Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Martin Rigs

#34076 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Martin Rigs »

Da direktno na pitanje odgovorim.Isplati se samo i i skljucivo ako imas vise od 20 a manje od 30 godina i dobar si u onome sta radis pa ces to unovciti tamo..moje misljenje
konoplja

#34077 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Meni se djasvi Prvi i Drugi amandman u SAD-u, ma cijeli Bill of Rights je vrhunski.
U Europi mi se djasvi prohodnost gradova, arhitektura i urbano uredjenje.
Sto se demokracija tice mislim da su tu Svicarci nabolji sa direktnom demokracijom i referendumima.
Japan mi je top sa imigracionom politikom. Svojim putem laganini stagnacija ali ce se odrzati homogeno stanovnistvo, historijski kontinuitet i unikatnost.
tuitamo

#34078 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

drag_gost wrote: 18/06/2026 09:50
tuitamo wrote: 17/06/2026 09:44 Western preko App je povoljniji od bilo koje banke. Nazalost ne mogu veci iznosi. Ide i direktno na račun u BiH.
Ovo nije tacno. Ja iz Australije koliko posaljem toliko legne, australijska banka pokrije sve troskove. Bez obzira na iznos.
Jes dobro to eeee
da je meni tamo malo eto
Nema toga nigdje osim u Australiji. A kad je tamo tako vrijedi svugdje
drag_gost

#34079 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

tuitamo wrote: 18/06/2026 12:18
drag_gost wrote: 18/06/2026 09:50
tuitamo wrote: 17/06/2026 09:44 Western preko App je povoljniji od bilo koje banke. Nazalost ne mogu veci iznosi. Ide i direktno na račun u BiH.
Ovo nije tacno. Ja iz Australije koliko posaljem toliko legne, australijska banka pokrije sve troskove. Bez obzira na iznos.
Jes dobro to eeee
da je meni tamo malo eto
Nema toga nigdje osim u Australiji. A kad je tamo tako vrijedi svugdje
Ne, ne vrijedi svugdje, nisam ja bio iskljuciv, ti si (boldirano). I, nije naravno bas samo u Australiji, ali to je druga tema.
512MB

#34080 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Kaze Rumunija je shithole country za BiH, i osta ziv :-)
jeza u ledja

#34081 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

konoplja wrote: 18/06/2026 11:05 Meni se djasvi Prvi i Drugi amandman u SAD-u, ma cijeli Bill of Rights je vrhunski.
Sto se demokracija tice mislim da su tu Svicarci nabolji sa direktnom demokracijom i referendumima.
Japan mi je top sa imigracionom politikom. Svojim putem laganini stagnacija ali ce se odrzati homogeno stanovnistvo, historijski kontinuitet i unikatnost.
Aha, jest, samo sto to nije tako. Broj stranih radnika u Japanu je u zadnjih 10-15 godina skocio sa cirka 15 na cirka 25 miliona. Uglavnom Filipini, Indonezija, i tako. (Koreanaca je bilo oduvijek). Danas po 7 Elevenima i Lawsonima sve Indijci, po domovima za stare Filipinosi, i tako dalje.

Zasto? Ekonomija im je u kurcu. Sela u raspadu jer nikog vise nema. Ne postoji bolji primjer ekonomije koja se samounistila nedostatkom radne snage.
Sljedeca na redu je Koreja.
A onda dolazi na red Kina, preko reda.

Kako je krenulo, i Ameriku sa debilima poput Trumpa ceka ista sudbina.
konoplja

#34082 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

jeza u ledja wrote: 18/06/2026 15:31
konoplja wrote: 18/06/2026 11:05 Meni se djasvi Prvi i Drugi amandman u SAD-u, ma cijeli Bill of Rights je vrhunski.
Aha, jest, samo sto to nije tako. Broj stranih radnika u Japanu je u zadnjih 10-15 godina skocio sa cirka 15 na cirka 25 miliona. Uglavnom Filipini, Indonezija, i tako. (Koreanaca je bilo oduvijek). Danas po 7 Elevenima i Lawsonima sve Indijci, po domovima za stare Filipinosi, i tako dalje.

Zasto? Ekonomija im je u kurcu. Sela u raspadu jer nikog vise nema. Ne postoji bolji primjer ekonomije koja se samounistila nedostatkom radne snage.

