Kineski automobili
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
saabsa
#101 Re: Kineski automobili
Europa će morati magiju izvesti da spasi svoju autoindustriju, nakon korone i divljanja cijena novih auta sad kada je došao neko ko nudi isto pa čak i bolje za 30-40% nižu cijenu, uz opremu kakvu kod europljana dobiješ samo kao skupu doplatu, moje lično mišljenje je da će se pola europskih proizvođača u narednih 5 godina naći na ivici propasti, a vala i neka će kad su bili pohlepni do bola.
-
BiBi911
#102 Re: Kineski automobili
Sve je do nas, da li zelimo da imamo dobar zivot ili da kupujemo tudje. Sta nam je prece tudje jeftino ili nase domace koje je malo skuplje.saabsa wrote: ↑14/06/2026 18:51 Europa će morati magiju izvesti da spasi svoju autoindustriju, nakon korone i divljanja cijena novih auta sad kada je došao neko ko nudi isto pa čak i bolje za 30-40% nižu cijenu, uz opremu kakvu kod europljana dobiješ samo kao skupu doplatu, moje lično mišljenje je da će se pola europskih proizvođača u narednih 5 godina naći na ivici propasti, a vala i neka će kad su bili pohlepni do bola.
A EU treba za kineska auta i sve ostalo i prema svima, uradit isto kao kinezi. Moras napravit fabriku u EU ali 50% vlasnistva mora bit u EU da bi prodavao u EU.
-
-Ekser-
#103 Re: Kineski automobili
Mislio sam da ovo nikada neću reći, jer mi nikada nije ni padalo na pamet to da kažem tj. napišem, u kontekstu kineza, ali kineski automobili su skupi, tako da nema ništa od jeftinih kineskih automobila, jer kinezi su samo jeftiniji od evropske konkurencije, koja je još skuplja, plus što kineski automobili drastično gube na vrijednosti, dok evropski automobili gube tehnološku trku sa kineskim, tako da najbolje je voziti stare Golfove, Passate itd. i tako sve dok se može.
Last edited by -Ekser- on 16/06/2026 21:44, edited 1 time in total.
-
ReymondReddington
#104 Re: Kineski automobili
Pa tako.i rade vec kinezima se udruzuju sa eu proizvođačima.BiBi911 wrote: ↑14/06/2026 19:06Sve je do nas, da li zelimo da imamo dobar zivot ili da kupujemo tudje. Sta nam je prece tudje jeftino ili nase domace koje je malo skuplje.saabsa wrote: ↑14/06/2026 18:51 Europa će morati magiju izvesti da spasi svoju autoindustriju, nakon korone i divljanja cijena novih auta sad kada je došao neko ko nudi isto pa čak i bolje za 30-40% nižu cijenu, uz opremu kakvu kod europljana dobiješ samo kao skupu doplatu, moje lično mišljenje je da će se pola europskih proizvođača u narednih 5 godina naći na ivici propasti, a vala i neka će kad su bili pohlepni do bola.
A EU treba za kineska auta i sve ostalo i prema svima, uradit isto kao kinezi. Moras napravit fabriku u EU ali 50% vlasnistva mora bit u EU da bi prodavao u EU.
Ali europa ima drugi problem. Sve meadzeri direktori i ceo hoce pare vise nego kinezi bez obzira prodali oni 2 miliona ili 200k auta. To njih jebeni zato se auta poskupljuju. Dodaj na to cijene energenata, plate radnika itd i dodjes do toga da nisu konkurenti.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#105 Re: Kineski automobili
Kakvu bolan tehnolosku trku...gube od kineza?!-Ekser- wrote: ↑14/06/2026 19:57 Mislio sam da ovo nikada neću reći, jer mi nikada nije ni padalo na pamet to da kažem tj. napišem, u kontekstu kineza, ali kineski automobili su skupi, tako da nema ništa od jeftinih kineskih automobila0, jer kinezi su samo jeftiniji od evropske konkurencije, koja je još skuplja, plus što kineski automobili drastično gube na vrijednosti, dok evropski automobili gube tehnološku trku sa kineskim, tako da najbolje je voziti stare Golfove, Passate itd. i tako sve dok se može.
