NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
kakavdanakneiskustvu
#351 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...
tuga, tuga
-
kakavdanakneiskustvu
-
kakavdanakneiskustvu
-
kakavdanakneiskustvu
-
milojicabrzi
#356 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...
Komemoracija za Edina, prema nekim najavama, bit će u Narodnom pozorištu Sarajevo, u ponedjeljak 8.6. u 10:30 h.
-
18mn97
#357 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...
Vidjelo se u zadnjem podcastu da nije bio najbolje. Govor tijela, kako prica.. jednostavno, nije bio tu. 
-
SvjetlosnaGodina
- Vozim: GTX3076
#358 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...
Malo je glupo mozda pitanje
Zna li neko kad i gdje je dzenaza?
-
last mohicans
#359 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...
Nema još na bakijama i jedilerima, izbacit ce, ako ce se po islamskim propisima ukopati.SvjetlosnaGodina wrote: ↑05/06/2026 15:16 Malo je glupo mozda pitanje
-
neno#4
#361 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...
U ponedjeljak u 2 ili 2:30 na Barama. Komemoracija će biti u ponedjeljak u 11:00 sati u Narodnom pozorištu.last mohicans wrote: ↑05/06/2026 15:32Nema još na bakijama i jedilerima, izbacit ce, ako ce se po islamskim propisima ukopati.SvjetlosnaGodina wrote: ↑05/06/2026 15:16 Malo je glupo mozda pitanje
- hilmija frlj
- Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine
#362 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...
Poznavao sam Edina Avdića. Znam ga kad je prvi put ušao u Sivi Dom. Na prvi frejm se vidjelo da je poseban, da je svoj i da je najbolji u svom poslu, komentarisanju košarke. Svejedno jel bila NCAA, NBA, Evropska ili naša domaća košarka. Rahmet ti duši majstore, neka ti je lahka bosanska zemlja i porodici sabur. Nadam se da će tvoja dobra duša pronaći smiraj na onom svijetu, jer na ovom ti nisu dali. Počevši od Bahe u sportskoj redakciji Federalne TV, Mirze Vilića na OBN, pa evo do zadnjih dešavanja na Areni.
Nešto moram prokomentirasati.
Ovo je nešto najodvratnije što sam pročitao zadnjih nekoliko godina.
https://www.klix.ba/sport/kosarka/topal ... /260603147
Ovaj čovjek, lično, je otjerao Edina sa Federalne TV. A otjerao ga je na tako ružan način da je to odvratno. I danas se javlja da on baci komentar. Imaš li srama Sabahudine Topalbečiroviću?
Fuj! Povraća mi se.
Ovaj čovjek, lično, je otjerao Edina sa Federalne TV. A otjerao ga je na tako ružan način da je to odvratno. I danas se javlja da on baci komentar. Imaš li srama Sabahudine Topalbečiroviću?
Fuj! Povraća mi se.
Last edited by hilmija frlj on 05/06/2026 19:27, edited 2 times in total.
- skrbavi-admin
#363 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...
mislim da je i pticama na grani jasno kolika je gnjida.hilmija frlj wrote: ↑05/06/2026 19:24 Poznavao sam Edina Avdića. Znam ga kad je prvi put ušao u Sivi Dom. Na prvi frejm se vidjelo da je poseban, da je svoj i da je najbolji u svom poslu, komentarisanju košarke. Svejedno jel bila NCAA, NBA, Evropska ili naša domaća košarka. Rahmet ti duši majstore, neka ti je lahka bosanska zemlja i porodici sabur. Nadam se da će tvoja dobra duša pronaći smiraj na onom svijetu, jer na ovom ti nisu dali. Počevši od Bahe u sportskoj redakciji Federalne TV, Mirze Vilića na OBN, pa evo do zadnjih dešavanja na Areni.
Ovaj čovjek, lično, je otjerao Edina sa Federalne TV. A otjerao ga je na tako ružan način da je to odvratno. I danas se javlja da on baci komentar. Fuj! Povraća mi se.
-
kakavdanakneiskustvu
#364 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...
Nevjerovatan čovjerk, nevjerovatan. Pratiti košarku bez tebe nikada i nikako više neće biti kao s tobom.
Smijem se a plačem kao najrođeniji da mi je umro.
-
kakavdanakneiskustvu
#365 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...
