Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Idete li nedjeljom na piknik?

Da
34
39%
Ne
53
61%

Total votes: 87

VladaFBiH

#226 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by VladaFBiH »

peca777 wrote: 23/06/2026 12:33
Cisto da te nalupam svjeznom hrenovkom.

Radnja koja placa kiriju 800KM gubi godisnje 48 dana mogucnosti prodaje. Ukoliko uzmemo u obzir da je eto hajde minimalan promet 1.000KM taj dan (iako je X veci), to je potencijalno 50.000KM manjka na taj dan. Bez supljiranja o prelivanju i slicno, znaci direktna steta.

Jos direktnija je ta da je kirija ista, a broj prodajnih dana manji, jer mu je ZABRANJENO.

A ti samo narici tu stranacku pricu. Jebo me onaj ko me nagovori da "trojanerima" dam glas. Raspali bake i njegova sultanija su manje zlo od vas. Bolje i triedest dodatnih godina karanja, nego lazna nada i armija botova koji su se uzdigli.
bolan, lik je boot koji se javlja samo na temama vezanim za neradnu nedjelju i nije vrijedan odgovora... zapravo mislim da je on i njemu slični zapravo zaslužan da ljudi ne glasaju za ove diletante
VladaFBiH

#227 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by VladaFBiH »

last mohicans wrote: 23/06/2026 13:33 Da je nedjelja fula, a dobra zarada se moze uzeti, ne bi se poplava dragostara počela otvarati. Vidim na čvili onaj Bazar otvorio isto 24h, pored Gala marketa i onog u Hrasnom. Znači u krugu 200-300 metara imaš tri dragstora i sva tri su puna. A ne racunam pumpu. Ljudi ubiše pare, mislim da onaj kod Gale uzme 4-5 hiljada za 24 sata, ako ne i više. Pa red je kad god dođeš. Preključer je bila ona odvratna sparina, moja porodica bi u takve dane otišla u neki TC,planinu (išli u subotu) jer je prevruće. Najmanje bi popili piće, pojeli slatko a vjerovatno ručali i zašli u prodavnice. Ovako drzava gubi, a mi smo čistili ormare, a to je samo jedna nedjelja...Koliko ih ima do kraja godine.
mislim da je bolje brojati koliko ima do izbora jer su ovi usrali motku a ovakvi botovi samo pomažu da ljude okrenu od njih... jedino što su nas doveli u situaciju da fakat nemaš za koga glasati (ne pada mi za pamet za zelene, rumene, narandžaste i slične privjeske)
peca777

#228 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by peca777 »

Martin Rigs wrote: 23/06/2026 13:27 Jel ti imas takav biznis?
Ili neko tvoj?
Da imam. Pokusali smo traziti umanjenje kirije, samo se smiju, kaze javi se ministru nek te pogura malo.

Ne moras biti strucnjak da gore navedene podatke izracunas i potvrdis. Jednostavno niti jedna subota ili ponedjeljak ne moze da zamjeni nedostatak jednog radnog dana objekta.
Martin Rigs wrote: 23/06/2026 13:27 Msm da izmisljas ..onaj ko ima takav promet moze si priustiti da jedan dan ne radi.
Pogresno rezonujes druze. Apsolutno je nebitno sta mi mozemo priustiti, to je nasa stvar. CInjenica je da to nije jedan dan, vec 50tak dana. To je propusten novac, propustena prilika za sirenje, zaposlavanje, obrt novca i slicno. Ne prihodujem ja, ne prihoduje radnik, ne prihoduje....ekonomija.
Martin Rigs wrote: 23/06/2026 13:27 A i u takvom poslovanju radnici su izrabljeni jer nema sanse da neko sam radi ...a rekoh i ako ima to nije posao to je patnja.
Pa da li ti pogledas oko sebe? ZoR se ne postuje i sada magicno neradna nedjelja rjesava sve njihove probleme? Dodatno, pa vidis li da sada otvaraju dragstore, ili cak rade nedjeljom uz placanje kazne. Znaci nije zakon o zabrani rada, vec prodaje.
DebelinJoe

#229 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by DebelinJoe »

VladaFBiH wrote: 23/06/2026 13:33
peca777 wrote: 23/06/2026 12:33
Cisto da te nalupam svjeznom hrenovkom.

Radnja koja placa kiriju 800KM gubi godisnje 48 dana mogucnosti prodaje. Ukoliko uzmemo u obzir da je eto hajde minimalan promet 1.000KM taj dan (iako je X veci), to je potencijalno 50.000KM manjka na taj dan. Bez supljiranja o prelivanju i slicno, znaci direktna steta.

