peca777 wrote: ↑23/06/2026 12:33
Martin Rigs wrote: ↑23/06/2026 11:22
Neradna nedjelja nikad nije bila nikakav problem ekonomiji dapace
Cisto da te nalupam svjeznom hrenovkom.
Radnja koja placa kiriju 800KM gubi godisnje 48 dana mogucnosti prodaje. Ukoliko uzmemo u obzir da je eto hajde minimalan promet 1.000KM taj dan (iako je X veci), to je potencijalno 50.000KM manjka na taj dan. Bez supljiranja o prelivanju i slicno, znaci direktna steta.
Jos direktnija je ta da je kirija ista, a broj prodajnih dana manji, jer mu je ZABRANJENO.
A ti samo narici tu stranacku pricu. Jebo me onaj ko me nagovori da "trojanerima" dam glas. Raspali bake i njegova sultanija su manje zlo od vas. Bolje i triedest dodatnih godina karanja, nego lazna nada i armija botova koji su se uzdigli.
Evo još jedan minus koji proizvodi neradna nedjelja. Tržni centri, ovakvi ili onakvi troše jako mnogo elekrične energije. Svaku nedjelju tržni centri provedu u mraku. Elektroprivreda zaradi manje para, pa je onda manje para za rudare. Pa rudari u Zenici, Kaknju, Kreki i Brezi ne dobiju platu, pa budu gladni pa protestvuju, pa blokiraju ceste i ja stojim u gužvi, pa se nerviram.
Tržni centri da bi funkcinisali upošljavaju jako mnogo ljudi, čistačice, domare, osiguranje. Ti ljudi imaju dnevnice i njihove dnevnice su veće ako rade nedjeljom. Sada sjede kući i ne idu na piknik.
Voće, svježe meso, svježi mliječni proizvodi, povrće ne mogu se plasirati nedjeljom, proizvođači nemaju gdje s njima. Roba poput gljiva, a moj rah, otac se bavio proizvodnjom gljiva, ne može čekati ponedjeljak jer je iz ideoloških razloga ekipa umjetnika i budžetskih parazita koji sebe nazivaju Naša stranka, odlučila da je nedjelja dan za piknik, a ne za rad.