Edin je bio sve što ovaj morž je pokušavao, i ne treba ga ni spominjati imenom na ovoj temihilmija frlj wrote: ↑05/06/2026 19:24 Poznavao sam Edina Avdića. Znam ga kad je prvi put ušao u Sivi Dom. Na prvi frejm se vidjelo da je poseban, da je svoj i da je najbolji u svom poslu, komentarisanju košarke. Svejedno jel bila NCAA, NBA, Evropska ili naša domaća košarka. Rahmet ti duši majstore, neka ti je lahka bosanska zemlja i porodici sabur. Nadam se da će tvoja dobra duša pronaći smiraj na onom svijetu, jer na ovom ti nisu dali. Počevši od Bahe u sportskoj redakciji Federalne TV, Mirze Vilića na OBN, pa evo do zadnjih dešavanja na Areni.
Fuj! Povraća mi se.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#366 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...
Lako mi je povjerovati da je ta gnjida kriva, ali bi volio cuti tu pricu, sta se desilo tacno?hilmija frlj wrote: ↑05/06/2026 19:24 Poznavao sam Edina Avdića. Znam ga kad je prvi put ušao u Sivi Dom. Na prvi frejm se vidjelo da je poseban, da je svoj i da je najbolji u svom poslu, komentarisanju košarke. Svejedno jel bila NCAA, NBA, Evropska ili naša domaća košarka. Rahmet ti duši majstore, neka ti je lahka bosanska zemlja i porodici sabur. Nadam se da će tvoja dobra duša pronaći smiraj na onom svijetu, jer na ovom ti nisu dali. Počevši od Bahe u sportskoj redakciji Federalne TV, Mirze Vilića na OBN, pa evo do zadnjih dešavanja na Areni.
Fuj! Povraća mi se.
- dembele
#367 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...
Svima nam je žao ali na ovom forumu definitivno danak najviše žali i njemu je ovo najteže palo.
-
kakavdanakneiskustvu
-
kakavdanakneiskustvu
-
kakavdanakneiskustvu
#370 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...
https://tacno.net/only-the-good-die-you ... nu-avdicu/
Koga bogovi vole, umire mlad – antička je izreka koju istovremeno i mrziš i voliš. Gledam razne izjave, tekstove i video-isječke Edina Avdića, nasmiješenog dječaka kojeg su bogovi, izgleda, voljeli više od nas smrtnika. U jednom od tih videa objašnjava kako je nehotice glavom, poput Patricka Kluiverta, udario Anu Bekutu u jednom sarajevskom restoranu, dok njegov kolega iz podcasta Udvajanje, Miloš Jovanović, umire od smijeha u majici s natpisom Iron Maiden.
A mene pomisao na Iron Maiden, dakako, vodi u opkoljeno Sarajevo, grad u kojem je Edin odrastao i zavolio košarku. Vodi me i do scene iz dokumentarca Scream for Me Sarajevo, u kojoj ekipa okupljena oko legendarnog Brucea Dickinsona pokušava ući u opkoljeni grad preko Hrasnice, dok jedan vojnik Armije Republike Bosne i Hercegovine pjeva njihovu pjesmu Run to the Hills. U tom gradu pod opsadom kultura nikada nije kapitulirala. Nije ni sport, niti sve ono što grad čini gradom. U takvom Sarajevu Edin je počeo igrati košarku za KK Bosna i, na neki način, postao dijete grada u kojem nije postojala potreba da se bira između Halida Bešlića i Brucea Dickinsona.
Kada je umro Halid, Edin je u emisiji na speakerphonu samo pustio U meni jesen je – i sve se samo kazalo. Upravo zato što je razumio i sevdah, i folk, i rock, što je bio načitan, njegov humor i spontanost mogli su osvojiti ljude. U njegovom svijetu nije bilo granica između nepoznatog i popularnog, između kulture i sporta, između ozbiljnih tema i običnog života. Jednako prirodno pričao je o NBA ligi, sarajevskim ulicama i filmovima koje je skraćivao u montaži kako bi na vrijeme stigao komentirati polufinale između Lakersa i Utaha. Pričao je i o Milojku Pantiću te anegdoti kako je, nekoliko metara od njega, kroz distorziju izgovorio: „I ovaj Edin je, bre, indijanac…“
Pisao sam o njemu kada je komentarisao posljednje Evropsko prvenstvo i pratio reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Tada sam se referisao na Friedricha von Schillera, koji je rekao da je „bijedan i skučen ideal pisati samo za jednu naciju“. Edo Avdić pripadao je upravo onom soju ljudi koji je prevazilazio podjele i oko sebe gradio teritoriju normalnosti. U toj teritoriji bez problema su se susretali tvorac Nuttele i profesor Baltazar, PJ Brown i jagode, Larry Bird i sarajevske mahale, Jusuf Nurkić i pijani Mike Budenholzer.
