Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

SaraFina

#62451 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

elcaliente wrote: 02/06/2026 19:12
SaraFina wrote: 02/06/2026 19:06
elcaliente wrote: 02/06/2026 19:05

Nema linkova pisao sam vec prije dvije hefte.
Handelsblatt objavio.

Tada smo pisalo o tome ovjde, nisam puno ni razmisljo o tome a sada kako vrijeme ide cini mi se da ide sve u tom pravcu.
Te se objave ni chat gpt ne sjeca. Zato pitam.
Neznam sta da ti kazem, ja to procitao i napisao na forumu.
Ja po prirodi posla dobijam troje novine svaki dan na poslu i stampanom izdanju da citamo.
I tako tu procito i napisao, uglavnom ide se na to da se to zavrsi jer predugo traje.

Al eto ostaje da vidimo, a koliko ja zadnjih dana gledam vijesti svi znakovi ukazuju na to. Pa evo i sam Incko je uputio apel. Izgleda da ce to Trump pragmaticno rijesti.
Handelsblatt su ugledne novine. Nisu petapatačka izdanja. Ako su oni to objavili kao analizu, trebalo bi se to moći pronaći. Uglavnom nema.
Sanjarko

#62452 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Sanjarko »

SaraFina wrote: 02/06/2026 19:20
elcaliente wrote: 02/06/2026 19:12
SaraFina wrote: 02/06/2026 19:06

Te se objave ni chat gpt ne sjeca. Zato pitam.
Neznam sta da ti kazem, ja to procitao i napisao na forumu.
Ja po prirodi posla dobijam troje novine svaki dan na poslu i stampanom izdanju da citamo.
I tako tu procito i napisao, uglavnom ide se na to da se to zavrsi jer predugo traje.

Al eto ostaje da vidimo, a koliko ja zadnjih dana gledam vijesti svi znakovi ukazuju na to. Pa evo i sam Incko je uputio apel. Izgleda da ce to Trump pragmaticno rijesti.
Handelsblatt su ugledne novine. Nisu petapatačka izdanja. Ako su oni to objavili kao analizu, trebalo bi se to moći pronaći. Uglavnom nema.
Doha debates je ugledno isto tako i ja nisam nedavno mogao nešto da pronađem i jedva ali samo kao transkript. Moguće da nisu arhivirali i sl.

Edit: Evo sada pogledao i nama im ništa o nama u arhivi.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#62453 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

kakabanja213 wrote: 02/06/2026 18:53
Chmoljo wrote: 02/06/2026 18:09
_BataZiv_0809 wrote: 02/06/2026 12:48

Mega job @House that's how you overcome 25 places deficit :thumbup: :bih:
Trojka je kriva samo kada BHRT gubi presude. Kad ih dobija to je samo od sebe.
SDA i Trojka su krivi zato sto se uospte doslo do tih presuda. Niti jedni niti drugi nisu uradili nista da bi dijelu Federacije koji struju dobija zicama EPHZHB omogucili placanje RTV takse. Znaci i ministar SDA ili iz stranke koja je bila u koaliciji sa SDA, kao i ministar iz Trojke kralj pare magle i suplje Edin Forto.
Jasno, isti ko Bisera Turkovic.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#62454 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

_BataZiv_0809 wrote: 02/06/2026 12:48
sime_cipol wrote: 02/06/2026 12:46 https://www.klix.ba/vijesti/bih/pravosn ... /260602068

Jos jedna tuzba koju je BHRT dobio. Uz prethodne dvije to je skoro 20mil KM

@kakabanja213
Mega job @House that's how you overcome 25 places deficit :thumbup: :bih:
Ova presuda je pobjeda Dodika. Nakon sto je prosle sedmice pobijedio presudom u korist PTPC.
kakabanja213

#62455 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

Chmoljo wrote: 02/06/2026 19:42

SDA i Trojka su krivi zato sto se uospte doslo do tih presuda. Niti jedni niti drugi nisu uradili nista da bi dijelu Federacije koji struju dobija zicama EPHZHB omogucili placanje RTV takse. Znaci i ministar SDA ili iz stranke koja je bila u koaliciji sa SDA, kao i ministar iz Trojke kralj pare magle i suplje Edin Forto.
Ko kaze da je isti. U principu samo vi, sa preuzetim obavezama tvrdite da je neko isti, bilo jedni bilo drugi. Ja uvijek kazem ne vidim razliku (ti je vidis) u rezultatima. Recimo SDA i partneri su napravili problem tom BHRT i nista konktetno nisu uradili da ga rijese. Nakon njih Trojka, je produbila problem u tom BHRT i nisu uradili nista da ga rijese.
A sto se sudstva tice koliko vidim Memic je danas slobodan i nevin covjek, tako da nesto slicno mozes ocekivati i kod tog duga prema BHRT.
Chmoljo

