Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- B6Redhell
#54751 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
-
esso_sa
#54753 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nisi fulao, tako se pozdravljamo i zahvaljujemo kada su ruke zauzete (npr kontrola gasa, upravljanje) pa ne mozemo mahnuti rukom. Onda ide izbacivanje desne noge
Isto ide i kada motorista zaobidje drugog motoristu, a kada se mimoilazimo onda se pozdravimo lijevom rukom sa prstima u V simbolu
A vidim da je bila duga rasprava oko kolona motorista i njihovog obilazenja...
Kao neko ko (relativno) dugo vozi motor, ne mogu se skroz sloziti sa kolegom Daysleeperom... Naravno da zakon kaze svoje i svako ima pravo voziti kako zeli, ako cemo biti bukvalni i drzati se samo papira, ali ima stvarno situacija gdje kolone motora voze kao da su sami na cesti, voze ispod ogranicenja i onemogucavaju drugim vozilima da ih preteknu...
Sa druge strane, ovo ce rijetko kad uraditi npr. neki ozbiljni moto klubovi - oni obicno imaju ispravne formacije, voze po ogranicenju i imaju nacine i medjusoobnu komunikaciju kako da omoguce drugim vozilima sigurno preticanje.
Ali problem je kada naletis na kolonu koja ne vozi tako. Njih je tesko sigurno prestici i sa motorom, posebno ako ne zelis da im se ubacujes u kolonu, sto se uglavnom trudim da ne radim...
Tako da ne treba biti crno bijel. Ima normalnih, ali ima vala i konja na 2 tocka, bez obzira jesu li neki "raceri" ili su coperasi u bojama nekog kuba
Last edited by esso_sa on 09/06/2026 10:14, edited 3 times in total.
-
SvjetlosnaGodina
#54754 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
nemaju oni pojma, samo nasi nabildani, celavi i tetovirani bez kacige znaju da voze
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#54755 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Evo prelistah cijelu ovu basnu sa dnevnim spavačem,i tačno sam očekivao da ti neće odgovoriti na komentar. Ne može prihvatiti da nije upravuoXavier wrote: ↑05/06/2026 00:46Evo da ne ostanem dužan.
Što se tiče znaka i početka preticanja. vidljivo je da je započeo radnju prije znaka i prije isprekidane linije, znači preko pune linije. Kada je pustio snimak nakon vraćanja unazad (otprilike na trećoj sekundi klipa), već je bio u lijevoj traci. Ako uporedimo položaj sa Google mapama i izmjerimo, otprilike 20-25m ranije je započeo preticanje.
Što si tiče brzine, ako ubacimo klip u bilo koji softver za editovanje, snimak samog kretanja motora kreće od cca 3,3 sekunde i zaustavlja se na 9,1 sekundi (što se poklapa sa vremenom kada nestaju i pojavljuju se komande u donjem dijelu klipa u vidu bijelog pravougaonika vjerovatno kada pritisne play/pause), tj. ukupno 5,8 sekundi. Opet na osnovu snimka i Google maps se može izmjeriti da je za to vrijeme prešao cca 165 metara, ali eto zaokružićemo na 155 zbog eventualnih grešaka u mjerenju. Fizika kaže da mu je prosječna brzina cca 96km/h. Ako pretpostavimo da je prilikom preticanja i ubrzavao (a vjerovatno jeste) maksimalna brzina mu je bila preko 100 km/h. Znači pored prekoračenja brzine, takva brzina bi se po novim izmjenama zakona smatrala i obijesnom vožnjom (prekoračenje 40km/h u naseljenom mjestu).
Inače, ne vidim potrebu da se pravda u ime raznih budala s klipova i da im se glumi advokat. Neću ulaziti u tehniku vožnje motora, ali možemo diskutovati o kršenju propisa. Nisam za generalizaciju, ali generalizujemo i npr. političare ili policajce zbog ponašanja većine njih. Nažalost tako je i sa motorima i motociklistima. Zbog toga dosta ljudi i ima averziju prema istima, kao i zbog straha da ne nose nekoga na savjesti zbog gluposti. Slažem se da motociklisti spadaju u ranjive učesnike u saobraćaju, i barem ja pokušavam da budem što pažljiviji prema istima, međutim dosta njih se ponaša kao da voze tenk a ne motor i da sami nisu svjesni svoje ranjivosti.
