Primitivizma, vidim da je šupak Nele izdao novi album.
ne znam sta se desilo tom čovjeku, živi u prošlosti ... lik u novim pjesmama pjeva o srpskim svecima i slavi iste :D
milojicabrzi

#639 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Point. wrote: 26/06/2026 11:54 Zoster je meni najjači bend, mada je i kod njih bilo osilacija u ekipi, zar nije gitarista jel Atila se zove, otišao. Šukalo im uleti na gitari a i bubnjar onaj momak iz Prijedora čini mi se. On svira i sa Merlinom
Da, jeste, Atila je dva puta odlazio i vraćao se, prije nego je i definitivno napustio Zoster ekipu. Tad nekako je otišao i Goran Rebac, njihov prvi bubnjar, koji sada radi nešto i predaje u Pavarotti centru u Mostaru, gdje je i Atila često aktivan.

Razlozi za odlazak su baš ovi koji su navedeni, ogroman potencijal i kreativnost benda, a učinak prilično tanak. Uostalom, Mario i kaže da je Zoster njegova priča koju on gura i gurat će, pa ko može da gura i bude sa njim - ok.

Anes Beglerbegović svira za Zoster i uporedo sa Merlinom (gdje je došao nakon što je Merlin radi nacionalističkih izjava otjerao ranijeg bubnjara sa kojim je radio godinama.). Anes je odličan bubnjar a iz te relacije datira i povezanost sa Dinom Šukalom :-D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#640 Re: Milić Vukašinović

Post by _BataZiv_0809 »

Uvijek sam smatrao da se ZP tim muslimanskim imenima u pjesmama zapravo obraca ostatku Jugoslavije. Fikretu ces u ta doba tesko smjestiti bilo gdje drugo osim u Bosnu, osim u Sarajevo.

Tome je doprinosilo i naziv ulice Fuada Midzica.

Interpretacije o sovinizmu su poslijeratnog godista i ne odrazavaju zeitgeist doba kad su te pjesme nastajale.
drag_gost

#641 Re: Milić Vukašinović

Post by drag_gost »

milojicabrzi wrote: 26/06/2026 12:11
Point. wrote: 26/06/2026 11:54 Zoster je meni najjači bend, mada je i kod njih bilo osilacija u ekipi, zar nije gitarista jel Atila se zove, otišao. Šukalo im uleti na gitari a i bubnjar onaj momak iz Prijedora čini mi se. On svira i sa Merlinom
Da, jeste, Atila je dva puta odlazio i vraćao se, prije nego je i definitivno napustio Zoster ekipu. Tad nekako je otišao i Goran Rebac, njihov prvi bubnjar, koji sada radi nešto i predaje u Pavarotti centru u Mostaru, gdje je i Atila često aktivan.

Razlozi za odlazak su baš ovi koji su navedeni, ogroman potencijal i kreativnost benda, a učinak prilično tanak. Uostalom, Mario i kaže da je Zoster njegova priča koju on gura i gurat će, pa ko može da gura i bude sa njim - ok.

Anes Beglerbegović svira za Zoster i uporedo sa Merlinom (gdje je došao nakon što je Merlin radi nacionalističkih izjava otjerao ranijeg bubnjara sa kojim je radio godinama.). Anes je odličan bubnjar a iz te relacije datira i povezanost sa Dinom Šukalom :-D
Amar Cesljar ako se ne varam, bio bubnjar Punkta. I drugi Dino mu je otkazao saradnju tada, Saran. Ne znam sto su se oni raspali, meni su bili kul.

Sukalo je jednom zamalo dobre batine popio, tersao jednom nesto dok smo basketali iza zgrade. Pobjegao u auto na vrijeme.
milojicabrzi

#642 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Eh, čuj, Dinu zaganjali... :) zezat ću ga kad ga vidim.

Punkt se razišao jer je Nurudinu Vatrenjaku Dini, nešto dosadilo pjevati i to raditi. Prvo nije htio više pjevati, a realno on je bio i tanak vokal, pa su bili našli Ebnera i sa njim radili neko vrijeme, a nakon toga je Dino rekao da ne bi više ni svirao, pa se bend tako i ugasio...

Radio je na Al Jazeera ako se dobro sjećam, nešto kao tehničko osoblje, ne znam gdje je sad nakon zatvaranja Al Jazzera...
milojicabrzi

#643 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Nego da se mi vratimo na temu o Miliću.

Evo jedna arhivska fotografija, rijetka fotka Miće i njegove prve supruge Vere.

Vera Miličić bila je izuzetna ljepotica, jedna od najljepših cura u Vogošći, u svoje vrijeme. Kako je i zašto završila sa Mićom, to je bila svima prilična engima, valjda lijepe žene vole te "desperadose". Ona je Majina mama, već neko vrijeme nije među živima, tako da RIP :sad:

Image
dječak sa šibicama

#644 Re: Milić Vukašinović

Post by dječak sa šibicama »

Ili su eto slucajno opskurni likovi u Fuada Midzica vise i cesce Fikreta ili Seki taksista, a rjedje Dragan sto ne zatvara prozore jer ne radi grijanje... ili je Davor Sucic islamofob.

Ili prosto ljubitelji kalesijskih zvuka ne mogu razumjeti nista od malo dublje umjetnosti. A tekstovi Davora i Srdjana su zaista vrlo vrlo kvalitetni, poeticni i pitki. Bez suvisnih rijeci, a receno sve.