Jos direktnija je ta da je kirija ista, a broj prodajnih dana manji, jer mu je ZABRANJENO.

A ti samo narici tu stranacku pricu. Jebo me onaj ko me nagovori da "trojanerima" dam glas. Raspali bake i njegova sultanija su manje zlo od vas. Bolje i triedest dodatnih godina karanja, nego lazna nada i armija botova koji su se uzdigli.
bolan, lik je boot koji se javlja samo na temama vezanim za neradnu nedjelju i nije vrijedan odgovora... zapravo mislim da je on i njemu slični zapravo zaslužan da ljudi ne glasaju za ove diletante
Mislio sam da me u bosanskoj politici ništa više ne može iznenaditi, a onda čovjek otkrije da Naša stranka ima botove.

Ali botovskih sendviča ima samo do oktobra. Evo odrekao ih se i osnivač koji kaže da ni njihova tetka neće glasati za njih.
Martin Rigs

#230 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Martin Rigs »

peca777 wrote: 23/06/2026 13:43
Martin Rigs wrote: 23/06/2026 13:27 Jel ti imas takav biznis?
Ili neko tvoj?
Da imam. Pokusali smo traziti umanjenje kirije, samo se smiju, kaze javi se ministru nek te pogura malo.

Ne moras biti strucnjak da gore navedene podatke izracunas i potvrdis. Jednostavno niti jedna subota ili ponedjeljak ne moze da zamjeni nedostatak jednog radnog dana objekta.
Martin Rigs wrote: 23/06/2026 13:27 Msm da izmisljas ..onaj ko ima takav promet moze si priustiti da jedan dan ne radi.
Pogresno rezonujes druze. Apsolutno je nebitno sta mi mozemo priustiti, to je nasa stvar. CInjenica je da to nije jedan dan, vec 50tak dana. To je propusten novac, propustena prilika za sirenje, zaposlavanje, obrt novca i slicno. Ne prihodujem ja, ne prihoduje radnik, ne prihoduje....ekonomija.
Martin Rigs wrote: 23/06/2026 13:27 A i u takvom poslovanju radnici su izrabljeni jer nema sanse da neko sam radi ...a rekoh i ako ima to nije posao to je patnja.
Pa da li ti pogledas oko sebe? ZoR se ne postuje i sada magicno neradna nedjelja rjesava sve njihove probleme? Dodatno, pa vidis li da sada otvaraju dragstore, ili cak rade nedjeljom uz placanje kazne. Znaci nije zakon o zabrani rada, vec prodaje.
E vidis sad..komplet tvoj post gore. I zakljucno sa ovime da se ZOR ne postuje.
Imamo nekih 90 000 ljudi i zena,zena prvenstveno koje su ugrozene tim nepostivanjem ZOR-a a koje ce se nastaviti nebitno ko pobijedio na izborima..
Skoro 6 godina je trajalo to da se nadje nacin da se nedjelja kao u vecini planete uspije napravit neradnom i za robove iz sektora trgovine.
Uspjelo se.
To sto visnjica,ovaj stari sa sarafima ili Vlada sa laznim podacima pokusavaju da ismiju zene i ljude poganim pricama o izletima po planinama..to govori o njima..onaj ko nikad nije radio subotu i nedjelju ismijava ljude i zene koji su docekali da nerade ybn nedjelju kojoj u imenu stoji ne djelja..al hajd..
I da se vratimo tvom licnom problemu...vjerujem da tih 54 dana predstavlja problem..s druge strane a vec sam to rekao ,biznis koji ovisi o tome da ce propasti ako se ne radi jedan dan u sedmici nije biznis to je patnja...govorimo o trgovackom sektoru da se razumijemo..
Jer naci da visis u zraku izmedju nemogucnosti da radis 24h jer ne mozes placati radnike i toga da ne mozes odmoriti jedan dan u sedmici..
I ne ocekujem da me razumijes...nego jednostavnomuzorak je premali z a onih eto 90 000 ljudi i zena koji bi da imaju jedan dan vikenda slobodan redovno i bez uslovljavanja..
peca777

#231 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by peca777 »

Martin Rigs wrote: 24/06/2026 11:43 Imamo nekih 90 000 ljudi i zena,zena prvenstveno koje su ugrozene tim nepostivanjem ZOR-a a koje ce se nastaviti nebitno ko pobijedio na izborima..
Boze dragi koliko si kratkovidan. Ono ne mozemo pratiti proodjenje zkaona, hajmo mi to odraditi tako da cemo fiskirati svima i zabraniti prodaju. Cuj, zabraniti prodaju? A moze li ta zena doci raditi inventuru nedjeljom? Naravno da moze.