Huh :? :? De provjeri malo te brojeve...
jeza u ledja

#34083 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

konoplja wrote: 18/06/2026 15:39
jeza u ledja wrote: 18/06/2026 15:31

Huh :? :? De provjeri malo te brojeve...
:lol:

Sori gledam graf na telefonu i usitnilo, sa 1.5 milion na 2.5 miliona
jeza u ledja

#34084 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Evo guglam sad koliko je generalno stranaca u Japanu, pise 4.1 miliona, ili 3.35% populacije. Najvise Kineza, pa Vijetnamaca, pa Koreanaca.

Prije 10 godina ih je bilo 2.2 miliona, znaci duplo manje, a generalna populacija Japana se za to vrijeme smanjila za 4-5 miliona.
Bodkin

#34085 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

I vec uvode vanredne mjere. Ne cekaju 15% kao evropljani

A jos je vecina azijata kod njih sto se tice imigracije. Ne mogu biti slicniji
konoplja

#34086 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

jeza u ledja wrote: 18/06/2026 15:51 Evo guglam sad koliko je generalno stranaca u Japanu, pise 4.1 miliona, ili 3.35% populacije. Najvise Kineza, pa Vijetnamaca, pa Koreanaca.

Prije 10 godina ih je bilo 2.2 miliona, znaci duplo manje, a generalna populacija Japana se za to vrijeme smanjila za 4-5 miliona.
Pa da nisu hermeticki zatvoreni. Edo period je proslost, ali daleko su od imigracioni politika Zapada i broja stranaca.
Takodjer, Kinezi i Koreanci su prvi rodjaci, a Vijetnamci drugi. :D
Kao kad bi Danac preselio u Norvesku, i Nijemac u Norvesku.
jeza u ledja

#34087 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Pa i u Zapadnoj Evropi najveci broj imigranata je iz drugih evropskih zemalja (ovisi kako koja zemlja ali uglavnom).

To su Japancima Kina i Koreja.

Ali Vijetnam, Filipini, Indonezija? Jebem ga ja ako vi mislite da su i priblizno slicni Japancima. To je za njih ko Evropi Bliski Istok.

A ovamo Indija, Nepal...to je za njih Afrika. Tako da, nema tu velike razlike i presjeku populacije.
jeza u ledja

#34088 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

konoplja wrote: 18/06/2026 16:30
jeza u ledja wrote: 18/06/2026 15:51 Evo guglam sad koliko je generalno stranaca u Japanu, pise 4.1 miliona, ili 3.35% populacije. Najvise Kineza, pa Vijetnamaca, pa Koreanaca.

Pa da nisu hermeticki zatvoreni. Edo period je proslost, ali daleko su od imigracioni politika Zapada i broja stranaca.
Takodjer, Kinezi i Koreanci su prvi rodjaci, a Vijetnamci drugi. :D
Kao kad bi Danac preselio u Norvesku, i Nijemac u Norvesku.
Daleko je to jer su tek poceli da te brojke podizu zadnjih 20-ak godina. Ekonomija im je kolabirala 90-ih, a onda je nastupio i demografski sok, pa se poceli hvatati za glavu.

Ako je 1990-e bilo 1 milion stranaca, 2000 1.5 milion, 2015, 2 miliona, a danas preko 4 miliona, kako bi vi taj rast opisali?
Sve to u zemlji koja ima isti broj stanovnika kao i 1990-e, a domacih radnika mnogo manje.
konoplja

#34089 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

jeza u ledja wrote: 18/06/2026 16:37 Pa i u Zapadnoj Evropi najveci broj imigranata je iz drugih evropskih zemalja (ovisi kako koja zemlja ali uglavnom).

Ali Vijetnam, Filipini, Indonezija? Jebem ga ja ako vi mislite da su i priblizno slicni Japancima. To je za njih ko Evropi Bliski Istok.

A ovamo Indija, Nepal...to je za njih Afrika. Tako da, nema tu velike razlike i presjeku populacije.
jeza u ledja wrote: 18/06/2026 16:48 Daleko je to jer su tek poceli da te brojke podizu zadnjih 20-ak godina. Ekonomija im je kolabirala 90-ih, a onda je nastupio i demografski sok, pa se poceli hvatati za glavu.

