Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

semirsar

#27076 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by semirsar »

Qler wrote: 09/06/2026 10:40
Spoiler
Show
semirsar wrote: 09/06/2026 10:30
Thorgerson wrote: 09/06/2026 10:26 Glupo je ogranicavati bilo kome ista. I ja sam tako razmisljao, ali kontam jebote mi placamo masne poreze, direktno, indirektno, akcize, pizde materine...

Mozda da se infrastruktura obnovi, prosiri. A ne jebote da see vozimo isti putevima, i da parkiramo na istim mjestima kao prije 40 godina!?!?!

Pa nema tog grada u svijetu, vasionu koji moze da 40 godina apsolutno nista ne ulaze u saobracaj u mirovanju ili kretanju.

To do sada sto je uradjeno od olimpijade pa do danas je smijesno. Smijeeeesno!!! Presmijesno. Kad pogledam neke druge gradove, cak i u regiji, sta su uradili i koliko su odmakli.

U citavom gradu jbt 3 garaze su napravili idioti za 40.godina.

Pa samo na Dobrinji dok se gradila je napravljeno koliko 6-7 garaza za tih par godina.

O parking mjestima da ne pricam.

Zalosno je na sta su nas navikli, i sta su nam servirali. Da se mi sad ovdje koljemo medjusobno jer neko ima dva auta. Jer neko prodaje auto pa mu stoji eto par mjeseci.

A niko da adresira problem tamo gdje treba. A to je nesposobna vlast koja kruzni tok pravi po 2 godine. Ili 300m ceste.
i ako sam dobro vidio, samo na jednoj su sve etaze popunjene, dok na ostalima gornji dio, otvoreni na svakoj zvrji prazan?!
Zato što nije siguran zadnji sprat... strah ih da će propasti, ali niko se ne sjeti da to renovira, pojača... lakše ovako...
Od rata je tako, nije to bas malo parking mjesta.
Kad bih slikao vec u 17h kako se na mom parkingu parkiraju, i tako stoje do ujutru... ne d'o Bog da nekom hitno zatreba ici negdje a ne moze se pomaci s mjesta jer ga je neko poprijeko blokirao :skoljka:
pezzar

#27077 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by pezzar »

VladaFBiH wrote: 09/06/2026 10:40
pezzar wrote: 09/06/2026 10:31
VladaFBiH wrote: 09/06/2026 10:18
I kako bi tačno ograničio broj automobila po domaćinstvu (ne ulazim u to da je sam prijedlog na nivou planske ekonomije)?

Jedna četveročlana porodica ima jedno vozilo. Otac radi u Vogošći, majka na Ilidži, žive na Pofalićima, jedno dijete ide u vrtić, drugo u školu. To je potpuno uobičajena situacija u Sarajevu. Kako bi takva porodica funkcionisala sa jednim automobilom?

S druge strane, samac koji živi sam može imati jedno vozilo jer je i on jedno domaćinstvo. Dakle, četvero ljudi dijeli jedno auto, a jedna osoba također ima jedno auto. Gdje je tu logika?!?!?

Još važnije, kako bi se takva mjera uopšte provodila? Šta kada odraslo dijete živi s roditeljima? Šta kada neko koristi službeno vozilo? Šta sa porodicama koje rade u različitim smjenama ili na različitim krajevima grada?

Problem saobraćaja ne rješava se administrativnim zabranama i ograničavanjem vlasništva, nego kvalitetnijim javnim prevozom, boljom infrastrukturom, park-and-ride sistemima i pametnijim upravljanjem saobraćajem. Ljudi koriste automobile zato što im trebaju, a ne zato što ih imaju previše.
Jbo te ljudi ograničili broj djece u porodici a mi ne možemo broj automobila. :D

Ne kažem da je idealan prijedlog, samo mjera koja bi pomogla.

Upravo ova situacija koju si opisao i pokazuje u čemu je problem. Je li moramo djecu u vrtić i u školu voziti autom? Je li mora ići tata u Vogošću i mama na Ilidžu odvojenim autom? Mislim da je rečenica koju sam ti boldirao pogrešna. Ljudi koriste automobile zato što mogu, ne zato što im trebaju.

