Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

VladaFBiH

#26951 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

mk ultra wrote: 07/06/2026 17:52
VladaFBiH wrote: 07/06/2026 17:36
dječak sa šibicama wrote: 07/06/2026 12:56

Fiks ideje u fiks gradu, ako vec raspravljamo o idejama jel tako.

Podrazumjeva se da rjesavanje problema parkinga u svojoj cjelini ima i normalni tramvajski i GSP saobracaj. A kako nema, jer niti ce se raditi parkinzi na Stupu, niti ce se raditi parking mjesta u Novom Sarajevu, samo ce se gradjanima uzeti po 50-100 km da plate parking mjesto koje "moze bit bidne moze bit ne bidne".

Ja pisem na forumu ideje, nacelnica ima zvanicne ideje da naplacuje parking ali ne i da uredi isti odnosno omoguci gradjanima opcine makar koliko toliko siguran parking.

Ili najkrace receno, jos jedna ubleha i pljacka gradjana. Nije problem platiti ni 150 km, ako ces imati parking mjesto, a neces imati jer je 3 puta vise automobila u opcini nego je parking mjesta.

Kao i sve kod nas, gradi se kuca od krova. Valjda prvo omogucis parking mjesta, pa onda naplacujes.
preciznije - preko 31.000 registovanih auta na malo više od 6.500 praking mjesta
Gdje je redistrirani parking u hrasno brdu, pofavelićima, u zahira panjete? :mrgreen:
Navodno da je cijela opština popisana :) a oni će isto imati pravo kupovine vinjete i korištenja ovih parking mjesta jer žive na području opštine tako da :)

Realnost je da je sigurno 10-12.000 auta u padinskim dijelovima opštine koja imaju kakav-takav parking barem u noćnim satima
dječak sa šibicama

#26952 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Neka je trecina na padinskim dijelovima sa "parkingom" negdje oko kuce, opet je 20ak hiljada na 6,5 hiljada parking mjesta.

Tako je u svakoj opcini. Kod mene u ulici bar tri puta vise automobila je po trotoarima, jer parking mjesta nema ni blizu dovoljno.
black

#26953 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by black »

Gledajuci po fb komentare velika vecina, dok je ovde na forumu takvih manje, misli da bi trebalo uz vinjetu imati zagarantovano mjesto, ljudi moji pa to je prosto nemoguce taman kada bi svaki metar oko kvartova i zgrada asfaltirali. Nedavno kod rodbine u Njemackoj, imas vinjetu za jedno podrucje dje mozes parkirati, nekada se potrefi mjesto kod zgrade i blizu ulaza a nekada pa i kilometar dalje ili kruzanje po sirem kvartu dok potrefi se prazno mjesto.
Ateista

#26954 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Ateista »

Haris.ba wrote: 07/06/2026 14:27
Ateista wrote: 07/06/2026 14:26 Ne kazem da ima, samo ne mogu price kako ce se ovim rijesiti problem. Bice isto samo cemo placati to isto
Pa nece se rijesiti problem. Ali, je dio za rjesenje problema.
Ali predstavlja se kao da je to rjesenje problema a nije, cak i da te pare usmjere za rjesavanje problema, sumnjam da ce napraviti neku primjetnu razliku. Imacemo isto stanje a moracemo ga placati.
Logovan

#26956 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

Sve je ovo rezultat ne rješavanja problema već godinama, otkako je rat stao pa sve do prije par godina slabo je ko šta konkretno radio. Niti nove ceste, niti problem sa parkiranjem, itd.
made_in_sarajevo

#26957 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by made_in_sarajevo »

Logovan wrote: 07/06/2026 19:42 Sve je ovo rezultat ne rješavanja problema već godinama, otkako je rat stao pa sve do prije par godina slabo je ko šta konkretno radio. Niti nove ceste, niti problem sa parkiranjem, itd.
ili sto bi prpa i razne prpe rekli, trojka ukrala pare nista nije uradila pajel. drkanje kurca od 30 godina nas kosta sad debelo. nesto se pokrenulo sa mrtve tacke, ali daleko je to jos
Isner

#26958 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Isner »

Nije problem što su pare pokradene, nije problem što SDA nije riješila, nije problem ni što SDP i sataliti nisu riješili a rekli su, problem je što niko od njih nema nikakvu inicijalnu ideju sa planom realizacije kako riješiti pitanje parkinga...

