Malo sam jagode sama zeznula, prebacivala ih opet, iskoristila starih nešto, a nešto kupila novih sadnica ( nisam uzela svoje mlade izdanke). ..banjaluka078 wrote: ↑06/06/2026 14:16Mjesečarke i kod mene tek "hvataju zalet", ove visoke koje samo jednom daju rod su, izgleda, rana sorta. Prva im je godina.
Bášča
Moderator: anex
- Chloe
- Photo mod
#7676 Re: Bášča
-
zippoo87
-
MAha
#7678 Re: Bášča
Joj zooma kralja, sadi na zemljistu pa brat bratu par mil evrova. Zvaka cast!
-
zippoo87
#7679 Re: Bášča
Imam padarajz od miljon evra
- TriDe
-
zippoo87
- TriDe
- Chloe
- Photo mod
#7684 Re: Bášča
Ove godine, bar u mom kraju je sve rodilo. Kako je krenulo proljeće, negdje sam pisala, od prvih vijesnika proljeća - visibaba i ljubičica koje su bile nevjerovatno krupne i mirisne, pa preko šumskih jagoda, pečurki ... svega ima što ne pamtim kad se desilo. Šumske jagode, em rodile, em krupne, em još uvijek traju ... Tako je sa domaćim voćem, pored snijega, mraza, eno kod mene još hrustova ima, dojelo se, niko im se više ne približava ...
- TriDe
#7685 Re: Bášča
Odlično, tačno se vidi ta tvoja sinergija s prirodom.Chloe wrote: ↑17/06/2026 11:17Ove godine, bar u mom kraju je sve rodilo. Kako je krenulo proljeće, negdje sam pisala, od prvih vijesnika proljeća - visibaba i ljubičica koje su bile nevjerovatno krupne i mirisne, pa preko šumskih jagoda, pečurki ... svega ima što ne pamtim kad se desilo. Šumske jagode, em rodile, em krupne, em još uvijek traju ... Tako je sa domaćim voćem, pored snijega, mraza, eno kod mene još hrustova ima, dojelo se, niko im se više ne približava ...![]()
Čujem da po selima na sjeveru Hercegovine neki nisu bili naše sreće. Mraz i gusjenica dobro uništili voće.
-
zippoo87
#7687 Re: Bášča
Jucer pranje tepiha a danas ponovo poljoprivreda 
Poceo sam postavljati mrezu za zasjenjivanje danas ali nisam zavrsio,zafalilo mi spage,sutra cu
Evo malo i uroda paradajza...jos je sitniji,pa nekako imam osjecaj da mi i nije toliko rodan ali moguce da ce biti bolje stanje kada naraste,jer ovi grbavi idu i do 1 kg po komadu.
Od napasnika,smrdibuba je pocela da dejstvuje po paradajzu a inace je zdrav 10/10. I ovako je mazen,pazen,ticevi se kidaju svaki dan,povezuje se sedmicno,ima vodu i hranu.
url=https://postimg.cc/SjDC4MGM]
[/url]

Poceo sam postavljati mrezu za zasjenjivanje danas ali nisam zavrsio,zafalilo mi spage,sutra cu
Evo malo i uroda paradajza...jos je sitniji,pa nekako imam osjecaj da mi i nije toliko rodan ali moguce da ce biti bolje stanje kada naraste,jer ovi grbavi idu i do 1 kg po komadu.
Od napasnika,smrdibuba je pocela da dejstvuje po paradajzu a inace je zdrav 10/10. I ovako je mazen,pazen,ticevi se kidaju svaki dan,povezuje se sedmicno,ima vodu i hranu.
url=https://postimg.cc/SjDC4MGM]
[/url]

