Nikome ne smetaju stroži propisi.Chmoljo wrote: ↑23/06/2026 10:48mislim zbog ovlaštenja da je zakonski čišće napraviti jednu službu koja će obuhvatiti sve. koliko znam sadašnji su parkovi ili radovi komunalni redari i mimo površina koje oni održavaju nemaju nikakvih ovlasti, da ne govorim o nekim drugim stvarima koji se tiču ograničavanja (kazne, zabrane i sl)Naslovnica wrote: ↑23/06/2026 10:39A zašto bi se pored trenutne "eko policije" osnivala još jedna organizacija (komunalna policija)?!_BataZiv_0809 wrote: ↑22/06/2026 17:28 Komunalni policajci, koji će na terenu biti 24 sata dnevno, imat će ovlaštenja da utvrđuju identitet, izdaju prekršajne naloge, zaustavljaju i pregledavaju vozila, te privremeno oduzimaju predmete.
Međutim, opozicioni zastupnik Faruk Selmanović oštro kritizira ovaj pristup, tvrdeći da "Trojka ovim rješenjem pokušava napraviti paralelnu političku i policijsku strukturu u Kantonu Sarajevo, što, kako je rekao, budi ružna sjećanja na početak devedesetih godina".
@Chmoljo![]()
Zašto se ne naprave izmjene zakona i EKO policiji ne dodijele šira ovlaštenja?
Pretpostavljam da je Kanton vlasnik i jednih i drugih.
Može li mi neko objasniti tu logiku?
meni samo nije jasno dokle idu granice populizma pa Bandić priča o "nametu građanima", onaj Selmanović lupeta ko da se osniva paravojska... valjda je svim u interesu da postoji služba koju možeš nbazvati ireći - želim prijaviti seljanku sa 16 koja je bacala hljeb na ulicu imam snimak.
kome normalnom mogu smetati strožiji propisi i kazne kod prljanja i bacanja smeća?!
Kazne već imamo, propise također.
Isto kao i u saobraćaju, pa vidimo koliko efekta ima.
Okay je ideja, ali onda treba ukinuti one eko zelene, ionako kurcu sviraju, nikakva korist od njih.
A ne da imamo dvije službe, dva direktora, 2 zamjenika, sekretarice, automobile u sve ostalo poduplano a u suštini ista stvar samo malo šira ovlaštenja.
Nema smisla imati obje organizacije, niđe veze.