Ispred zgrade gdje sam prijavljen i živim parkira nekoliko auta iz Lukavice, desetak auta s Alipašinog i Mojmila, pešest iz Vogošća i Ilijaša, od toga bar tri auta zabodena dva mjeseca koja tako stoje.... Ide sezona godišnjih, zabost ce ih još 10 i ostaviti tu dok su negdje na odmoru....
akcija007

#26959 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by akcija007 »

Navecer nema auta sa strane po Novom SA koji dolaze na posao. Sve su auta stanara . Zasto nema mjesta navecer u Hrasnom na Grbavici na Dolac Malti u Kolodvorskoj.....
i kako ce rijesiti kada se plati sve ce biti isto
drug_profi

#26960 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote: 07/06/2026 13:05
drug_profi wrote: 07/06/2026 12:33 Zašto ne bi npr. Ponudili projekt garaze gradjanima?
Solventnih ima. Znaci u pretplati kupis garazu koja ce se onda izgraditi. Povoljna cijena. Preprodaja zamrznuta 5 godina.
Malo mi je tesko vidjeti javni interes da se opcina krene baviti izgradnjom garaza za stanare. Ali, eto nek proba. Spominjala je garazu kod Lorisa. Neka napravi pa ce se vidjeti kako funkcionise.
Kako nema javni interes? Kako ima javni interes da uopste regulise parkiranje sa vinjetama? Radi se o istom problemu i dva kompatibilna rjesenja.
Ljudi koji kupe mjesto u garazi nece zauzimati javnu povrsinu, pa ce drugi (sa vinjetama) imati vise mjesta. Nece se trositi javni novac za rjesavanje tog problema.
I optina moze platiti izgradnju 20 mjesta za sebe u istoj toj garazi od te love prikupljene za vinjete, pa onda ta mjesta prodati naknadno sa profitom, te onda izgraditi mozda 30 mjesta od istih para.
I svo vrijeme bez marke iz budzeta... to je rad na rjesenju problema.
tramvajtrojka

#26961 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tramvajtrojka »

drug_profi wrote: 07/06/2026 21:30
Haris.ba wrote: 07/06/2026 13:05
drug_profi wrote: 07/06/2026 12:33 Zašto ne bi npr. Ponudili projekt garaze gradjanima?
Solventnih ima. Znaci u pretplati kupis garazu koja ce se onda izgraditi. Povoljna cijena. Preprodaja zamrznuta 5 godina.
Malo mi je tesko vidjeti javni interes da se opcina krene baviti izgradnjom garaza za stanare. Ali, eto nek proba. Spominjala je garazu kod Lorisa. Neka napravi pa ce se vidjeti kako funkcionise.
Kako nema javni interes? Kako ima javni interes da uopste regulise parkiranje sa vinjetama? Radi se o istom problemu i dva kompatibilna rjesenja.
Ljudi koji kupe mjesto u garazi nece zauzimati javnu povrsinu, pa ce drugi (sa vinjetama) imati vise mjesta. Nece se trositi javni novac za rjesavanje tog problema.
I optina moze platiti izgradnju 20 mjesta za sebe u istoj toj garazi od te love prikupljene za vinjete, pa onda ta mjesta prodati naknadno sa profitom, te onda izgraditi mozda 30 mjesta od istih para.
I svo vrijeme bez marke iz budzeta... to je rad na rjesenju problema.
Pogledaj samo kako stetocina efendic blokira izgradnju autoceste kroz grad, eno ti na naslovnici klixa sta je trazio umjesto da se pobune iz ns, centra i sg oni sute kao zaliveni pa kad ovaj automobilski ubica postane premijer kantona ima da pocupa i prugu i ukine svaku mogućnost izgradnje autoceste
Haris.ba

#26962 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/na-podr ... /241226190
Na području općine Novo Sarajevo planira se gradnja podzemne garaže s 550 parking mjesta na dvije etaže
26.12.2024
Evo, ide papirologija godinuipo. Vjerovatno ce se skupljati papiri jedno 3 godine, pa onda tender godina za izvodjaca....

