sedmica Fajon, petica Mesec i četrdeset jedan Golob su lijevica
27 je Janša, 8 Tonin obojica desnica
https://www.rtvslo.si/slovenija/parlame ... ata/625268
sedmica Fajon, petica Mesec i četrdeset jedan Golob su lijevica
Robert Golob mogao bi ostati premijer Slovenije, ako je suditi prema prvim izlaznim anketama koje su objavili tamošnji mediji.
Kako prenosi RTV Slovenija, Golobov Pokret sloboda (GS) osvojio je 29,9 posto glasova birača koji su danas pristupili biralištima, dok je Slovenska demokratska stranka Janeza Janše na 27,5 posto.
Koalicija NSI-ja, Slovenske ljudske strane i Fokusa prema izlaznim anketama osvaja 9,4 posto podrške, dok su Socijaldemokrati (SD) na 6,7 posto.
Izborni prag još prelaze Ljevica i Vesna (6,3%), Demokrati Anžea Logara (5,9%) te Resni.ca (5,2%).
Opširnije na: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... jl_home_g1.

Svaki narod ima svoje desničare i šovene... Zašto bi Slovenci bili izuzeci...
Janšina stranka ima skraćenicu SDS. Svi mi koji smo preživjeli 92 - 95 u Bosni imamo jasnu asocijaciju kada čujemo SDS, gdje god da je takva stranka, ne može ti biti dobro.cyprus wrote: ↑22/03/2026 23:46Svaki narod ima svoje desničare i šovene... Zašto bi Slovenci bili izuzeci...
GolobNego, slabo se razumijem u ove slovenske stranke... Trebao bi nahvatat dovoljno za koalicije? Na Klixu piše da bi mu trebala pristupiti ova neka Resni.ca, a izguglah da su to neki euroskeptici i antivakseri, pa kako to?
OK, znam to... Svoboda - pismeniji dio Slovenije; SDS - zatucaniji dio Slovenije... To je jasno - ko su ovi ostali?DebelinJoe wrote: ↑22/03/2026 23:52Janšina stranka ima skraćenicu SDS. Svi mi koji smo preživjeli 92 - 95 u Bosni imamo jasnu asocijaciju kada čujemo SDS, gdje god da je takva stranka, ne može ti biti dobro.cyprus wrote: ↑22/03/2026 23:46Svaki narod ima svoje desničare i šovene... Zašto bi Slovenci bili izuzeci...
GolobNego, slabo se razumijem u ove slovenske stranke... Trebao bi nahvatat dovoljno za koalicije? Na Klixu piše da bi mu trebala pristupiti ova neka Resni.ca, a izguglah da su to neki euroskeptici i antivakseri, pa kako to?
Demokrati su stranka Anžeta Logarja. Napustio SDS stranku zbog Janse. Isti ga treba u koaliciji, al time kenja sam sebi u usta. Drugi tvrde da je Jansin satelit.cyprus wrote: ↑22/03/2026 23:54OK, znam to... Svoboda - pismeniji dio Slovenije; SDS - zatucaniji dio Slovenije... To je jasno - ko su ovi ostali?DebelinJoe wrote: ↑22/03/2026 23:52Janšina stranka ima skraćenicu SDS. Svi mi koji smo preživjeli 92 - 95 u Bosni imamo jasnu asocijaciju kada čujemo SDS, gdje god da je takva stranka, ne može ti biti dobro.cyprus wrote: ↑22/03/2026 23:46
Svaki narod ima svoje desničare i šovene... Zašto bi Slovenci bili izuzeci...
Golob: Slovenija na sramotnoj strani historije.
Uklanjanje palestinske zastave s vladine zgrade, na kojoj sada uz slovensku vijore još zastave EU i Ukrajine, oštro je kritizirao bivši premijer Robert Golob. "Prvi potez nove vlade govori više od tisuću riječi", izjavio je.
"Eto nas. Slovenija se svrstala na sramotnu stranu povijesti", poručio je, istaknuvši da je nova vlada prisegnula i uklonila zastavu točno na drugu godišnjicu slovenskog priznanja Palestine, što je nazvao "tužnom slučajnošću".
Golob je naveo da zastava nije bila podignuta "samo za Palestince, već i za pravdu, dostojanstvo, suosjećanje, čovječnost i mir". Rekao je kako je njegova vlada bila principijelna te je isticanjem ukrajinske i palestinske zastave pokazala da nema dvostrukih standarda.
Kontekst podizanja zastave
Palestinska zastava simbolično je podignuta na zgradi slovenske vlade krajem svibnja 2024. godine, kada je tadašnja vlada predložila parlamentu priznanje Palestine kao neovisne i suverene države. Parlament je tu odluku potvrdio 4. lipnja 2024. godine.
Opširnije na: https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... ajnovije_m
To mi je nekako najlogičnije objašnjenje.
Vjerovatno je argument ublehasa.Truba wrote: ↑05/06/2026 11:40 bio sam u sloveniji za potrebe bloga do moga
nažalost sve je propalo jer je 24 sata padala kiša
nisam imao vodiča
ali sam napravio cca 32 000 koraka po ljubljani
ono što me začudilo je da se crkve čuvaju veoma dobrim nadzorom i da postoje senzori nakon kojeg koraka dalje ne smiješ ići
mislim kod nas crkve nisu tako zaštićene
vjerojatno ima veze s jakom antifa ili anarhistima
Slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar naložila je da se na pročelje Predsjedničke palače u Ljubljani istakne palestinska zastava, kao odgovor na odluku nove vlade premijera Janeza Janše da istu zastavu ukloni sa zgrade izvršne vlasti.
Taj je potez razotkrio duboke političke podjele i doveo do otvorenog institucionalnog sukoba u slovenskom državnom vrhu, i to u trenutku kada je Izrael najavio otvaranje svoje prve ambasade u Ljubljani.
Oštra poruka predsjednice
Predsjednica Pirc Musar oglasila se o isticanju zastave na društvenim mrežama, uputivši oštru poruku javnosti i novoj vladi. "Genocid nad Palestincima se ne zaustavlja, a ljudi u Gazi i na Zapadnoj obali ne žive u miru i dostojanstvu. Palestinska zastava, koja je danas istaknuta na pročelju Predsjedničke palače i ondje će ostati sedam dana, a potom će kao opomena svima koji posjete moj ured biti postavljena u unutarnjim prostorijama, ima puno dublje značenje", poručila je Pirc Musar.
Naglasila je kako palestinska zastava u ovom kontekstu nadilazi lokalni sukob i predstavlja univerzalni apel za zaštitu globalnog pravnog poretka. "Ona je simbol teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava, ne samo u Palestini nego i drugdje u svijetu. To je jednostavan poziv na poštivanje temeljnog civilizacijskog načela: ljudskog dostojanstva - za sve", zaključila je slovenska predsjednica.
Zaokret u vanjskoj politici
Podsjetimo, palestinska zastava uklonjena je sa zgrade slovenske vlade odmah nakon što je novi kabinet na čelu s Janezom Janšom preuzeo dužnost. Taj je potez protumačen kao signal brzog zaokreta u vanjskoj politici zemlje i jačanja diplomatskih odnosa s Tel Avivom.
Preuzeto sa: https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... ajnovije_m