Edin nije želio biti zvijezda. Niti medijska ličnost. Bio je pripovjedač – a to je danas rijetka vještina. Mnogi znaju govoriti, ali malo ko zna ispričati priču i povezati ljude, događaje i emocije. Edin je to znao i zato je bio toliko voljen.
Za njega prenosi utakmica nisu bili samo statistika i brojevi, nego ljudi o kojima je znao mnogo. Sport bez priče na neki način postaje puka statistika, a sve bez emocije na kraju ne znači mnogo. Upravo zato naslijeđe Edina Avdića ostaje veliko: zbog njegove emocije, šuteva s parkinga i svlačionice, trica koje upadaju kao kap i vremena koje (ni)je isteklo. Njegov glas je ostao dio naših života, posebno onih koji vole košarku.
Prerano su odlazili brojni velikani, među njima i košarkaši poput Dražena Petrovića, za kojim su plakali čak i logoraši u hercegovačkim logorima. Oni koji odu prerano često odlaze u mit, jer njihove biografije ostaju nedovršene. Takva je i Edinova, pa zbog toga njegov odlazak boli još više. Zato i ona drevna misao s početka teksta – da bogovi sebi biraju mlade – ostaje prst u živu ranu. Nije nikakva utjeha za porodicu, niti za one koji ostaju. Dvije hiljade godina kasnije, Iron Maiden istu je ideju pretočio u naslov pjesme: Only the Good Die Young.
Ipak, ni Grci i stari Latini, ni Iron Maiden nisu bili sasvim u pravu. Svijet ne funkcioniše tako jednostavno, niti tako crno-bijelo. Dobrota nije garancija dugog života, baš kao što ni zlo nije garancija dugovječnosti. Ali postoje trenuci kada čovjek posegne za stihovima, filozofijom ili vjerom – ne zato što nude odgovor, nego zato što rane ponekad trebaju duhovni melem i motiv da se kako tako nastavi dalje…
Neke smrti nisu samo kraj jednog života. Edin je bio glas generacije koja je preživjela rat i odbila izgubiti smisao za humor i ljudskost. Ostat će upamćen kao čovjek koji nas je podsjećao da su priče važnije od rezultata i da se život najčešće prepoznaje u malim stvarima. Zato stari stih Iron Maidena ovih dana ne zvuči kao rock pjesma. Zvuči kao melem za našu bol.
Only the Good Die Young.
Koga bogovi vole, umire mlad – antička je izreka koju istovremeno i mrziš i voliš. Gledam razne izjave, tekstove i video-isječke Edina Avdića, nasmiješenog dječaka kojeg su bogovi, izgleda, voljeli više od nas smrtnika. U jednom od tih videa objašnjava kako je nehotice glavom, poput Patricka Kluiverta, udario Anu Bekutu u jednom sarajevskom restoranu, dok njegov kolega iz podcasta Udvajanje, Miloš Jovanović, umire od smijeha u majici s natpisom Iron Maiden.
A mene pomisao na Iron Maiden, dakako, vodi u opkoljeno Sarajevo, grad u kojem je Edin odrastao i zavolio košarku. Vodi me i do scene iz dokumentarca Scream for Me Sarajevo, u kojoj ekipa okupljena oko legendarnog Brucea Dickinsona pokušava ući u opkoljeni grad preko Hrasnice, dok jedan vojnik Armije Republike Bosne i Hercegovine pjeva njihovu pjesmu Run to the Hills. U tom gradu pod opsadom kultura nikada nije kapitulirala. Nije ni sport, niti sve ono što grad čini gradom. U takvom Sarajevu Edin je počeo igrati košarku za KK Bosna i, na neki način, postao dijete grada u kojem nije postojala potreba da se bira između Halida Bešlića i Brucea Dickinsona.
