Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ateista

#1576 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Ateista »

Ja mislim da je u stvari broj pravih vjernika koji stvarno vjeruju u sve to jako mali, kod vecine je to vise zelja i nada nego sto su stvarno uvjereni u to.
Niko ne moze reci da mu je svejedno hoce li umrijeti i kad, ako se desi opasna situacija svako se prepadne, onaj ko je stvarno uvjeren u vjecni zivot trebalo bi da mu je svejedno, 20-30 godina gore dole je nebitno u idnosu na vjecnost.
Nisam bas uvjeren da iko stvarno u to potpuno vjeruje. :mrgreen: l
TriDe

#1577 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by TriDe »

statixx wrote: 18/06/2026 14:12
TriDe wrote: 18/06/2026 11:32
Sve to je naravno stvorio Bog, ali ti je dao opciju da zaradiš ugodnu vječnost.
Da se hipotetički sutra pojavi Bog i kaže ti da nema više nagrade u obliku ugodne vječnosti za tvoje ponašanje, da li smatraš da ne bi više imao motiv da budeš dobar i kako vidiš sebe do kraja života.
Na islam gledam onako kako je objavljeno, zapisano i uokvireno.

A to znači da su nam sudbine zapisane mnogo prije našeg stvaranja.

Boga sam spoznao prije par godina, a do tada živio ono po ćejfu. Naravno uvijek sam bio spreman pomoći drugima i bez religioznosti.

Mislim da je baš ta humana strana mene, kroz neka iskušenja prevagnula prema vjeri.

Da nema nagrade, pojma nemam šta bi i kako bi. Ne gledam tako na stvarnost i život, ono šta bi, kad bi, kako bi. :-D
PixelDrifter

#1578 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by PixelDrifter »

Religija je tako ljudska. Nagrada i kazna. I baš zbog svoje dječije jednostavnosti ima veliki broj sljedbenika. Bit ću dobar, tata će mi kupiti sladoled.
John Cleese

#1579 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by John Cleese »

Ateista wrote: 18/06/2026 14:36 Ja mislim da je u stvari broj pravih vjernika koji stvarno vjeruju u sve to jako mali, kod vecine je to vise zelja i nada nego sto su stvarno uvjereni u to.
Niko ne moze reci da mu je svejedno hoce li umrijeti i kad, ako se desi opasna situacija svako se prepadne, onaj ko je stvarno uvjeren u vjecni zivot trebalo bi da mu je svejedno, 20-30 godina gore dole je nebitno u idnosu na vjecnost.
Da li vjeruju, na primjer, razni entuzijasti koji zagađuju prirodu i društvo raznoseći se na javnom mjestu - barem u trenutku kad stisnu prekidač? :|
statixx

#1580 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by statixx »

skupljac_zeljeza wrote: 18/06/2026 12:10 Bez obzira na to koliko visoko poletio na krilima svog ega i svoje tehnologije, on ne može pobjeći od sopstvene biologije i sopstvenog početka.
Hajde da se složimo. :D

Čovjek je par stotina hiljada godina živio u malim zajednicama i bio dio prirode. Onda se u izuzetno kratkom vremenu, zbog društvene, industrijske i tehnološke revolucije, iznenada zatekao u stanju da mu je priordni habitat betonski okoliš, stan na petom spratu i kancelarija na 25 spratu. Pošto njegova biologija nije predodređena za takav život, osmislio je sebi da vikendom bježi u prirodu, ne bi li vratio neke uspomene koje su mu utkane u genima jer čovjek kako i sam kažeš ne može pobjeći od sopstvene biologije i sopstvenog početka. Od životinja uglavnom poznaje žohare i štakore tako da se nedjeljom opušta u zološkom vrtu nauštrb životnja, a mogi posegnu za kućnim ljubimcima. Religije mogu ublažiti kolektivne psihoze karakteristične modernom dobu, ali sve će teže izlaziti na kraj s moralnim dilemama modernog čovjeka.
statixx

#1581 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by statixx »

TriDe wrote: 18/06/2026 14:47 Naravno uvijek sam bio spreman pomoći drugima i bez religioznosti.
:thumbup:

Zanimljvo.

