JohnnyS wrote: ↑17/06/2026 17:46#nijelako
Sami početak rata, moju mater zove njena tetka iz Breze, kaže dođite ovamo, kaže ovdje nema rata, čula od naroda je Karadžić rekao da ga Breza ne zanima i da neće napasti na Brezu i zaista nisu. Ali, komšiluk čudan, djeca agresivna, ja se stalno marisao sa lokalcima, pa komšiluk nas proglasio nepoželjnim, ne sviđaju im se izbjeglice...Mati kaže: Hajmo odavde što prije. Rođak oženjen Fojničankom ponudi nam vikendicu kod Fojničkog raskršća, kontali sad će deblokada Sarajeva, pa dok se sve brzo ne smiri, šta fali malo i u toj vikendici biti...Došao rođak po nas stojadinom, ratni put između Breze i Visokog kroz nekakve šume i gudure, i jedan dio puta kroz opštinu Vareš, kad STOP, rampa...HVO...Tad sam prvi put u životu vidio šahovnicu, dva starija lika u kožnim jaknama sa znakom šahovnice, ne daju proći. Mater nam dan prije u komandi izvadila nekakve papire kao propusnice. Na tom punktu HVO u toj šumi, kažu nam da te propusnice oni ne priznaju, ne priznaju te pečate, a pečat sa ljijanima, kažu nije to njihova komanda izdala, nije to njihovo, ne zna on ništa, naređuje da se vratimo odakle smo došli, rođak moli da nas puste, da se ne vraćamo u Brezu jer padaju granate, jedva nas likovi iz HVO pustili...
Kasnije je taj rođak, živ je još uvijek, bio zarobljen od HVO u toj vikendici, bio devet mjeseci u zatvoru u Kiseljaku, iako čovjek nije s tog područja, obilazio vikendicu kada su ga uhapsili.