- ElRe
- konektovan
#107 Re: Kineski automobili
Pa oni i idu na to, da par proizvodjaca prodje...chery, byd, geely, mg...njima puna saka brade.
-
BiBi911
#108 Re: Kineski automobili
ReymondReddington wrote: ↑14/06/2026 20:03Pa tako.i rade vec kinezima se udruzuju sa eu proizvođačima.BiBi911 wrote: ↑14/06/2026 19:06Sve je do nas, da li zelimo da imamo dobar zivot ili da kupujemo tudje. Sta nam je prece tudje jeftino ili nase domace koje je malo skuplje.saabsa wrote: ↑14/06/2026 18:51 Europa će morati magiju izvesti da spasi svoju autoindustriju, nakon korone i divljanja cijena novih auta sad kada je došao neko ko nudi isto pa čak i bolje za 30-40% nižu cijenu, uz opremu kakvu kod europljana dobiješ samo kao skupu doplatu, moje lično mišljenje je da će se pola europskih proizvođača u narednih 5 godina naći na ivici propasti, a vala i neka će kad su bili pohlepni do bola.
Ali europa ima drugi problem. Sve meadzeri direktori i ceo hoce pare vise nego kinezi bez obzira prodali oni 2 miliona ili 200k auta. To njih jebeni zato se auta poskupljuju. Dodaj na to cijene energenata, plate radnika itd i dodjes do toga da nisu konkurenti.
Vezano za plate, ko je od nas spreman zatrazit smanjenje plate. Ono postoji li iti jedan politipeder koji bi to nesto predlozio. Da se plate ogranice.
Manje plate= manja cijena energenata= jeftiniji proizvod
-
BiBi911
#109 Re: Kineski automobili
I svima je isti vlasnikkonektovan wrote: ↑14/06/2026 20:44 Pa oni i idu na to, da par proizvodjaca prodje...chery, byd, geely, mg...njima puna saka brade.
- stubrijez
#110 Re: Kineski automobili
Svaka prica o kinezima u sferi autoindustrije je smijesna... ko god je nekad vozio auto zna o cemu pricam. Pokusavaju oni vec godinama, bilo je GWM, Gonow i ostalih, svi su zavrsili neslavno... tako ce i ovi. Imao sam drugara pokusavao dilati kineske aute svojevremeno, katastrofa, kvalitet nula, servisna mreza nepostojeca, itd. U Njemackoj ta vozila kupuju oni koji ne mogu da docekaju europska. To je jedini razlog, i svjesni su da se nece sa njima usreciti ali sta je tu je. Sto se tice njemacke, odnosno europske autoindustrije:... kaze propada... ja zivim u Njemackoj, svakog dana prodju tri kompozicije pune novih automobila, Peugeot Cargo, VW, Mini, nisam brojao koliko auta na jednoj... stotine. Dakle, kad bi europska autoindustrija, od Dacie do Porschea, mogla proizvesti jos tri puta ovoliko automobila i da su duplo skuplji nego sada sve bi se prodalo.
- Didier
#111 Re: Kineski automobili
Ti si zakasnio s tom analizom barem 20 godina.stubrijez wrote: ↑14/06/2026 21:23 Svaka prica o kinezima u sferi autoindustrije je smijesna... ko god je nekad vozio auto zna o cemu pricam. Pokusavaju oni vec godinama, bilo je GWM, Gonow i ostalih, svi su zavrsili neslavno... tako ce i ovi. Imao sam drugara pokusavao dilati kineske aute svojevremeno, katastrofa, kvalitet nula, servisna mreza nepostojeca, itd. U Njemackoj ta vozila kupuju oni koji ne mogu da docekaju europska. To je jedini razlog, i svjesni su da se nece sa njima usreciti ali sta je tu je. Sto se tice njemacke, odnosno europske autoindustrije:... kaze propada... ja zivim u Njemackoj, svakog dana prodju tri kompozicije pune novih automobila, Peugeot Cargo, VW, Mini, nisam brojao koliko auta na jednoj... stotine. Dakle, kad bi europska autoindustrija, od Dacie do Porschea, mogla proizvesti jos tri puta ovoliko automobila i da su duplo skuplji nego sada sve bi se prodalo.
