Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Haris.ba

#26801 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

SvjetlosnaGodina wrote: 06/06/2026 00:25 Sta opstina, nije to njihovo, nego od naroda i drzave
Pa ima logike. Npr. Kristo da zovnemo da odlucuje o parkingu u NS?

Narod je glasao na izborima da mu Benjamina upravlja drzavnom imovinom. Sto se mijesas u izbor naroda?
SvjetlosnaGodina

#26802 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by SvjetlosnaGodina »

Haris.ba wrote: 06/06/2026 00:44
SvjetlosnaGodina wrote: 06/06/2026 00:25 Sta opstina, nije to njihovo, nego od naroda i drzave
Pa ima logike. Npr. Kristo da zovnemo da odlucuje o parkingu u NS?

Narod je glasao na izborima da mu Benjamina upravlja drzavnom imovinom. Sto se mijesas u izbor naroda?
Bezobrazluci nemaju logike niti ce ikada imati, isto kao sto naprave zgradetine, parking(ako ga i naprave) i kao jos naplate parking, obicna asfaltna ploha i iscrtane linije.
VladaFBiH

#26803 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 05/06/2026 22:27
VladaFBiH wrote: 05/06/2026 22:22
Teško, ima opština fine prilive novca a renta bi trebalo da se vodi kao vanredni prihod
Koji tzv.kapitalni projekat osim juzne tribine Grbavice ima NS?
niti jedan ako ne računamo onu bruku s rekonstrukcijom mosta Ars Aevi gdje učestvuje sa čitavih 260.000KM i pravljenje mosta Paper Bridge, gdje grad Sarajevo snosi trošak ako se ne varam a ne opština, ne znam za neki "značajan" kapitalni projekt. To upravo i govorim - opština ima para da godišnje pravi barem 1 garažu a ne radi ništa već pare odoše na populizam i gluposti.
Last edited by VladaFBiH on 06/06/2026 08:31, edited 2 times in total.
VladaFBiH

#26804 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 05/06/2026 22:41
Rijesice samo da prioritet imaju stanari. I, to je to.
šta ti tačno znači prioritet za stanare? Opština ima registrovano preko 31.000 vozila a svega popisano 6.536 parking mjesta. Neka je pola automobila po rubnim dijelovima opštine gdje imaju svoje parkinge a znamo da nemaju opet ti ostaje barem 2,5 vozila na jedno parking mjesto.
VladaFBiH

#26805 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

last mohicans wrote: 05/06/2026 23:05
nepass1 wrote: 05/06/2026 22:26
last mohicans wrote: 05/06/2026 22:02

Pa onaj Kosovac je danas u komentarima CH pisao 100 godisnja sto je bezeze cijena, ako ce sta rijesiti.
Kako ce rijesiti ako ima 2k parkinga a 6k auta? Svak ce htjeti za 100KM godisnje. Sto bi husa sa treceg dobio a haso sa prvog ne parking?
Pa ko prije jami, ha jah. Treba pitati ovog inicijatora iz Sabininog tabora. Pa znas li da KP Rad proda stotine, ako ne i hiljadu stikera vise nego sto ima mjesta. Meni supruga 100km daje svaki mjesec i opet se pati da nađe prije 8 parking. Reko joj role sto prodaje da tuhnu stikera puno vise nego sto ima mjesta.
pa naravno da prodaju više stikera nego što ima mjesta - stiker ne garantuje mjesto već pravo parkiranja i tako načelica isto konta uraditi
Haris.ba

#26806 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 06/06/2026 08:27
šta ti tačno znači prioritet za stanare? Opština ima registrovano preko 31.000 vozila a svega popisano 6.536 parking mjesta. Neka je pola automobila po rubnim dijelovima opštine gdje imaju svoje parkinge a znamo da nemaju opet ti ostaje barem 2,5 vozila na jedno parking mjesto.
Pa to je to. Prioritet ima stanar da kupi pravo parkiranja jeftinije od nestanara.
To znaci da dobija pravo da ne placa po satu, vec moze uzeti mjesecnu, godisnju.

To ne znaci da pravo parkiranja garantuje parking mjesto gdje ti zelis. Ako je sve zauzeto - nema.
VladaFBiH wrote: 06/06/2026 08:23
niti jedan ako ne računamo onu bruku s rekonstrukcijom mosta Ars Aevi gdje učestvuje sa čitavih 260.000KM i pravljenje mosta Paper Bridge, gdje grad Sarajevo snosi trošak ako se ne varam a ne opština, ne znam za neki "značajan" kapitalni projekt. To upravo i govorim - opština ima para da godišnje pravi barem 1 garažu a ne radi ništa već pare odoše na populizam i gluposti.
Da opcina ima para za garaze - pravila bi ih.
Nema.