- DaysleepeR
#54756 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Bio sam zdravsteno indisponiran i nisam bio pri forumu skoro 5 dana.
Ako nisam u pravu, nisam u pravu, nije problem priznati.
Ako nisam u pravu, nisam u pravu, nije problem priznati.
-
BadBoy
#54757 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Bravo, svaka čast za upis! To je to.esso_sa wrote: ↑09/06/2026 10:01Nisi fulao, tako se pozdravljamo i zahvaljujemo kada su ruke zauzete (npr kontrola gasa, upravljanje) pa ne mozemo mahnuti rukom. Onda ide izbacivanje desne noge
Isto ide i kada motorista zaobidje drugog motoristu, a kada se mimoilazimo onda se pozdravimo lijevom rukom sa prstima u V simbolu
A vidim da je bila duga rasprava oko kolona motorista i njihovog obilazenja...
Kao neko ko (relativno) dugo vozi motor, ne mogu se skroz sloziti sa kolegom Daysleeperom... Naravno da zakon kaze svoje i svako ima pravo voziti kako zeli, ako cemo biti bukvalni i drzati se samo papira, ali ima stvarno situacija gdje kolone motora voze kao da su sami na cesti, voze ispod ogranicenja i onemogucavaju drugim vozilima da ih preteknu...
Sa druge strane, ovo ce rijetko kad uraditi npr. neki ozbiljni moto klubovi - oni obicno imaju ispravne formacije, voze po ogranicenju i imaju nacine i medjusoobnu komunikaciju kako da omoguce drugim vozilima sigurno preticanje.
Ali problem je kada naletis na kolonu koja ne vozi tako. Njih je tesko sigurno prestici i sa motorom, posebno ako ne zelis da im se ubacujes u kolonu, sto se uglavnom trudim da ne radim...
Tako da ne treba biti crno bijel. Ima normalnih, ali ima vala i konja na 2 tocka, bez obzira jesu li neki "raceri" ili su coperasi u bojama nekog kuba![]()
- nepass1
#54758 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jucer preko romanije do gz, dva kamiona i autobus jedan za drugim, jedno 50 auta iza njih. Oni se toliko primakli da od mokrog dok se nismo spustili niz romaniju niko nije uspio da i jednog od njih pretekne. Brzina 35 do 60km/h
I supci su imali toliko mjesta da se maknu ali ni u jednom momentu nisu htjeli.
1h50min sam vozio inace stignem za 1h20min
- Ateista
#54759 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Stoka bezobrazna.nepass1 wrote: ↑16/06/2026 10:12 Jucer preko romanije do gz, dva kamiona i autobus jedan za drugim, jedno 50 auta iza njih. Oni se toliko primakli da od mokrog dok se nismo spustili niz romaniju niko nije uspio da i jednog od njih pretekne. Brzina 35 do 60km/h
Ja bih ih pretekao nekako.
- nepass1
#54760 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja uspio tri auta prestici da im se priblizim. Kako ne voze preko rogoja guzva vamo, uvjek neko u susret ideAteista wrote: ↑16/06/2026 10:51Stoka bezobrazna.nepass1 wrote: ↑16/06/2026 10:12 Jucer preko romanije do gz, dva kamiona i autobus jedan za drugim, jedno 50 auta iza njih. Oni se toliko primakli da od mokrog dok se nismo spustili niz romaniju niko nije uspio da i jednog od njih pretekne. Brzina 35 do 60km/h
Ja bih ih pretekao nekako.![]()
Vratak mozda sam 7-8 kamiona prestigao. Na kraju se u mokrom predao, do sarajeva u koloni vozio. Naka treba u fabiji slovo p, do skretanja pale sarajevo nikako prestici.. a vozi 40
-
nemezis
#54761 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Evo tri puta u zadnjih sedam dana ista situacija, puna linija, ograničenje 80, vozi se 90, ima vozila u oba smjera, nisu kolone, ispred mene mogu stati dva vozila, iza isto tako, stiže me motor, prestiže me tačno tako da smo svi u jednom momentu poravnati, ja, vozilo iz suprotnog smjera, motor u sredini na punoj liniji. Motoristi, zašto to radite? Znači, ne vozi se sporo, nema tolike gužve, sekundu kasnije može preteći mene bez opasnosti (ako zanemarimo zabranu preticanja). Zašto rizična situacije bez ikakve potrebe?