- ElRe
#112 Re: Kineski automobili
I godinama u Evropi imaju mizernu prodaju. Desi se da nekada bljesne MG ili Jaeco u UK, rent a car flote na Mediteranu i to je to.konektovan wrote: ↑14/06/2026 20:44 Pa oni i idu na to, da par proizvodjaca prodje...chery, byd, geely, mg...njima puna saka brade.
Bez drzavnih subvencija kinezi ne mogu ništa, a to u EU neće proći.
- problemnatravunu
#113 Re: Kineski automobili
Skoro mi "izleti " reklama za Changan CS55 Plus , nikad čuo nisam prije
Evo ih https://changanbalkans.com/Changan Automobile je jedan od četiri najveća državna proizvođača automobila u Kini, sa sjedištem u Chongqingu, koji u posljednje vrijeme bilježi brzu globalnu ekspanziju, uključujući i zvanični dolazak na tržište Bosne i Hercegovine s otvaranjem prodajnih salona u Banjoj Luci i Sarajevu. Kompanija ima tradiciju dugu preko 150 godina (osnovana 1862. godine kao industrijsko preduzeće), dok se proizvodnjom automobila aktivno bavi preko 40 godina.
- konektovan
#114 Re: Kineski automobili
Nisi cuo za changan?! Za takvo ime u autoindustriji...problemnatravunu wrote: ↑15/06/2026 06:07 Skoro mi "izleti " reklama za Changan CS55 Plus , nikad čuo nisam prije
Evo ih https://changanbalkans.com/Changan Automobile je jedan od četiri najveća državna proizvođača automobila u Kini, sa sjedištem u Chongqingu, koji u posljednje vrijeme bilježi brzu globalnu ekspanziju, uključujući i zvanični dolazak na tržište Bosne i Hercegovine s otvaranjem prodajnih salona u Banjoj Luci i Sarajevu. Kompanija ima tradiciju dugu preko 150 godina (osnovana 1862. godine kao industrijsko preduzeće), dok se proizvodnjom automobila aktivno bavi preko 40 godina.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#115 Re: Kineski automobili
Ako cuje jos jednom za Changan, to ce biti drugi putkonektovan wrote: ↑15/06/2026 06:24Nisi cuo za changan?! Za takvo ime u autoindustriji...problemnatravunu wrote: ↑15/06/2026 06:07 Skoro mi "izleti " reklama za Changan CS55 Plus , nikad čuo nisam prije
Evo ih https://changanbalkans.com/Changan Automobile je jedan od četiri najveća državna proizvođača automobila u Kini, sa sjedištem u Chongqingu, koji u posljednje vrijeme bilježi brzu globalnu ekspanziju, uključujući i zvanični dolazak na tržište Bosne i Hercegovine s otvaranjem prodajnih salona u Banjoj Luci i Sarajevu. Kompanija ima tradiciju dugu preko 150 godina (osnovana 1862. godine kao industrijsko preduzeće), dok se proizvodnjom automobila aktivno bavi preko 40 godina.![]()
- ElRe
#116 Re: Kineski automobili

BTW, prijatelj koji je prije pola godine kupio Coolraya prijavio KMAGu da mu cvile zadnje kočnice. Ostavio im auto, oni ga navodno provozali po auto putu (!) i rekli da nekada treba agresivno voziti auto.
Na stranu što ga ni pitali nisu da li mogu izvesti auto iz servisa itd.