Kada je umro Halid, Edin je u emisiji na speakerphonu samo pustio U meni jesen je – i sve se samo kazalo. Upravo zato što je razumio i sevdah, i folk, i rock, što je bio načitan, njegov humor i spontanost mogli su osvojiti ljude. U njegovom svijetu nije bilo granica između nepoznatog i popularnog, između kulture i sporta, između ozbiljnih tema i običnog života. Jednako prirodno pričao je o NBA ligi, sarajevskim ulicama i filmovima koje je skraćivao u montaži kako bi na vrijeme stigao komentirati polufinale između Lakersa i Utaha. Pričao je i o Milojku Pantiću te anegdoti kako je, nekoliko metara od njega, kroz distorziju izgovorio: „I ovaj Edin je, bre, indijanac…“
Pisao sam o njemu kada je komentarisao posljednje Evropsko prvenstvo i pratio reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Tada sam se referisao na Friedricha von Schillera, koji je rekao da je „bijedan i skučen ideal pisati samo za jednu naciju“. Edo Avdić pripadao je upravo onom soju ljudi koji je prevazilazio podjele i oko sebe gradio teritoriju normalnosti. U toj teritoriji bez problema su se susretali tvorac Nuttele i profesor Baltazar, PJ Brown i jagode, Larry Bird i sarajevske mahale, Jusuf Nurkić i pijani Mike Budenholzer.
Edin nije želio biti zvijezda. Niti medijska ličnost. Bio je pripovjedač – a to je danas rijetka vještina. Mnogi znaju govoriti, ali malo ko zna ispričati priču i povezati ljude, događaje i emocije. Edin je to znao i zato je bio toliko voljen.
Za njega prenosi utakmica nisu bili samo statistika i brojevi, nego ljudi o kojima je znao mnogo. Sport bez priče na neki način postaje puka statistika, a sve bez emocije na kraju ne znači mnogo. Upravo zato naslijeđe Edina Avdića ostaje veliko: zbog njegove emocije, šuteva s parkinga i svlačionice, trica koje upadaju kao kap i vremena koje (ni)je isteklo. Njegov glas je ostao dio naših života, posebno onih koji vole košarku.
Prerano su odlazili brojni velikani, među njima i košarkaši poput Dražena Petrovića, za kojim su plakali čak i logoraši u hercegovačkim logorima. Oni koji odu prerano često odlaze u mit, jer njihove biografije ostaju nedovršene. Takva je i Edinova, pa zbog toga njegov odlazak boli još više. Zato i ona drevna misao s početka teksta – da bogovi sebi biraju mlade – ostaje prst u živu ranu. Nije nikakva utjeha za porodicu, niti za one koji ostaju. Dvije hiljade godina kasnije, Iron Maiden istu je ideju pretočio u naslov pjesme: Only the Good Die Young.
Ipak, ni Grci i stari Latini, ni Iron Maiden nisu bili sasvim u pravu. Svijet ne funkcioniše tako jednostavno, niti tako crno-bijelo. Dobrota nije garancija dugog života, baš kao što ni zlo nije garancija dugovječnosti. Ali postoje trenuci kada čovjek posegne za stihovima, filozofijom ili vjerom – ne zato što nude odgovor, nego zato što rane ponekad trebaju duhovni melem i motiv da se kako tako nastavi dalje…
Neke smrti nisu samo kraj jednog života. Edin je bio glas generacije koja je preživjela rat i odbila izgubiti smisao za humor i ljudskost. Ostat će upamćen kao čovjek koji nas je podsjećao da su priče važnije od rezultata i da se život najčešće prepoznaje u malim stvarima. Zato stari stih Iron Maidena ovih dana ne zvuči kao rock pjesma. Zvuči kao melem za našu bol.
Only the Good Die Young.
-
kakavdanakneiskustvu
-
kakavdanakneiskustvu
-
mrgreen
#373 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...
isto. da nekog volis toliko koga nikad nisi vidio uzivo a kamoli progovorio.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑05/06/2026 19:27
Nevjerovatan čovjerk, nevjerovatan. Pratiti košarku bez tebe nikada i nikako više neće biti kao s tobom.
Smijem se a plačem kao najrođeniji da mi je umro.
-
kakavdanakneiskustvu
-
milojicabrzi
#375 Re: NAPUSTIO NAS JE EDIN AVDIĆ...