Ako je 1990-e bilo 1 milion stranaca, 2000 1.5 milion, 2015, 2 miliona, a danas preko 4 miliona, kako bi vi taj rast opisali?
Sve to u zemlji koja ima isti broj stanovnika kao i 1990-e, a domacih radnika mnogo manje.
U Zapadnoj Evropi je tako bilo sve do pocetka 2010tih sa izuzetkom Britanije i Francuske, od tada je proslo vec 15. godina i situacija se naglo promijenila.
U Svedskoj su Sirijci oficjelno najveca grupa. Sa znacajnim udjelom su takodjer Iracani, Afganistanci i Somalijci.
I u Njemackoj je vise Sirijaca nego li Poljaka. Ko bi reko? Ide Turci, Ukrajinci pa Sirijci pa Poljaci.
U Nizozemskoj i Belgiji Marokanci su u top 3.
UK i Francusku mislim da je svima jasno.

Naravno da su Vijetnamci slicni... Ne mogu u istu recenicu Filipini i Indonezija sa Vijetnamom. Pa znas li za Chopstick culture? (Kina, Korea, Japan i Vijetnam). Kina je ogroman utjecaj na Vijetnam kroz historiju imala. Konfucijanizam i Budizam su baze kulture kako u Vijetnamu tako i Japanu.

Kinezi, Koreanci i Vijetnamci. Njih si naveo kao najvece grupe u Japanu i sve su jako slicne i imaju mnogo dodirnih tacaka sa Japanom.Pogotovo ove prve dvije zato i kazem za njih da su prvi rodjaci, a Vijetnamci drugi.

Iskreno, ne mislim da ce ikad u Japanu biti priblizno kao u Evropi recimo. Izbjeglice gotovo pa i ne primaju.
Za naturalizaciju se moras odreci orginalnog drzavljanstva. Prosle godine je nekih cirka 7.000 ljudi dobilo drzavljansvo.
Dozvolu stalnog boravka ima manje od 1 milion ljudi od tih 4+ miliona. Vise je to dodji radi par godina pa sajonara.
Ne treba ni zaboravti da su Japanci pioniri i majstori robotike i automatizacije.
Ali najbitnije od svega toga je da nemaju politicke volje niti mandat da uvoze toliko ljudi.
jeza u ledja

#34090 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

konoplja wrote: 18/06/2026 17:44
jeza u ledja wrote: 18/06/2026 16:37 Pa i u Zapadnoj Evropi najveci broj imigranata je iz drugih evropskih zemalja (ovisi kako koja zemlja ali uglavnom).

jeza u ledja wrote: 18/06/2026 16:48 Daleko je to jer su tek poceli da te brojke podizu zadnjih 20-ak godina. Ekonomija im je kolabirala 90-ih, a onda je nastupio i demografski sok, pa se poceli hvatati za glavu.

U Zapadnoj Evropi je tako bilo sve do pocetka 2010tih sa izuzetkom Britanije i Francuske, od tada je proslo vec 15. godina i situacija se naglo promijenila.
U Svedskoj su Sirijci oficjelno najveca grupa. Sa znacajnim udjelom su takodjer Iracani, Afganistanci i Somalijci.
I u Njemackoj je vise Sirijaca nego li Poljaka. Ko bi reko? Ide Turci, Ukrajinci pa Sirijci pa Poljaci.

Naravno da su Vijetnamci slicni... Ne mogu u istu recenicu Filipini i Indonezija sa Vijetnamom. Pa znas li za Chopstick culture? (Kina, Korea, Japan i Vijetnam). Kina je ogroman utjecaj na Vijetnam kroz historiju imala. Konfucijanizam i Budizam su baze kulture kako u Vijetnamu tako i Japanu.

Kinezi, Koreanci i Vijetnamci. Njih si naveo kao najvece grupe u Japanu i sve su jako slicne i imaju mnogo dodirnih tacaka sa Japanom.Pogotovo ove prve dvije zato i kazem za njih da su prvi rodjaci, a Vijetnamci drugi.

Iskreno, ne mislim da ce ikad u Japanu biti priblizno kao u Evropi recimo. Izbjeglice gotovo pa i ne primaju.
Za naturalizaciju se moras odreci orginalnog drzavljanstva. Prosle godine je nekih cirka 7.000 ljudi dobilo drzavljansvo.
Dozvolu stalnog boravka ima manje od 1 milion ljudi od tih 4+ miliona. Vise je to dodji radi par godina pa sajonara.
Ne treba ni zaboravti da su Japanci pioniri i majstori robotike i automatizacije.
Ali najbitnije od svega toga je da nemaju politicke volje niti mandat da uvoze toliko ljudi.
Posto ja znam jednog Vijetnamca, znas sta mi kaze kako se na njih gleda? To su ti kaze "jungle Asians" za ove gore sjevernije. Ne. Nisu slicni. Druga kultura, drugi obicaji i ono sto je vama najbitnije - drukcije izgledaju. :D
Kina i Koreja su stara imigracija, sigurno ima i nove, kontinuirano, ali uglavnom ne dolaze poslom u najnizim sferama ekonomije. Dok 1990-ih nikog drugog osim nijh nije ni bilo.