Naravno ništa nisu postigli, ovih dana će ponovo ići. Nezvanično je saznao da od rezervnih dijelova mimo filtera, nemaju ništa na stanju.
- Haris.ba
#117 Re: Kineski automobili
Prica mi poznanik iz pezoa da su im na treningu rekli da pokusaju narodu da objasnjavaju da tako treba da cvile dok se ne razrade.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#118 Re: Kineski automobili
Neki dan kod mame i naselju na Vojničkom. Imaju dva Geelya. CoolRay i CityRay. Na plavom Coolrayu zadnji diskovi truhli kao da je auto star 10 godina najmanje, a vjerovatno nema ni 3ElRe wrote: ↑16/06/2026 08:25
BTW, prijatelj koji je prije pola godine kupio Coolraya prijavio KMAGu da mu cvile zadnje kočnice. Ostavio im auto, oni ga navodno provozali po auto putu (!) i rekli da nekada treba agresivno voziti auto.
Na stranu što ga ni pitali nisu da li mogu izvesti auto iz servisa itd.
Naravno ništa nisu postigli, ovih dana će ponovo ići. Nezvanično je saznao da od rezervnih dijelova mimo filtera, nemaju ništa na stanju.
- ElRe
#119 Re: Kineski automobili
Ma jasno. I kod prijatelja cvile zadnji diskovi.sime_cipol wrote: ↑16/06/2026 10:09 Neki dan kod mame i naselju na Vojničkom. Imaju dva Geelya. CoolRay i CityRay. Na plavom Coolrayu zadnji diskovi truhli kao da je auto star 10 godina najmanje, a vjerovatno nema ni 3
Taj low cost je vidljiv i kod Volva. Ni traga nekadašnjeg evropskog Volvo kvaliteta.
Pisao sam o iskustvu vožnje u V60. Bučan, tvrd, tanka stakla...
- konektovan
#120 Re: Kineski automobili
Jucer neki deepal (changan) pored mene kod muzeja, bijele boje,..vrlo lijep suvić uzivo.
-
emko1234
#121 Re: Kineski automobili
Ja kineze više pratim kroz moto industriju. Obzirom da i sam vozim motor, imam prilike vrlo često pričati s motoristima koji su zagovornici tradicijie ( Njemačka, UK, Japan, Italija ) kao i sa ovima drugim koji su počeli vozati Kineze. Također imam prijatelja i poznanika koji su i sami prodavci mejnstrim brendova.
Ono što vam pouzdano mogu reći da Kinezi ubiše Japance. Honda, Yamaha a Boga mi u Suzuki spuštaju cijene da bi bili u korak sa Kinezima. Ono što su Kinezi uradili vrhunski je middle weight klasa u svim kategorija. Od touringa, nakeda, endura, do sportaša. Pritom, velika većina Kineskih firmi koje su obziljni igrači globalno, surađuju ili su suvlasnici ozbiljnih mejnstrim brenodva. Od QJ tj Voga koji radi s Bmwom, a vlasnik je Benellija ( pod istom kapom je Volvo, Polestar, Lotus, Smart, Proton ) do CF Mota i KTM saradnje, Zhongneng i Moto Morinija. Pritom ne treba zaboraviti da svi ozbiljniji Kinezi danas rade sa Brembom, KYB, Marzocchijem, Akprapovićem, Ohlinsom, Boschom i sličnim renomiranim brendovima.
Pritom su cijeli priču upakovali jako lijepo. Recimo Benelli se i dalje razvija u Pesaru, u Italiji a sklapa se u Kini. Benelli i Moto Morini imaju heratage, Kinezi imaju lovu.
Imao sam prilike da vozim skoro svaki od tih motocikala. Ono štpo ću Vam reći da postoji razlika izmedju Ducatija ili BMW-a ili Triumpha i CF Mota, QJ ili Voge-a, Zontesa i sličnih. Ali ta razlika više nije ni blizu kao što je nekad bila i mislim da se ovi s razlogom boje kineza. Jedan BMW GS 1300 sa dobrom opremom košta 50+k KM. Za te pare tri Kineza iz svih klasa. Jedan enduto, jedan touring i jedan naked.