Zato je meni smijesna ta neka prica da opcina treba da pravi garaze. Nece, ne zna, ne moze.

Nacelnica je imala predizbornu oko izgradnje garaze kod Lorisa, i tada su se stanari bunili - sto da placaju, hoce dzabane.

Evo, prodjose dvije godine garaze nema.
Za Hasana se uveliko govorilo da bista ne radi. Za ovu ocito niko ne smije.
izbjeglica_iz_besmisla

#26807 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Ova je generalno iz kategorije ubleha, al eto ima novi most, rekonstrukcija starog, juzna teibina na golubarniku, poplocavanje vilsa i sad ovaj "master" potez sa parkingom.

Nesto radi barem, al nadam se da ce svakako letjeti.
tramvajtrojka

#26808 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tramvajtrojka »

Haris.ba wrote: 06/06/2026 08:39
Pa to je to. Prioritet ima stanar da kupi pravo parkiranja jeftinije od nestanara.
To znaci da dobija pravo da ne placa po satu, vec moze uzeti mjesecnu, godisnju.

To ne znaci da pravo parkiranja garantuje parking mjesto gdje ti zelis. Ako je sve zauzeto - nema.
Nema.

Zato je meni smijesna ta neka prica da opcina treba da pravi garaze. Nece, ne zna, ne moze.

Nacelnica je imala predizbornu oko izgradnje garaze kod Lorisa, i tada su se stanari bunili - sto da placaju, hoce dzabane.

Isti slucaj kao na MDu ljudi prptestvovali nece podzemne garaze, unistava im se park, sad kmece kako nemaju parkinga jedina solucija u ovom gradu je ne slusati sta narod govori jer se nikada nista nece izgraditi il pokusati promijeniti

I nece biti garaze kod lorisa jer ne da narod guzvaje
izbjeglica_iz_besmisla

#26809 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Ova je generalno iz kategorije ubleha, al eto ima novi most, rekonstrukcija starog, juzna teibina na golubarniku, poplocavanje vilsa i sad ovaj "master" potez sa parkingom.

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26810 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

Nece narod garaze. Narod hoce da dzaba parkira.
Ogromna razlika.
dječak sa šibicama

#26811 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Prepisali od Bakija i Jedilera, placaj "zakupninu" grobnog mjesta ali ne stalno vec tri godine cetiri godine, placas i ako ne umres u tom roku, nikom nista grobno mjesto ide sljedecem koji placa ili plati jos ili umiri kad vidis da ti istice rok :lol:

Plati 100 km pa ako bude mjesta, bice. Ako nema mjesta, ko te jebe. Mi da pravimo nove parkinge da uvijek bude mjesta? sto ste pametni, i bezobrazni vi gradjani, vi bi i da platite parking i da dobijete parking.
Sramota kakvih sve gradjana nezahvalnih ima.
SvjetlosnaGodina

#26812 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by SvjetlosnaGodina »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 06/06/2026 09:21 Ova je generalno iz kategorije ubleha, al eto ima novi most, rekonstrukcija starog, juzna teibina na golubarniku, poplocavanje vilsa i sad ovaj "master" potez sa parkingom.

nek ga popushi, nisam iz te opstine al me nervira sa glupostima svojim..
Better Man

#26813 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Better Man »

Haris.ba wrote: 06/06/2026 08:39

Nema.

Nema veće ublehe od Benjamine Karić. Nametnuta gradonačelnica, koja je planirala da bude načelnica općine Centar, ali joj je Mandić poremetio planove, pa se uhljebila na jedvite jade kao načelnica općine Novo Sarajevo. Žena koja ne podnosi kritiku i koja sve one koji joj upute kritiku naziva lošim ljudima. Njeno postdiplomsko obrazovanje je vrlo upitno i sumnjivo, jer ko još ide sa Sarajevskog pravnog fakulteta da magistrira i doktorira u Zenici i još se zaposli na Travničkom univerzitetu?
dječak sa šibicama

#26814 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Za Benjku mi je najjace saznanje bilo da je ona clan i akvitist SDP-a a u isto vrijeme je bila u nekoliko onih SDA "savjetodavnih komisija" u stranci.

I to su ljudi dokazali spiskovima, crno na bijelo. Steta ne mogu to danas naci.

