INSOMNIA

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Rango

#1 INSOMNIA

Post by Rango »

Pozdrav svima.

Već godinama imam problem sa nesanicom. Nekad je bolje, nekad gore, ali rijetko kada spavam kvalitetno cijelu noć. Najčešće se budim više puta ili imam osjećaj da san nije dubok i okrepljujući.

Trenutno pijem Calixtu 7,5 mg (1/2 od 15 mg), koja donekle pomaže (nekad vise, nekad manje), ali volio bih da jednog dana prestanem sa terapijom. Probao sam i razne prirodne preparate, ali bez većeg uspjeha.

Pored toga, primjećujem da mi je vremenom oslabio i spontani libido, pa se pitam koliko dugogodišnja nesanica i loš oporavak mogu uticati na to.

Zanima me iskustvo ljudi koji imaju ili su imali hroničnu nesanicu.

* Šta vam je zaista pomoglo?
* Da li je neko uspio da se skine sa Calixte i na koji način?
* Da li vam je mozda Calixta uticala na libido ili ste imali suprotan utisak?
* Da li je neko probao CBT-I i kakvi su utisci?
* Postoji li nešto što vam je napravilo veliku razliku, a da nije lijek?

Volio bih da čujem iskustva ljudi koji su uspjeli da riješe problem ili ga bar značajno ublaže.

Hvala unaprijed svima.
Edinz

#2 Re: INSOMNIA

Post by Edinz »

Sat vremena pred spavanje, Ashwagandha - po mogucnosti KSM66, Mg bisglicinat, taurin, glicin, l teanin, GABA - ne mora sve ali postoji odlicna sinergija.Ako ovo ne pomogne nista nece.
Peacean

#3 Re: INSOMNIA

Post by Peacean »

Uvijek lezi i budi se u isto vrijeme, spavaća soba da bude što hladnija, bez socijalnih medija, vijesti, youtuba i slično sat vremena prije spavanja ( ja čitam knjige na telefonu uz bluelight filter ). Odradi wc pred spavanje i bez hrane i pića nakon večere. Bez jakog svjetla pogotovo plavog i bijelog isto bar sat prije spavanja. Probaj možda i 1mg melatonina dvadesetak minuta pred spavanje. Bitno je održavati rutinu da se organizam navikne. Takođe je vrlo bitno ne razmišljati o nesanici, to samo pogorša stvari.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: INSOMNIA

Post by Truba »

ustajati u 6 i cijeli dan biti u poslu
Altsa

#5 Re: INSOMNIA

Post by Altsa »

Truba wrote: 16/06/2026 09:47 ustajati u 6 i cijeli dan biti u poslu
Vec ti je neko rekao da potrazis strucnu pomoc. Da li je vec kasno?
nepass1

#6 Re: INSOMNIA

Post by nepass1 »

Rango wrote: 16/06/2026 08:51 Pozdrav svima.

Već godinama imam problem sa nesanicom. Nekad je bolje, nekad gore, ali rijetko kada spavam kvalitetno cijelu noć. Najčešće se budim više puta ili imam osjećaj da san nije dubok i okrepljujući.

Trenutno pijem Calixtu 7,5 mg (1/2 od 15 mg), koja donekle pomaže (nekad vise, nekad manje), ali volio bih da jednog dana prestanem sa terapijom. Probao sam i razne prirodne preparate, ali bez većeg uspjeha.

Pored toga, primjećujem da mi je vremenom oslabio i spontani libido, pa se pitam koliko dugogodišnja nesanica i loš oporavak mogu uticati na to.

Volio bih da čujem iskustva ljudi koji su uspjeli da riješe problem ili ga bar značajno ublaže.