Ne znam kako ce biti u Japanu za 50 godina. Zemlja je na drugom kraju svijeta, u drukcijem okruzenju, usred okeana. Ne moze im neki izbjeglica tek tako pokucat na vrata svakako.

Japanci pioniri robotike i automatizacije jos uvijek koriste faks i flip phone. :wink:

Sto se tice Evrope.

U Njemackoj su prve tri grupe Poljska, Turska i Ukrajina.
U Norveskoj su prve tri grupe Poljska, Ukrajina i Litvanija.
U Nizozemskoj Turska, Surinam i Maroko, pa onda Poljska i Njemacka.
U UK Indija, Poljska, Pakistan, Rumunija, Irska.
U Svicarskoj Italija, Njemacka, Portugal, Francuska, Kosovo..
U Danskoj Ukrajina, Poljska, Rumunija.
U Austriji Njemacka, Rumunija, Turska, Srbija..
U Belgiji Francuska, Nizozemska, Italija, Rumunija...
U Irskoj UK, Poljska, INdija, Litvanija, Rumunija.
U Italiji Rumunija, Albanija, Maroko.
U Finskoj Baltik, Svedska...

Itd.
Jedina od ovih je UK koja ima imigraciju sa indijskog potkoninenta medju prvima, ali oni su toliko integrirani u drustvo da stancaju premijere, ministre i gradonacelnike.

Jedine zemlje izuzeci su Svedska gdje su Sirijci prestigli Fince, a treci su Iracani.
Francuska, u kojoj su Alzir i Maroko na prva dva mjesta, pa onda Portugal i Tunis,
Spanija gdje su prvi Marokanci, pa onda Kolumbijci, Rumuni i Venecuelanci.
Alzir je do 1960-ih bio integralni dio Francuske, a Spanija naravno ima veze sa Latinskom Amerikom i mnogi mogu dobiti drzavljanstvo.

Mislim da nije uopste pitanje da li treba, vec koliko treba i kojom brzinom.
Broj opcija, tj. zemalja koje imaju visak radnika je sve manji i sve juzniji, a broj zemalja koje se takmice za ove ljudske resurse je sve veci. Ko se tu bude najbolje snalazio i privlacio najbolje ljude i resurse, proci ce najbolje.

Mozemo se mi cimati do besvijesti sta treba i koliko treba, ali nama ce trebati radnika. Bukvalno da nam peru guzice kad omatorimo. Tako je kako je. Ti bi izgleda radije robota umjesto nedo bog kakve crnkinje da te pazi. :D
konoplja

#34091 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

jeza u ledja wrote: 18/06/2026 18:14
konoplja wrote: 18/06/2026 17:44

Posto ja znam jednog Vijetnamca, znas sta mi kaze kako se na njih gleda? To su ti kaze "jungle Asians" za ove gore sjevernije. Ne. Nisu slicni. Druga kultura, drugi obicaji i ono sto je vama najbitnije - drukcije izgledaju. :D
Kina i Koreja su stara imigracija, sigurno ima i nove, kontinuirano, ali uglavnom ne dolaze poslom u najnizim sferama ekonomije. Dok 1990-ih nikog drugog osim nijh nije ni bilo.

Ne znam kako ce biti u Japanu za 50 godina. Zemlja je na drugom kraju svijeta, u drukcijem okruzenju, usred okeana. Ne moze im neki izbjeglica tek tako pokucat na vrata svakako.

Japanci pioniri robotike i automatizacije jos uvijek koriste faks i flip phone. :wink:

Sto se tice Evrope.

U Njemackoj su prve tri grupe Poljska, Turska i Ukrajina.
U Norveskoj su prve tri grupe Poljska, Ukrajina i Litvanija.
U Nizozemskoj Turska, Surinam i Maroko, pa onda Poljska i Njemacka.
U UK Indija, Poljska, Pakistan, Rumunija, Irska.
U Svicarskoj Italija, Njemacka, Portugal, Francuska, Kosovo..
U Danskoj Ukrajina, Poljska, Rumunija.
U Austriji Njemacka, Rumunija, Turska, Srbija..
U Belgiji Francuska, Nizozemska, Italija, Rumunija...
U Irskoj UK, Poljska, INdija, Litvanija, Rumunija.
U Italiji Rumunija, Albanija, Maroko.
U Finskoj Baltik, Svedska...

