Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

dječak sa šibicama

#38401 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dječak sa šibicama »

U ratu i glavna setnica za nas iz centra ili da kazem pravog Sarajeva kad se ide dole u Pofalice i ono izmisljeno Sarajevo :D
muha_sa

#38402 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

bitanga_sa_otesa wrote: 04/06/2026 17:05
dječak sa šibicama wrote: 04/06/2026 16:45
Danas malo ko moze ovo povezati sa onim kako danas izgleda ako nije nikada prosao tu do gradnje WF komerca i tako dalje.
ja mogu,sjecam se tu svega sto je bilo...u djetinjstvu mi je to bila jedna od glavnih ruta. uz tu ogradu sve bili dudovi posadjeni ,ko dijete sav crn bio zderuci :lol: preko puta ograde bio slijepi kolosijek.i da napomenem to uopste nije bila prometna ulica ,pogotovo poslijepodne :thumbup:
Davnih dana sam dolazio sa jednim piljarom u kvantažnu po povrce :D podjahkad sa nekim društvom u Raketu--papke konobarica uzimala ko zadnje levate :lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#38403 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

dječak sa šibicama wrote: 04/06/2026 17:11 U ratu i glavna setnica za nas iz centra ili da kazem pravog Sarajeva kad se ide dole u Pofalice i ono izmisljeno Sarajevo :D
iz centra u pofalice nisi mogao nikako ici ovom cestom :lol: :lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#38404 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

muha_sa wrote: 04/06/2026 17:13

Davnih dana sam dolazio sa jednim piljarom u kvantažnu po povrce :D podjahkad sa nekim društvom u Raketu--papke konobarica uzimala ko zadnje levate :lol:
kvantaška i raketa su imali brojeve u ulici živka jošila ,samo su carinarnica i loko teretna bile u kruševačkoj :thumbup:
Haris.ba

#38405 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 04/06/2026 11:42
Haris.ba wrote: 04/06/2026 11:09
drug_profi wrote: 04/06/2026 11:01 Oko 330 maraka
Neto, ili bruto? Ako je neto, koliko se sjecam doprinosi su bili duplo od neto, te izadje bruto oko 600KM

Veca je mogucnost da je bruto oko 330 DEM.
Ma tad se bruto nije pominjao. Plate bile u gotovini u koverti i to je ono što dobiješ na ruke.
Ako se uzme statistika da je prosjecna bruto plata u BiH 1300 eura, a u Njemackoj 4600 eura, otprilike je to i onda bio odnos oko 1:4 ili 1:5.

Sta se moglo kupiti je druga stvar. Ne bi me cudilo da su i onda prosjecne namirnice bile jeftinije u Njemackoj.

Poenta je da se nista osim inflacije nije promjenilo. :D
dječak sa šibicama

#38406 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dječak sa šibicama »

muhini poceci kao varioca sredinom sezdesetih :oops: :D
muha_sa

#38407 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

dječak sa šibicama wrote: 04/06/2026 19:03

muhini poceci kao varioca sredinom sezdesetih :oops: :D
:lol: :lol:

Moji poceci su bili u Unionivestu--Klimatizacija :D Radionica pa teren robna kuca "Svjetlost" kod Tržnice :D propuh na sve strane a mi klimatizaciju montiramo--pauza, bure puno drva, vatra a mi kolo oko bureta :lol: :lol:

To se završilo pa teren Dubrovnik--Babin kuk.

Svako vece opijanje do zore :lol:
muha_sa

#38408 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Image
PixelDrifter

#38409 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PixelDrifter »