Smatram da su naši moralni sudovi pogrešivi bez obzira na religioznost ali treba biti otvoren, preispitivati svoje postupke i učiti. Lakše je živjeti kao dobar nego kao loš, moje mišljenje.
Last edited by statixx on 18/06/2026 15:10, edited 1 time in total.
vatrogasac

#1582 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by vatrogasac »

Rumi: "Govor je površina, tišina je ocean. Utišaj se kako bi mogao čuti Onoga koji te zove iz dubine. Tišina je jezik Boga, sve ostalo je samo loš prijevod."

TriDe

#1583 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by TriDe »

statixx wrote: 18/06/2026 15:07
TriDe wrote: 18/06/2026 14:47 Naravno uvijek sam bio spreman pomoći drugima i bez religioznosti.
:thumbup:

Zanimljvo.

Smatram da su naši moralni sudovi pogrešivi bez obzira na religioznost ali treba biti otvoren, preispitivati svoje postupke i učiti. Lakše je živjeti kao dobar nego kao loš, moje mišljenje.
Baš tako. Život čovjeka koji teži dobrom je onaj sa manje rizika, prirodniji.
Ateista

#1584 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Ateista »

John Cleese wrote: 18/06/2026 15:02
Ateista wrote: 18/06/2026 14:36 Ja mislim da je u stvari broj pravih vjernika koji stvarno vjeruju u sve to jako mali, kod vecine je to vise zelja i nada nego sto su stvarno uvjereni u to.
Da li vjeruju, na primjer, razni entuzijasti koji zagađuju prirodu i društvo raznoseći se na javnom mjestu - barem u trenutku kad stisnu prekidač? :|
To su vjerovatno rijetki primjeri onih koji stvarno vjeruju. :mrgreen:
Da ne bude pogresno shvaceno, ne mislim da neko ko stvarno vjeruje mora biti jedan od tih sto se raznesu, ali bi mi bilo logicno da ima malo ektremne stavove, da nema strah od smrti i slicno.
PixelDrifter

#1585 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by PixelDrifter »

To nije vjerovanje, to je braiwashing, kao i ovdje:

[youtube]
https://youtu.be/nYIUjavwqVo?si=QKLaq2k9L0L4FJ_2[/youtube]

Svaka religija je u osnovi kult.
Dozer

#1586 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Dozer »

slupljac_zeljeza wrote: Spoznaja Boga se ne uči napamet na časovima vjeronauke i niko ne može prepisati recept 'kako Bog jeste'. To je duboko lični, intimni spoznajni proces koji svako gradi za sebe, u skladu sa svojim opštim znanjem, poznavanjem historije, jezika i nauke.
Ovo je nesto sto se stalno provlaci...

Zasto je, za vjernike, nemoguc i obrnuti" proces" - da ima onih koji su na isti nacin spoznali i shvatili da nema boga?
PixelDrifter

#1587 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by PixelDrifter »

Bukvalno ubijedis samog sebe da pricas sa bogom.
teodati

#1588 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by teodati »

Dozer wrote: 18/06/2026 19:02
slupljac_zeljeza wrote: Spoznaja Boga se ne uči napamet na časovima vjeronauke i niko ne može prepisati recept 'kako Bog jeste'. To je duboko lični, intimni spoznajni proces koji svako gradi za sebe, u skladu sa svojim opštim znanjem, poznavanjem historije, jezika i nauke.

Zasto je, za vjernike, nemoguc i obrnuti" proces" - da ima onih koji su na isti nacin spoznali i shvatili da nema boga?
A na temelju čega to su shvatili da nema Boga?

Može konkretno?