Itd.
Jedina od ovih je UK koja ima imigraciju sa indijskog potkoninenta medju prvima, ali oni su toliko integrirani u drustvo da stancaju premijere, ministre i gradonacelnike.

Jedine zemlje izuzeci su Svedska gdje su Sirijci prestigli Fince, a treci su Iracani.
Francuska, u kojoj su Alzir i Maroko na prva dva mjesta, pa onda Portugal i Tunis,
Spanija gdje su prvi Marokanci, pa onda Kolumbijci, Rumuni i Venecuelanci.
Alzir je do 1960-ih bio integralni dio Francuske, a Spanija naravno ima veze sa Latinskom Amerikom i mnogi mogu dobiti drzavljanstvo.

Mislim da nije uopste pitanje da li treba, vec koliko treba i kojom brzinom.
Broj opcija, tj. zemalja koje imaju visak radnika je sve manji i sve juzniji, a broj zemalja koje se takmice za ove ljudske resurse je sve veci. Ko se tu bude najbolje snalazio i privlacio najbolje ljude i resurse, proci ce najbolje.

Mozemo se mi cimati do besvijesti sta treba i koliko treba, ali nama ce trebati radnika. Bukvalno da nam peru guzice kad omatorimo. Tako je kako je. Ti bi izgleda radije robota umjesto nedo bog kakve crnkinje da te pazi. :D
De nemoj me zajebavati... Znas Vijetnamca!? JEDNOG? Je li to radni kolega? Jesi ga preko Slacka pitao? :D
A de mi reci je li pravi Vijetnamac ili je amerikaniziran? :mrgreen:
Evo sad cu ja ove moje iz vijetnamskog restorana pitati :mrgreen:

Normalno covjece da je druga kultura... Pa Kineska i Japanska su druge kulture. Ja ti govorim da postoji koncept u antropologiji 'Chopstick Culture' koji obuhvata te 4 navedene drzave. Budizam i Konfucije su temelji te kulture.
Ti navodis Indoneziju i Vijetnam skupa. Daleko vece su razlike izmedju te dvije drzave, pa Indonezija je islamska zemlja kao sto znas.

Al' si namazan sa ovim dobacivanjem - drukacije izgledaju - tebra 2026. to virtue signaling, moral superiority no mas :D

Normalno da su maheri u robotici i automatizaciji, kao sto su i Nijemci, a gle cuda i oni jos na fax masini. :lol:
Al' eto pogledaj malo i pretrazi pa ces viditi da su pri vrhu.

Ovo sto si naveo za Evropu mi izgleda okej, osim Njemacke. Ne znam odakle ti podaci ali evo ti ofišal https://www.destatis.de/EN/Themes/Socie ... birth.html
Ide Turci, Ukrajinci, Sirijci, Rumunji (my bad - nisam ih upratio prosli put), pa Poljaci.

Nisam se zelio bahcati sa ovim manjim drzavama i ovim koje imaju specijalna izuzeca poput Danske i Norveske. Fokus je na Zapadnoj Evropi.

Sto se UK tice... Da, toliko su integrirani i stancaju premijere nema sta, ali isto tako stancaju i raznorazne silovatelje i bandite. Eno neko je bas postavio na temi o UK podugacka je lista.

Pa i ja mislim da treba imigracije. Samo sto sam sigurnan da je treba mnogo, mnogo manje nego sto ti mislis. Cak sta vise, mislim da nije ni katastrofa da nema imigracije. Sve ti ovisi o tome koji ti je, nazivimo to, default setting ili mainframe. Tebi je ocito ovaj za konstantnim rastom i ekonomijom. Meni nije na prvom mjestu, pozeljno je naravno, ali ima bitniji stvari i drugaciji pogleda na svijet.
jeza u ledja

#34092 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

konoplja wrote: 18/06/2026 19:34
De nemoj me zajebavati... Znas Vijetnamca!? JEDNOG? Je li to radni kolega? Jesi ga preko Slacka pitao? :D
Ne razumijem cemu smajliji? Sta ti je tacno ovdje smijesno?

Nije mi radni kolega, vec prijatelj koji je bio komforan dovoljno da o tome prica sa mnom. Imao sam Vijetnamca kao sefa jednom davno. Siguran sam da sam ih upoznao jos tokom godina. Ovdje ti govorim o nekome koga dobro poznajem i s kojim sam imao tacno ovaj razgovor o percepciji ovih iz jugoistocne Azije u zemljama poput Japana, Koreje, Tajvana.