Ma, ljudi mogu pljuvati po SFRJ koliko hoće. Bio i u socijalizmu, sad sam u kapitalizmu. Socijalizam je bolji, jer je daleko humaniji sistem . Naš samoupravni SFRJ socijalizam bio je po mjeri čovjeka. Nisam protiv kapitalizma, ali po Švedskom ili Norveškom obrascu. Američki kapitalizam je horror. To se vidi i po njihovoj spoljnoj politici. Neću da živim u svijetu skrojenom po Američko - Židovskom receptu. SFRJ nije imala diplomatske odnose sa Izraelom upravo zbog njihove rasističke i nacionalističke politike i zbog toga što je Yu predsjedavala nesvrstanim zemljama uz Egipat i Indiju (Naser, Nehru). Da se vratim na SFRJ, imali smo trosoban stan, auto, vikendicu na moru, zimovali se i u Austriji. Da li je Njemačka imala bolji standard? Svakako. Ali nije imala Jadransko more gdje sam plivao po dva, tri mjeseca. Zdravstveno osiguranje plaćeno, univerzitet besplatan. Yu je mogla i da prosperira da se slijedio Ante Marković, nažalost znamo da su stvari otišle u suprotnom smjeru. Pa sad imamo spikere koji nemaju ni dikciju, a i sintaksa im je manji problem. Pa, nadalje od rugla na Ferhadiji, gdje se ori turbo folk, do državnog kriminala. Opet, današnji žitelji Sarajeva i vole tu vrstu muzike, a ni kriminal im ne smeta. Grabi, otmi, pa onda postavi selfie iz Dubaija.
muha_sa

#38410 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

PixelDrifter wrote: 04/06/2026 19:45 Ma, ljudi mogu pljuvati po SFRJ koliko hoće. Bio i u socijalizmu, sad sam u kapitalizmu. Socijalizam je bolji, jer je daleko humaniji sistem . Naš samoupravni SFRJ socijalizam bio je po mjeri čovjeka. Nisam protiv kapitalizma, ali po Švedskom ili Norveškom obrascu. Američki kapitalizam je horror. To se vidi i po njihovoj spoljnoj politici. Neću da živim u svijetu skrojenom po Američko - Židovskom receptu. SFRJ nije imala diplomatske odnose sa Izraelom upravo zbog njihove rasističke i nacionalističke politike i zbog toga što je Yu predsjedavala nesvrstanim zemljama uz Egipat i Indiju (Naser, Nehru). Da se vratim na SFRJ, imali smo trosoban stan, auto, vikendicu na moru, zimovali se i u Austriji. Da li je Njemačka imala bolji standard? Svakako. Ali nije imala Jadransko more gdje sam plivao po dva, tri mjeseca. Zdravstveno osiguranje plaćeno, univerzitet besplatan. Yu je mogla i da prosperira da se slijedio Ante Marković, nažalost znamo da su stvari otišle u suprotnom smjeru. Pa sad imamo spikere koji nemaju ni dikciju, a i sintaksa im je manji problem. Pa, nadalje od rugla na Ferhadiji, gdje se ori turbo folk, do državnog kriminala. Opet, današnji žitelji Sarajeva i vole tu vrstu muzike, a ni kriminal im ne smeta. Grabi, otmi, pa onda postavi selfie iz Dubaija.
:thumbup:
semirsar

#38411 Re: Slike starog Sarajeva

Post by semirsar »

dječak sa šibicama wrote: 04/06/2026 16:45
Danas malo ko moze ovo povezati sa onim kako danas izgleda ako nije nikada prosao tu do gradnje WF komerca i tako dalje.
ja mogu,sjecam se tu svega sto je bilo...u djetinjstvu mi je to bila jedna od glavnih ruta. uz tu ogradu sve bili dudovi posadjeni ,ko dijete sav crn bio zderuci :lol: preko puta ograde bio slijepi kolosijek.i da napomenem to uopste nije bila prometna ulica ,pogotovo poslijepodne :thumbup:
aj ne lagi, nije Brankica taka bila, mislim, davali ljudi baksis samo tako kad se nako slatko nasmijesi
a kasnije dodje i Rasema, mog'o si obje na ranu privit' :mrgreen:
Bilo drustvo iz reona carinarnice da ne spominjem ime firme :mrgreen: ordiniralo tu od 06h do fajronta, uz povremene pauze, jbg, moralo se nekad i radit :lol:
A taj zid, sam gledao od 1982-e, cak sam vidio kako se par dijelova urusava u krug VMC, prekoputa bila niska ograda, sletio biciklista, jedva ga skinuse, siljci mu kroz rebra prosli, prezivio je, dolazio da nas casti, sjetio se kako smo ga spasavali :shock:
muha_sa