- Danguba
#7688 Re: Bášča
Iz aviona se vidi da je ovaj paradajz iz onog krivog reda. 
U svakom slucaju za pohvale.
U svakom slucaju za pohvale.
- liyf
#7689 Re: Bášča
Pozdrav raja.
Imam nekih 20m2 zemlje, na sunčanoj strani.
Zemlja je zapostavljena i jedna polovina je poubijala svu travu koja je tu bila i sad je napukla kao one pustare u Americi, a ova druga polovina nekako preživljava još malo. Ja bih tu posadio neko ukrasno bilje, žbunje i raznorazno cvijeće, ali sam totalno neuk. Šta mi je prvo raditi? Prekopati zemlju, dodati kakve gluposti, i onda posaditi?
Na tom dijelu gdje je trava mrtva ima i pilote, i ulja od motorki, i raznoraznog sitnog otpada koji bi očistio.
Od nekog bilja koje sam planirao saditi: Ruzmarin i Lavanda obavezno, Lovor Višnja, Vatreni Trn i sl. Možda čak da presadim krastavac, paradajz i neko voće koje imam u saksijama.
Ima li ko kakve savjete? Je li mi najbolje skinuti par slojeva zemlje, pa krenuti od nule?
Zemlja je zapostavljena i jedna polovina je poubijala svu travu koja je tu bila i sad je napukla kao one pustare u Americi, a ova druga polovina nekako preživljava još malo. Ja bih tu posadio neko ukrasno bilje, žbunje i raznorazno cvijeće, ali sam totalno neuk. Šta mi je prvo raditi? Prekopati zemlju, dodati kakve gluposti, i onda posaditi?
Na tom dijelu gdje je trava mrtva ima i pilote, i ulja od motorki, i raznoraznog sitnog otpada koji bi očistio.
Od nekog bilja koje sam planirao saditi: Ruzmarin i Lavanda obavezno, Lovor Višnja, Vatreni Trn i sl. Možda čak da presadim krastavac, paradajz i neko voće koje imam u saksijama.
Ima li ko kakve savjete? Je li mi najbolje skinuti par slojeva zemlje, pa krenuti od nule?
- Chloe
- Photo mod
#7690 Re: Bášča
Mašalna ...zippoo87 wrote: ↑22/06/2026 21:34 Jucer pranje tepiha a danas ponovo poljoprivreda
SpoilerShow
Moja bašta kasni napsram lanjskoj ali je sad za sad ok. Krompir kopam ima dvadesetak dana, domaći bijeli luk je za vađenje, grašak - prva tura završava dok je druga u cvatu i odmetanju, tikvice berem, rotkivca još imam, krastavac krenuo ...
Paradajz, e s njim sam malo eksperimentisala, pa sam ih nekoliko sadila u paru preplićući kornjenje. Stabljike su tanje i svjetlije kao i lišće, a plodova ima više nego na onom pojedinačnom koji ima temeljite, deblje i zelenije listove. Vidjet ću kasnije.
Inače, u samu baštu sam smjestila dvije košnice pčela, pa sam ih razrojila, sad imam četiri, i juče odem do bašte, sa namjerom da napravim par fotkica, moje me cure potjeraše, nervozne bile pred kišu a još i ja namirisana, kosa puštena, tri sam ih odnijela u kosi ...
A dugujem fotke, da prate ono što pišem.
- Chloe
- Photo mod
#7691 Re: Bášča
Sad nemoj ništa, osim da očistiš otpad, eventualno ako je baš zemlja utabanata, malo krampom preroviš. Na jesen, stajsko gnjojivo posuti preko ( ako nemaš kupi gnjojivo ( ako ćeš povrće -- onda organsko, ako ćeš samo ukrasno bilje - možeš umjetno), kad nakisne dobro, štijač i preštijati, ostaviti da tako prezimi - vazduh, smrzavanje ima svoju ulogu, a na proljeće kreneš sa sitnjenjem zemlje i sadnjom/sjetvom.liyf wrote: ↑22/06/2026 23:49 Pozdrav raja.
Tokom zime napraviš nacrt kako želiš da izgleda, vodeći se tipom zemlje, koliko je i kad je sunčano, i u skladu s tim biraš biljke koje ćeš saditi, koliko novca ulagati itd. ( wtf, već zamišljam kako bih takvu parcelicu uredila
To povrće koje imaš u saksijama ostavi kako jeste. Presađivanjem bi ga stresirao, ako bi i opstalo ne bi imao plodove ili bi skroz uginule.
Edit: sad vidjeh ulje od motorki ... na tom djelu ni slučajno ne sadi povrtnice, trebat će vremena da se zemlja oporavi i riješi toksina, čak i kad bi stajsko gnjojivo koristio treba vremena.
-
zippoo87
-
zippoo87
#7693 Re: Bášča
Ocisti svo smece sa povrsine,to prvo. Drugo,ako je u zemlju istresano motorno ulje,ona je zatrovana i tu niposto ne saditi nista sto bi jeo. Idealno bi bilo navuci jedan kamion kvalitetne zemlje,pa u nju saditi.liyf wrote: ↑22/06/2026 23:49 Pozdrav raja.
A sta mozes saditi...mozes cvijece kadificu,zumbule,mozes zacinsko bilje,mozes svasta nesto...to nije neka mudrolija,za prvi put posadis i vidis i onda ucis na greskama ili gledaj slike vrtova na internetu i napravi svoj neki dizajn.
Ako je previse pauncano,uvijek mozes staviti ovu mrezu za zastitu od sunca i eto ga,tako smanjiti temperqture u vrtu. To nije skupo uopste.
- banjaluka078
#7697 Re: Bášča
Divne su vam bašte. 
Mene sramota napisati da mi paradajz tek cvjeta...
- Chloe
- Photo mod
#7698 Re: Bášča

Uuuf ... Nešto sinoć, nešto jutros fotkano. Ima još ali mi dosadilo ubacivati
- Chloe
- Photo mod
#7699 Re: Bášča
Hvala ... To je ok.banjaluka078 wrote: ↑24/06/2026 09:14 Divne su vam bašte.
Općenito mi je bašta džungla, nema nekog reda, više pazim dobre susjede i plodored, a ravne crte, špage me iritiraju. Npr. U bijelom luku imam paradajz, taj što tek cvjeta ... U crveni luk ću ubadati kasne kupusarke koje tek niču u rasadniku. Itd itd ...
- banjaluka078
#7700 Re: Bášča
I kod mene je šareno i ne baš pod konac. Ove godine definitivno više kadifica, cinija i nevena u gredicama, ostavila sam proraslu raštiku i blitvu da odvlači bubice.
Na malinama vidim neke najnovije insekte, manji su od buba-mare, crni s bijelim šarama. Ne vidim neku štetu, ali držim ih na oku.
Na malinama vidim neke najnovije insekte, manji su od buba-mare, crni s bijelim šarama. Ne vidim neku štetu, ali držim ih na oku.