- insaneinthebrain
#54762 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
zna li se ko vozi bmw u baby blue boji. ne znam jel folija ili farba. debil je jutros divljao od Malte prema Socijalnom. trkao se sa nekim X5, ulijece divljacki izmedju auta i onda ga posle vidim parkiran na autobskom pored Elektroprivrede. stoka hoce nekog da ubije 
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#54763 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Šorti sa dobrinjeinsaneinthebrain wrote: ↑16/06/2026 14:01 zna li se ko vozi bmw u baby blue boji. ne znam jel folija ili farba. debil je jutros divljao od Malte prema Socijalnom. trkao se sa nekim X5, ulijece divljacki izmedju auta i onda ga posle vidim parkiran na autobskom pored Elektroprivrede. stoka hoce nekog da ubije![]()
- hopi
#54764 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Iste situacije bile čitavi prošlo ljeto. Samo u BiH, u Hrvatskoj to ne rade barem koliko sam ja vidio.nemezis wrote: ↑16/06/2026 13:40 Evo tri puta u zadnjih sedam dana ista situacija, puna linija, ograničenje 80, vozi se 90, ima vozila u oba smjera, nisu kolone, ispred mene mogu stati dva vozila, iza isto tako, stiže me motor, prestiže me tačno tako da smo svi u jednom momentu poravnati, ja, vozilo iz suprotnog smjera, motor u sredini na punoj liniji. Motoristi, zašto to radite? Znači, ne vozi se sporo, nema tolike gužve, sekundu kasnije može preteći mene bez opasnosti (ako zanemarimo zabranu preticanja). Zašto rizična situacije bez ikakve potrebe?
Evo pretiči koliko hoćeš, skloniti ću se, oduzeti gas ali nemoj to bolan raditi da nas je troje u isto vrijeme u liniji tj da se mimoilazimo. Čemu to
- insaneinthebrain
#54765 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
shortiju sve po spisku za onaj debilizammk ultra wrote: ↑16/06/2026 14:14Šorti sa dobrinjeinsaneinthebrain wrote: ↑16/06/2026 14:01 zna li se ko vozi bmw u baby blue boji. ne znam jel folija ili farba. debil je jutros divljao od Malte prema Socijalnom. trkao se sa nekim X5, ulijece divljacki izmedju auta i onda ga posle vidim parkiran na autobskom pored Elektroprivrede. stoka hoce nekog da ubije![]()
-
esso_sa
#54766 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
nemezis wrote: ↑16/06/2026 13:40 Evo tri puta u zadnjih sedam dana ista situacija, puna linija, ograničenje 80, vozi se 90, ima vozila u oba smjera, nisu kolone, ispred mene mogu stati dva vozila, iza isto tako, stiže me motor, prestiže me tačno tako da smo svi u jednom momentu poravnati, ja, vozilo iz suprotnog smjera, motor u sredini na punoj liniji. Motoristi, zašto to radite? Znači, ne vozi se sporo, nema tolike gužve, sekundu kasnije može preteći mene bez opasnosti (ako zanemarimo zabranu preticanja). Zašto rizična situacije bez ikakve potrebe?
Eh… Iskren da ti budem, kada naviknes da se sa motorom provlacis, onda nekako krenes i pretjerivati pa praviti takve manevre bez neke potrebe, a neki to rade i cisto jer su bahati kreteni…
Uglavnom, nikako OK i bespotrebno stresno i rizicno za sve…
Znao sam to ponekad raditi ali sa godinama i iskustvom prestao. Sada uglavnom sacekam vozaca auta kojeg preticem, izvirim i cekam dok nam se pogledi ne sretnu u retrovizoru, pa tek onda preticem…
Interesantno, kada sam to poceo raditi, tek sam tad vidio koliko ljudi uopste ne gledaju u retrovizore
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#54767 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vecina to odmah pocne raditi.
-
Naslovnica
#54768 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Završena nastava, vidno manje gužve na cestama u Sarajevu.
Ali džaba.
Razvlačenje od 0-35 km/h traje od semafora do semafora. Niko ne zna dati malo gasa. Štede gorivo, šta li?!
Voze 35 km/h i naprave razmak između automobila 100m, bez apsolutno ikakvog razloga.
Jutros sam sa Alipašinog do Koševa došao za jedno 15 minuta, uobičajeno je pola sata.
Vozio sam kao Fittipaldi između sporača, peglača, usporivača, jednom rječju - DEBILA.