#62456 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

kakabanja213 wrote: 02/06/2026 20:48
Ko kaze da je isti. U principu samo vi, sa preuzetim obavezama tvrdite da je neko isti, bilo jedni bilo drugi. Ja uvijek kazem ne vidim razliku (ti je vidis) u rezultatima. Recimo SDA i partneri su napravili problem tom BHRT i nista konktetno nisu uradili da ga rijese. Nakon njih Trojka, je produbila problem u tom BHRT i nisu uradili nista da ga rijese.
A sto se sudstva tice koliko vidim Memic je danas slobodan i nevin covjek, tako da nesto slicno mozes ocekivati i kod tog duga prema BHRT.
Memic je oslobodjen prvostepeno, sud je presudio u korist bhrta prvostepeno, dakle nije isto.

Ili ces opet reci da nisi to rekao?

Al ne beri brigu, neces glasati tako da si miran.

Ovo "preuzete obaveze" ne bih komentarisao. Al ako je potrebno da bi se ti osjecao da si na moralnom pijadestalu u odnosu na nas raspravljace koji glasamo i to je ok.
kakabanja213

#62457 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

Chmoljo wrote: 02/06/2026 21:17

Memic je oslobodjen prvostepeno, sud je presudio u korist bhrta prvostepeno, dakle nije isto.

Ovo "preuzete obaveze" ne bih komentarisao. Al ako je potrebno da bi se ti osjecao da si na moralnom pijadestalu u odnosu na nas raspravljace koji glasamo i to je ok.
Ovaj dio ne kontam. Sta nije isto??
Sto se glasanja tice, da imam bilo kakav izbor izasao bi. Jedne ne uzimam u obzir drugi se zajebali i slagali sve sto su mogli. Da ima neko ko bi me slagao opet a da nije od ovih na ponudi moguce da bih i glasao. Doduse nije iskljuceno da me ridjobradi svoji
glupostima ne potakne.
Preuzete obaveze, ne vjerujem da ste placenici ali da branite neodbranjivo to je sigurno. Naravno da se osjecam da sam na moralnom pijedestalu, isto kao i ti jer si koliko shvatam za SDP samo zato sto je kontra SDA (navodno).
elcaliente

#62458 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by elcaliente »

A zasto vidite problem u tome da visoki predstavnik bude jos 4-5 godina i onda se pretvori u kordinatora sa sjedistem u Briselu?

Nece tu biti neke posebne razlike izmedju vp sada i tog kordinatora?
elcaliente

#62459 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by elcaliente »

Point. wrote: 02/06/2026 19:18 Ova Trumpova lopovska administracija samo ucjenama i ultimatumima vode diplomatiju.

Eno Mađarska će skloniti veto na ukrajinsku zahtjev za EU članstvo, možda bi ovu zagrijanost Trumpove lopovske familije za JI mogli iskoristiti da se postavi EU zahtjev da ne jedu govna i preko reda BiH ubace u EU da skinu s qurca američke jastrebove. Suludo da jedna zemlja u ratu može otvarati pregovore dok za BiH važe neka druga, strožija pravila.
Nista nije suludo, tako su se Ukrajinci pozicinirali.
Dok masovno dobijaju pomoc sa svih strana oni su poceli da ubiru pozamasne prihode od prodaje tehnike za dronove.
A zemlja u ratu.
Sanjarko

#62460 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Sanjarko »

Problem kod nas je uređenje to jest DMS zbog istoga spor način odlučivanja itd, pa nas zato neće ni kao članicu, ni nešto drugo, ja sam govorio davno da bi za EU i nas bilo dobro da nas uzmu kao protektorat ili nešto sl.
geoxx

#62461 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by geoxx »

Mozes sutra uci u EU, opet ce Amerikanci biti glavni. To nema veze jedno s drugim.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#62462 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Prvostepena presuda Memicu-Memic slobodan covjek.

Pravosnazna presuda u korist BHRT-nista to, nece moci naplatiti, ne da Dodik.

Tacno ko Bakir, majke mi, kaze POSKOK hapsi Trojkase eto dokaza da su kriminalci. Ali pravosnazno presudjeni Fadil je nevin.
kakabanja213

#62463 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

_BataZiv_0809 wrote: 02/06/2026 22:27

Prvostepena presuda Memicu-Memic slobodan covjek.

Pravosnazna presuda u korist BHRT-nista to, nece moci naplatiti, ne da Dodik.