Ali hej, sta da ja tebi komentarisem kao botu koji prenosi apsolutno isti narativ kao i vladajuci? Bez imalo kriticke misli, bez imalo gledanja realnog stanja. Bitno je sta kaze vlast, zar ne?
Skoro 6 godina je trajalo to da se nadje nacin da se nedjelja kao u vecini planete uspije napravit neradnom i za robove iz sektora trgovine.
Kako ne shvatas da su radnici IMALI JEDAN SLBOODAN DAN i sada IMAJU JEDAN FIKSNI SLOBODAN DAN. Kako ne vidis da ovo nije nikakav dobitak, vec prelijevanje iz supljeg u prazno?

Zasto se pretpostavlja da smo svi isti? Zasto se pretpostavlja da svima odgovara ta nedjelja? Oh da, sindikat rekao. Znaci sindikat se zove trgovine i ugostitetljstva. Dosle mamice iz trgovine i izrazile zelju da ne rade nedjeljom, ali mamice iz ugostiteljstva su bile glasnije i trazile da se ipak radi nedjeljom? Kakva je to logika?
I ne ocekujem da me razumijes...nego jednostavnomuzorak je premali z a onih eto 90 000 ljudi i zena koji bi da imaju jedan dan vikenda slobodan redovno i bez uslovljavanja..
Normalno da se ti i ja nikada necemo rauzmijeti. Prije svega, ja razmisljam svojom glavom, nisam nikome duzan da klimam bezpogovorno. Pored toga, gledam realno stanje, gledam kako se ZoR ne provodi, kako radnici nisu dobili nista, kako nisu svi radnici ravnopravni i sta vec sve ne.
Martin Rigs wrote: 24/06/2026 11:43 Jer naci da visis u zraku izmedju nemogucnosti da radis 24h jer ne mozes placati radnike i toga da ne mozes odmoriti jedan dan u sedmici..
Svi vi gurate jednu te istu pricu..odmor barem jedan dan u sedmici.

Cinjenica je:
-radnici su vec imali jedan slobodan dan
-radnici i sada imaju jedan slobodan dan u sedmici, te im nedjelja NIJE NERADNA, vec zabrana prodaje. Ovu mozda ne radi, narednu radi.

A sto se tice "brige o radnicima"
BINGO POBJEĐUJE NERADNU NEDJELJU: U ponedjeljak se otvara novi dragstor koji radi 24 sata, evo u koji grad stiže
U Zenici sutra radi Bingo u Crkvicama i Travnickoj, info od zene sa kase :thumbup:
Booooo
Martin Rigs

#232 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Martin Rigs »

Pazi,ni jedan Bingo nije prekrsio zakon i radio u nedjelju na isti nacin kao sto radi ostalih 6 dana u sedmici..takve dezinformacije su lahko provjerljive .Da li u nekom objektu traje renovacija ili su neki poslovi koji se moraju obaviti to je drugi par opanaka i to je uvijek placeno adekvatno ko kaze drugacije laze..
I naravno da sam ja u pravu.
A vas 5 ili 6 koji kukate niste.
Eto primjer Crna Gora...kuknjava i kukavci dosli do Ustavnog suda..nakon odluke Suda parlament uzeo stvar u svoje ruke i zacementirao neradnu nedjelju vjecno..
Ali ovdje u zemlji u kojoj je preletac ekonomski mag i u kojoj likovi koji pisu po forumu po zadatku a onda ljude koji nemaju veze sa politikom nazivaju botovima ili kako vec...sve je moguce...eto glasajte za sda sad za par mjeseci...oni ce onda nauljiti hdz da popusti i imacete otvoren waikiki nedjeljom a drugovi koji zele radit nedjeljom ce pocet zgrtat milione koje sad ne mogu zgrnuti jer 50 dana u godini drzava ih natjerala da odmore :lol:
drug_profi

#233 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by drug_profi »

Druže martine ti fulaš poentu konstantno.
I džaba ti crtat.

Rad se ne smije zabraniti. Zato ga i nisu zabranili, već zabranili prodaju.

I pri tom imamo kolateral među malim porodičnim trgovinama koje nisu izuzete od zabrane.

