Jarane smanji malo.izidosmo.....more i sara Jana Leila leda i ostale flase.....elcaliente wrote: ↑10/05/2026 17:49Svaki dijasporac, Rumun, Bugar i Turcin pa i vozaci kamiona reci Granini flasa je obavezan pribor u autu i kamionu.Trappist wrote: ↑10/05/2026 16:03Sta ako se pripisa nakon 3 sata jbgelcaliente wrote: ↑10/05/2026 14:43
Kada dodjes na red uptiti ce te policajac, samo postupaj po naredbama.
Idi na wc prije nego sto stanes u red jer nikada neznas koliko dugo ces cekati.
Bijaca za prvi maj 3 sata cekanje je bilo.![]()
EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
-
mali_balon
#551 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
-
tokio25
#552 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
pa ima sumarak zbunje nesto u krajnjem slucaju ako nema kakav toalet tu blizu
-
Naslovnica
#553 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Ali Granini je baš rahatluk.mali_balon wrote: ↑10/05/2026 18:32Jarane smanji malo.izidosmo.....more i sara Jana Leila leda i ostale flase.....elcaliente wrote: ↑10/05/2026 17:49Svaki dijasporac, Rumun, Bugar i Turcin pa i vozaci kamiona reci Granini flasa je obavezan pribor u autu i kamionu.
Pogotovo onaj od banane, 2u1, dobar sok, komotna rora.
-
mali_balon
-
mali_balon
#555 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Doduse, ne moras nisanit....samo.opustanoNaslovnica wrote: ↑10/05/2026 18:36Ali Granini je baš rahatluk.mali_balon wrote: ↑10/05/2026 18:32Jarane smanji malo.izidosmo.....more i sara Jana Leila leda i ostale flase.....elcaliente wrote: ↑10/05/2026 17:49
Svaki dijasporac, Rumun, Bugar i Turcin pa i vozaci kamiona reci Granini flasa je obavezan pribor u autu i kamionu.
![]()
-
elcaliente
#556 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Samo granini funkcionura tokom voznje, zrak moze komotno da izlazi.mali_balon wrote: ↑10/05/2026 18:32Jarane smanji malo.izidosmo.....more i sara Jana Leila leda i ostale flase.....elcaliente wrote: ↑10/05/2026 17:49Svaki dijasporac, Rumun, Bugar i Turcin pa i vozaci kamiona reci Granini flasa je obavezan pribor u autu i kamionu.
-
maxell_sarajevo
#557 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Brčko - Gunja
-
elcaliente
#558 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Bati da ti se javim._BataZiv_0809 wrote: ↑04/05/2026 17:13E nek si me obavijestio, imo sam brigu kako ces.elcaliente wrote: ↑04/05/2026 16:29Pa bilo bi super als sumnjam da ce Hrvati uvesti da im Srbi mogu po noci ulaziti u Hrvatsku bez eesa._BataZiv_0809 wrote: ↑04/05/2026 15:57
Zamisli pomora i razocarenja kod pojedinih ako se ovo suspenduje i od strane RH![]()
Ja bi pozdravio da hrvati malo olabave makar ove godine kada imaju jos mogucnost, ne ceka mi se na granici toliko.
Mada cu ja sa juga uci i izaci pa je to olaksavajuce.
Usao sam jucer preko Kamenskog oko 18h u BiH.
Hrvati imaju dvije trake otvorene ali tek nekih 50 metara ispred kucica, to tada smo cekali svi u jednoj traci.
EU traka na izlazu iz HR ide brze nego all passports.
To je raja skontala pa se ubace u EU traku, preskoce 3-4 auta i onda mole ove na all passport da ih ponovo puste u red.
Mi smo cekali nekih 30 minuta na izlazak iz hr i nekih 15 na ulazak u BiH jer na BiH strani je samo jedan mladi policajac radio, preznojio se lav od posla.
Za izlazak iz HR, na all passports trebalo je sat najmanje cekati, jer ljudi ne slusaju naredbe, dugo traje jer ima praznog hoda, price, zajebancije itd.
Umjesto da izlete daju otiske, ljudi sjede u autu, pa dok se pokrenu, pa dobace nesto, onda dok se vrate u auto i smjeste treba 10min.
- escobar__
#559 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Čitav sistem je debilana i pokazuje da u Bosni neke stvari bolje funkcioniraju od ovih debila iz EU.
Naš granični sistem je izmislio efikasnost za ovo govno iz EU, ljudi su napravili tako dobar sistem da imaš kolone na izlazu iz EU.