Onda idu 4 godine izgradnje.

Taman na kraju drugog mandata pred izbore otvaranje.

A, ko zeli da vidi kako izgleda kada drzava pravi garaze:

https://apiv03.avaz.ba/vijesti/bih/8619 ... ve-sedmice
Naime, izgradnja garaže počela je u ljeto 2020. te je trebala biti završena do sredine novembra 2020. godine. Međutim, sve se razvuklo do 2023. godine
Spomenuo je i probleme u vezi s vodosnabdijevanjem garaže te utjecajem podzemnih voda, koji su bili razlog zašto garaža nije bila otvorena 29. septembra ove godine.

- Što se tiče podzemnih voda, to je normalna stvar, dosta objekata se uklapa u teren u kojem postoje podzemne vode, pa tako i ovaj. Sve je urađeno planski, onako kako je trebalo – rekao je Tahirbegović.
Podsjećamo, ova garaža je periodično građena. Zbog poskupljenja građevinskog materijala direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov je u aprilu 2022. godine izjavila da će dodatni trošak biti 300.000 KM
Last edited by Haris.ba on 07/06/2026 21:48, edited 2 times in total.
drug_profi

#26963 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Ja znam sta bih ja i kako bih ja, ali to kazu u ovom vremenu nije politicki korektno i nije u skladu sa demokratskim principima....
BadBoy

#26964 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Ja bi od 01.01.2027 naredio reviziju tehničkih i vozačkih...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#26965 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

akcija007 wrote: 07/06/2026 21:18 Navecer nema auta sa strane po Novom SA koji dolaze na posao. Sve su auta stanara . Zasto nema mjesta navecer u Hrasnom na Grbavici na Dolac Malti u Kolodvorskoj.....
Pa hoce biti sve isto, samo ce imati varijantu da rastjera one koji nemaju uplaceno...

Pusti u prodaju 5000 tiketa i to je to. Toliko jma parking mjesta
Nemas vinjetu nemas parkinga
Ktjb

To je ko j japanu, ne mozes dobiti tablice bez parking mjesta... dakle nema kola bez osiguranog parkinga.

Pisao sam prije par sedmica, onaj ko upravlja imovinom, mora i da brine. Nek se naplacuje sve... cuj 20m² dzabe da ima negdje da koristis
Ima al u kurcu
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#26966 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

BadBoy wrote: 07/06/2026 21:47 Ja bi od 01.01.2027 naredio reviziju tehničkih i vozačkih...
Mentalno smo dobro u kurcu
Kompleksasa opterecenih materijalizmom mislim da nema nigdje gušće naseljeno u europi
A da nisu svjesni svoje nesvjesti i jame u kojoj zivimo
Forumerrer

#26967 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Forumerrer »

Sta je sa krsevima koji stoje parkirani? Kod mene u naselju ih ima sigurno 50 koji se ne mrdaju vec mjesecima/godinama. Ima li se kome prijaviti?
BadBoy

#26968 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

mk ultra wrote: 07/06/2026 21:49
akcija007 wrote: 07/06/2026 21:18 Navecer nema auta sa strane po Novom SA koji dolaze na posao. Sve su auta stanara . Zasto nema mjesta navecer u Hrasnom na Grbavici na Dolac Malti u Kolodvorskoj.....
Pa hoce biti sve isto, samo ce imati varijantu da rastjera one koji nemaju uplaceno...

Pusti u prodaju 5000 tiketa i to je to. Toliko jma parking mjesta
Nemas vinjetu nemas parkinga
Ktjb

To je ko j japanu, ne mozes dobiti tablice bez parking mjesta... dakle nema kola bez osiguranog parkinga.