Ono, shvatili su kako je sve nastalo, ali da Bog nema veze sa time, ili? :)
teodati

#1589 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by teodati »

Ateista wrote: 18/06/2026 13:46
PixelDrifter wrote: 18/06/2026 12:53 Meni ne ide u glavu kako ljudi mogu da vjeruju da postoji vise bice koje ima tako ljudske karakteristike. Prijeti vjecnom kaznom, ima sina (hriscanstvo), prati svaki tvoj pokret i potez u cilju ili nagrade ili kazne, vrhunsko nedjelo nije ubistvo, genocid i sl., vec ako neko ne vjeruje u njega (ajd ovako, Ratko Mladic prije smrti predje na Islam, Allah mu oprasta i nakon eventualno manjeg vremena u paklu uvodi ga u raj, ovo po Kur'anu - bog je milostiv, jedino nikako i nikada ne oprasta ateistima i mnogoboscima, za njih je pakao vjecan - bez obzira sto ti ljudi mogu biti vrhunski humanisti, zastitnici zivotinjskih prava, itd. Nista se to ne pika - pravac pakao zauvijek). I sad pazi ovo, od tolike planete, koja je nepojmljivo mala cak i u dimenzijama Suncevog sistema, a kamoli galaksije ili Univerzuma; bog odluci da se koncentrise na Semite, Jevreje i nekim arapskim plemenima, kojima ce poslati poruku, odnosno uglavnom vecinski nepismenim pastirima. Ne Egipcanima, ne starim Rimljanima, ne drevnim Grcima, ne Kinezima, ne Japancima, vec bliskoistocnim, nepismenim, pastirima. Sve tri monoteisticke religije su nastale u radijusu od stotinjak kilometara, nevjerovatno, zar ne? Pa, tako u Tori ili Starom Zavjetu citamo da su Jevreji odabrani narod, svi ostali su govna, ali Jevreji, oni su bogu najmiliji, jer su najbolji i tako do dana danasnjeg. Pa, onda hriscani dorade tu pricu i uvode bozjeg sina koji je rodjen bez intervencije kurca, koga je otac/bog zrtvovao na najjeziviji nacin jer voli ljude i ucinio je to da ponovo povrati izgubljeno povjerenje izmedju sebe i ljudi (preskacem Sodomu, Gomoru, poplave, nekoliko genocida od boga iz Starog Zavjeta, samo zato sto ga nisu postovali kako treba), onda dodje Islam i uglavnom prepise sve iz Biblije, koja je ranije vec prepisala sve iz Tore, plus dodala Novi Zavjet, Isusu maknu rang bozjeg sina, pretvore ga u bozjeg poslanika, kao i Mojsija (nikakvih dokaza za postojanje ijednog i drugog) i malo dorade pricu gdje su Jevreji i hriscani manje vise okarakterisani kao zalutali (sporadicno i neprijatelji muslimana - do dana danasnjeg taj razdor stvoren relgijom traje - od Bliskog istoka, preko rata u Bosni, a dobro dodje u svrhu rata i otimanja zemlje). Dakle, bog koji je izvan svakog poimanja, a abrahamski je po svim karakteristikama, nigdje nije transcendentalan, vec je uvijek jebeno ljudski, sto nije cudo jer je ljude stvorio po svome liku, tako bar kaze Tora i Biblija; dakle ne mozemo ga pojmiti, ali je stvorio covjeka po svome liku, takav bog koji se proteze u sveukupnom Univerzumu je odlucio da na Bliskom Istoku ukaze na vlastito postojanje: evo me, frajeri, evo knjige, evo poslanici! Sta je koji palac radio ranije?

Ranije:

Prekambrij (obuhvaća prva 3 eona)
Ovo razdoblje pokriva gotovo 88% Zemljine povijesti.
Had (prije 4,54 – 4,0 milijarde godina):
Formiranje Zemlje, hlađenje rastaljene kore i stvaranje prvih oceana. No God.

