Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

animals

#5576 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by animals »

Uvijek je ljudima lakse bilo da mrze, nego da vole..
voljeti i gledati tudju srecu, ljudima je uvijek bilo najteze..
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5577 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

fotografija-iz-gornjeg-vakufa-uskoplja-odusevila-region-na-istoj-kuci-zastave-bih-i-hrvatske

https://www.avaz.ba/sport/nogomet/10490 ... i-hrvatske

Kuca je hrvatska
Ali su temelji u bosni :mrgreen:
animals

#5578 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by animals »

Primjetio sam da se isto radujem svakom Bosanskom golu, kao i Hrvatskom..
i tome raduje, tako treba svaki Hrvat u BIH ili iz nje porijeklom..
i jedina zastava pod kojom trebaju svi navijaci biti je zvanicna zastava BIH..
zastave Armije BIH, mislim da nisu primjerne navijacima..
DebelinJoe

#5579 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by DebelinJoe »

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/48 ... _foto.html

Neću više nikada kupovati breskve u Čapljini kada krenem na more...
Truba

#5580 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

Sb je bosanski poskok
velikonja

#5581 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by velikonja »

Truba wrote: 13/06/2026 10:52 Sb je bosanski poskok
slagali su nesto? ili je zabranjeno prenijeti istinu?
Truba

#5582 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

Ne klikcem bojim se virusa
DebelinJoe

#5583 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by DebelinJoe »

Fascinantno je koliko u susjednoj Republici Hrvatskoj ljudi generalno malo znaju o Bosni i Hercegovini. Recimo da ne znaju da su Travnik i Novi Travnik dva potpuno različita mjesta koja skoro da nemaju ništa zajedničko. Ali važno je potpirivati nemir i sluđivati ionako od politike sluđene Hrvate u BiH.

https://gol.dnevnik.hr/clanak/rubrika/s ... 85585.html
4L0n3

#5584 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by 4L0n3 »

DebelinJoe wrote: 13/06/2026 21:35 Fascinantno je koliko u susjednoj Republici Hrvatskoj ljudi generalno malo znaju o Bosni i Hercegovini. Recimo da ne znaju da su Travnik i Novi Travnik dva potpuno različita mjesta koja skoro da nemaju ništa zajedničko. Ali važno je potpirivati nemir i sluđivati ionako od politike sluđene Hrvate u BiH.

https://gol.dnevnik.hr/clanak/rubrika/s ... 85585.html
Cuj turska mahala :lol: skandiraju likovi koji bi se bili spremni i pobit da im neko kaze da su turci :D
Seljoberi
Novi_Nick

#5585 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novi_Nick »

Pise: Senad Pecanin

OPERACIJA “RABINI U SARAJEVU”

Neko veoma zloban prema BiH, Sarajevu, Bosnjacima i bh. muslimanima je lukavo smislio projekat organizacije Konferencije evropskih rabina u Sarajevu. U trenutku dok se pred očima i uz podršku licemjernog Zapada i još licemjernih arapskih država ( sa izuzetkom Jemena) odvija izraelski genocid nad Palestincima, namjera da se baš u Sarajevu organizira samit evropskih rabina najozbiljniji je u nizu pokušaja, sa mogućim dalekosežnim posljedicama, da se Bošnjacima i bh. muslimanima konačno okači zvono “sljedbenika Hamasa u Evropi”. Naravno, svi Bošnjaci i bh. muslimani ( pardon, ne svi: sa izuzetkom “pametnih” političara, umjetnika i akademskih perjanica) zaslužuju priznanje za svoj nedvosmisleni stav prema stradanju Palestinaca. Da, zaslužuju priznanje, ne baš tako veliko kako zaslužuju Irci i Španci, pa onda Slovenci i Norvežani. Ali, zlim ljudima koji su odabrali Sarajevo upravo radi izazivanja provokacije ( operacija u potpunosti uspjela) nije ni u primisli bilo da samit održe u Irskoj, Španiji, Sloveniji ili Norveškoj. Cilj je bio izazivanje iritacije u Sarajevu i u potpunosti je ostvaren.

Šta su mogle uraditi vlasti u Sarajevu?