Normalno covjece da je druga kultura... Pa Kineska i Japanska su druge kulture. Ja ti govorim da postoji koncept u antropologiji 'Chopstick Culture' koji obuhvata te 4 navedene drzave. Budizam i Konfucije su temelji te kulture.
Ti navodis Indoneziju i Vijetnam skupa. Daleko vece su razlike izmedju te dvije drzave, pa Indonezija je islamska zemlja kao sto znas.
Navodim Indoneziju i Filipine jer oni uz Vijetnam cine gro te nove imigracije u Japan.

Al' si namazan sa ovim dobacivanjem - drukacije izgledaju - tebra 2026. to virtue signaling, moral superiority no mas :D
De mi reci, je li tebi bitno kako ko izgleda i da li se razlikuje od domicilnog stanovnistva po izgledu?
Normalno da su maheri u robotici i automatizaciji, kao sto su i Nijemci, a gle cuda i oni jos na fax masini. :lol:
Pri vrhu cega? Znamo svi ko je i sta je Japan sto se tice automatizacije. No ja ti kazem da su daleko od onoga sto su bili prije 40 godina.

Sto se UK tice... Da, toliko su integrirani i stancaju premijere nema sta, ali isto tako stancaju i raznorazne silovatelje i bandite. Eno neko je bas postavio na temi o UK podugacka je lista.
Stancaju silovatelje u vecoj stopi od domaceg stanovnistva?

Pa i ja mislim da treba imigracije. Samo sto sam sigurnan da je treba mnogo, mnogo manje nego sto ti mislis. Cak sta vise, mislim da nije ni katastrofa da nema imigracije. Sve ti ovisi o tome koji ti je, nazivimo to, default setting ili mainframe. Tebi je ocito ovaj za konstantnim rastom i ekonomijom. Meni nije na prvom mjestu, pozeljno je naravno, ali ima bitniji stvari i drugaciji pogleda na svijet.
Naravno da je katastrofa ako nema imigracije. Katastrofa je i sa malo imigracije. U Japanu je vec nastupila ta kastastrofa. Da stancamo dovoljno djece imigracije ne bi bila potrebna, ali ne stancamo.
Nije pitanje sta je meni "default setting ili mainframe" vec kako funkcionise makroekonomija. Nije pitanje rasta, vec pada. Pada broja radno sposobnog stanovnistva u odnosu na matore.

Cuj default setting :-) Ono, ako zamislimo neki drugi svijet bice nam bolje. :roll: Ja nemam nikakav "setting" vec razmisljam racionalno, za razliku od tebe.
sinuhe

#34093 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sinuhe »

U Evropi ima imigranata ali da ima ekonomskog rasta pa i nema.
stubrijez

#34094 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

sinuhe wrote: 18/06/2026 20:29 U Evropi ima imigranata ali da ima ekonomskog rasta pa i nema.
...prije je obrnuto proporcionalan. Al neka, bas me interesuje kako ce se stvari odvijati, iskreno, a vec sam to pisao, od srca im zelim svakom po jednog afrikanca ili kurda u kucu, takve su suge postali (konkretno govorim Njemacka). Ako nista ukrajinci ce ih dotuci, sat otkucava...
Bodkin

#34095 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

stubrijez wrote: 18/06/2026 21:31
sinuhe wrote: 18/06/2026 20:29 U Evropi ima imigranata ali da ima ekonomskog rasta pa i nema.
...prije je obrnuto proporcionalan. Al neka, bas me interesuje kako ce se stvari odvijati, iskreno, a vec sam to pisao, od srca im zelim svakom po jednog afrikanca ili kurda u kucu, takve su suge postali (konkretno govorim Njemacka). Ako nista ukrajinci ce ih dotuci, sat otkucava...
Nije uopste obrnuto proporcionalno.

Zanemarujete sire geopoliticke promjene. Rast kineske industrije koja je konkurencija, nestanak jeftine energije jer su odlucili na rat sa rusijom bez ikakvog plana za proizvodnju energije, a imali 20 godina. Zeleni na vlasti odvojeni od realnosti totalno.