#38412 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

semirsar wrote: 04/06/2026 20:15

aj ne lagi, nije Brankica taka bila, mislim, davali ljudi baksis samo tako kad se nako slatko nasmijesi
a kasnije dodje i Rasema, mog'o si obje na ranu privit'
:mrgreen:
Bilo drustvo iz reona carinarnice da ne spominjem ime firme :mrgreen: ordiniralo tu od 06h do fajronta, uz povremene pauze, jbg, moralo se nekad i radit :lol:
A taj zid, sam gledao od 1982-e, cak sam vidio kako se par dijelova urusava u krug VMC, prekoputa bila niska ograda, sletio biciklista, jedva ga skinuse, siljci mu kroz rebra prosli, prezivio je, dolazio da nas casti, sjetio se kako smo ga spasavali :shock:
:lol: :lol:

Bilo ih je i u mom društvu koji su znali rec--hajmo tamo, ima dobra konobarica :lol: levat :-)

Što se ograde tice na prvu ne prepoznah i moram priznat da ne bih ni prepozno da ne napisaše :-) tek kad procitah crati mi se film i slike te ograde :-)
propojeilijas

#38413 Re: Slike starog Sarajeva

Post by propojeilijas »

dragonz

#38414 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dragonz »

Na starom kanalu je Stega imao puno više dokumentaraca dok ga nisu izbrisali zbog autorskih prava.
srecko1111

#38415 Re: Slike starog Sarajeva

Post by srecko1111 »

bitanga_sa_otesa wrote: 04/06/2026 17:23

kvantaška i raketa su imali brojeve u ulici živka jošila ,samo su carinarnica i loko teretna bile u kruševačkoj :thumbup:
Moja sjećanja na Kruševačku ulicu dobacuju do kraja šesdesetih kad me otac prvi put vodio u kino Lokomotivu a poslije kad bi se sam ili s rajom iskradao do Arene ili da gledamo utakmice na onom igralištu s početka ulice Blagoja Parovića („Proleter“ ?????), do samoposluge kod socijalnog koja je za dječije oči bila ko današnji veći tržni centar, pa poslije do stadiona Grbavica .
Onaj slijepi kolosjek, koga spominješ, od strane Pofalića završavao je, odnosno počinjao ogromnim betonskim blokom iz kog su virile dvije velike čelične „ušice“ koje bi zaustavljale vagone. Bio je kumst popeti se na njega pa skočiti, a još veći pretrpiti batine od od majke dok bi nas prala od kolomasti kojom su te ušice bile podmazivane.
Zid sa lijeve strane vremenom, a prateći sudbinu Vase Miskina, se nakrivio i skoro pao. Na njegovom kraju uz još jedan bunker u obliku plasta sijena bio je neobičan objekt s malim prozorima u kome su boravili, dežurali vatrogasci. Preko puta, a prije izgradnje carine bila je niska, duga prizemna zgrada žuto-oker boje. Sjećam je se zato što je u njenom širokom dvorištu uvijek bilo puno djece, čini mi se Romske, koja su gađala grudvama ili komadima zemlje tako da smo taj prostor pretrčavali ne usuđujući se uzvratiti. Podrazumijevalo se da je to tuđi teritorij. Kruševačka nije bila duga, ne više od 500 metar i ulijevala se u Ul. Živka Jošila. Na tom mjestu, desno s blagim usponom pokockana cesta je vodila do Veletržnice (danas Merkator) a lijevo sve do ćirinog nadvožnjaka i još mao do V.Putnika. Tu je ona mala knjižara u koju sam prije par godina sam ušao i šokirao se da se ni malo nije izmijenila. Čak sam osjetio isti miris kao prije pedesetak godina.
Kruševačka ulica još mi je bila važna zato što mi u Pofalićima tih godina nismo imali trafiku koja bi držala stripove i kolorisane novine, već samo Oslobođenje, Svijet i Večernje tako da je najbliža napoželjnija trafika osim Nove i Stara stanice bila ona s desne strane početka ulice B.Parovića preko puta igrališta. Ona bi bljesnula popunjena čitavom stranom obješenim stripovima: Nikad robom , Crtanim romanima, Plavcem i Stripotekom.... a onda još malo dolazilo se do drugog dječijeg raja biblioteke Pionirski centar (nedavno je neko spominjao) ...
...rastuži spoznaja kako nas je malo koga ova sjećanja dotiču, malo je ostalo onih koji su dijeli ovo vrijeme, ... a fale, ako ništa drugo: da prodube ove tragove ili isprave rečeno ...
drug_profi

#38416 Re: Slike starog Sarajeva

Post by drug_profi »