Edin je počeo raditi na FTV ako se dobro sjećam, nekada sa krajem 2001. ili samim početkom 2002. godine, u nekoj svojoj 22-23 godini života, u okviru studentske prakse za studente završne, četvrte godine studija. Studente su slali u redakcije raznih sarajevskih medija i njemu je zapalo da ide na FTV.izvrsni direktor wrote: ↑05/06/2026 19:35Lako mi je povjerovati da je ta gnjida kriva, ali bi volio cuti tu pricu, sta se desilo tacno?hilmija frlj wrote: ↑05/06/2026 19:24 Poznavao sam Edina Avdića. Znam ga kad je prvi put ušao u Sivi Dom. Na prvi frejm se vidjelo da je poseban, da je svoj i da je najbolji u svom poslu, komentarisanju košarke. Svejedno jel bila NCAA, NBA, Evropska ili naša domaća košarka. Rahmet ti duši majstore, neka ti je lahka bosanska zemlja i porodici sabur. Nadam se da će tvoja dobra duša pronaći smiraj na onom svijetu, jer na ovom ti nisu dali. Počevši od Bahe u sportskoj redakciji Federalne TV, Mirze Vilića na OBN, pa evo do zadnjih dešavanja na Areni.
Fuj! Povraća mi se.
Kad je tamo došao, odmah se vidjelo da je vanserijski talenat. U svakom poslu je tako, bilo u zanatima, bilo u sportu, muzici ili nekoj drugoj branši, odmah se vidi kada je neko vanredno dobar i bolji u nečemu od ostalih. Imao je ok dikciju i akcentovanje, lektori nisu pravili problem da ide u program i to mu je omogućilo da počne raditi.
Naravno, kao i u svakom poslu, javlja se ljubomora. To je vrijeme kada komentatorskim svijetom u Sivom domu, caruju Baho Topalbećirević, Velid Spaho, Medina, Vlado Mayer i ta ekipa. Kasnije dolazi Boris Bilić, možda godinu nakon Edina.
U toj redakciji Baho "suvereno" vlada, uvijek ima terene po inostranstvu i to ne one Beč ili Mađarska, već ove daleke svjetske destinacije. Dođe sa putnim nalogom na blagajnu po akontaciju i "opustoši" kasu, jer su dnevnice i smještaj za te krajeve bili enormni (vidim da se i sada javio iz Chicaga
Nisam bio dio te redakcije pa ne znam detalje, uglavnom, ljubomora i zavist su prisutni u svim poslovima, pa tako i u svim redakcijama. Zamisli, pojavi se neko ko će, kako stvari stoje, vrlo brzo ozbiljno zasjeniti dugogodišnje "vedete".
Rad na FTV u to vrijeme, kao ni sada, nije bio neka pljačka, osim tog nekog prestiža u smislu rada za Javni RTV servis, relativno dobre gledanosti, ali plate se tad vrte na nekih od 700-800 maraka, tako da ako nemaš terena i drugih priliva prihoda, posao je dosta stresan, puno različitih termina, nedefinisano radno vrijeme, za neke ne baš ljute pare, nisu bile nešto što se "brani i čuva životom". Otvaraju se novi kanali, nove redakcije, za jakog komentatora uvijek ima mjesta, što se u Edinom slučaju i pokazalo.
Talenat i znanje su kao lopta na moru ili u bazenu, možeš ih ti silom gurati pod vodu, pritiskati, skrivati, ali čim pustiš, lopta se iz vode sama vine visoko u zrak
Ne znam detalje tih njihovih odnosa i Edinovog odlaska, pa ne bih da lupam, možd kolega @Hilmija frlj zna više, prema žargonu čini mi se da dolazi iz "montažerskog sektora" ali sigurno znam da je par godina kasnije Bahu karma debelo stigla.
U Nezavisnim novinama, objavljuje se ekskluzivan tekst o malverzacijama i kriminalu u Nogometnom savezu BIH, zbog čega će ubrzo biti osuđeni na robije od par godina Ušanović i Kureš iz NS BiH. U tom tekstu pojavljuju se detalji vještačenja nenamjenski trošenog novca i utvrđuje se da je između nekih drugih osoba i Baho imao itekako koristi od NS BiH u vidu putovanja, apanaža, honorara i ko zna šta sve još.
Zvao je autora tog teksta i gotovo plakao (bilo je "u blizu" hoće li ostati bez posla ili ne). Misim da je Edo tada već harao na OBN-u