Tacno ko Bakir, majke mi, kaze POSKOK hapsi Trojkase eto dokaza da su kriminalci. Ali pravosnazno presudjeni Fadil je nevin.
Hehehr chmoljo napise memic prvostepeno, BHRT prvostepeno nije to isto. Sad u to ti ubacujes pravosnazno??? Izvini ali nije mi jasno. Ali taj sud je prije sedam dana pravosnazno, izmislio BHRT dug 17 miliona!!!!! E sad logika kaze da je krajnji rok BHRT da isplati tom RTRS tih 17 miliona!!!!! neki datum i onda za 7 dana treba RTRS platiti BHRT 3 miliona. Znaci ovi moraju izmisliti 17 miona da bi im za 7 dana RTRS vratio 3 miliona.
Ok ja ko Bakir ali ti ga rezonujes ko Ramo ministar MUP-a u vladi Nermina Niksica, kako to gordo zvuci.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/novi-fi ... /260526133
Je li ovo ovde pise da je pravosnazno 17 miliona ili me oci varaju.
Last edited by kakabanja213 on 02/06/2026 23:50, edited 1 time in total.
Chmoljo

#62464 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

sime_cipol wrote: 28/05/2026 12:05
kakabanja213 wrote: 28/05/2026 11:55
Pa odbit ce je. Ova i ovakva presuda je pokazni primjer sta se moze raditi. Znaci na tvojh 5 ja presudim kontra tebe 17 miliona. Cinjenice, advokati, sudovi, sudije, pravo, pravda... to su pusti snovi. Ovo je tipicni pokazni primjer o tome ko je gazda i konse pita.
Pa Sud je dosudio jos 8mil + kamate da se plati BHRTu. Pored onih 5mil. A ima jos 20 presuda koje cekaju i koje ce vjerovatno opet biti presudjeno u njihovu korist. Mislis da ce na 100mil BHRT oni donijeti presudu u korist RTRSa na milijardu?
čovjek ti crta bukvalno al ti se ne daš...

i onda smo mi "preuzeli obaveze".

ok
kakabanja213

#62465 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

Chmoljo wrote: 02/06/2026 23:50
sime_cipol wrote: 28/05/2026 12:05
kakabanja213 wrote: 28/05/2026 11:55
Pa odbit ce je. Ova i ovakva presuda je pokazni primjer sta se moze raditi. Znaci na tvojh 5 ja presudim kontra tebe 17 miliona. Cinjenice, advokati, sudovi, sudije, pravo, pravda... to su pusti snovi. Ovo je tipicni pokazni primjer o tome ko je gazda i konse pita.
Pa Sud je dosudio jos 8mil + kamate da se plati BHRTu. Pored onih 5mil. A ima jos 20 presuda koje cekaju i koje ce vjerovatno opet biti presudjeno u njihovu korist. Mislis da ce na 100mil BHRT oni donijeti presudu u korist RTRSa na milijardu?
čovjek ti crta bukvalno al ti se ne daš...

i onda smo mi "preuzeli obaveze".

ok
Znaci ti mislis da ce BHRT uspjeti nabaviti 17 miliona da isplati ove. I jos mislis da mi necemo platiti tih potencijalnih 100 miliona duga RTRS. Posteno da to mislis samo iskustvo i dosadasnja praksa nam ne govori tako. I preuzete obaveze naravno.
Jos nesto, Memic je oslobodjen prvostepeno, znaci ti mislis da ce u daljnjem postupku biti osudjen.
Chmoljo

#62466 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

meni dosadašnje iskustvo govori da ti samo tražiš izgovore da budeš razočaran.

i to je ok. :thumbup:
kakabanja213

#62467 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

⁴Ne trebam traziti, razlog je tu pred ocima. Eh ja razozaran a ti zadovoljan. Cime to je pitanje.
Cinjenica da su ovi dobili za nesto 17 miliona a BHRT za dug eto 8 miliona plus kamate a da je ostalo jos u zraku jr trazenje izgovora, a to sto je ovaj Memic prvostepeno oslobodjen je razlog za beskrajni optimizam. Jok eto nisu ranije preuzete obaveze.
Point.

#62468 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

Duvaj ga Mario Karamatiću, vijoriće se ljiljani i na stadionima prek bare. :kiss:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#62469 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Chmoljo wrote: 03/06/2026 00:20 meni dosadašnje iskustvo govori da ti samo tražiš izgovore da budeš razočaran.

Isto jedna moja bivsa djece mi :lol:
BAK-eV

#62470 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by BAK-eV »

elcaliente wrote: 02/06/2026 21:52 A zasto vidite problem u tome da visoki predstavnik bude jos 4-5 godina i onda se pretvori u kordinatora sa sjedistem u Briselu?