Imigracije je uvijek bilo i zemljama kao sto je eu je apsolutno potrebna. Krivite stranke koje cine imigraciju skupom dajuci stanove, dzeparac, bonove i mlake zakone i kazne

Broj imigranata koji prave probleme je jako mali u postotku ukupnog broja. Samo socijalni mediji amplificiraju problem skupa sa nesposobnim strankama na vlasti. Sto nije cudo jer su 4 generacija koja zivi dobro i u oblacima
Ozimician

#34096 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ne razumijem zasto zeljeti propast drzavi u kojoj zivis i privredjujes? :roll:

Za troskove energije se ne bih slozio, mislim da su "visoki troskovi energije" floskula kao i "nedostatak strucne radne snage", kako bi se opravdala neosnovana poskupljenja. Dakle govorim o trenutnom stanju u 2026 god. Od toga profitiraju samo energetske kompanije (jbg politicari imaju tu dionice), pa npr. vikendom na berzi negativna cijena el. energije, a meni Kwh 0,40€ od gradskog posluzitelja. I niko to ne problematizira u javnom prostoru.

Imigracije je uvijek bilo i zemljama kao sto je eu je apsolutno potrebna. Krivite stranke koje cine imigraciju skupom dajuci stanove, dzeparac, bonove i mlake zakone i kazne

Broj imigranata koji prave probleme je jako mali u postotku ukupnog broja. Samo socijalni mediji amplificiraju problem skupa sa nesposobnim strankama na vlasti. Sto nije cudo jer su 4 generacija koja zivi dobro i u oblacima
Ovo mogu potpisati. Trenutna medijska masinerija usmjerava paznju protiv migranata i to itekako utice i na mindset ljudi. Recimo statistike iz 90ih i danas nam govore da nikad nije bilo manje kriminala nego danas. Mislim tako je i u BiH, ne samo na Zapadu. I subjektivno i objektivno, kad pricam s ovih koji su 90ih bili u Minhenu npr, svi kazu da su postojali dijelovi grada za koje si sigurno znao da ce ti stan ili auto kad-tad biti obijeno, dok je to danas raritet. I mi imamo Alipasino kao dobar primjer transformacije.

Poskupljenje migracije stvara inflaciju svima; jbg Ukrajinac ima besplatan stan, dzeparac, rezijske troskove, nikakve troskove za djecu - u supermarketu i na svakom drugom potrosackom trzistu se dakle takmici sa mnom prilicno jednako, a ne privredjuje sekunde. Potrebno je pomoci ljudima, dati im neki kolektivni smjestan, napustene kasarne i slicno; ali u kojem drustvu je odrzivo da izbjeglica u gradu poput Minhena zivi u stanu kakvu jedan visokoobrazovan radnik sa porodicom moze samo sanjati?

Eh sad sto se tice mog dojma, odnos drzave prema kriminalu se promjenio i to se vidi u svakodnevnom zivotu - drzava je jednostavno odlucila da zatvori oci prema onima koje ne moze novcano kazniti, pa onda imamo horde dzankija po zeljeznickim stanicama koji tu nesmetano obitavaju. Jos ako su malo tamniji, odmah ide percepcija da su migranti, a medju njima je isti ili veci broj domicilnih, ali who cares. Narativ je takav kakav jeste.
jeza u ledja

#34097 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ekonomija raste sa povecanjem zaposlene radne snage. Koliko vidim u nekim zemljama poput Njemacke broj radne snage vec vise godina stagnira ili opada.
animals

#34098 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by animals »

jeza u ledja wrote: 19/06/2026 16:10 Ekonomija raste sa povecanjem zaposlene radne snage. Koliko vidim u nekim zemljama poput Njemacke broj radne snage vec vise godina stagnira ili opada.
Ima radne snage, to o nedostatku radne snage su
najvece laze kojom se pokrivaju prisilne migracije..
kako manjak radne snage, ako Nijemaca imalo i ima konstantno 80 miliona..
jel ekonomicno ako primas radnu snagu koja ti je potrebna ili primas milione ratni izbjeglica, jer moras platiti dug iz drugog sv. rata..
kakve logike ima da Njemacka i Austrija moraju uzimati Sirijce i Afganistance i praviti time sebi
samo probleme u buducnosti, jer se ti nikada nece uklopiti u ta drustva..
ako im treba radna snaga, zar nije logicno da je uzimaju iz Istocne Evrope..
eltroxin