Mi još uvijek trpimo i krpimo, pitanje je kako ćemo kad se broj vozila poveća za još 20-25 hiljada komada. Jednostavno nema prostora.
Razmišljao sam da li ovakav odgovor uopšte zaslužuje odgovor, ali evo pokušat ću biti fin. 🙂

Da li imaš dijete? Da li radiš na drugom kraju grada od mjesta stanovanja?

Zamisli da radiš u Vogošći od 8 do 17 sati, a živiš recimo na Pofalićima. Ako ne ideš autom, moraš krenuti oko 7:00 ili čak ranije, uz jedno ili dva ili čak tri presjedanja do Vogošće. S druge strane, vrtić radi do 17 sati. Kad završiš posao, automobilom jedva stižeš po dijete sa pola sata zakašnjenja, a javnim prevozom ti treba više od sat vremena, pa još put kući.

I nije problem samo u djeci. Sarajevo nema metro, prigradsku željeznicu koja pokriva cijeli grad niti javni prevoz koji je dovoljno brz, pouzdan i povezan da zamijeni automobil za veliki broj građana. Ljudi ne koriste automobile zato što vole stajati u gužvama, nego zato što im je to često jedina praktična opcija.

Poređenje sa ograničavanjem broja djece je posebno loš argument. To što je neka država nekad provodila lošu ili autoritarnu mjeru nije argument da treba uvoditi novu lošu mjeru.

Osim toga, prijedlog je i potpuno nepravedan. Četveročlana porodica sa dva zaposlena roditelja i dvoje djece imala bi pravo na isti broj automobila kao samac koji živi sam. Dakle, četiri osobe dijele jedno vozilo, a jedna osoba također ima jedno vozilo. Kako je to pravedno?

Još uvijek nisam čuo odgovor na osnovno pitanje: kako bi se takva mjera provodila? Šta sa službenim vozilima? Šta sa odraslom djecom koja žive sa roditeljima? Šta sa porodicama koje rade u različitim smjenama? Šta sa ljudima koji zbog posla obilaze više lokacija tokom dana?

Problem saobraćaja se ne rješava ograničavanjem vlasništva, nego stvaranjem alternativa. Kada javni prevoz postane brži, pouzdaniji i jeftiniji od automobila, ljudi će ga sami koristiti. Dok god nije takav, zabrane samo kažnjavaju građane bez rješavanja uzroka problema.
Dvoje. Jednom je vrtić 8 kilometara od mjesta stanovanja, drugom je škola 17 kilometara od mjesta stanovanja. Supruga radi, neko normalno radno vrijeme, isto kao i moje. I pazi, koristimo JEDAN automobil. Ja svakaok nisam govorio o ekstremnim primjerima (prema njima se svakako ne treba ravnati), već o stiuaciji da neko živi u Hrasnom, vodi jedno dijete u školu na Čengić Vilu, a drugo u vrtič na Pofaliće, sve autom. A ne mora se.

Uglavnom, ok, prihvatam da će većina biti protiv ovakvog prijedloga. I da, primjer sa ograničavanjem broja djece je bio sarkazam.

Ovaj drugi koji me quotao, ne bih ulazio u diskusiju. Alergičan sam na "dijeca".
black

#27078 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by black »

kako to zamislja mali Perica :mrgreen:

Image
BadBoy

#27079 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

VladaFBiH wrote: 09/06/2026 10:22
BadBoy wrote: 09/06/2026 00:03
black wrote: 08/06/2026 21:23 Ljudi bi za simbolicnu godisnju cifru da imaju rezervisano parking mjesto :lol: a npr da su kojim slucajem vlasnici jednog parking mjesta i da ga izdaju lupali bi cifre do neba :mrgreen:
Ljudi hoće:

- da se najprije od nekih para izgrade parking mjesta za sva auta u kantonu (180.000+)
- da se svi ti parkinzi smjeste negdje, dovoljno blizu da su korisni ali dovoljno daleko da nikome ne smetaju
- da im to mjesto bude po mogućnosti dzaba dato za mjesto prebivališta ili barem po simboličnoj cijeni
- da mu je mjesto garantovano i da niko drugi ne može parkirati
- ali kad idu u goste/kafiće/restorane/firme da imaju parking (koji bi eto možda bili voljni platiti po satu ali po nekoj simboličnoj cijeni)

