Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Interesantno za vidjeti stari Meinl logo.
Samo ne mogu da lociram mjesto. Mislio sam da su Markale ali fali pruga koja je morala biti tu u to vrijeme.
Pasaž prema Celtic pubu je tu i 5 izloga lijevo. To se slaže.
Ili griješim.
Kad je izmještena stanica sa današnjeg Trga Oslobođenja?
Samo ne mogu da lociram mjesto. Mislio sam da su Markale ali fali pruga koja je morala biti tu u to vrijeme.
Ili griješim.
Tek je 1936 godine pruga prošla obalom oko Vijećnice i ako se ne varam trasa je završavala Baščaršiji ?
Izgradnjom pruge normalnog kolosijeka 1960 današnja trasa je formirana , ne smijem se zakleti ali pred Markalama (pijace , ne tržnice kroz Ferhadiju) zapravo nije ni bilo pruge do 1960 , a ovo bi mogla biti fotka iz Drugog svjetskog rata.
Ili griješim.
Tek je 1936 godine pruga prošla obalom oko Vijećnice i ako se ne varam trasa je završavala Baščaršiji ?
Izgradnjom pruge normalnog kolosijeka 1960 današnja trasa je formirana , ne smijem se zakleti ali pred Markalama (pijace , ne tržnice kroz Ferhadiju) zapravo nije ni bilo pruge do 1960 , a ovo bi mogla biti fotka iz Drugog svjetskog rata.
Ćirilica prisutna na natpisima. Nije još NDH došla.
Ne znam kad je uklonjena pruga iz Ferhadije i stanica sa trga Oslobođenja. Vjerovatno još ranije.
drug_profi wrote: ↑07/06/2026 23:16
Ili griješim.
Meni je prva ideja bila raskrnica Edhema Mulabdića na M.M.Bašeskije.
No zbog izgleda ovog ulaza vjerovatno nije. Vjerovarnije je da je pogled s ćoška Revolucije, tj od Tržnice prema pasažu gdje je Celtik pub.
A po ovim ogradicama sa stubićima na prozorima prvog sprata, mozda bi jos potencijalna lokacija mogla biti iz bašte današnjeg Metropolisa kod katedrale, pogled niz Ferhadiju na zgradu pravoslavne crkve na koju je na trgu oslobođenja nadodat novi dio ekonomije
Ma definitivno je od Revolucije pogled prema Celticu. Sve se uklapa.
Ostaje samo meni moaj dilema kad je uklonjena pruga iz Ferhadije.
Negdje sam našao da je 1928. spojena Obala preko Čaršije sa Titovom i tako napravljena kružna linija. Tada je vjerovatno uklonjena i stanica ispred Saborne crkve, što ima smisla jer je tad nekad taj trg dobio ime po kralju Petru prvom, a poslije i spomenik.
Na jednom mjestu sa našao da su kolodvor i carinarnica srušeni i uklonjeni tada nekad u dvadesetim godinama prošlog stoljeća.
Tako da i izgled ove ulice sa finim asfaltom ovu sliku može datirati negdje na kraj tridestih godina.
snijeg_led wrote: ↑08/06/2026 17:04
@muha_sa Jel ovo bilo u bivsoj ulici JNA?
Jeste sreco draga tu sam ti aj redovan sa svojom dragom haman svaki dan bio--idemo gledat film, cim se svjetla ugase mi se zgombamo do kraja filma pardon--pregledamo žurnal
Jeste sreco draga tu sam ti aj redovan sa svojom dragom haman svaki dan bio--idemo gledat film, cim se svjetla ugase mi se zgombamo do kraja filma pardon--pregledamo žurnal
ma dje si li se ti zgombo... tamo koliko znam nema loza?
Meni apolo iliti partizan bio zakon, kupim sve cetri karte u jednoj lozi i "udrimo" po zurnalu, jebeno kad kasno krenemo ili se previse opustimo i svjetla se popale... kad prije mjk mu
ma dje si li se ti zgombo... tamo koliko znam nema loza?
Meni apolo iliti partizan bio zakon, kupim sve cetri karte u jednoj lozi i "udrimo" po zurnalu, jebeno kad kasno krenemo ili se previse opustimo i svjetla se popale... kad prije mjk mu
Nema loža al imaju oni nazovimo separei desno i lijevo