#34099 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by eltroxin »

animals wrote: 19/06/2026 16:24
jeza u ledja wrote: 19/06/2026 16:10 Ekonomija raste sa povecanjem zaposlene radne snage. Koliko vidim u nekim zemljama poput Njemacke broj radne snage vec vise godina stagnira ili opada.
Ima radne snage, to o nedostatku radne snage su
najvece laze kojom se pokrivaju prisilne migracije..
kako manjak radne snage, ako Nijemaca imalo i ima konstantno 80 miliona..
jel ekonomicno ako primas radnu snagu koja ti je potrebna ili primas milione ratni izbjeglica, jer moras platiti dug iz drugog sv. rata..
kakve logike ima da Njemacka i Austrija moraju uzimati Sirijce i Afganistance i praviti time sebi
samo probleme u buducnosti, jer se ti nikada nece uklopiti u ta drustva..
ako im treba radna snaga, zar nije logicno da je uzimaju iz Istocne Evrope..
Normalno da je logicno. U zapadnu Europu neka idu “nasi”, a u Hrvatsku, Srbiju, Bosnu ce doci Norvezani i Finci.
konoplja

#34100 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

jeza u ledja wrote: 18/06/2026 20:15
konoplja wrote: 18/06/2026 19:34
Ne razumijem cemu smajliji? Sta ti je tacno ovdje smijesno?

Nije mi radni kolega, vec prijatelj koji je bio komforan dovoljno da o tome prica sa mnom. Imao sam Vijetnamca kao sefa jednom davno. Siguran sam da sam ih upoznao jos tokom godina. Ovdje ti govorim o nekome koga dobro poznajem i s kojim sam imao tacno ovaj razgovor o percepciji ovih iz jugoistocne Azije u zemljama poput Japana, Koreje, Tajvana.

Navodim Indoneziju i Filipine jer oni uz Vijetnam cine gro te nove imigracije u Japan.

De mi reci, je li tebi bitno kako ko izgleda i da li se razlikuje od domicilnog stanovnistva po izgledu?
Pri vrhu cega? Znamo svi ko je i sta je Japan sto se tice automatizacije. No ja ti kazem da su daleko od onoga sto su bili prije 40 godina.

Stancaju silovatelje u vecoj stopi od domaceg stanovnistva?

Naravno da je katastrofa ako nema imigracije. Katastrofa je i sa malo imigracije. U Japanu je vec nastupila ta kastastrofa. Da stancamo dovoljno djece imigracije ne bi bila potrebna, ali ne stancamo.
Nije pitanje sta je meni "default setting ili mainframe" vec kako funkcionise makroekonomija. Nije pitanje rasta, vec pada. Pada broja radno sposobnog stanovnistva u odnosu na matore.

Cuj default setting :-) Ono, ako zamislimo neki drugi svijet bice nam bolje. :roll: Ja nemam nikakav "setting" vec razmisljam racionalno, za razliku od tebe.
Ma zafrkavam te covjece! Prvi si poceo... opusti se. :D

Aha to mislis sada ove novije imigracije koja je stigla prosle godine ili?
Jer ako pratis thread vidit ces da ti Bodkin i ja odgovaramo kad si naveo samo Kinu, Koreju i Vijetnam. Indonezija i Filipini su naknadno ubaceni elementi.

Ne, nije mi uopste bitno kako ko izgleda.

Ne znam na osnovu cega tvrdis da su daleko od onoga prije 40 godina. Big 4 robotike i automatizacije cine dvije japanske firme (FANUC i Yaskawa) i poklapaju otprilike 1/3 trzista.

Ah, vidim gdje ides s ovim i znas vrlo dobro na sta mislim zato nema potrebe da se pomjeraju stative. Mislim da sam dovoljno jasan bio da se misli iskljucivo na ovaj skandal svodnickih bandi. Tako da bi pitanje trebalo biti koliko je domicilnog stanovnista u tome i koja je stopa.

E ovaj zadnji dio mi je najdrazi. Ovo iznad je sve donekle smor... Pa te pitam sta i kako dalje? Znas da natalitet opada svugdje. Nema ni Indija vise pozitivan prirastaj. Jedini "bazen" je Subsaharan Africa. Koji je plan? Je li da oni budu izvor radne snage za sva vremena? Vidis da ovaj sistem ne funkcionira vise. Zato da, treba koristiti mastu i zamisliti neki drugi svijet.
Ne znam sta je problem da postoji drugaciji pogled na svijet i filozofija. Nista tebe Japan licno ne steti i ne smeta ti ovim sto rade. Nek im padne populacija, zarastu otoci i priroda prodise. Imat ce vise resursa i bit ce im cisca zemlja, zrak i voda.
Post Reply