Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Podforum za FIFA World Cup 2026 – pratimo sve reprezentacije, rezultate i dešavanja uz nezaobilazne forum analize “iz fotelje”, a posebno slavimo veliki uspjeh BiH koji ćemo, po običaju, stručno razraditi bolje nego stručni štab.

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked

U 1/8 finala prolaze:

Kanada
48
11%
Bosna i Hercegovina
215
48%
Katar
11
2%
Švicarska
173
39%

Total votes: 447

Capajebo

#1601 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by Capajebo »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 15/06/2026 15:29
Capajebo wrote: 15/06/2026 15:23 Da su i Tabakovic i Dzeko spremni, meni bi Demirovic opet igrao u prvoj. 4-3-3 sa Demirovicem u spicu, Memic-Alajbegovic po krilima. Al nejse.
Tako nekako, da. Esmir mi djeluje u kontraritmu nekom i ne bi ga bilo lose promijeniti, a Memicu je desna prirodnija svakako.

Pa esmir moze u drugom - poznavajuci njega bit ce motivisan da dokaze da je za prve postave. Jedino sto njemu ide u prilog je to sto je defanzivno bolji od kerima, a to je bitna stavka.
Protiv Kanade on je defanzivno bio nas vjerovatno najgori igrac, al i to je vec razvikana prica - eto ko biva on igra odbranu. Pregledajte utakmicu opet, i pratite koliko on prati, tj ne prati, svog igraca.
izbjeglica_iz_besmisla

#1602 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Upravu si. Al i dalje je bolji od kerima u tim aspektu :mrgreen:
GandalfSivi

#1603 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by GandalfSivi »

Ako nam Baljica zatvore, najebali smo 😎

Ko je Bosanac koji Švicarcima analizira Zmajeve: "Pratim čak i društvene mreže u BiH"
cable_stayed_bridge

#1604 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by cable_stayed_bridge »

FIFA vec objavila sudiju za mec

Utakmicu protiv Svicarske sudi Joao Pinheiro, Portugalac koji je sudio i onaj odlucujuci mec u Becu protiv Austrije na kraju kvalifikacija

Isti sudija, protivnik manje-vise slicne kvalitete kao Austrija (mozda nesto malo bolji), ali valjda mozemo do remija
zigzag

#1605 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by zigzag »

ko zna,topkata je okrugla..
DonieBrasco

#1606 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by DonieBrasco »

Dobro je da je sudija iz europe a ne ovi latino ili jos gore afrika, azija.
last mohicans

#1607 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by last mohicans »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 15/06/2026 13:03 Ja sam napisao i sta igra, i zbog cega mislim da nema dobru zamjenu.

S druge strane, ti nisi ponudio alternativu nego si poceo vrijedjati - vjerovatno jer vise nemas nista konkretno za reci. Bitno je hrak pljuc a gledas fudbal na osnovu wikipedije.

PS i mogu ti odgovoriti na pitanje iz ovog gore posta, a to bi vidio i sam samo da si vratio film malo.

Kad je demir bio povrijedjen, protiv rumunije je Bazdar igrao tog povucenog spica. Nije valjalo, ocekivano, i samo je hazarderski all-in u drugom poluvremenu s 4 ofanzivca upalio - jer smo bili pred ispadanjem. Tako se nece igrati u prvoj utakmici SP, mozda teke drugo poluvrijeme s katarom ako zapnemo.

A druga utakmica, u austriji, su gore igrali tabak i dzeko. Izvrtite film i sjetite se te sterilnosti napada, i nase stisnutosti na svojoj polovini. A ne igra demir nego dva spica, kako to da je bilo jos losije nego neki dan?

I cim se vratio Demirovic, on na teren a bazdar/tabak na klupu. Ocito se ne pitate zasto.
Mozda je u tim utakmicama selektor pogrijesio, jer je trazio njegovu zamjenu, a nije prilagodio taktiku onome sto ima. A hrak, pljuc nije vrijeđanje? Prvo ne mozeš reći da više voliš reprezentaciju od mene i mnogih koji godinama pišu. To nije nikakav hrak, nego si ti umislio da si jedini u pravu, a statistika je numoljiva, udara te u glavu, iako se ti šprdaš sa istom i spominjanjem wikipedie. Nisam ja DK da koristim wikipediju. Zbog statistike svjetski treneri dobijaju otkaze, a isto i igrači. Tebi je nebitna. Ovo sto ja i još neki pišemo nije nikakva pljuvačina, skoro da nije ni konstruktivna kritika, nego samo misljenje i stav o neefekisanosti našeg napadača. Pogledaj koji sportsku emisiju bilo koje evropske repke i na koji nacin novinari i bivsi reprezentvci tih zemalja govore o nekim lošim partijama pojedinaca. Čuj ti njemu logike, čim ne mislimo kao on, pljuvači. Šta ima psihilog!
izbjeglica_iz_besmisla