Vrlo jednostavno, ne znam šta nije jasno.
Ljudi žele da se 12,6 miliona KM prikupljenih od rente u 2025. godini na području opštine Novo Sarajevo uloži u infrastrukturu, za što su i namijenjene, a ne u baklave i raznorazne teferiče... *ebenih para za gradnju podzenmih i nadzemnih garaža ima ali se troše na populizam i gluposti
Znači mogu se izgraditi dvije garaže za te pare. Oko 7 miliona KM je koštala garaža kod Vijećnice
Haris.ba

#27080 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

BadBoy wrote: 09/06/2026 13:11 Znači mogu se izgraditi dvije garaže za te pare. Oko 7 miliona KM je koštala garaža kod Vijećnice
Para ima kada se ne krade. :mrgreen:
Trappist

#27081 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Trappist »

VladaFBiH wrote: 09/06/2026 10:18
Logovan wrote: 09/06/2026 10:09
Mnogi će reći, odakle im pravo da nam ograničavaju broj vozila, joj šta nam rade, ne smiju ovo raditi, bla, bla :oops:

I ne "možda" nego sigurno da bi pomoglo
I kako bi tačno ograničio broj automobila po domaćinstvu (ne ulazim u to da je sam prijedlog na nivou planske ekonomije)?

Jedna četveročlana porodica ima jedno vozilo. Otac radi u Vogošći, majka na Ilidži, žive na Pofalićima, jedno dijete ide u vrtić, drugo u školu. To je potpuno uobičajena situacija u Sarajevu. Kako bi takva porodica funkcionisala sa jednim automobilom?

S druge strane, samac koji živi sam može imati jedno vozilo jer je i on jedno domaćinstvo. Dakle, četvero ljudi dijeli jedno auto, a jedna osoba također ima jedno auto. Gdje je tu logika?!?!?

Još važnije, kako bi se takva mjera uopšte provodila? Šta kada odraslo dijete živi s roditeljima? Šta kada neko koristi službeno vozilo? Šta sa porodicama koje rade u različitim smjenama ili na različitim krajevima grada?

Problem saobraćaja ne rješava se administrativnim zabranama i ograničavanjem vlasništva, nego kvalitetnijim javnim prevozom, boljom infrastrukturom, park-and-ride sistemima i pametnijim upravljanjem saobraćajem. Ljudi koriste automobile zato što im trebaju, a ne zato što ih imaju previše.
Jbo te ljudi ograničili broj djece u porodici a mi ne možemo broj automobila. :D

Upravo ova situacija koju si opisao i pokazuje u čemu je problem. Je li moramo djecu u vrtić i u školu voziti autom? Je li mora ići tata u Vogošću i mama na Ilidžu odvojenim autom? Mislim da je rečenica koju sam ti boldirao pogrešna. Ljudi koriste automobile zato što mogu, ne zato što im trebaju.

Mi još uvijek trpimo i krpimo, pitanje je kako ćemo kad se broj vozila poveća za još 20-25 hiljada komada. Jednostavno nema prostora.
Imam ja jos bolju, treba platu ograniciti na 1000 km po domacinstvu, onda sigurno nece biti uopste auta na cesti, nece biti guzvi u saobracaju, nece ni u supermarketima guzvi biti, moze se uvesti i neradna subota uz nedjelju.
Joj foruma :lol:
drug_profi

#27082 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Za naše uslove u kojima je prostor najmanje dostupan trebale bi garaže sa liftovima ili robotizirane garaže. To sve je nešto skuplje od obične garaže sa rampama. I to oko 50% za robotiziranu. Ali značajno štedi potreban prostor za pristupne puteve.

Pitao sam AI. 500 mjesta u robotiziranoj garaži bi koštalo oko 20-30 miliona eura. Ovisno od površine parcele, tj. koliko etaža bi moralo da se pravi.
Recimo da bi na površini od 2 dunuma trebalo 7 etaža ukupno. npr. dvije podzemne+P+4. To ne bi bilo grdno nigdje sa finom fasadom isl. Cijena oko 20 mil eura.
A vjerujem da bi se mjesta prodala lako.
I to možda nije potrebno ni prodati sva mjesta, već onoliko koliko pokriva investiciju, npr 70-75%, a ostatak da ide na satnu ili dnevnu rentu kao stalni prihod.