Civilizacijski napredak je neradnim danom za većinu populacije zatvoriti sve trgovine? Samo budali nije jasno kolika je to ekonomska šteta.
A ti martine nisi budala, ali si zato bot. Ili nisi bot?
peca777

#234 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by peca777 »

Martin Rigs wrote: 24/06/2026 13:44 Pazi,ni jedan Bingo nije prekrsio zakon i radio u nedjelju na isti nacin kao sto radi ostalih 6 dana u sedmici..takve dezinformacije su lahko provjerljive
Hoces da kazes da ljudi lazu?
Spoiler
Show
pepermint wrote: 09/05/2026 20:17 Bingo je nasumicno u TK poceo da radi i nedeljom,a nisu dragstori u pitanju!
N.N. wrote: 09/05/2026 21:41 U Zenici sutra radi Bingo u Crkvicama i Travnickoj, info od zene sa kase :thumbup:
starboy018 wrote: 09/05/2026 22:07
N.N. wrote: 09/05/2026 21:41 U Zenici sutra radi Bingo u Crkvicama i Travnickoj, info od zene sa kase :thumbup:
jedan bingo u zenici je radio i 2.5. na praznik, nije dragstor
escobar__ wrote: 10/05/2026 16:43 Pišu na Skyscrapercity da i u Tuzli radi na Stupinama. :lol:
tap3ah75 wrote: 10/05/2026 17:32 Pošto dolaze vijesti širom FBiH i kod mene jefini Bingo u ćaršiji radi danas ali kažu samo 1.smjenu
E sad ako ne vjerujes njima i komentarima, mozda povjerujes svojim ocima :D

https://www.facebook.com/share/r/1FZgzuyNUt/

Martin Rigs wrote: 24/06/2026 13:44 I naravno da sam ja u pravu.
:skoljka: :skoljka:
Martin Rigs

#235 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Martin Rigs »

drug_profi wrote: 24/06/2026 14:56 Druže martine ti fulaš poentu konstantno.
I džaba ti crtat.

Rad se ne smije zabraniti. Zato ga i nisu zabranili, već zabranili prodaju.

I pri tom imamo kolateral među malim porodičnim trgovinama koje nisu izuzete od zabrane.

Civilizacijski napredak je neradnim danom za većinu populacije zatvoriti sve trgovine? Samo budali nije jasno kolika je to ekonomska šteta.
A ti martine nisi budala, ali si zato bot. Ili nisi bot?
a jel primjecujes apsurd u dijelu "neradnim danom" :lol: Pa zar nije ekonomska steta sto ne rade i ti koje podrzavas da im bude kako kazes neradni dan?
Dvostruki arsini,navlacenje vode na svoj mlin i totalno mrtvilo suosjecanja ...a zasto?
Pa koliko puta sam ponovio...kakva bolan ekonomija i kakve brojke ...razlog kukanja i placene kampanje pojedinih "ekonomista" je samo i iskljucivo podilazenje populaciji budzetskih parazita koji imaju i subotu i nedjelju slobodnu i ne znaju sta ce sa sobom ako Bingo ne radi nedjeljom...
Martin Rigs

#236 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Martin Rigs »

peca777 wrote: 24/06/2026 15:27
Martin Rigs wrote: 24/06/2026 13:44 Pazi,ni jedan Bingo nije prekrsio zakon i radio u nedjelju na isti nacin kao sto radi ostalih 6 dana u sedmici..takve dezinformacije su lahko provjerljive
Hoces da kazes da ljudi lazu?
Spoiler
Show
pepermint wrote: 09/05/2026 20:17 Bingo je nasumicno u TK poceo da radi i nedeljom,a nisu dragstori u pitanju!
starboy018 wrote: 09/05/2026 22:07
jedan bingo u zenici je radio i 2.5. na praznik, nije dragstor
escobar__ wrote: 10/05/2026 16:43 Pišu na Skyscrapercity da i u Tuzli radi na Stupinama. :lol:
tap3ah75 wrote: 10/05/2026 17:32 Pošto dolaze vijesti širom FBiH i kod mene jefini Bingo u ćaršiji radi danas ali kažu samo 1.smjenu
E sad ako ne vjerujes njima i komentarima, mozda povjerujes svojim ocima :D

https://www.facebook.com/share/r/1FZgzuyNUt/

Martin Rigs wrote: 24/06/2026 13:44 I naravno da sam ja u pravu.
:skoljka: :skoljka:
ovo su montaze prijatelju...nij jedan Bingo iz grupacije nije prekrsio zakon o neradnoj nedjelji...
Neki od objekata su mozda mogli imati renovaciju ili kvar na nekom od uredjaja pa se moralo to odradit nedjeljom ali to nema veze sa pameti da se spominje u kontekstu prodaje robe u objektu...
peca777