Utorak je bio dan za Stipoteku. Čekalo se pred trafikom... koje iščekivanje i radost kad dođe u ruke.
PixelDrifter

#38417 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PixelDrifter »

Prvi broj Stripoteke Umpah Pah. Jebote, još ni Asterix nije bio izmišljen. Albert Uderzo i René Goscinny su bili autori. Toliko sam mator da mi je najbolji drug iz djetinjstva bio velociraptor.
drug_profi

#38418 Re: Slike starog Sarajeva

Post by drug_profi »

PixelDrifter wrote: 05/06/2026 00:53 Prvi broj Stripoteke Umpah Pah. Jebote, još ni Asterix nije bio izmišljen. Albert Uderzo i René Goscinny su bili autori. Toliko sam mator da mi je najbolji drug iz djetinjstva bio velociraptor.
Prije Stripoteke bila Panorama. To je moj stari kupovao i skupljao. Dočekalo me da i ja pročitam.
Ne sjećam se više tačno šta je tu sve bilo, ali Umpah Pah je bio tu zastupljen.
Obični novinski papir sa nekoliko koloriziranih strana. Cca. 20 listova, tako nešto.
suspect_zero

#38419 Re: Slike starog Sarajeva

Post by suspect_zero »

:lol: :lol: Joj ja mislila ti skoro brčiće dobio...a ti Muhina generacija :D ko bi vas sve pohvato za godišta, trebam tefter otvoriti :lol:
muha_sa

#38420 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

suspect_zero wrote: 05/06/2026 02:36

:lol: :lol: Joj ja mislila ti skoro brčiće dobio...a ti Muhina generacija :D ko bi vas sve pohvato za godišta, trebam tefter otvoriti :lol:
Ne dam nikom na ovom forumu da je moja generacija nit stariji od mene--ovdje sam najstariji fosil, metuzalem :lol: :kiss:
muha_sa

#38421 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Dobro nam došo @ srecko1111 :D

Zaboravio sam na termin kolomast :lol:
PixelDrifter

#38422 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PixelDrifter »

drug_profi wrote: 05/06/2026 01:16
PixelDrifter wrote: 05/06/2026 00:53 Prvi broj Stripoteke Umpah Pah. Jebote, još ni Asterix nije bio izmišljen. Albert Uderzo i René Goscinny su bili autori. Toliko sam mator da mi je najbolji drug iz djetinjstva bio velociraptor.
Prije Stripoteke bila Panorama. To je moj stari kupovao i skupljao. Dočekalo me da i ja pročitam.
Ne sjećam se više tačno šta je tu sve bilo, ali Umpah Pah je bio tu zastupljen.
Obični novinski papir sa nekoliko koloriziranih strana. Cca. 20 listova, tako nešto.
U Panorami je bio strip "Daleka Planeta", "Karl Viking", "Olak Gladijator". Da, novinski papir. Stripoteka se prvo zvala Stripoteka panorama, pa poslije samo Stripoteka. Možda se ovoga sjeća nekoliko ljudi na forumu.
semirsar

#38423 Re: Slike starog Sarajeva

Post by semirsar »

suspect_zero wrote: 05/06/2026 02:36
Spoiler
Show

joj tebe bona, mladji ipak, dosta mladji... barem mislim :lol:
srecko1111

#38424 Re: Slike starog Sarajeva

Post by srecko1111 »

drug_profi wrote: 05/06/2026 00:46 Utorak je bio dan za Stipoteku. Čekalo se pred trafikom... koje iščekivanje i radost kad dođe u ruke.
Image
Image
Koliko smo utoraka podijelili u ovih 1.150 brojeva Stripoteke.... (moja komplet kolekcija + stotinjak brojeva Panorame. Ona je prestala izlaziti s 318. brojem u novembru 1971. godine)
Seawolf

#38425 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Seawolf »

srecko1111 wrote: 05/06/2026 09:07
drug_profi wrote: 05/06/2026 00:46 Utorak je bio dan za Stipoteku. Čekalo se pred trafikom... koje iščekivanje i radost kad dođe u ruke.
Image
Image
Koliko smo utoraka podijelili u ovih 1.150 brojeva Stripoteke.... (moja komplet kolekcija + stotinjak brojeva Panorame. Ona je prestala izlaziti s 318. brojem u novembru 1971. godine)
Imaš li CAK-ove?
Post Reply