#1608 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Logovan wrote: 15/06/2026 13:31 Malo me opet smara ovo "šta pametujete stručnjaci" :-) Apsolutno ništa ne možeš napisati
Moze se napisati, evo solidan clanak u kojem ima dosta kritika na ekipu protiv Kanade al skoro sve ima smisla. Jer je neko pogledao brojke i (sa AI-em) to izanalizirao, pa aferim.

https://n1info.ba/sport/nogomet/dubinsk ... ntasticne/

Al nije OK doci bacati kritike a niti ne razumjeti sta igramo te zasto i kako to igramo.

De nek vama dodje na posao neko ko to nije u zivotu radio, i pocne vam govoriti da bi on to sve bolje od vas - sta bi mu rekli :lol:

Podsjetilo me, zato ovi servisi po gradu pisu "ulazak u radni prostor se naplacuje" - u auta se valjda svi "razumiju", ko i u fudbal, i ovima je dosta toga.

EDIT: evo post mohikanca gore, samo okolokole prica - ima sa znanja kritikovati ali kad treba reci sta da se promijeni, e to je onda selektorov posao. Na takve postove ne treba vise ni odgovarati.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 15/06/2026 16:27, edited 1 time in total.
mali_balon

#1609 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by mali_balon »

I sta se ovo prica svica I lz oPsajda dala go kataru
izbjeglica_iz_besmisla

#1610 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Ima razlicitih verzija.

Prvo rekose da je zakazao poluautomatski VAR sistem, ali to se odnosilo samo na onu grafiku i povlacenje linija - nisu mogli pokazati kao snimak. A nisu imali vremena da rucno crtaju linije pa to pokazu.

Ali navodno je provjera uradjena, i ofsajda kao nije bilo.

Realno, prica za djecu. Zvuci kao da se vade pa izmisljaju gluposti, i da je ofsajda bilo.
Lug

#1611 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by Lug »

Jel´ to Demirovic kriv sto smo izvukli nerjeseno? :D
last mohicans

#1612 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by last mohicans »

Plavo-bijeli wrote: 15/06/2026 14:43 Čuj poznavajuci Barbareza opet Demirovic pocinje...

Znaci ljudi vam sve objasne, pokazu i dokazu da nema niko ni blizu ko moze ispred njega pogotovo kad kad su i Dzeko i Tabakovic roviti i ono bi ga stavilo na klupu i stavili bi koga..Bazdara u prvu?

Onog trenutka kad su svi dobili mogucnost da javno komentarisu svoja misljenja smo otisli u pm...nikad mi nije bilo jasno kako ljudi komentarisu neke stvari sa toliko samopouzdanja, kao da su u najmanju ruku vodili neke opasne reprezentacije ili bilo sta...ono odgledalo 10 utakmica u zivotu i sve razumije...i ne samo to, nego se tako ponasaju kao da su 100% u pravu i svi drugi su u krivu i ni 1% ne ostavljaju da mozda nisu u pravu i ni 1% da promjene misljenje.

Barbarez - ne valja, moze osvojiti SP, to je zato sto imamo djecu Alajbegovića i Bajraktarevica, a ne zbog njega.
Tahirovic je potpuni kloc i razlog zasto ne osvojimo to SP, alternative nisu bitne i nema veze sto i alternative su uzasne, bitno je da se zna ko je glavni krivac i samim time sto on igra - to je do Barbareza i vracamo se u taj krug.
Evo sad i Demirović. Lik vrijedi 20 miliona. Zabija svaku drugu u Bundesligi. Nema veze, sto nije Bilbija isao...nema veze sto taj Bilbija psuje B@lijsku mater i sto se okrene ledjima prema zastavi, nema veze...bitno je sto Demirovic ne zabija i treba ga na klupu staviti dok se ne dohafiza..kao da je klub u pitanju a ne reprezentacija.
Pa jedan Dzeko jos u Feneru je imao seriju 9 utakmica bez gola. DEVET utakmica. Fenerbahce i turska liga.