Klasična garaža sa 500 mjesta na dva dunuma bi trebala imati jednu etažu više, ali bi koštala oko 15 mil eura.
VladaFBiH

#27083 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

BadBoy wrote: 09/06/2026 13:11

Ljudi hoće:

- da se najprije od nekih para izgrade parking mjesta za sva auta u kantonu (180.000+)
- da se svi ti parkinzi smjeste negdje, dovoljno blizu da su korisni ali dovoljno daleko da nikome ne smetaju
- da im to mjesto bude po mogućnosti dzaba dato za mjesto prebivališta ili barem po simboličnoj cijeni
- ali kad idu u goste/kafiće/restorane/firme da imaju parking (koji bi eto možda bili voljni platiti po satu ali po nekoj simboličnoj cijeni)

Ljudi žele da se 12,6 miliona KM prikupljenih od rente u 2025. godini na području opštine Novo Sarajevo uloži u infrastrukturu, za što su i namijenjene, a ne u baklave i raznorazne teferiče... *ebenih para za gradnju podzenmih i nadzemnih garaža ima ali se troše na populizam i gluposti
Znači mogu se izgraditi dvije garaže za te pare. Oko 7 miliona KM je koštala garaža kod Vijećnice
Načelnica je napisala nekom na FB da imaju idejni projekt za garažu od 500 mjesta za 13 milona KM - znači s ovim iznosom se pokriva 500 parking mjesta. Obzirom da izgradnja jedna traje 2-3 godine možeš reći da s ovim iznosom možeš započeti praviti barem 2 u isto vrijeme i imati 1.000 parking mjesta za 2-3 godine više nego sada
drug_profi

#27084 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Imaju i pomoćni tereni na Grbavici. Javno-privatno partnerstvo, podzemna garaža se napravi, a gore teren kao što je i bio. Prihod se dijeli prema vrijednosti ulaganja.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#27085 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Chmoljo »

BadBoy wrote: 09/06/2026 13:11

Ljudi hoće:

tada.
pezzar

#27086 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by pezzar »

A i ovo je dobro, za 2-3 godine ćeš imati 1000 parking mjesta više, samo što ćeš imati 2000 vozila više. :-D
Logovan

#27087 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

black wrote: 09/06/2026 11:06 kako to zamislja mali Perica :mrgreen:

Image
Čak ni ovo ne bi funkcionisalo, iako bi bilo mjesta za sve. Pojedini ljudi ne bi parkirali dvije minute od zgrade, već bi parkirali odmah ispred haustora. Pogledati parkiranje ispred BCC. I bilo bi gdje je park, gdje je ovo, gdje je ono. :mrgreen:
Logovan

#27088 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

VladaFBiH wrote: 09/06/2026 10:18 I kako bi tačno ograničio broj automobila po domaćinstvu (ne ulazim u to da je sam prijedlog na nivou planske ekonomije)?

Pa ne mora biti jedno, ali ne mora ni četveročlana porodica voziti četiri vozila. Četiri vozila i daj da mi sva četiri vozila budu blizu zgrade, a zgrada 10 spratova, svi stanovi puni. :-)
Naši ljudi ne koriste automobile samo jer im trebaju, već zato što imaju, što im se može. Kilometar vožnje - pali vozilo. :D Ne dao Bog iskoristiti malo noge, istrošit će se pa još i taj belaj. Još se žališ na gužvu, a prelaziš smiješnu dužinu. :D

A svakako da treba riješiti javni prevoz i ostalo što si nabrojao.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#27089 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

drug_profi wrote: 09/06/2026 14:16 Imaju i pomoćni tereni na Grbavici. Javno-privatno partnerstvo, podzemna garaža se napravi, a gore teren kao što je i bio. Prihod se dijeli prema vrijednosti ulaganja.
montažna nadzemna garaža
dječak sa šibicama

#27090 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Pauza wrote: 09/06/2026 10:26 Samo da pitam, dokle je Prva transferzala?

Tunel Kobilja je završen?
Dosli su do Niodaklevaca.

Nece ona nikada biti izgradjena, onaj je vec rekao "pa bolja je Sesta od Prve" a u isto vrijeme lansiraju predizbornu "bice pruga do Sipa". Do Sipa pruga moze samo u sredini Prve.

Kakve oni ublehe bacaju, to samo polupismeni idioti mogu progutati. Ne racunam botine, oni su na zadatku.
dječak sa šibicama

#27091 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Inace, treba sumirati Baklavine ideje, idemo naplacivati parking mjesta.