Arhaik (prije 4,0 – 2,5 milijarde godina):
Pojava prvih jednostavnih oblika života (bakterije) i stvaranje kisika u atmosfermi. No God.

Proterozoik (prije 2,5 milijarde – 541 milijun godina):
Razvoj složenijih jednostaničnih i prvih višestaničnih organizama. No God.

2. Fanerozoik (prije 541 milijun godina – danas)Eon vidljivog života, obilježen brzim razvojem biljaka, životinja i dominacijom višestaničnih organizama. No God.

Paleozoik (prije 541 – 252 milijuna godina): "Doba starijeg života". Počinje naglim procvatom života u moru (kambrijska eksplozija). Slijedi izlazak biljaka i kralježnjaka (vodozemci, gmazovi) na kopno. No God.

Mezozoik (prije 252 – 66 milijuna godina): "Doba gmazova". Vrijeme dominacije dinosaura, ali i pojava prvih sisavaca i ptica. Završava velikim udarom asteroida i masovnim izumiranjem. No God.

Kenozoik (prije 66 milijuna godina – danas): "Doba sisavaca". Sisavci i ptice preuzimaju dominaciju, razvija se moderna flora, a u posljednjoj epohi (kvartaru) nastaje i čovjek.

Nepojmljivo dug vremenski period, samo dinosauri iz Mezozoika su vladali stotinama miliona godina, vec sam napisao, u cijelom tom jebenom vremenskom razdoblju su jeli, razmnozavali se i vrsili fizioloske potrebe. Nista drugo. Koliko je homo sapiens star, oko 300.000 godina, prakticno prije nekoliko sekundi u ovoj vremenskoj liniji istorije planete.

Uglavnom No God, pa do prakticno jutros, kada Jevreji iz pukog kompleksa nize vrijednosti objavljuju sebi samima da su odabrani narod (jebiga, nisu bili Egipcani da imaju carstvo koje je trajalo skoro 20 vjekova uz velicanstvene gradjevine, razvijen sistem pisma, trgovine, plovidbe - sta ce Jevreji nego "vidi mu glave faraonske, misli da je frajer, a mi odabrani narod". Banalizovano i pojednostavljeno do kraja, ali manje vise tako. A, sto se tice ratova, uvijek su se vodili zbog ekonomskih razloga, ali religija se tako tu dobro uklapa da razdvoji ljude na MI I ONI i prakticno je benzin, gorivo, kerozin u skoro svakom ratu.
Gluposti, naucno je dokazano da je zemlja i sav zivot na njoj stvorena za 7 dana, kakvi milioni godina. Dinosaorusi su izmisljotine i komunisticka podvala. :mrgreen:
Tko dobro razumije Bibliju, tamo je jasno dana formula koliko je približno trajalo stvaranje, bolje reći pravljenje svemira, radi se o stotinama bilijuna zemaljskih godina, po formuli da je "jedan dan kao tisuću godina, i tisuću godina kao jedan dan".

To je misaona jednadžba, kada se do kraja riješi dobije se upravo toliko mnogo godina.

Znači da jedan dan nije trajao doslovnih 24 sata, nego se o bilijunima godina radi.

Tako da ovo što danas tvrdi znanost, da je svemir star oko 13 milijardi godina, nije ni približno točno, svemir je kudikamo stariji.

Valjda bića koja su ga napravila znaju koliko godina su ga radili, samo mala opaska.
Dozer

#1590 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Dozer »

Evo Tea sa svojom mantrom... Bjez'mo :lol:
Dozer

#1591 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Dozer »

teodati wrote: 18/06/2026 19:29
Dozer wrote: 18/06/2026 19:02

A na temelju čega to su shvatili da nema Boga?

Može konkretno?

Ono, shvatili su kako je sve nastalo, ali da Bog nema veze sa time, ili? :)
Na temelju istog onog na cemu su vjernici "shvatili" da ga ima, ali to ne mogu dokazati na bilo koji nacin.