Prije mogućeg odgovora, korektno bi bilo imati u vidu sljedeće: nikada od potpisivanja Dejtonskog sporazuma država Bosna i Hercegovina ( a posebno Bošnjaci i bh. muslimani) nisu se našli pred značajnijim izazovom vlastitom opstanku u kontekstu postojećeg geopolitičkog rasula i potpune koordinacije Beograda i Zagreba u paralizi i rastakanju države. “U redu međunarodno pravo, ali stanje na terenu se mora respektirati, zar ne?”
Elem, vlasti i politika u Sarajevu su reagirali katastrofalno.
Prepustiti “odgovor Sarajeva” u ovakvoj operaciji ministru socijalnog rada u federalnoj vladi bio je promašaj. Iako je on jedan od pristojnijih u vladi, takav izbor je polučio poguban rezultat. Njegovo ime je u zlonamjernom stavu rabina iskorišteno kao reprezenta države BiH. Sa moralne tačke gledišta ministar je postupio časno; sa tačke interesa države BiH i onih koje predstavlja reagirao je glupo, nezrelo, ishitreno, nezakonito...

Zašto?

Zato što Konferenciju evropskih rabina u Sarajevu nije trebalo zabraniti!

Doduše, možda ona i nije formalno zabranjena, pretpostavljam da će to biti odgovor ministra, ( zakonski svakako nije mogla biti zabranjena), ali njegov javni stav je bio dovoljan da sarajevski hotel otkaže ugovorenu rezervaciju smještaja. Mlijeko je prosuto…
A kako je trebalo postupiti? Nemam gotovo, dobro rješenje ( do njega ne može doći sam nijedan ministarski kabinet u državi).
Na puno nižem nivou ozbiljnosti i posljedica provokacije, sa sličnim izazovom prije desetak godina sreo se Emir Suljagić. Dobio je zvanični zahtjev Verana Matića da mu se ( kao izaslaniku Aleksandra Vučića) omogući polaganje cvijeća na mezarju u Potočarima 11. jula. Emir me nazvao, imao je nekoliko ideja kako da odgovori našem drugu Veranu, dugo smo razgovarali. Veran nije došao u Potočare, iako mu Emir nije zabranio dolazak.
A napisao mu je, po mome sjećanju:” Dragi Verane, mi 11. jula obilježavamo genocid nad Bošnjacima. Ukoliko želiš položiti cvijeće žrtvama genocida dobro si došao.”

Image
BAK-eV

#5586 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by BAK-eV »

Novi_Nick wrote: 14/06/2026 23:36 Pise: Senad Pecanin

Neko veoma zloban prema BiH, Sarajevu, Bosnjacima i bh. muslimanima je lukavo smislio projekat organizacije Konferencije evropskih rabina u Sarajevu. U trenutku dok se pred očima i uz podršku licemjernog Zapada i još licemjernih arapskih država ( sa izuzetkom Jemena) odvija izraelski genocid nad Palestincima, namjera da se baš u Sarajevu organizira samit evropskih rabina najozbiljniji je u nizu pokušaja, sa mogućim dalekosežnim posljedicama, da se Bošnjacima i bh. muslimanima konačno okači zvono “sljedbenika Hamasa u Evropi”. Naravno, svi Bošnjaci i bh. muslimani ( pardon, ne svi: sa izuzetkom “pametnih” političara, umjetnika i akademskih perjanica) zaslužuju priznanje za svoj nedvosmisleni stav prema stradanju Palestinaca. Da, zaslužuju priznanje, ne baš tako veliko kako zaslužuju Irci i Španci, pa onda Slovenci i Norvežani. Ali, zlim ljudima koji su odabrali Sarajevo upravo radi izazivanja provokacije ( operacija u potpunosti uspjela) nije ni u primisli bilo da samit održe u Irskoj, Španiji, Sloveniji ili Norveškoj. Cilj je bio izazivanje iritacije u Sarajevu i u potpunosti je ostvaren.

Prije mogućeg odgovora, korektno bi bilo imati u vidu sljedeće: nikada od potpisivanja Dejtonskog sporazuma država Bosna i Hercegovina ( a posebno Bošnjaci i bh. muslimani) nisu se našli pred značajnijim izazovom vlastitom opstanku u kontekstu postojećeg geopolitičkog rasula i potpune koordinacije Beograda i Zagreba u paralizi i rastakanju države. “U redu međunarodno pravo, ali stanje na terenu se mora respektirati, zar ne?”
Prepustiti “odgovor Sarajeva” u ovakvoj operaciji ministru socijalnog rada u federalnoj vladi bio je promašaj. Iako je on jedan od pristojnijih u vladi, takav izbor je polučio poguban rezultat. Njegovo ime je u zlonamjernom stavu rabina iskorišteno kao reprezenta države BiH. Sa moralne tačke gledišta ministar je postupio časno; sa tačke interesa države BiH i onih koje predstavlja reagirao je glupo, nezrelo, ishitreno, nezakonito...

Zašto?