Hvala unaprijed svima.
Ja isto muke mucim sa snom, jedino sto sam skontao da lose utice na kvalitet je jelo iza 20h i alkohol, nije bitno jesu li dvije pive ili gajba. Takodjer grickalice, cips i kikiriki su mi najgori. Tad je kvalitet sna po garminu nepostojeci. Ako kad uhvatim sleeping score 80 to je za mustuluka :D jutros je bio 57 (poor quality)
Opcenito npr jucer sam ustao u 5h, jesam preko dana odspavao 45 min, unisten od posla i voznje, ali sinoc u 2h sam bio budan, jutros prije 7h budjenje. I konstantno je tako. Ja ne pamtim kad sam 7h u komadu spavao, to ne postoji.
Dodje mi da se nakljukam apaurina i 24h samo spavam. I uvjek sam bio ranoranioc ali kako se stari sve mi teze pada prebroditi dan. Ono evo sad bih ja mogao prileci i bar 30min ubiti oko. I danas cu se ja naraditi, nahodati, oko 18h idem 8km trcati, pa oko 21h trrning snage i opet necu zaspati do neko doba.
18mn97

#7 Re: INSOMNIA

Post by 18mn97 »

Kasno treniras.
dr_Evil

#8 Re: INSOMNIA

Post by dr_Evil »

nepass1 wrote: 16/06/2026 10:04
Rango wrote: 16/06/2026 08:51 Pozdrav svima.

Hvala unaprijed svima.
Ja isto muke mucim sa snom, jedino sto sam skontao da lose utice na kvalitet je jelo iza 20h i alkohol, nije bitno jesu li dvije pive ili gajba. Takodjer grickalice, cips i kikiriki su mi najgori. Tad je kvalitet sna po garminu nepostojeci. Ako kad uhvatim sleeping score 80 to je za mustuluka :D jutros je bio 57 (poor quality)
Opcenito npr jucer sam ustao u 5h, jesam preko dana odspavao 45 min, unisten od posla i voznje, ali sinoc u 2h sam bio budan, jutros prije 7h budjenje. I konstantno je tako. Ja ne pamtim kad sam 7h u komadu spavao, to ne postoji.
Dodje mi da se nakljukam apaurina i 24h samo spavam. I uvjek sam bio ranoranioc ali kako se stari sve mi teze pada prebroditi dan. Ono evo sad bih ja mogao prileci i bar 30min ubiti oko. I danas cu se ja naraditi, nahodati, oko 18h idem 8km trcati, pa oko 21h trrning snage i opet necu zaspati do neko doba.
Rekao bih da se nisam naspavao otkad smo dobili drugo dijete, iako je od toga proslo dosta godina vec i klinci spavaju fantasticno mene su unistili, ne mogu se vise vratiti u rutinu da spavam sto ti kazes 7 sati u komadu. San je misaona imenica.

Probao kopanje, trcanje, i sve ostale rutine ma zaboravi... izgleda svi cemo na kraju morat na hemiju.
Truba

#9 Re: INSOMNIA

Post by Truba »

ja bome mogu i po 12 sati 8)
da to ne ureknem
kucnem od neciju drvenu glavu

rad šetnja bicikl kompjuter hodanje

mjera mi je oko 10 sati
a idealno kad zaspim tad se probudim
npr u 11 zaspat u 11 ustat
ali ne pamtim kad sam imao vremena za to
nepass1

#10 Re: INSOMNIA

Post by nepass1 »

18mn97 wrote: 16/06/2026 10:06 Kasno treniras.
Ma nije bitno kad treniram, znam ja izaci u 6h ujutro na trcanje isto sranje.
U 8h ujutro otrcim half, dodjem kuci, tus, jedem, pokupim dijete izlet na stojcevcu, do 14h 30k koraka. Ja navecer u 12h oci ko fildzan. Lezim, zmirim, cekam da se mozak iskljuci. Npr da upalim film, plejku mogao bih dok ne svane.
Ja jesam fizicki iscrpljen, ali nema spavanja.
Truba

#11 Re: INSOMNIA

Post by Truba »

izac u 6 :lol: :lol: :lol: :lol:
dr_Evil

#12 Re: INSOMNIA

Post by dr_Evil »