Nenad koliko ja znam, nije bio kreator nicega, on je samo karikaturisao kao "mangup" pa je zato bio omiljen u raji, imao je taj gard klasicnog sanera sarajevskog. Ostali manje, Zenit je uvijek izgledao kao likovi koje je cesto glumio, zbunjeni student sa cvikama i dugom kosom, a Djuro je druga prica.
drag_gost

#645 Re: Milić Vukašinović

Post by drag_gost »

milojicabrzi wrote: 26/06/2026 12:49 Eh, čuj, Dinu zaganjali... :) zezat ću ga kad ga vidim.

Punkt se razišao jer je Nurudinu Vatrenjaku Dini, nešto dosadilo pjevati i to raditi. Prvo nije htio više pjevati, a realno on je bio i tanak vokal, pa su bili našli Ebnera i sa njim radili neko vrijeme, a nakon toga je Dino rekao da ne bi više ni svirao, pa se bend tako i ugasio...

Radio je na Al Jazeera ako se dobro sjećam, nešto kao tehničko osoblje, ne znam gdje je sad nakon zatvaranja Al Jazzera...
Jesmo, bio je nadobudan tada, doduse tek je kod Merlina i poceo pa nam je malo isao na zivce. :D Nije se druzio sa rajom iz mahale.

A Nele je koliko znam napisao vecinu teksta za Nedjelja kad je otis'o Hase, Seki is on the road again, Anarhija all over Bascarsija i Kanjon Drine cini mi se.

Nije tema, ali kada se vec prisjecamo tih starih bendova, bio je jedan zenicki - Nemoguce Vruce, mada je bio miks Sarajevo - Zenica. Njih sam volio slusati, dobro su zvucali, nemam pojma sta je bilo sa njima.
milojicabrzi

#646 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Bio je i Nele autor nekih pjesama, nije da nije, treba realno govoriti. Mada su njegove pjeseme, bile od ovih manje popularnih tipa Meteor i sl. u top 30 od Zabranjenog pušenja, većina je bila Sulina, možda pokoja Neletova pjesma.

Nemoguće vruće je bio baš popularan bend sredinom '80-ih, mislim da je priča na kraju tužno završila, Mladen njihov frontman je prije koju godinu poginuo u saobraćajnoj nesreći, negdje kod Doboja, ako se ne varam, puno informacija mi kola glavom, pa ne zamjerite, ako ne nečega ne sjećam baš tačno.

Ostali, mislim da žive u Zenici dio njih, ali nisam siguran da nastupaju, imali su nekih svirki prije par godina, opet kažem, sve su to ljudi 60+ godina...
Škobo Habu

#647 Re: Milić Vukašinović

Post by Škobo Habu »

dvajt wrote: 26/06/2026 11:56
Point. wrote: 25/06/2026 13:47 Kad smo se već dotakli Novog Primitivizma, vidim da je šupak Nele izdao novi album.
ne znam sta se desilo tom čovjeku, živi u prošlosti ... lik u novim pjesmama pjeva o srpskim svecima i slavi iste :D
Preslušao sam njegov novi album. Ima tu stvari koje su već bile u opticaju, ali generalan doživljaj albuma jeste da je Nele, autorski, ostao zaglavljen u mitologiji ratnih devedesetih. U tom svijetu samo se mogu sresti Karađorđe i Latif-aga.
Sociolog

#648 Re: Milić Vukašinović

Post by Sociolog »

dječak sa šibicama wrote: 26/06/2026 12:57 Ili su eto slucajno opskurni likovi u Fuada Midzica vise i cesce Fikreta ili Seki taksista, a rjedje Dragan sto ne zatvara prozore jer ne radi grijanje... ili je Davor Sucic islamofob.

Ili prosto ljubitelji kalesijskih zvuka ne mogu razumjeti nista od malo dublje umjetnosti. A tekstovi Davora i Srdjana su zaista vrlo vrlo kvalitetni, poeticni i pitki. Bez suvisnih rijeci, a receno sve.

Nenad koliko ja znam, nije bio kreator nicega, on je samo karikaturisao kao "mangup" pa je zato bio omiljen u raji, imao je taj gard klasicnog sanera sarajevskog. Ostali manje, Zenit je uvijek izgledao kao likovi koje je cesto glumio, zbunjeni student sa cvikama i dugom kosom, a Djuro je druga prica.
To je tvoj kraj, sam znas strukturu stanovništva koja je tad bila na Breci, Kosevu, Bjelavama, Kralja Tomislava
, ne bih da ulazim u dublje rasprave s tobom, i dalje stojim pri gledištu, da su podsmijavali muslimanskoj sirotinji, haustorčad iz uglednih dobrostojećih porodica za taj vakat..

Pa kako ne nadjose nekog Nikolu s Breke ili Mirjanu naprimjer.

Mojne te suplje
profesor je Miljenko, Meho cijepa atome, Adnan je uvijek glup, Rade je pendrek
doktor78

#649 Re: Milić Vukašinović

Post by doktor78 »

Nisam imao ni volje ni živaca da slušam, ali čitam po komentarima da je odron
DaysleepeR

#650 Re: Milić Vukašinović

Post by DaysleepeR »

milojicabrzi wrote: 26/06/2026 12:49 Eh, čuj, Dinu zaganjali... :) zezat ću ga kad ga vidim.

Punkt se razišao kada im je poginuo bubnjar.

Elvis J Kurtovich je u penziji.

Dino Šaran je izbacio Amara Češljara iz benda u isto vrijeme i iz istog razloga kad i Merlin, radi onog statusa o Širokom i tenkovima.
Post Reply