Pisao sam prije par sedmica, onaj ko upravlja imovinom, mora i da brine. Nek se naplacuje sve... cuj 20m² dzabe da ima negdje da koristis
Ima al u kurcu
Zamisli da uradiš ovo. Pa digo bi se i kunto i panto "ja platiJo registraciju".
MinistarKulture

#26969 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by MinistarKulture »

Forumerrer wrote: 07/06/2026 22:04 Sta je sa krsevima koji stoje parkirani? Kod mene u naselju ih ima sigurno 50 koji se ne mrdaju vec mjesecima/godinama. Ima li se kome prijaviti?
https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... ina/611828
Postupak uklanjanja odvija se na sljedeći način: Građani mogu prijaviti vozilo sekretaru mjesne zajednice ili pozvati nadležnu Policijsku upravu općine na kojoj se vozilo nalazi. Policijska uprava izlazi na teren, evidentira stanje i izdaje službeni nalog za uklanjanje. Na osnovu naloga, Pauk služba uklanja vozilo i premješta ga na lokaciju: ulica Plantaža br. 55
Za ove sto su prijavljivali imali su izmjesana iskustva, neka su uklonjena, a neka nisu.
darius_maximus

#26970 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by darius_maximus »

Lahko je u državama gdje ti malo ili nimalo ne treba auto.
Ne radi se ovdje samo o gradskoj potrebi, već i o međugradskoj.

Odlazak u TZ iz SA je kao da putuješ u Mordor, dok bi vani takve trase bile normalno povezane busom, vozom, itd.
Isto je za haman sva druga mjesta (pa voz kad prelazi entitetsku liniju mora lokomotivu mijenjati).

Hoćeš vikendom na Igman ili neku drugu planinu, sretno ti bez auta.

I onda idu pitanja, što svaka porodica ima 1-2 auta.
Mi smo, kao Amerika, sva druga sredstva haman uništili i sve prilagodili autima.
I onda smo se sjetili da želimo da budemo kao Beč ili Ljubljana i da nam samo fali infrastruktura, ali nijet imamo.

Evo imaš kod Robota Hrasno tri nebodera, jednu zgradu, jedno 30 poslovnih prostora, dvije ćevabdžinice i jedno šest kafana, odokativno.
Na sve to možda stotinjak parking mjesta.
Tu bih volio da vidim kome i kako bi se podijelile vinjete, kada bi svaki poslovni sebi jedno mjesto zapikao, pa da vidimo dalje.
Capajebo

#26971 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Capajebo »

Onda uvedu sve opstine isto ovo, pa niko nigdje ne moze s autom osim u trzni centar :D
akcija007

#26972 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by akcija007 »

Bravoooo! Najbolji komentar .
dječak sa šibicama

#26973 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Isner wrote: 07/06/2026 20:24 Nije problem što su pare pokradene, nije problem što SDA nije riješila, nije problem ni što SDP i sataliti nisu riješili a rekli su, problem je što niko od njih nema nikakvu inicijalnu ideju sa planom realizacije kako riješiti pitanje parkinga...

Ispred zgrade gdje sam prijavljen i živim parkira nekoliko auta iz Lukavice, desetak auta s Alipašinog i Mojmila, pešest iz Vogošća i Ilijaša, od toga bar tri auta zabodena dva mjeseca koja tako stoje.... Ide sezona godišnjih, zabost ce ih još 10 i ostaviti tu dok su negdje na odmoru....
Amateri, blizu mene ima parking pred zgradom, lik parkirao auto ukoso i ostavio ga tako, gume ispuhane, sad svi ostali parkiraju ukoso i svaki auto zauzme dva mjesta pa sad umjesto desetak auta, parkira njih 5-6 maksimalno, ukoso. I tako vec par godina, niko ne prijavljuje ili prijavljuje ali niko ne reaguje.

Rijesicemo parkinge :bih:
drug_profi

#26974 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Kad izgori dođu pa odnesu...
Samo kazem, ne predlazem nista.
Ken_M

#26975 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Ken_M »

Ovakve odluke, iako imaju za cilj samo uzeti novac od ljudi, uvijek se pravdaju sa borbom za narod, za državu, za stanare...
Post Reply