U redu, legitimno, nije skupo, da vidimo sta se nudi, 6500 parking mjesta i najmanje 20000 vozila ili pretendenata na mjesta. Kako smjestis 20000 automobila na 6500 prarking mjesta? pa, nikako. Zakoni fizike.

Sta slijedi, 6500 vozila ce biti na parking mjestima, a ostalih 13,500 po trotoarima i travantim povrsinama, negdje parkirati moras. Sta proizlazi iz toga? ici ce neko i kaznjavati ljude jer parkiraju na trotoaru, posto nemaju gdje drugo? ljudi ce automobile parkirati u stanove? na drvo? u drugoj opcini? ili ce na kraju svi na trotoar a parkinge ostaviti praznima jer "sto bi placao nesto sto ne mogu koristiti ili moram gledati u kristalnu kuglu kad ce biti neko slobodno mjesto".

Jedan sasvim logican matematicki zadatak, koji i dijete u 6 osnovne moze sabrati i oduzeti.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#27092 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

dječak sa šibicama wrote: 09/06/2026 15:21 Inace, treba sumirati Baklavine ideje, idemo naplacivati parking mjesta.

U redu, legitimno, nije skupo, da vidimo sta se nudi, 6500 parking mjesta i najmanje 20000 vozila ili pretendenata na mjesta. Kako smjestis 20000 automobila na 6500 prarking mjesta? pa, nikako. Zakoni fizike.

Sta slijedi, 6500 vozila ce biti na parking mjestima, a ostalih 13,500 po trotoarima i travantim povrsinama, negdje parkirati moras. Sta proizlazi iz toga? ici ce neko i kaznjavati ljude jer parkiraju na trotoaru, posto nemaju gdje drugo? ljudi ce automobile parkirati u stanove? na drvo? u drugoj opcini? ili ce na kraju svi na trotoar a parkinge ostaviti praznima jer "sto bi placao nesto sto ne mogu koristiti ili moram gledati u kristalnu kuglu kad ce biti neko slobodno mjesto".

Jedan sasvim logican matematicki zadatak, koji i dijete u 6 osnovne moze sabrati i oduzeti.
koliko ima vozila u padinskim ulicama a koliko u zajedničkog stanovanja
dječak sa šibicama

#27093 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Ko moze znati ali pretostavlja se oko trecina je na padinskim dijelovima. Dakle ostaje 20k po Grbavici, Pofalicima i ostalo.
Thorgerson

#27094 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Vidjali smo glupe prijedloge za rjesavanje problema u saobracaju, ali ovaj od Benjamine nadmasuje sve.

Jos je lika pita na FB, uredu ti ces naplacivati raji koja dodje u NS da radi ili sl, a sta cemo sa rajom koja odlazi iz NS u druge opstine da radi, npr u Centar? Ona napisa kao mi vec placamo. Misleci valjda na Centar. Pita je lik gdje ljudi konkretno eto na Dobrinji placaju. Suti, naravno.

Prijedlog je glup. I nece rijesiti apsolutno nista. Tj. Prijedlog je tu da njime nametnu sebi jos love u budzet i nista vise. Jeste 50 KM od domicilnih, ali svi ostali ce znaci placati 2 KM ili vise. Sto dovodi do toga da se fakticki citava opstina pretvara o jedan pofin biznis s parkingom.

Rjesenje je da gradimo.
Graditi garaze.
Ulagati u javni prevoz.
I ljudi ce onda sami da napuste auta.
dječak sa šibicama

#27095 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Ideja je super, samim tim odlican populizam populizmu sklonoj rodj Londrc. Ona je to odlicno pronikla kao ideju, ali prakticno neostvarivo.

Pa ko ne bi volio imati koliko toliko sigurno parking mjesto, dodjes ko hadzija parkiras pred zgradu. Ali nema mjesta, nista rijesio nisi, da ne govorim da nije samo "nece parkirati onaj sa strane" ko kaze da nece. Platice vise i parkirace, i sta si dobio kao gradjanin? opet Opcina na dobitku.

Takodje, nemaju svi jednak pristup parkingu, neke zgrade imaju parking a neke nemaju, i sta sad komsija 5 zgrada dalje parkira pred moju i sta cu ja? pred njegovu ne mogu jer nema. A platio sam.