Nigdje nisam prekoračio maksimalnu dozvoljenu brzinu.
Upratio sam nas nekoliko koji smo isto vozili, samo žmigavac i zaobilazi minionse. Svaka čast kolegama.
Ujutro u 7 zaista nema ljudi koji se vozaju tek onako, većina ide za svojim obavezama, poslom, ali ovoliko debila u saobraćaju nigdje nema.
Koji vam je Q ba?!?!?
Ali džaba.
Razvlačenje od 0-35 km/h traje od semafora do semafora. Niko ne zna dati malo gasa. Štede gorivo, šta li?!
Voze 35 km/h i naprave razmak između automobila 100m, bez apsolutno ikakvog razloga.
Jutros sam sa Alipašinog do Koševa došao za jedno 15 minuta, uobičajeno je pola sata.
Vozio sam kao Fittipaldi između sporača, peglača, usporivača, jednom rječju - DEBILA.
Upratio sam nas nekoliko koji smo isto vozili, samo žmigavac i zaobilazi minionse. Svaka čast kolegama.
Ujutro u 7 zaista nema ljudi koji se vozaju tek onako, većina ide za svojim obavezama, poslom, ali ovoliko debila u saobraćaju nigdje nema.
Koji vam je Q ba?!?!?
-
daario naharis
#54769 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja sam nasao 2 objasnjenja za to:Naslovnica wrote: ↑18/06/2026 07:46 Završena nastava, vidno manje gužve na cestama u Sarajevu.
Ali džaba.
Koji vam je Q ba?!?!?
1. Mobitel
2. Ljudi su na tabletama za smirenje
- nepass1
#54770 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dovoljno ti je jedna od 40g koja je tek polozila i ne smije 40 preci u desnoj traci i lubenicar koji vuce sa heca na markale zelenis u lijevoj traci i eto ti kolapsaNaslovnica wrote: ↑18/06/2026 07:46 Završena nastava, vidno manje gužve na cestama u Sarajevu.
Ali džaba.
Koji vam je Q ba?!?!?
Jos ako je u srednjoj traci neki klasov dostavni kamion kojem treba 30 sec sa 0 do 45 sa semafora, nenadjebiva kombinacija
- semirsar
#54771 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
nema vise pravila... odavno je to oslo u q svenepass1 wrote: ↑18/06/2026 10:12Dovoljno ti je jedna od 40g koja je tek polozila i ne smije 40 preci u desnoj traci i lubenicar koji vuce sa heca na markale zelenis u lijevoj traci i eto ti kolapsaNaslovnica wrote: ↑18/06/2026 07:46 Završena nastava, vidno manje gužve na cestama u Sarajevu.
Ali džaba.
Koji vam je Q ba?!?!?
Jos ako je u srednjoj traci neki klasov dostavni kamion kojem treba 30 sec sa 0 do 45 sa semafora, nenadjebiva kombinacija
- Ateista
#54772 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
I ja kad vozim glavnom, izgledam ko neki trkac, pogledam brzinomjer jedva da sam stoju presao. 
- Laplace
#54773 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Bolje i to nego jedna od 20 godina koja je tek položila i ne smije 20 preći.nepass1 wrote: ↑18/06/2026 10:12Dovoljno ti je jedna od 40g koja je tek polozila i ne smije 40 preci u desnoj traci i lubenicar koji vuce sa heca na markale zelenis u lijevoj traci i eto ti kolapsaNaslovnica wrote: ↑18/06/2026 07:46 Završena nastava, vidno manje gužve na cestama u Sarajevu.
Ali džaba.
Koji vam je Q ba?!?!?
-
zdruzdjo
#54774 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
mk ultra wrote: ↑16/06/2026 14:14Šorti sa dobrinjeinsaneinthebrain wrote: ↑16/06/2026 14:01 zna li se ko vozi bmw u baby blue boji. ne znam jel folija ili farba. debil je jutros divljao od Malte prema Socijalnom. trkao se sa nekim X5, ulijece divljacki izmedju auta i onda ga posle vidim parkiran na autobskom pored Elektroprivrede. stoka hoce nekog da ubije![]()
Po opisu bih rekao da je onaj "Veko"
voli lik da ljepi te "boje" po bmw-ovima.
Ali eto voli i da ih skrsi.
- Optimist
#54775 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Veko felicija RVI