Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Capajebo

#27026 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Capajebo »

Ovakve stvari se ne mogu raditi/rjesavati na nivou Opcine, pa nek po Ustavu imaju ne znam ti kakvo pravo na to. Ne moze cak ni na nivou grada nego samo Kantona.
Ali prije svega toga se mora poraditi na infrastrukturi. Obezbijedi taj jebeni parking pa onda naplacuj vinjete/po satu. Koga nadjes da nije platio od bubrega mu odbij.

Kod nas generalno debili odlucuju. Tako meni pred koronu u firmi dali grasov kupon, a ja na posao u 04 00 trebam :-) :lol:
last mohicans

#27027 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by last mohicans »

Capajebo wrote: 08/06/2026 19:35 Ovakve stvari se ne mogu raditi/rjesavati na nivou Opcine, pa nek po Ustavu imaju ne znam ti kakvo pravo na to. Ne moze cak ni na nivou grada nego samo Kantona.
Ali prije svega toga se mora poraditi na infrastrukturi. Obezbijedi taj jebeni parking pa onda naplacuj vinjete/po satu. Koga nadjes da nije platio od bubrega mu odbij.

Kod nas generalno debili odlucuju. Tako meni pred koronu u firmi dali grasov kupon, a ja na posao u 04 00 trebam :-) :lol:
Moze na nivou općina, Ministarstvo saobraćaja je spustilo na općine ima godina, dvije. Zato je i Čengić krenuo u osnivanje preduzeća.
Capajebo

#27028 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Capajebo »

last mohicans wrote: 08/06/2026 19:37
Capajebo wrote: 08/06/2026 19:35 Ovakve stvari se ne mogu raditi/rjesavati na nivou Opcine, pa nek po Ustavu imaju ne znam ti kakvo pravo na to. Ne moze cak ni na nivou grada nego samo Kantona.

Moze na nivou općina, Ministarstvo saobraćaja je spustilo na općine ima godina, dvije. Zato je i Čengić krenuo u osnivanje preduzeća.
Pa i kažem. Po zakonu/Ustavu je to nadležnost općine, ali je retardirano da svaka općina može po svom u gradu kao Sarajevo.
dječak sa šibicama

#27029 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Nece se nista rijesiti, ko sto ni dosad nije, za pet godina ce biti jos gori kolaps a vec je casa puna. Auta samo na drvece ne parkiraju, po travi odavno.

Ministri imaju pametnija posla od rada u svom resoru, sta sam sve cuo za onu Hotu pa ne mozes vjerovati kakve stvari rade, bukvalno ne mozes vjerovati.
video

#27030 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by video »

Ja kad sam pisao o Hoti mene ovdje doticni poklopise... :roll:
SmokingMan

#27031 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by SmokingMan »

Treba uvesti katergorije na vinjete, ne po kubikaži već koliko je automobil plaćen, 2% od vrijednosti
semirsar

#27032 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by semirsar »

SmokingMan wrote: 08/06/2026 19:58 Treba uvesti katergorije na vinjete, ne po kubikaži već koliko je automobil plaćen, 2% od vrijednosti
Po kataloskoj vrijednosti + PDV pa bujrum :mrgreen:
Sad samo da se i ovaj NGradski rumenko sjeti ili procita moj post, kuku lele :skoljka: :run:
SmokingMan

#27033 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by SmokingMan »

semirsar wrote: 08/06/2026 20:06
SmokingMan wrote: 08/06/2026 19:58 Treba uvesti katergorije na vinjete, ne po kubikaži već koliko je automobil plaćen, 2% od vrijednosti
Po kataloskoj vrijednosti + PDV pa bujrum :mrgreen:
Sad samo da se i ovaj NGradski rumenko sjeti ili procita moj post, kuku lele :skoljka: :run:
Ne valja ideje deliti sa svakim. :lol:
semirsar

#27034 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by semirsar »

jok vala :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#27035 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Chmoljo »

Capajebo wrote: 08/06/2026 19:52
last mohicans wrote: 08/06/2026 19:37

Pa i kažem. Po zakonu/Ustavu je to nadležnost općine, ali je retardirano da svaka općina može po svom u gradu kao Sarajevo.
Problem nije sto je opcinska nadleznost nego sto sarajevo nije jedna administrativna cjelina jer ona jeste to prakticno.
muha_sa

#27036 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by muha_sa »

Capajebo wrote: 08/06/2026 19:20
kakaljin wrote: 08/06/2026 19:10
Capajebo wrote: 08/06/2026 19:08 Autoskola/rent-a-car Selma na Grbavici brat bratu jedno 30 auta :mrgreen:
Taman da se ocisti parking od takvih i da mogu gradjani parkirati koji zive u naselju.