Long term testovi sve više govore u prilog da se radi o prilično kvalitetnim motorima koji su sposobni preživjeti svaku vrstu maltretiranja. U zemljama koje su poznate po prodaji enduro klase motora, CF Moto MT450 se čeka od 2-4 mjeseca na isporuku. Ljudi ih ne mogu naštancat koliko se traže ( Australija ).
Da priču prensemo na auto industriju. Ovo što vidimo zadnjih par godina je tek prvi val. Ono što dolazi će prepišat svaki EU brend i opet će biti duplo jeftinije.
Pritom, ja lično mrzim struju.
Ono što vam pouzdano mogu reći da Kinezi ubiše Japance. Honda, Yamaha a Boga mi u Suzuki spuštaju cijene da bi bili u korak sa Kinezima. Ono što su Kinezi uradili vrhunski je middle weight klasa u svim kategorija. Od touringa, nakeda, endura, do sportaša. Pritom, velika većina Kineskih firmi koje su obziljni igrači globalno, surađuju ili su suvlasnici ozbiljnih mejnstrim brenodva. Od QJ tj Voga koji radi s Bmwom, a vlasnik je Benellija ( pod istom kapom je Volvo, Polestar, Lotus, Smart, Proton ) do CF Mota i KTM saradnje, Zhongneng i Moto Morinija. Pritom ne treba zaboraviti da svi ozbiljniji Kinezi danas rade sa Brembom, KYB, Marzocchijem, Akprapovićem, Ohlinsom, Boschom i sličnim renomiranim brendovima.
Pritom su cijeli priču upakovali jako lijepo. Recimo Benelli se i dalje razvija u Pesaru, u Italiji a sklapa se u Kini. Benelli i Moto Morini imaju heratage, Kinezi imaju lovu.
Imao sam prilike da vozim skoro svaki od tih motocikala. Ono štpo ću Vam reći da postoji razlika izmedju Ducatija ili BMW-a ili Triumpha i CF Mota, QJ ili Voge-a, Zontesa i sličnih. Ali ta razlika više nije ni blizu kao što je nekad bila i mislim da se ovi s razlogom boje kineza. Jedan BMW GS 1300 sa dobrom opremom košta 50+k KM. Za te pare tri Kineza iz svih klasa. Jedan enduto, jedan touring i jedan naked.
Long term testovi sve više govore u prilog da se radi o prilično kvalitetnim motorima koji su sposobni preživjeti svaku vrstu maltretiranja. U zemljama koje su poznate po prodaji enduro klase motora, CF Moto MT450 se čeka od 2-4 mjeseca na isporuku. Ljudi ih ne mogu naštancat koliko se traže ( Australija ).
Da priču prensemo na auto industriju. Ovo što vidimo zadnjih par godina je tek prvi val. Ono što dolazi će prepišat svaki EU brend i opet će biti duplo jeftinije.
Pritom, ja lično mrzim struju.
- konektovan
#122 Re: Kineski automobili
Evo ga emko, iz pastete iskoci..
Ako iko nesto zna o motorima, a ima para..kupice nesto poznato, provjereno, ako nema, uvijek ce kupiti neku kinesku konzervu i govoriti, u pola cijene, ima ovo ima ono..
Ako iko nesto zna o motorima, a ima para..kupice nesto poznato, provjereno, ako nema, uvijek ce kupiti neku kinesku konzervu i govoriti, u pola cijene, ima ovo ima ono..
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#123 Re: Kineski automobili
Kad diskovi cvile prije je do disk ploćica nego do diskova, garant imaju neki zamjenski sve je to kod vise modela isto.
- konektovan
-
BiBi911
#125 Re: Kineski automobili
Kada nemas para za japanski viski onda je i onaj badel dobarkonektovan wrote: ↑16/06/2026 15:55 Evo ga emko, iz pastete iskoci..