Cuj "slijepo mu vjeruje" ko da gura nekog anonimusa za kojeg niko nije cuo, ili sto onaj nedavno napisa da ga gura da bi se prodao :run:
Gura ga ispred Harisa zato sto je glupo imati i Dzeku i Tabakovica - dvojicu visokih, sporih i jakih igrača. Podjednake igrače. Dosta je bolje imati dvojicu razlicitih napadaca.

Zato je 90% utakmica gdje je pocinjao od prve minute u Cityu - uvijek igrao ili sa Tevezom ili sa Aguerom, a ne sa Ballotelijem.
Da i tebi odgovorim, posto vidim da i spinuješ, podmećeš kao i ostali. Ja nisam rekao da Demirović ne valja, da ne radi dobro to sto radi-bjesomučna trka, presing pa i djelimično razigravanje napada, targetiranje i odvlačenje stopera. Znači, to nađi da sam napisao, niti sam rekao da na klupi ima boljih. To podmeću ovi sto kao vrhunski shvataju fudbal, baš kao i ti, čije misljenje jedino ispravno. A svi ostali koji ne misle kao vi su pljuvači, ma hajte molim vas. Pitaju koga bi mi stavili, a to nije pitanje za nas, nego za selektora. Kad kazes otkud ljudima za pravo da komentarišu, pa isto kao i tebi, da napadaš druge, komentarišeš, pa i podmećeš. Forum, drug, sloboda govora. Svi smo mi simpatizeri, posmatrači, ako ima neko od struke, pa i ti, reci da zauzmem drugačiji stav. A evo ti samo jedan bivsi reprezentativac kako je dao izjavu nakon utakmice, kao da smo izgubili 3:0. Ja sam sporio ulogu Demirovića kao NAPADAČA, njegovu golgetersku neefikasnost u reprezentaciji i da li sve ove druge uloge koje odrađuje su vrijednije, pa da svaku utakmicu počinje. Da se nikad nije probalo da uđe kasnije i sl. O tome pričam(o). Cijena nije uvijek relevantna, Edin vrijedi milion i po, pa je i sa 40 ubojitiji, vrijedi Anel 10, pa ga nema nikako u timu zbog nekih drugih razloga.
last mohicans

#1613 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by last mohicans »

Nemojte me Boga vam vise kvotati, pogotovo trpati riječi u usta, eto nek sam u krivu. U redu je, svi momci su tu s razlogom, sumnjao sam i u motiv Lukića, pa mi je zapušio usta. Niko sretniji od mene da Demirović očepi i riješi barem jednu od naredne dvije.
izbjeglica_iz_besmisla

#1614 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Jel istina da su pustali Dubiozu i USA na stadionu u Torontu? :-D

:bih:
SaraFina

#1615 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by SaraFina »

https://www.klix.ba/sport/nogomet/ko-je ... /260615120

Je bilo ovo za ovog papka?

Ko je Bosanac koji Švicarcima analizira Zmajeve: "Pratim čak i društvene mreže u BiH"
Riječ je o Adnanu Aličajiću koji je rođen u Bihaću, a radi se o nekadašnjem nogometašu FC Bavois i stanovniku Sainte-Croixa u kantonu Vaud, koji danas radi kao analitičar utakmica u stručnom štabu švicarske reprezentacije.