Ovo ce biti pun pogodak sto planiraju sa placanjem jer ce rasteretiti parking sa onima koji ne zive tu a parkiraju automobile pa gradjani koji zive ne mogu doci do mjesta parkinga kada se vrate sa posla.

JA jedva cekam da mi ocrtaju parking mjesta ispred ulaza
Nije to problem, problem je sto ti gradjani nece nigdje ici s autom jer nigdje nece moci parkirati. Djavola ce neko onda otici s autom lupam s AP pa placati 8 sati parking na Pofalicima, i taj s Pofalica na AP. Pa ce svi stajati ispred zgrada i to je to.
Uredu stanari vinjete, al trebaju vinjete i ljudima koji idu na posao u taj neki dio grada. Al tu se vec vracamo na pocetak problema - manjak parking prostora generalno.
Ovo je ok kad se poradi na infrastrukturi, al teska nebuloza ovako primijeniti ho-ruk.

Ja zivim u Novom Sarajevu i eto recimo da mogu parkirati, a nas @muha_sa sa Otoke odjebaus :D (nisam siguran je li Gradacacka pripada NS ili NG
:oops: )
I puno veci gradovi od Sarajeva imaju puno vise automobila od Sarajeva pa se nekako rijeso taj problem, al treba praviti nesto. Najlakse je ovakve retardirane odluke donositi.
Otoka do Tokija :lol: Gradačačka Čvila a pripada N.G. :D
Haris.ba

#27037 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Chmoljo wrote: 08/06/2026 20:42
Problem nije sto je opcinska nadleznost nego sto sarajevo nije jedna administrativna cjelina jer ona jeste to prakticno.
I, onda bi ti Efendic sa apsolutnim lokalnim ovlastima bio gradonacelnik grada. :D

Ko je kriv sto trojka nije ispunila presudu ustavnog suda i vratila nadleznosti koje pripadaju gradu, a koje je oduzela?
black

#27038 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by black »

Ljudi bi za simbolicnu godisnju cifru da imaju rezervisano parking mjesto :lol: a npr da su kojim slucajem vlasnici jednog parking mjesta i da ga izdaju lupali bi cifre do neba :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#27039 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Chmoljo »

muha_sa wrote: 08/06/2026 21:14
Capajebo wrote: 08/06/2026 19:20
kakaljin wrote: 08/06/2026 19:10

Taman da se ocisti parking od takvih i da mogu gradjani parkirati koji zive u naselju.

Ovo ce biti pun pogodak sto planiraju sa placanjem jer ce rasteretiti parking sa onima koji ne zive tu a parkiraju automobile pa gradjani koji zive ne mogu doci do mjesta parkinga kada se vrate sa posla.

JA jedva cekam da mi ocrtaju parking mjesta ispred ulaza
Nije to problem, problem je sto ti gradjani nece nigdje ici s autom jer nigdje nece moci parkirati. Djavola ce neko onda otici s autom lupam s AP pa placati 8 sati parking na Pofalicima, i taj s Pofalica na AP. Pa ce svi stajati ispred zgrada i to je to.
Uredu stanari vinjete, al trebaju vinjete i ljudima koji idu na posao u taj neki dio grada. Al tu se vec vracamo na pocetak problema - manjak parking prostora generalno.
Ovo je ok kad se poradi na infrastrukturi, al teska nebuloza ovako primijeniti ho-ruk.

Ja zivim u Novom Sarajevu i eto recimo da mogu parkirati, a nas @muha_sa sa Otoke odjebaus :D (nisam siguran je li Gradacacka pripada NS ili NG
:oops: )
I puno veci gradovi od Sarajeva imaju puno vise automobila od Sarajeva pa se nekako rijeso taj problem, al treba praviti nesto. Najlakse je ovakve retardirane odluke donositi.
Otoka do Tokija :lol: Gradačačka Čvila a pripada N.G. :D
I staro hrasno.
haklamas

#27040 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by haklamas »

Nije tačno da svako ima Automobil,bar u mojojoj Zgradi je tako.
Al Pošta,Veterinarski ,Nargilane,Pekare,Ćevabdžinica,Burekdžinice Kafane,Poslovni prostori,Banke ......Kad odu Kućama mi prodišemo.
Al Bgm Ljeti znaju zadugo dernečiti.
Policija zna pođahkad 2 do 3 Kazne zalijepiti,a da rade kako treba Nikšić se ne bi morao zaduživati na Londonskoj Berzi .(Stanica im je preko puta,samo kroz Prolaz prođu).
semirsar

