zato i pitam
kolega gleda neke polovne oktavije tako stare nekoliko godina, svaka mi se čeni preskupa, ništa interesantno
Moderators: _BataZiv_0809, anex
zato i pitam
Ma da, smiješna, grohotom se smijem...daš te novce, pa te opet sačeka i veliki servis, da ne napominjemo kako valja izgubiti dan-dva dok se to izmjeni, otići u Tuzlu ili u Tarčinu platiti 1500 KM, a onda uskoro iza ćoška eto add blue, DPF-a i drugih čarolija. Taj iznos već je blizu 10-ak % vrijednosti tih auta.sime_cipol wrote: ↑19/06/2026 13:31Smijesna cijena. Ko veliki servis sa markiranim dijelovima.beco wrote: ↑19/06/2026 11:47Ima lik u Tuzli 1300 konverzija na 8 mm lanac. Ironija je što će taj ozlaglešeni 1.5 hdi konstrukcijski i nije los motor osim problema sa bregastom i standardica Adblue.milojicabrzi wrote: ↑19/06/2026 10:20
Ne 3 hiljade, već su predračuni oko 4-4,5 hiljade u ovlaštenim servisima. Ima neki lik u Blažuju, sve je skupa, materijal sa rukama 1500 KM, postavljan je link ovdje.
Umjesto da kompanije ljudski priznaju inžinjersko-konstrukcijsku grešku i svima o troški kompanije urade zamjenu, držali su situaciju sa nekim "preventivnim provjerama", dok vozila proizvedena od 2017-2021 godine nisu izašla iz garancije, sad ih legalno boli uho za korisnike.
Sutio si dok si vozao auto sa tim motorom. Sad se probudila pamet kad si ga zamijenio.milojicabrzi wrote: ↑19/06/2026 14:29
Ma da, smiješna, grohotom se smijem...daš te novce, pa te opet sačeka i veliki servis, da ne napominjemo kako valja izgubiti dan-dva dok se to izmjeni, otići u Tuzlu ili u Tarčinu platiti 1500 KM, a onda uskoro iza ćoška eto add blure, DPF-a i drugih čarolija.
Neka hvala, mislim da će taj diesel izbaciti iz ponude, ako ga već nisu izbacili kod većine modela Stellantinsa...možda se još drži u ponekoj Astri![]()
Odličan motor. Nema problema sa diznama, CR pumpom, dizanjem nivoa "ulja" tj miksanjem ulja i nafte, turbinom...
500X 1.6 JTD?ElRe wrote: ↑19/06/2026 14:37Odličan motor. Nema problema sa diznama, CR pumpom, dizanjem nivoa "ulja" tj miksanjem ulja i nafte, turbinom...
Lanac se zamijeni i miran si. SCR sistem se deaktivira i gazi 500k km bez problema.
Meni više ne treba veliki automobil. Sa privatnim ću možda prelaziti 7-10k km godišnje i aBd na jesen će ići 2008 1.5 BlueHDI ili za mene poželjnije ali teže ga je naći Tipo Cross 1.6 Mjet.
Benzin me ne zanima. Ne želim mučenje u autu.
Čudi me da tebe sa tako vrsnim znanjem ne zaposle i angažuju, da im doneseš još milijardisime_cipol wrote: ↑19/06/2026 14:45 Lanac, ili bolje da ga nazovem lancic, kojem je cijena reda 100 KM, je donio milijarde PSA grupaciji. Ljudi iz straha mijenjali kompletnu glavu, davali hiljade maraka ili € da predju na 8mm.
Zamijenis lanac od 7mm od 100 KM i ides dalje.
U strahu su velike oci. I otkrivena guzica.
I dalje u ponudi, opel, peugeot....milojicabrzi wrote: ↑19/06/2026 14:29Ma da, smiješna, grohotom se smijem...daš te novce, pa te opet sačeka i veliki servis, da ne napominjemo kako valja izgubiti dan-dva dok se to izmjeni, otići u Tuzlu ili u Tarčinu platiti 1500 KM, a onda uskoro iza ćoška eto add blue, DPF-a i drugih čarolija. Taj iznos već je blizu 10-ak % vrijednosti tih auta.
Neka hvala, mislim da će taj diesel izbaciti iz ponude, ako ga već nisu izbacili kod većine modela Stellantinsa...možda se još drži u ponekoj Astri![]()
Pa mjenjaju ljudi...milojicabrzi wrote: ↑19/06/2026 15:15Čudi me da tebe sa tako vrsnim znanjem ne zaposle i angažuju, da im doneseš još milijardisime_cipol wrote: ↑19/06/2026 14:45 Lanac, ili bolje da ga nazovem lancic, kojem je cijena reda 100 KM, je donio milijarde PSA grupaciji. Ljudi iz straha mijenjali kompletnu glavu, davali hiljade maraka ili € da predju na 8mm.
Mijenjali bi ljudi lanac od 100 KM, na svakom drugom malom servisu, da je to moglo riješiti problem.
Malo su dvije noge za ovu glavumilojicabrzi wrote: ↑19/06/2026 15:15Čudi me da tebe sa tako vrsnim znanjem ne zaposle i angažuju, da im doneseš još milijardisime_cipol wrote: ↑19/06/2026 14:45 Lanac, ili bolje da ga nazovem lancic, kojem je cijena reda 100 KM, je donio milijarde PSA grupaciji. Ljudi iz straha mijenjali kompletnu glavu, davali hiljade maraka ili € da predju na 8mm.
Mijenjali bi ljudi lanac od 100 KM, na svakom drugom malom servisu, da je to moglo riješiti problem.
Šta te muči u benzin u, pogotovo ako gledaš 1.5 dizel? Ta nevjerovatna snaga 1.5 dizel ti je dovoljna? Kad ga zavrti u obrtaje, drugom i 50 može... Ne kontam...ElRe wrote: ↑19/06/2026 14:37Odličan motor. Nema problema sa diznama, CR pumpom, dizanjem nivoa "ulja" tj miksanjem ulja i nafte, turbinom...
Lanac se zamijeni i miran si. SCR sistem se deaktivira i gazi 500k km bez problema.
Meni više ne treba veliki automobil. Sa privatnim ću možda prelaziti 7-10k km godišnje i aBd na jesen će ići 2008 1.5 BlueHDI ili za mene poželjnije ali teže ga je naći Tipo Cross 1.6 Mjet.
Benzin me ne zanima. Ne želim mučenje u autu.
Zamjena 7 mm 700 KM a 8 mm i nove bregaste 1300, razlika vrijedi da budeš mirne glave.ElRe wrote: ↑19/06/2026 19:16 Ne volim benzince. Dva komada imao i dovoljno.
@sime_cipol Kojeg god sam vidio ima poderan skaj na boku sjedišta, a i malo je ženskast dizajn.
Ostalo, kompletan automobil.
Ako i nadjem 1.5 BlueHDI neće mi padati na pamet da mijenjam lanac na 8 mm. Fabrički je dovoljan, zamijeniti ga u sklopu velikog servisa i može izdržati narednih 4-5 god. Ja ću svakako aBd gledati maksimalnu kilometražu do 80k km i do 4 god starosti.
Zar ima drugi pogon?