Doduše, možda ona i nije formalno zabranjena, pretpostavljam da će to biti odgovor ministra, ( zakonski svakako nije mogla biti zabranjena), ali njegov javni stav je bio dovoljan da sarajevski hotel otkaže ugovorenu rezervaciju smještaja. Mlijeko je prosuto…
A kako je trebalo postupiti? Nemam gotovo, dobro rješenje ( do njega ne može doći sam nijedan ministarski kabinet u državi).
Na puno nižem nivou ozbiljnosti i posljedica provokacije, sa sličnim izazovom prije desetak godina sreo se Emir Suljagić. Dobio je zvanični zahtjev Verana Matića da mu se ( kao izaslaniku Aleksandra Vučića) omogući polaganje cvijeća na mezarju u Potočarima 11. jula. Emir me nazvao, imao je nekoliko ideja kako da odgovori našem drugu Veranu, dugo smo razgovarali. Veran nije došao u Potočare, iako mu Emir nije zabranio dolazak.
A napisao mu je, po mome sjećanju:” Dragi Verane, mi 11. jula obilježavamo genocid nad Bošnjacima. Ukoliko želiš položiti cvijeće žrtvama genocida dobro si došao.”

Image
Mi smo krivi, sto smo zivi.

I da je organizovana konferencija, nasli bi neki incident, obicnu verbalnu uvredu, komentar, povik..... koji blage veze nema sa stavom Sarajeva i Bosnjaka i rekli: Sarajevo nije sigurnio za Jevreje.

Ista logika koju neki clan trubackog orkestra ovdje siri: Za organizovani aparthejd u Stocu, Capljni.... se nadje neki pandan laznih grafita u G. Vakufu i to dvoje izjednaci.
dr_Evil

#5587 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by dr_Evil »

BAK-eV wrote: 15/06/2026 10:20
Novi_Nick wrote: 14/06/2026 23:36 Pise: Senad Pecanin

Zašto?

Image
Mi smo krivi, sto smo zivi.

I da je organizovana konferencija, nasli bi neki incident, obicnu verbalnu uvredu, komentar, povik..... koji blage veze nema sa stavom Sarajeva i Bosnjaka i rekli: Sarajevo nije sigurnio za Jevreje.

Ista logika koju neki clan trubackog orkestra ovdje siri: Za organizovani aparthejd u Stocu, Capljni.... se nadje neki pandan laznih grafita u G. Vakufu i to dvoje izjednaci.
Meni je strasno da Pecanin jos uvijek ima bilo kakav medijski prostor... strasno :S
Novak20

#5588 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

Ovaj bajati članak je objavljen prije godinu dana u nekada Slobodnoj Bosni.

Stvarno mu ne vidim svrhu na ovoj temi osim ako nije u pitanju doljevanje ulja na vatru bošnjačko - hrvatskih odnosa od strane ovog lika Novog_Nicka.

Ispada da su Hrvati krivi za sve loše (da ne kažem krivi što su živi) pa i za fule bošnjačke politike. :lol:
BAK-eV

#5589 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by BAK-eV »

Novak20 wrote: 15/06/2026 11:04 Ovaj bajati članak je objavljen prije godinu dana u nekada Slobodnoj Bosni.

Stvarno mu ne vidim svrhu na ovoj temi osim ako nije u pitanju doljevanje ulja na vatru bošnjačko - hrvatskih odnosa od strane ovog lika Novog_Nicka.

Ispada da su Hrvati krivi za sve loše (da ne kažem krivi što su živi) pa i za fule bošnjačke politike. :lol:
U ovom clanku se nigdje ne spominju Hrvati.

Jevreji i Srbi jesu.

Tebi se nesto prividja.
Novak20

#5590 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

BAK-eV wrote: 15/06/2026 11:24
Novak20 wrote: 15/06/2026 11:04 Ovaj bajati članak je objavljen prije godinu dana u nekada Slobodnoj Bosni.

U ovom clanku se nigdje ne spominju Hrvati.

Jevreji i Srbi jesu.

Tebi se nesto prividja.
:lol:

Ne priviđa mi se naslov teme.
Altsa

#5591 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Altsa »

Politika BH hrvata prema BiH je ovakva. U pitanju je zvanicna zastava Bosne i Hercegovine. :shock:

Image
dr_Evil

#5592 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by dr_Evil »

Mene jako iritira ovo pretjerivanje za zastavama, izgleda ocajno, poprilicno ciganija sto bi rekao Dodik. Tacno ovu zastavu koju je neko postavio na kablove bih i ja licno skinuo.

Naravno da su u Capljini neki drugi motivi, ali zasto pobogu staviti zastavu na el. mrezu :S
dulekrele

#5593 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by dulekrele »

dr_Evil wrote: 15/06/2026 11:57 Mene jako iritira ovo pretjerivanje za zastavama, izgleda ocajno, poprilicno ciganija sto bi rekao Dodik. Tacno ovu zastavu koju je neko postavio na kablove bih i ja licno skinuo.