Nije bitan dres, bitan je cilj :D
Qler

#26815 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Qler »

Ja bi onima u Franca Lehara svaki dan tri puta kačio kazne za parkiranje, samo jer su debili zabranili da im se pravi podzemna garaža. Najmanje 3 puta...
Cracked

#26816 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cracked »

Navodno parking ce kostati 100km godisnje. To je bas jeftino
NediM17

#26817 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by NediM17 »

Super je to, sto si do sad imao dzabe sad ces imati za stoju jer dovoljno parkinga NEMA i nece ga bit' ni za stanare.
Hoce li npr. "povlasteni" stanovnici N. Sarajeva imati pravo parkirati na prostoru citave opstine ili samo na svojoj mikrolokaciji.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#26818 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Velkoski »

Da, nije problem cijena, nego što se praktično ništa mijenja, sad se samo plaća :lol:
NediM17

#26819 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by NediM17 »

Skontala bendzi kako uzeti lovu od gradjana a nista posebno zauzvrat nece dobiti.
Koliko ima reg. auta na N.Sarajevu puta stoja, milionske cifre.
Dok je ovaca bice i vune.
A bome i baklava. :lol:
dječak sa šibicama

#26820 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Velkoski wrote: 06/06/2026 14:11 Da, nije problem cijena, nego što se praktično ništa mijenja, sad se samo plaća :lol:
Upravo to, naplacivace ti mogucnost da parkiras, a to sto je 3 puta vise automobila od parking mjesta nije vazno.

Dakle, cisto matematicki, cirka trecina onih koji plate ce parkirati, dvije trecine ce platiti da ne moze parkirati.

Jer gradnja novih parkiralista je SF i nemoguce je. Bas me zanima hoce li te pare koje dobiju, uloziti u nove parkinge ili baklave.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26821 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

Qler wrote: 06/06/2026 13:05 Ja bi onima u Franca Lehara svaki dan tri puta kačio kazne za parkiranje, samo jer su debili zabranili da im se pravi podzemna garaža. Najmanje 3 puta...
Oni su zivi primjer one-ceras vuka a isceras medjeda
Qler

#26822 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Qler »

dječak sa šibicama wrote: 06/06/2026 14:52
Velkoski wrote: 06/06/2026 14:11 Da, nije problem cijena, nego što se praktično ništa mijenja, sad se samo plaća :lol:
Upravo to, naplacivace ti mogucnost da parkiras, a to sto je 3 puta vise automobila od parking mjesta nije vazno.

Dakle, cisto matematicki, cirka trecina onih koji plate ce parkirati, dvije trecine ce platiti da ne moze parkirati.

Jer gradnja novih parkiralista je SF i nemoguce je. Bas me zanima hoce li te pare koje dobiju, uloziti u nove parkinge ili baklave.

Ja prvi dolazim i parkiram u Novo Sarajevo kad idem na posao.. ja prvi u toku radnog vremena uzimam mjesto nekome. Znači mene će ovo pogoditi, i nije mi žao. Ići ću komercijalom, biciklom, neću autom... i koliko ih je ovakvih kao ja? Koji dolaze i parkiraju tu. Pa vlada FBiH u Energoinvestu što je sad, zauzme čitave Pofaliće. Pogledaj koliko ima mjesta u toku radnog vremena a koliko naveče za parkiranje, kad odu kućama... Drastična razlika.

Znači mene će prvog pogoditi ovo, i neka će ako će olakšati ljudima koji tu žive, jer ne bi prvi ja volio da sam u toj situaciji da nemam gdje da parkiram gdje živim...
NediM17

#26823 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by NediM17 »

Pa moci ce i dalje parkirati i oni koji ne zive tu samo ce placati "komercijalnu" cijenu sta god to bilo.
Npr. sad je prva zona 100 KM mjesecno, druga 60, treca 30.
Ni ovo ne bi trebalo biti skuplje tako da ne vjerujem da ce bas odbiti nekoga ko radi tu od parkiranja.
Odbice samo one supljatore iz kafana.
dječak sa šibicama

#26824 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Ako je tacno da u NS ima 3 puta vise registrovanih automobila nego parking mjesta, valjda je jasno o cemu pisem.

Gdje ce ljudi parkirati i kada plate, ako nema mjesta.

Zasto se ne grade novi parkinzi. Valjda se mjesto naplacuje nakon sto se osigura isto.
Qler

#26825 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Qler »

Možda je utopijski, ali bilo bi lijepo da usmjere ove pare da se naprave nove garaže...

A opet kažem ti, Pofalići, Malta, Čvila, Hrasno, Grbavica, vjeruj mi, tu su ogromne količine auta ljudi koji tu dođe ili što rade, ili što ja znam, dođu do Pofalića, Grbavice, i onda dalje tramvajem, trolom do grada... ali ogromne količine su takvih...
Post Reply