#237 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by peca777 »

Martin Rigs wrote: 25/06/2026 07:55 ovo su montaze prijatelju...nij jedan Bingo iz grupacije nije prekrsio zakon o neradnoj nedjelji...
Ono ja bio licno i i ti mi kazes montaza :D Ono objavio sindikat na koji se ti pozivas, kao montaza :D

Image
Martin Rigs

#238 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Martin Rigs »

peca777 wrote: 25/06/2026 12:02
Martin Rigs wrote: 25/06/2026 07:55 ovo su montaze prijatelju...nij jedan Bingo iz grupacije nije prekrsio zakon o neradnoj nedjelji...
Ono ja bio licno i i ti mi kazes montaza :D Ono objavio sindikat na koji se ti pozivas, kao montaza :D

Image
jednostavno je nemoguce,,otkazi bi pljustali..jesil se obratio Bingu?..da Bingo otkuca fiskalni racun na dan kad je zakonom rad zabranjen tipa nedjelja ili praznik...preveliki biznis je u pitanju da bi se to radilo..
Naslovnica

#239 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Naslovnica »

Zaboravio si " :lol: "
Martin Rigs

#240 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Martin Rigs »

nista ja nisam zaboravio...ovo ako je ispravan fiskalni racun neka se obrati upravi Binga u Tuzli..garantujem da ce komplet administracija ove jedinice dobit otkaze..
Mada sam siguran da postoji objasnjenje .
peca777

#241 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by peca777 »

:D :D :D

Malo se pravis madjarica?

Martin Rigs

#242 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Martin Rigs »

peca777 wrote: 25/06/2026 14:08 :D :D :D

Malo se pravis madjarica?

??
ovaj snimak je montaza od bilo kog radnog dana..
A ako je taj fiskalni racun validan onda je zakon prekrsen ..i kazem ako je zaista Bingo radio nedjeljom i izdao fiskalni racun onda slijede otkazi..ja u to ne vjerujem i mislim da je sve montirano pa i taj racun.
Sanjarko

#243 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Sanjarko »

Ukinuti NN, evo majka mi iz marketa došla prije jedno sat ili sat i pol, kupila meso, piletina i vratiti će sestra i uzeti nešto drugo sebi ili maloj, pokvarena piletina to jeste šuveli je, nije možda skroz na skroz ali jeste donekle i hajde rizikuj s njom, pokvari stomak i slično pa dokazuj, i sada će im se pokvariti 100% preko subote i nedelje.

Znaći šteta hrane, ne znam hoće li biti šteta marketu, ali šteta hrane koja će se baciti ili slično.
DebelinJoe

#244 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by DebelinJoe »

I naravno, neradna nedjelja snosi dio krivice za ovo...

https://www.klix.ba/biznis/ekonomija/st ... /260701048

Ljudi se manje kreću, manje se robe troši...
peca777

#245 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by peca777 »

Trosi se u subotu i ponedjeljak.
sle7en

#246 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by sle7en »

DebelinJoe wrote: 01/07/2026 10:47 I naravno, neradna nedjelja snosi dio krivice za ovo...

A posto je skocio aviosaobracaj, vjerovatno idu nedjeljom u shopping u druge države
BadBoy

#247 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by BadBoy »

DebelinJoe wrote: 01/07/2026 10:47 I naravno, neradna nedjelja snosi dio krivice za ovo...

A nikako rekordne cijene goriva? :lol:
VladaFBiH

#248 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by VladaFBiH »

BadBoy wrote: 01/07/2026 14:37

A nikako rekordne cijene goriva? :lol:
u prvom kvartalu 2026 i nisu bile baš rekordne već poprilično normalne :izet: :izet: :izet:
VladaFBiH

#249 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by VladaFBiH »

ma jok, prodavačice idu na izlet nedjeljom :D :D :D moraju više da se voze nego uobičajeno ostalim danima :D ovo ne može biti tačno jer svi znamo da je nedjelja dan za izlete i piknike :izet: :izet: :izet: tako da je ovo obična laž :-) :-) :-) :-) :-)
drug_profi

#250 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by drug_profi »

Prevezeno 9% manje robe.
Dakle prodato 9% manje robe.
Post Reply