Glupost ukratko, populizam i predizborna supljana. Uostalom kad sam je cuo na Komatinu kako istice "i ja sam tu vasa porijeklom" zgadila mi se, inace bjezi od porijekla ko dzavo od kriza. Da ne bi neko rekao ljankase sa Bostarica.
DaysleepeR

#27096 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DaysleepeR »

U decentraliziranoj državi nikakvog smisla nema uvoditi neke vinjete.
jer su kod nas ljudi kapriciozni i kao kontra mjeru uvešće susjedne općine vinjetu za NS.
Pa će onda NG uvesti za SG i obratno, pa Ilidža i Vogošća svima ostalima, pa će hadžići i Ilijaš uvesti, pa onda ZE Do Kanton KS itd. itd.

Ode to unedogled i sve isto opet.

Te vinjete koje idioti žele da kopiraju imaju smisla u centraliziranoj državi gdje jedan grad može uvesti vinjete a susjedna lokalna samouprava nije uopšte dovoljno blizu da bi imala potreba da uvodi kontra mjere.

Kod nas mala bara a milion kasa i budžeta.
Pandakonda

#27097 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Pandakonda »

Thorgerson wrote: 09/06/2026 15:34 Vidjali smo glupe prijedloge za rjesavanje problema u saobracaju, ali ovaj od Benjamine nadmasuje sve.

Jos je lika pita na FB, uredu ti ces naplacivati raji koja dodje u NS da radi ili sl, a sta cemo sa rajom koja odlazi iz NS u druge opstine da radi, npr u Centar? Ona napisa kao mi vec placamo. Misleci valjda na Centar. Pita je lik gdje ljudi konkretno eto na Dobrinji placaju. Suti, naravno.

Prijedlog je glup. I nece rijesiti apsolutno nista. Tj. Prijedlog je tu da njime nametnu sebi jos love u budzet i nista vise. Jeste 50 KM od domicilnih, ali svi ostali ce znaci placati 2 KM ili vise. Sto dovodi do toga da se fakticki citava opstina pretvara o jedan pofin biznis s parkingom.

Rjesenje je da gradimo.
Graditi garaze.
Ulagati u javni prevoz.
I ljudi ce onda sami da napuste auta.
To je sve stvar opcine. Nemam nikakav problem sa tim da opcina novi grad po istom mehanizmu krene naplacivati parking i da uvede vinjete za svoje stanovnike. Stanari uvijek trebaju imati prednost u odnosu na one koji dolaze tu da rade. Kada budem trebao u novi grad tad cu i platiti jer je auto i parking svakako luksuz. Ako necu da platim ima tramvaj, komercijala, trotinet itd.

Opet cu ponoviti vezano za garaze, nije lako samo reci daj garaze. Pitanje je koliko objektivno postoji prostora da se one naprave. Ja bi volio da cujem za svako naselje u NS gdje se jedna takva moze napraviti.
dječak sa šibicama wrote: 09/06/2026 15:21 sta i najmanje 20000 vozila ili pretendenata na mjesta. Kako smjestis 20000 automobila na 6500 prarking mjesta? pa, nikako. Zakoni fizike.

Kada krenes lupati redovno kazne ko god parkira na trotoaru i travi nikome se nece isplatiti da parkira. Svako naselje ima mjesto gdje se moze parkirati, drugo je to sto ne zele da placaju nego hoce dzabe ili im je mrsko hodati od parkinga do stana
BadBoy

#27098 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

pezzar wrote: 09/06/2026 10:49
VladaFBiH wrote: 09/06/2026 10:40

Razmišljao sam da li ovakav odgovor uopšte zaslužuje odgovor, ali evo pokušat ću biti fin. 🙂

Da li imaš dijete? Da li radiš na drugom kraju grada od mjesta stanovanja?

Zamisli da radiš u Vogošći od 8 do 17 sati, a živiš recimo na Pofalićima. Ako ne ideš autom, moraš krenuti oko 7:00 ili čak ranije, uz jedno ili dva ili čak tri presjedanja do Vogošće. S druge strane, vrtić radi do 17 sati. Kad završiš posao, automobilom jedva stižeš po dijete sa pola sata zakašnjenja, a javnim prevozom ti treba više od sat vremena, pa još put kući.