Naravno da su u Capljini neki drugi motivi, ali zasto pobogu staviti zastavu na el. mrezu :S
Hrvati postavljaju nelegalne zastave hb po citavoj hercegovini,a posebno u dijelovima gdje su pomiješani sa bosnjacima i gdje su vecina. Znaci ne postoji prigoda zasto se postavljaju vec samo da provociraju i zapišavaju svoj teritorij. Ove drzavne zastave su prvenstveno zbog SP postavljene i tvoje minimiziranje cina skidanja zastava je ogavno.
dr_Evil

#5594 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by dr_Evil »

dulekrele wrote: 15/06/2026 12:04
dr_Evil wrote: 15/06/2026 11:57 Mene jako iritira ovo pretjerivanje za zastavama, izgleda ocajno, poprilicno ciganija sto bi rekao Dodik. Tacno ovu zastavu koju je neko postavio na kablove bih i ja licno skinuo.

Hrvati postavljaju nelegalne zastave hb po citavoj hercegovini,a posebno u dijelovima gdje su pomiješani sa bosnjacima i gdje su vecina. Znaci ne postoji prigoda zasto se postavljaju vec samo da provociraju i zapišavaju svoj teritorij. Ove drzavne zastave su prvenstveno zbog SP postavljene i tvoje minimiziranje cina skidanja zastava je ogavno.
Ebi ga, ja pricam o tim zastavama i onim vatikanskim vec godinama, neko se sad sjetio da spomene.

Nema minimizacije, nego rekoh kako jeste. Ni dijete ne bi objesilo nesto na mrezu pod naponom. Valjda se na stub stavi nosac, pa se zastava postavi na/u nosac - pogledati kako je to uradjeno na ulasku u Mostar od strane HR-HB.

Ali fakat, citam portale ponose se ko eto brojem zastava, a ja osjecam susramlje. 1001 zastava, a ispod zastave 1002 plasticne boce koje vjetar nosa po cesti. Jedino je gore bila ona korida ili kako ste je nazvali vozila za Dan drzavnosti :S
DebelinJoe

#5595 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by DebelinJoe »

Derventa je u blentitu RS, je l tako, Franjo Slobi prodao Posavinu...Ali imam osjećaj da su mnogi od anketiranih naši dobri bosanski Hrvati. Ljudi vole svoju zemlju. Kaže stariji čovjek: Nisam ja Slavonac, ja sam Bosanac. Velika razlika u odnosu na njihove sunarodnjake iz srednje Bosne i Hercegovine? Zašto?

https://www.youtube.com/watch?v=baTKe5aR-eQ
BAK-eV

#5596 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by BAK-eV »

DebelinJoe wrote: 15/06/2026 13:04 Derventa je u blentitu RS, je l tako, Franjo Slobi prodao Posavinu...Ali imam osjećaj da su mnogi od anketiranih naši dobri bosanski Hrvati. Ljudi vole svoju zemlju. Kaže stariji čovjek: Nisam ja Slavonac, ja sam Bosanac. Velika razlika u odnosu na njihove sunarodnjake iz srednje Bosne i Hercegovine? Zašto?

https://www.youtube.com/watch?v=baTKe5aR-eQ
Pa kazu i dole da nisu Dalmatinci već Hercegovci.
A i jedni i drugi ne smatraju Bosnu državom već hrvatskom regijom.
Tebi treba očigledno i crtati neke stvari.
Truba

#5597 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

Niko nista nije prodao srpska je vojska bila jaca i motiviranija
Koridor i ravnica
mishic

#5598 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by mishic »

"IVOR PERIĆ O "KOMPLEKSIMA" U HERCEGOVINI: U centru Zagreba se vijori zastava BiH, a u Čapljini glume veće Hrvate od Tuđmana!"

Da, nažalost!

Poslije svega kada se javljaju zdravorazumski postupci na mnogo strana i mnogo mjesta u BiH se još uvuvijek u nekoliko medvjeđih jazbina sačuvao poneki gluhi medvjed zaražen šovinizmom i djelule trujući i truneći odnose.

Iskustvo iz devedesetih uči nas da ne treba biti naivan pa se oglušiti na njihovo djelovanje niti dopustiti da oni probude reakciju na drugoj strani nego ih treba prozivati, onemogučiti i suzbijati na svakom koraku. Naravno svatko u svojoj avliji i to prije nego se pokrenu valovi za koje moramo reči ne ponovili se nikada i nikome.
Post Reply