#27041 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by semirsar »

black wrote: 08/06/2026 21:23 Ljudi bi za simbolicnu godisnju cifru da imaju rezervisano parking mjesto :lol: a npr da su kojim slucajem vlasnici jednog parking mjesta i da ga izdaju lupali bi cifre do neba :mrgreen:
pa sta je tu neobicno, trziste, ponuda i potraznja, uzmi ili ostavi, ne's ti ima ko hoce, ha ja. :mrgreen:
drug_profi

#27042 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Ulica Grada Čačka je autonomna oblast Otoke Republike. Poznata još po domorodačkom nazivu Čvila2.
Haris.ba

#27043 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

black wrote: 08/06/2026 21:23 Ljudi bi za simbolicnu godisnju cifru da imaju rezervisano parking mjesto :lol: a npr da su kojim slucajem vlasnici jednog parking mjesta i da ga izdaju lupali bi cifre do neba :mrgreen:
Suti ba. Vidis da polahko pravimo krug. Ko da smo se vratili u 46. Vlada nacionalizira Zeljezaru.

Treba sucurat da im ne padne na pamet viska stanova oduzimati.
BadBoy

#27044 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Ljudi hoće:

- da se najprije od nekih para izgrade parking mjesta za sva auta u kantonu (180.000+)
- da se svi ti parkinzi smjeste negdje, dovoljno blizu da su korisni ali dovoljno daleko da nikome ne smetaju
- da im to mjesto bude po mogućnosti dzaba dato za mjesto prebivališta ili barem po simboličnoj cijeni
- da mu je mjesto garantovano i da niko drugi ne može parkirati
- ali kad idu u goste/kafiće/restorane/firme da imaju parking (koji bi eto možda bili voljni platiti po satu ali po nekoj simboličnoj cijeni)

Vrlo jednostavno, ne znam šta nije jasno.
dječak sa šibicama

#27045 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Mic po mic, opet smo na bezobraznim gradjanima, nece da plate nepostojeca parking mjesta, pa stvarno mislim nama treba novi, bolji, lepsi narod.
semirsar

#27046 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by semirsar »

Haris.ba wrote: 08/06/2026 22:59
Suti ba. Vidis da polahko pravimo krug. Ko da smo se vratili u 46. Vlada nacionalizira Zeljezaru.

Dobro si, slijedeca akcija "Imas kucu, vrati stanove" :thumbup:
Capajebo

#27047 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Capajebo »

semirsar wrote: 09/06/2026 00:06
Haris.ba wrote: 08/06/2026 22:59

Dobro si, slijedeca akcija "Imas kucu, vrati stanove" :thumbup:
Prvo nek se vrati sator, pa cemo kasnije o stanovima. :D
adnante

#27048 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by adnante »

BadBoy wrote: 09/06/2026 00:03
Ljudi hoće:

- da se najprije od nekih para izgrade parking mjesta za sva auta u kantonu (180.000+)
- da se svi ti parkinzi smjeste negdje, dovoljno blizu da su korisni ali dovoljno daleko da nikome ne smetaju
- ali kad idu u goste/kafiće/restorane/firme da imaju parking (koji bi eto možda bili voljni platiti po satu ali po nekoj simboličnoj cijeni)

Vrlo jednostavno, ne znam šta nije jasno.
Sve sto ti kazes ima smisla, no reci mi gdje to ljudi hoce? Na Fejsbuku? Na forumu, ti i ja?
tramvajtrojka

#27049 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tramvajtrojka »

dječak sa šibicama wrote: 09/06/2026 00:04 Mic po mic, opet smo na bezobraznim gradjanima, nece da plate nepostojeca parking mjesta, pa stvarno mislim nama treba novi, bolji, lepsi narod.
Nemoj glumiti parking papka po kosevskom i ostavljati skodu oktaviju po trotoarima pa onda imas pravo pricati o jadnim i napacenim gradjanima :mrgreen: :mrgreen: :lol:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#27050 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Velkoski »

Svakako je veća šansa da će ubosti kvotu 20 nego naći mjesto na Koševskom.

Danas u Barama dženaza i totalni kolaps odmah, Bingo zakrčen, pumpa zakrčena, tamo ispred groblja da ne pričam. Potrebno je skresati jedno 100k auta da bi ovaj grad prodisao. Od infrastrukture svakako nikada neće biti ništa.
Post Reply