I nije problem samo u djeci. Sarajevo nema metro, prigradsku željeznicu koja pokriva cijeli grad niti javni prevoz koji je dovoljno brz, pouzdan i povezan da zamijeni automobil za veliki broj građana. Ljudi ne koriste automobile zato što vole stajati u gužvama, nego zato što im je to često jedina praktična opcija.

Poređenje sa ograničavanjem broja djece je posebno loš argument. To što je neka država nekad provodila lošu ili autoritarnu mjeru nije argument da treba uvoditi novu lošu mjeru.

Osim toga, prijedlog je i potpuno nepravedan. Četveročlana porodica sa dva zaposlena roditelja i dvoje djece imala bi pravo na isti broj automobila kao samac koji živi sam. Dakle, četiri osobe dijele jedno vozilo, a jedna osoba također ima jedno vozilo. Kako je to pravedno?

Još uvijek nisam čuo odgovor na osnovno pitanje: kako bi se takva mjera provodila? Šta sa službenim vozilima? Šta sa odraslom djecom koja žive sa roditeljima? Šta sa porodicama koje rade u različitim smjenama? Šta sa ljudima koji zbog posla obilaze više lokacija tokom dana?

Problem saobraćaja se ne rješava ograničavanjem vlasništva, nego stvaranjem alternativa. Kada javni prevoz postane brži, pouzdaniji i jeftiniji od automobila, ljudi će ga sami koristiti. Dok god nije takav, zabrane samo kažnjavaju građane bez rješavanja uzroka problema.
Dvoje. Jednom je vrtić 8 kilometara od mjesta stanovanja, drugom je škola 17 kilometara od mjesta stanovanja. Supruga radi, neko normalno radno vrijeme, isto kao i moje. I pazi, koristimo JEDAN automobil. Ja svakaok nisam govorio o ekstremnim primjerima (prema njima se svakako ne treba ravnati), već o stiuaciji da neko živi u Hrasnom, vodi jedno dijete u školu na Čengić Vilu, a drugo u vrtič na Pofaliće, sve autom. A ne mora se.

Uglavnom, ok, prihvatam da će većina biti protiv ovakvog prijedloga. I da, primjer sa ograničavanjem broja djece je bio sarkazam.

Ovaj drugi koji me quotao, ne bih ulazio u diskusiju. Alergičan sam na "dijeca".
Ja odgovorno tvrdim da je veći broj slučajeva gdje neko živi na npr. Čvili, vozi dijete u školu na Grbavicu, a onda sebe na M.Dvor, nego što je ekstremnih primjera gdje frajer živi na Bjelašnici, radi u Ilijašu a žena na Palama.
dječak sa šibicama

#27099 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Pandakonda wrote: 09/06/2026 15:51
Kada krenes lupati redovno kazne ko god parkira na trotoaru i travi nikome se nece isplatiti da parkira. Svako naselje ima mjesto gdje se moze parkirati, drugo je to sto ne zele da placaju nego hoce dzabe ili im je mrsko hodati od parkinga do stana
A sta tebi nije jasno u racunici "6500 < 20000"

Kako mislis parkirati 20 ili 30 hiljada vozila na 6500 parking mjesta? bas me zanima odgovor.
Pandakonda

#27100 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Pandakonda »

dječak sa šibicama wrote: 09/06/2026 15:59
Pandakonda wrote: 09/06/2026 15:51
A sta tebi nije jasno u racunici "6500 < 20000"

Kako mislis parkirati 20 ili 30 hiljada vozila na 6500 parking mjesta? bas me zanima odgovor.
Nigdje ne sporim da fali parking mjesta, ali rjesenje nije ilegalno parkiranje :-) I da li su u tim mjestima uracunata parking mjesta koja ljudi ne zele placati a postoje? Recimo Merkator lozionicka navecer bude prazan parking a tu se moze uzeti mjesecna karta. Parking kod hitne plato isto stoji prazan jedino garaza zakupljena. I sto je najgore hajd sto niko ne uzima mjesecni najam, nego ljudi auta opet ostave na trotoaru ISPRED samog parkinga iako imaju sat vremena besplatno unutra a svaki naredni sat je marku ja mislim :-)

Vjerujem da tako i u durgim naseljima postoje parkinzi koje ljudi ne zele da placaju nego lakse po trotoaru i kukat daj mu dzabe garazu
Post Reply