Nece tu biti neke posebne razlike izmedju vp sada i tog kordinatora?
Zato jer je dogovoreno da bude OHR u Sarajevu u glavnom gradu dzave.
kakabanja213

#62471 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

_BataZiv_0809 wrote: 03/06/2026 06:47
Chmoljo wrote: 03/06/2026 00:20 meni dosadašnje iskustvo govori da ti samo tražiš izgovore da budeš razočaran.

Isto jedna moja bivsa djece mi :lol:
Ti si izgleda isto vrlo zadovoljan postignutim.
Haris.ba

#62472 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

Ima Mema jos dva postupka.

Iako je kod nas sve moguce, nemoguce je da obrazlozenje ovakve prvostepene presude opstane.

P.S.
Najbolje bi bilo da se sjediste ohr izmjesti i z Bosne.
Posto nazalost nema zatvaranja ohr, barem neki napredak da bude.
pemanapemani

#62473 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pemanapemani »

GandalfSivi wrote: 02/06/2026 18:06
pemanapemani wrote: 02/06/2026 12:39
GandalfSivi wrote: 02/06/2026 11:57

Znam otprilike koliko i vas dvojica, ali ono generalno, ne vjerujem da ista od ove asministracije moze biti dobro. U najboljem slucaju dolazi da zavrsi juznu interkonekciju, pa ako se usput bude bavio svojim poslom, jos bolje.

Poraz drzave BiH se ogleda u tome da nemamo vise niti jednog senatora da ga proispita prije nego sto ga odobre. Nekada smo imali citav klub…
Jebi ga druze, zar to nije poraz, ne samo drzave, nego i vas u dijaspori?

Realno i logicki, koliko imamo dijaspore u SAD, i kada se uzmu sve postavke blize proslosti, mi bi trebali imati utjecaj i lobi u top 10 u SAD.

Ne lobira za Kosovo i Albaniju neko iz Prizrena i Draca, nego druga generacija koja zivi u SAD.
Ne branim dijasporu, ima i tu dosta istine, ali kada je dijaspora i bila organizovana i kada je radila, drzava je vise odmagala nego pomagala. Onda se i dijaspora razjebala (kada bi ti pricao kako se to desilo u Americi - i jos uvijek se desava, mogao bi samo sjesti i plakati, i to ne pricamo o onim pricama ko je kome sta rekao ili uradio, nego o sistematskom sjebavanju bosanske - sa naglaskom na bosansku, dijaspore zarad drugih interesa).
Dobra vijest je da se opet pokrecemo, da nove snage pokusavaju promijeniti stvari, ali svaki dan nailazimo na novi roadblock, svaki dan nam neko pokusava zabiti noz u ledja. Druga dobra vijest je da ima jos uvijek puno ljudi i organizacija koji su radili i jos uvijek rade, i nisu izgubili volju da nastave se boriti, samo sto sada pokusavamo da ih bolje uvezemo.

Ali da ima cirkusa, od drzave, preko dijaspore, do IZ-a, ima itekako. Jednom mozda odlucim i napisati sve sta sam vidio i dozivio u zadnjih pola godine, covjek se za glavu uhvati…
Tebi svaka cast.

Godinama radis dobre stvari i razumijes postavke stvari i drzave i dijaspore.

Samo, ima bruku ljudi u dijaspori koji ne zele preuzeti nikakvu odgovornost, nego samo seru. Posebno ovi koji su otisli zadnjih 20 godina.

Znaci, trebamo biti uskladjeni i preuzeti odgovornost, a ne da me jebes u mozak kako je BiH i svi i sve u njoj nakaradno, glupo i sjebano.
To vise nemam zivaca slusati.
Chmoljo

#62474 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 03/06/2026 10:13 Ima Mema jos dva postupka.

Iako je kod nas sve moguce, nemoguce je da obrazlozenje ovakve prvostepene presude opstane.

P.S.
Najbolje bi bilo da se sjediste ohr izmjesti i z Bosne.
Posto nazalost nema zatvaranja ohr, barem neki napredak da bude.
Po ovome obrazlozenju, svaki drzavni sluzbenik moze prekrsiti zakon samo je bitno da nije znao da ce neko imati koristi od toga. A to neznanje je ono... Nisi znao da ce neko imati koristi da izgradi nesto sto je htio da izgradi iako nije imao dozvolu za to...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#62475 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Truba »

pada ovo ako se žale
ima on jos postupaka
mada tek sad ga pustaju da slobodno hoda
kazu da je nosao oko noge ono
da ne pobjegne u tursku
Post Reply