Truba wrote: 16/06/2026 10:19 ja bome mogu i po 12 sati 8)
da to ne ureknem
kucnem od neciju drvenu glavu

rad šetnja bicikl kompjuter hodanje

mjera mi je oko 10 sati
a idealno kad zaspim tad se probudim
npr u 11 zaspat u 11 ustat
ali ne pamtim kad sam imao vremena za to
Tajna tvog spavanja se ogleda u mom postu :D
Truba

#13 Re: INSOMNIA

Post by Truba »

ne bih da upropastim covjeku topik ali ja sam stvarno psihicki prestar covjek
proputovao sam milijarde milja u psisi a osim toga oduvijek sam volio spavat i kasno se budit

to je jedan vid bijega od stvarnosti
je li ono sepenhauer rekao sad je dobar ali je smrt bolja
nepass1

#14 Re: INSOMNIA

Post by nepass1 »

Truba wrote: 16/06/2026 10:34 izac u 6 :lol: :lol: :lol: :lol:
Probudim se u pet, popijem kafu, odem trcati, vratim se, tus, napravim przenice, jedem, pregledam citav forum, ako sta treba kupiti trknem do merkatora i u 9h zavrsim dan :lol:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#15 Re: INSOMNIA

Post by konektovan »

izbaci przenice :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#16 Re: INSOMNIA

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 16/06/2026 10:42 ne bih da upropastim covjeku topik ali ja sam stvarno psihicki prestar covjek
proputovao sam milijarde milja u psisi a osim toga oduvijek sam volio spavat i kasno se budit

to je jedan vid bijega od stvarnosti
je li ono sepenhauer rekao sad je dobar ali je smrt bolja
I feel you bro ;-)
4L0n3

#17 Re: INSOMNIA

Post by 4L0n3 »

:thumbup:
Izbjegavat treninge navecer, bolje je izjutra ako nemas vremena poslije ili nekad u toku radnog dana. Mene je to zezalo nisam mogao vise od 4-5 sati spavati radi tih treninga od 8 navecer ili poslije.
Sanjarko

#18 Re: INSOMNIA

Post by Sanjarko »

Ja imam suprotno od ovoga. Isto poremećaj spavanja ali ili hipersomnija ili neki drugi poremećaj spavanja zbog kojeg pola dana znam nekada čak i čitav skoro da prespavam.

A da, nije od terapije za sch jer se s ovim mučim čitav život skoro, od srednje škole, 20+ godina.

Kada me insomnija uhvati imam prebačaj ili ispad, to jeste odem u crveno.

A insomniju imaju svi ponekad koji imaju neki poremećaj spavanja ali koji spavaju predugo.

Karakteristika hipersomnija i drugih poremećaja spavanja je to.

Provjerite sa ukućanima kako spavate, da li hrčete ili imate apneu ili nešto slično.

Zna i to praviti problem.
Rango

#19 Re: INSOMNIA

Post by Rango »

Hvala na odgovorima. Vidim da nas ima ...

Probacu pred spavanje Gaba, Mg bisglicinat, Melatonin, pa da probam da se polako pokusam skidati sa Calixte (i ako ona nije ovisna toliko).

Neko je spomenuo bez drijemke dokom dana, raditi sto vise. Sve to i radim, prije podne posao, posle podne teratana, setnja i nekad umor slomi i zaspim, a nekada fizicki iscrpljen a oci na vrh glave. :shock: Da li ste primjetili da je libido slabiji tim danima?

Primjecujem da niko nije imao iskustva bas o Calixti ili slicnim lijekovima, zatim o kognitivno bihevioralnoj terapija za insomniju (CBT). Bas o CBT ima dosta klipova na YT ali nisam uspio pronaci nekog domaceg psihoterapeuta koji radi na taj nacin...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#20 Re: INSOMNIA

Post by konektovan »

4L0n3 wrote: 16/06/2026 13:21
:thumbup:
Izbjegavat treninge navecer, bolje je izjutra ako nemas vremena poslije ili nekad u toku radnog dana. Mene je to zezalo nisam mogao vise od 4-5 sati spavati radi tih treninga od 8 navecer ili poslije.
ma trening navecer zahebe san samo tako. Posebno ko trenira intenzivnije.
Post Reply