Ko je napisao vjerske knjige? Ljudi.
Ko je tvrdio da im taj tekst diktira bog? Ljudi.
Ko je modifikovao vjerske knjige kroz vrijeme? Ljudi.
Ko je institunacionalizovao religije? Ljudi.

Ako bog sve vidi i zna, ukljucujuci i svaku misao, radnju, itd. svakoga od nas - zasto su nam potrebne bogomolje? Zasto su potrebni posrednici u vidu hodza, popova i svestenika?
Ko ih je izmislio i napravio? Opet - ljidi. Zasto? Pa da bi manipulisali nepismenima nekad, a polupismenim masama danas. I lagodno zivjeli od toga.
Hendrix

#1592 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Hendrix »

TriDe wrote: 18/06/2026 11:32
Hendrix wrote: 18/06/2026 10:18 Znaci da rezimiramo: sve dobro u danasnjem svijetu je poteklo od religije, sve lose od covjeka koji ne slusa moralne savjete religije. :thumbup:
Čovjek je dobio slobodu da radi šta želi. Na tom putu ima šejtane, koji ne posjeduju vlast nad njim, ali rado podstiču, ako ih želiš u društvo.

Sve to je naravno stvorio Bog, ali ti je dao opciju da zaradiš ugodnu vječnost.

Zašto nismo odmah u džennetu, zašto su Adem i Hava istjerani iz njega, i zašto je Iblis postao zao. Niko sem Njega ne zna.

Pa to je plan moćnog Gospodara, njegova zamisao svijeta. Stvorio nas je od ničega, da bi postali nešto. Istinsku mudrost mogu dokučiti samo oni koji su predani.

I tu je opet Bog odredio ko će postati vjernik, a ko neće. Obećao je da će džehenem napuniti ljudima i džinima. Ovako na prvu zvuči konfuzno, jer ljudima nisu pojmive te više stvarnosti.

Naše znanje je ograničeno na pojavni svijet, a cilj života je spoznaja, da srcem osjetiš nešto što ne vidiš. Možda je to cijela priča i poenta našeg ovozemaljskog postojanja.

Jer On kaže, Mi nismo ovaj svijet stvorili za igru i zabavu.

Čak kaže, da su na zemlji svi vjernici, da bi bili dignuti i zamjenjeni drugim narodima, otprilike tako nekako.

Zaključak, pokajanje i spoznaja, i da znamo tek onoliko, koliko nam je dozvoljeno.

To što ti sumnjaš, nećeš da robuješ, imaš mnoga pitanja. Pa nađi sebi neka objašnjenja te smisao svom životu, jer sve je prolazno. Meni moja, vama vaša vjera ili nevjera.
Cool story bro.

Sve sto su nabrojao ima i u ostalih 2999 religija, zasto bih bas slusao samo tvoju?

Tvrdnja da zivot nema smisla bez religije je vrhunac dogme i indoktrinacije kroz koju ti prolazis od malih nogu. Uzivaj u strahu od gospodara i spremaj se za vjecni zivot.

I srcem ne osjecas nista, valjda znas osnove biologije a ne da ti je znanje svedeno na ono sto su beduini kontali prije 1500 godina?

Jesi li proucavao ostale religije ili vjerujes na rijec roditeljima i okruzenju da je samo tvoja istinita?
Dozer

#1593 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Dozer »

U tom zecu lezi grm.
Velika vecina deklarativnih vjernika nikad nije procitala ni "svoju" knjigu, a jos manje "tudju".
Mnogi se uzdaju u ono sto im kazu u dzamijama, crkvama i sinagogama, smatrajuci da hodze i popovi to znaju i da ih treba slusati.

I onda, cujem tvrdnje tipa "klanje je najhumaniji nacin ubijanja kurbana", i sl. nebuloze. Ali, hodza zna...