Njegova misija je jasna, prikupiti svaki mogući detalj o reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Od taktičkih zamisli i prekida, preko načina na koji se ekipa postavlja na terenu pa sve do toga kako Edin Džeko izvodi penale i ko ga mijenja kada nije u sastavu.
"Moramo znati sve o protivniku. Nijedan detalj ne smije nam promaknuti", poručuje Aličajić.
Osim što uživo prati utakmice, Aličajić provodi sate analizirajući videosnimke, čitajući bosanske medije i prateći društvene mreže kako bi otkrio eventualne informacije o povredama, promjenama u sastavu ili novim idejama selektora.
"Čak pregledam i društvene mreže u Bosni kako bih saznao trenira li neki igrač ili ne, te mogu li se naslutiti određene promjene u sastavu", otkrio je.
Njegov posao traje sve do sat vremena prije početka utakmice, kada dobije zvanični sastav protivničke ekipe. Tada brzo analizira eventualna iznenađenja i informacije koje bi mogle biti korisne stručnom štabu Švicarske.
Šef analitičkog odjela švicarske reprezentacije Kevin Ehmes pojasnio je kako u Sjedinjenim Američkim Državama rade trojica analitičara, a svaki je zadužen za jednog protivnika.
"Ja sam analizirao Katar, Adnan Bosnu i Hercegovinu, a Julian Lauer Kanadu. Naš posao je da budemo stručnjaci za protivničke reprezentacije i da stručnom štabu pružimo što više korisnih informacija", rekao je Ehmes.
Njihov zadatak nije samo analiza protivnika, već i detaljno praćenje vlastite ekipe.
Svaki trening švicarske reprezentacije snima se uz pomoć više kamera i drona. Snimci se potom analiziraju kako bi se procijenilo koliko igrači uspješno provode taktičke zamisli pripremljene za narednog protivnika.
Last edited by SaraFina on 15/06/2026 18:01, edited 1 time in total.
kiligonzales

#1616 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by kiligonzales »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 15/06/2026 16:14
Logovan wrote: 15/06/2026 13:31 Malo me opet smara ovo "šta pametujete stručnjaci" :-) Apsolutno ništa ne možeš napisati
Moze se napisati, evo solidan clanak u kojem ima dosta kritika na ekipu protiv Kanade al skoro sve ima smisla. Jer je neko pogledao brojke i (sa AI-em) to izanalizirao, pa aferim.

https://n1info.ba/sport/nogomet/dubinsk ... ntasticne/

Al nije OK doci bacati kritike a niti ne razumjeti sta igramo te zasto i kako to igramo.

De nek vama dodje na posao neko ko to nije u zivotu radio, i pocne vam govoriti da bi on to sve bolje od vas - sta bi mu rekli :lol:

Podsjetilo me, zato ovi servisi po gradu pisu "ulazak u radni prostor se naplacuje" - u auta se valjda svi "razumiju", ko i u fudbal, i ovima je dosta toga.

EDIT: evo post mohikanca gore, samo okolokole prica - ima sa znanja kritikovati ali kad treba reci sta da se promijeni, e to je onda selektorov posao. Na takve postove ne treba vise ni odgovarati.
Svako moze napisati sta bi mjenjao, ali je pitanje dali bi to donjelo rezultat.

Sto se tice nas i Kanade, ljudi su prosto bili snazniji i trkacki raspolozeniji od nas. Domaci teren pored toga, kao i publika koja je bila izvanredna, te termin igranja bili su im blagi vjetar u ledja. Pored toga sudija im je dosta tolerisao grubu igru. Mnoge faulove koje je svirao nama, njima nije. Ipak to je sastavni dio igre kada ste domacini prvenstva i otvarate ga :lol:

Jedini segment u kome su nas doslovno pojeli jeste taj trkacki i te neke pas igre koja se odlicno vezala na to. Sto se tice prilika, da se vratimo na mec, nije da ih nije bilo, ni sa jedne ni sa druge strane.

Ali posto smo mi prvaci drame na ovaj remi, sve kanadske sanse su bile daleko bolje nego nase :lol:

A mi inace razmazeni prvaci svijeta koje je do jucer prasio Luksemburg tek smo prica za sebe , kad mozemo srati jos o tome sta bi bilo kad bi bilo...
kiligonzales

#1617 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by kiligonzales »

SaraFina wrote: 15/06/2026 17:58 https://www.klix.ba/sport/nogomet/ko-je ... /260615120

Riječ je o Adnanu Aličajiću koji je rođen u Bihaću, a radi se o nekadašnjem nogometašu FC Bavois i stanovniku Sainte-Croixa u kantonu Vaud, koji danas radi kao analitičar utakmica u stručnom štabu švicarske reprezentacije.

