Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
(4) Načine i uslove prevoza djece mlađe od 12 godina posebnim pravilnikom detaljnije propisuje ministar nadležan za poslove saobraćaja
moj malac ima 7 i po i visok je 139 cm. zato mi je malo glupo da ZOBS tretira godište djeteta jer bi po zakonu morao imati booster ispod sebe do 12 godine, a on se uredno može vezati kao odrastao čovjek. ono ostalih propisa što sam gledao, ovo reguliše po visini, što i jeste najlogičnije.
jedino ako ovo
(3) Vozač u putničkom automobilu smije prevoziti dijete starije od pet a mlađe od 12 godina na zadnjem sjedištu samo kada dijete sjedi na posebnom podmetaču prilagođenom njegovoj visini koji omogućava upotrebu sigurnosnog pojasa i kada je ispravno vezano sigurnosnim pojasom, ili je ispravno vezano u sigurnosnoj sjedalici koja je za sjedište pričvršćena pomoću sigurnosnog pojasa u tri tačke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu
stvara taj prostor da visočija djeca mogu i prije 12. godine sjediti bez ikakvih dodataka. ali mislim da bi moralo biti jasnije definisano, zato i pitam za pravilnik.
Zanimljivo, to boldirano ostavlja mogucnost za razlicita timacenja, stavis prostirku neku i kazes i ovo je podmetac, prilagodjen visini.
Nije jedina stvar koja je u zakonu nejasno definisana.
MI kad smo uzimali rent-a-car u Italiji, ponijeli onaj jastuk za plažu na napuhavanje, da nam zauzima manje mjesta u avionu. Napuhali i stavili ispod djeteta.
(ne znam šta bi se desilo da nas je policija zaustavila)
Optimist wrote: ↑26/06/2026 14:36
Opet to nije odgovor zasto moze beba do godine naprijed a dijete od 6 god ne moze?
Zbog suvozačevog zračnog jastuka.
Ako ga isključiš, neće se malo dijete okrenuto prema naprijed dobro provesti u slučaju sudara.
Ako ga ne isključiš, onda će povrede od zračnog jastuka nanesene malom djetetu, biti puno teže od povreda koje bi zračni jastuk nanio odraslom čovjeku.