Prije par godina je neki novinar upakovao Bibliju u korice Kur'ana, cini mi se u Njemackoj, ili USA...nebitno, i na ulici pitao ljude za misljenje o nekim "krvavim" dijelovima koje im je citao, trazio je one koji kazu da su krscani. Ljudi vide korice Kur'ana, i idu odron komentari na ono sto im se cita. I ostanu s tupim facama kad ima lik pokaze prave korice i da cita iz "njihove" knjige.

To samo pokazuje koliko su ljudi indoktrinirani, i u vjerskim predrasudama i iskljucivostima.
Last edited by Dozer on 19/06/2026 09:32, edited 1 time in total.
PixelDrifter

#1594 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by PixelDrifter »

Klanje kurbana automatski isključuje bilo kakvu mogućnost stvarnog postojanja višeg bića. Primitivno., nehumano, barbarski.
skupljac_zeljeza

#1595 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by skupljac_zeljeza »

Pusti ih Teo tako ti Boga da oni na miru mantraju svoju mantru. Nemoj ih pometati. :lol:

Uživanje vas čitati kako plivate u moru logičkih pogrešaka i baratanjem poluinformacijama. :mrgreen:
Hendrix

#1596 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Hendrix »

skupljac_zeljeza wrote: 19/06/2026 10:06
Pusti ih Teo tako ti Boga da oni na miru mantraju svoju mantru. Nemoj ih pometati. :lol:

Uživanje vas čitati kako plivate u moru logičkih pogrešaka i baratanjem poluinformacijama. :mrgreen:
A vi kao sad jarani jel? Smrtni neprijatelji od dvije religije udruzeni u borbi protiv poluinformacija... a ovamo se ne slazu ni u cemu, nevjernik jedan drugom. Jedan od vas ide u pakao/dzehenem, pitanje je ko?

Nego jeste li se dogovorili cija je vjera istina, pa da nastavimo raspravu sa prvim nosiocem teologije?

Komedija.
PixelDrifter

#1597 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by PixelDrifter »

Teo i pripada u tabor teista. Da je rođen 2000 godina ranije, možda bi vjernici čitali i vjerovali u njegovu knjigu objave.
Hendrix

#1598 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Hendrix »

PixelDrifter wrote: 19/06/2026 10:16 Teo i pripada u tabor teista. Da je rođen 2000 godina ranije, možda bi vjernici čitali i vjerovali u njegovu knjigu objave.
Valjda je on u tezem prekrsaju od mene.

Ja samo kazem ne vjerujem u skupljacevog boga a Teo to isto kaze i jos ima kontra boga u kojeg vjeruje. To je ja mislim dzehenem garantirana karta, biznis klasa. :-D
PixelDrifter

#1599 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by PixelDrifter »

Hendrix wrote: 19/06/2026 10:25
PixelDrifter wrote: 19/06/2026 10:16 Teo i pripada u tabor teista. Da je rođen 2000 godina ranije, možda bi vjernici čitali i vjerovali u njegovu knjigu objave.
Valjda je on u tezem prekrsaju od mene.

Ja samo kazem ne vjerujem u skupljacevog boga a Teo to isto kaze i jos ima kontra boga u kojeg vjeruje. To je ja mislim dzehenem garantirana karta, biznis klasa. :-D
Pa, to. Ljudi bi vjerovali u Teovog kontra boga. Pravo da ti kazem, nisam bas citao njegova sabrana djela na forumu, tako da ne znam koja mu je tacno ideja, ali nema veze, ni ostale religije nisu nesto posebno bolje.
PixelDrifter

#1600 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by PixelDrifter »

Image

Meni je simpa Ganesh, jedan od najomiljenijih i najpoštovanijih bogova u hinduizmu, prepoznatljiv po svojoj slonovskoj glavi. Smatra se božanstvom mudrosti, uspjeha, sreće i zaštitnikom umjetnosti i nauke. Njegova glavna uloga je uklanjanje svih fizičkih i duhovnih prepreka, zbog čega ga vjernici prizivaju na samom početku svakog novog poduhvata (nešto kao Bissmilah...).
Post Reply