Njegova misija je jasna, prikupiti svaki mogući detalj o reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Od taktičkih zamisli i prekida, preko načina na koji se ekipa postavlja na terenu pa sve do toga kako Edin Džeko izvodi penale i ko ga mijenja kada nije u sastavu.
"Moramo znati sve o protivniku. Nijedan detalj ne smije nam promaknuti", poručuje Aličajić.
Znali ko jel taj Dudakovicev ili Babin potomak :lol: :lol:
HaseSa

#1618 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by HaseSa »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 15/06/2026 17:41 Jel istina da su pustali Dubiozu i USA na stadionu u Torontu? :-D

Jesu, Dubiozu i Merlina.
DonieBrasco

#1619 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by DonieBrasco »

Gledao sam ove sazetke utakmica i uporedio, bojim se da mi svicarci djeluju jace trkaci od kanađana. :mrgreen:
SaraFina

#1620 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by SaraFina »

kiligonzales wrote: 15/06/2026 18:01
SaraFina wrote: 15/06/2026 17:58 https://www.klix.ba/sport/nogomet/ko-je ... /260615120

Koji papcina zesci moras biti za ovako nesto. I to cuj BiH naziva protivnikom. Bas papak teski. Djeca rodjena vani igraju za repku on iz Bihaca pa kao ANLiticar Švicarcima.
kiligonzales

#1621 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by kiligonzales »

SaraFina wrote: 15/06/2026 18:05
kiligonzales wrote: 15/06/2026 18:01

Koji papcina zesci moras biti za ovako nesto. I to cuj BiH naziva protivnikom. Bas papak teski. Djeca rodjena vani igraju za repku on iz Bihaca pa kao ANLiticar.
Mislim da je taj sa Babine strane haha Kladusa tamo, kakav Bihac :lol:
GungodessMissFortune

#1622 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by GungodessMissFortune »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 15/06/2026 17:41 Jel istina da su pustali Dubiozu i USA na stadionu u Torontu? :-D

Puštali su i Halida jarane, haman nisi gledo tekmu.
bulevarmostar

#1623 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by bulevarmostar »

Osim što uživo prati utakmice, Aličajić provodi sate analizirajući videosnimke, čitajući bosanske medije i prateći društvene mreže kako bi otkrio eventualne informacije o povredama, promjenama u sastavu ili novim idejama selektora.
"Čak pregledam i društvene mreže u Bosni kako bih saznao trenira li neki igrač ili ne, te mogu li se naslutiti određene promjene u sastavu", otkrio je.
Njegov posao traje sve do sat vremena prije početka utakmice, kada dobije zvanični sastav protivničke ekipe. Tada brzo analizira eventualna iznenađenja i informacije koje bi mogle biti korisne stručnom štabu Švicarske.
Šef analitičkog odjela švicarske reprezentacije Kevin Ehmes pojasnio je kako u Sjedinjenim Američkim Državama rade trojica analitičara, a svaki je zadužen za jednog protivnika.
"Ja sam analizirao Katar, Adnan Bosnu i Hercegovinu, a Julian Lauer Kanadu. Naš posao je da budemo stručnjaci za protivničke reprezentacije i da stručnom štabu pružimo što više korisnih informacija", rekao je Ehmes.
Njihov zadatak nije samo analiza protivnika, već i detaljno praćenje vlastite ekipe.
Svaki trening švicarske reprezentacije snima se uz pomoć više kamera i drona. Snimci se potom analiziraju kako bi se procijenilo koliko igrači uspješno provode taktičke zamisli pripremljene za narednog protivnika.
Vjerovatno je ovo nepupularmo mišljenje ali ja u ovome ne vidim nista lose. Covijek radi pošteno svoj posao. Sutra će analizirati Koreju ili nekog drugog. U nas ovaj posao odrađuje Finac.
https://sop.ba/finac-je-jedna-od-kljucn ... bio-kuhar/
SaraFina

#1624 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by SaraFina »

Posao mu je legitiman i posten ali moralno neprihvatljiv. Pa jarane, ja bi se osjecaja ko zadnje go.. da Idem nekome austrijakom treneru drukati slabosti reprezentacije drzave u kojoj sam se rodila. Plus ta repka je vecini naroda nesto najsvetije sto ga veze sa drzavom.
I sad sjedem i pratim po drustvenim mrezama slabosti tih momaka jer poznajem oba jezika i ANALiziram nekom Franzu. Da bi on mogao zbog mojih ANALiza sklopiti igrace i iskoristiti re slabosti koje sam mu ja prenijela. Lik je papak i vozdra.
Last edited by SaraFina on 15/06/2026 18:49, edited 1 time in total.
Altsa

#1625 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by Altsa »

Znaci i na forumu spijunira.
Locked