Naš granični sistem je izmislio efikasnost za ovo govno iz EU, ljudi su napravili tako dobar sistem da imaš kolone na izlazu iz EU.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: 508 SW
#560 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Slab i Granini, mala rora. Možda je do meneNaslovnica wrote: ↑10/05/2026 18:36Ali Granini je baš rahatluk.mali_balon wrote: ↑10/05/2026 18:32Jarane smanji malo.izidosmo.....more i sara Jana Leila leda i ostale flase.....elcaliente wrote: ↑10/05/2026 17:49
Svaki dijasporac, Rumun, Bugar i Turcin pa i vozaci kamiona reci Granini flasa je obavezan pribor u autu i kamionu.
![]()
-
emi_eft
#561 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Ja znam ovo prevesti na EUbirokracanski. VB izasla iz unije. Sad sebi zakone kroje i ne ovise ni od koga i nista izgubili nisu. U EU je to prestravicno i treba se sto vise otezati Britancima da se zastrase Madjarska i sl. Sve sto nije super pro EU se predstavi kao ultra desnica. Samim zemljama je dosta lai moraju pratiti direktive. Oni se donose iza zatvorenih vrata.elcaliente wrote: ↑04/05/2026 12:36I sta sam ti ja pisao?Naslovnica wrote: ↑04/05/2026 11:44https://www.jutarnji.hr/novac/aktualno/ ... u-15704791elcaliente wrote: ↑04/05/2026 11:00
Nije istina niti Protugal niti Spanija nisu prijavili probleme niti su dobili odbrenje od Brisela, samo je Grcka isla na probleme u sistemu i dobila odobrenje za tu iznimku imaju samo ovo ljeto.
A iznimka vazi samo za nosioce pasosa GB svi ostali moraju na EES.
Tu je GB diplomatija radila.
A nemojte zaboraviti da je i GB napravfila posebnu traku za EU gradjane na aerodormima koji moraju proci kroz sistem ali u posebnoj traci.
Nakon što je to napravila Grčka prije par tjedana, Italija i Portugal vjerojatno su sljedeće koje će ukinuti kontroverzne granične provjere EU za turiste iz UK kako bi izbjegle totalni kaos na granicama kad krene turistička sezona, javljaju brojni britanski mediji. Štoviše, nagađaju da bi se neposluhu birokratima iz Bruxellesa uskoro mogle pridružiti i druge zemlje Mediterana uključujući Hrvatsku.
"Uvođenje je bio potpuni fijasko. Britanski turisti vrijede 3,5 milijardi eura godišnje za grčko gospodarstvo i Grčka je ispravno odlučila da neće ugroziti to samo zato što EES ne radi kako treba. Čini se sigurnim da će Italija i Portugal učiniti isto kao Grčka. Nakon toga bi se cijeli sustav mogao srušiti poput kule od karata, pri čemu bi Španjolska, Francuska i Hrvatska došle do istog zaključka jer nitko ne želi da njihov turistički promet ode u drugu zemlju samo kako bi se poštovala pravila EU", kazao je.
Zapravo, stručnjaci za putovanja smatraju da je Bruxelles u praksi prilično nemoćan kada je riječ o poduzimanju mjera protiv Grčke i zemalja koje bi mogle slijediti njezin primjer. Sve financijske kazne koje može izreći daleko su manje od dodatnih turističkih prihoda koje će zemlje ostvariti izbjegavanjem kaosa u svojim zračnim lukama.
Čak i ako EU odluči tužiti Grčku pred Europskim sudom pravde, to bi se dogodilo tek dugo nakon završetka ljetnih praznika, do kada bi Grčka već ponovno stavila EES u funkciju.
A vidis da vam mediji domaci lazu.
Znam jer su Njemci pisali ovdje jer su se bunili protiv zahtejva Grcke.
Ne mogu drzave jednoistavno staviti van sange ili ukinuti EES, nije moguce jer su sistemi povezani ali mogu za odrejdjenu grupu ljudi traziti izuzece na osnovu problema sa sistemima. Grcka je dobila odobrenje za Engleze i to je to. Enlezi su uzvratili trakom za ulazak EU gradjanja koju su uveli vec prije zimzog raspusta.
Ali ne razumijem kakve veze imaju Engelzi sa ostalima? Bilizu 30 miliona Engleza posjeti EU godisnje, milijarede ljudi ostavljaju.
Evo sta sam ja napisao jucer jer sam u petak citao clanak sta Njemci pisu:
Sumnjam da ce sta biti od toga.
U BiH medijima se prenose namjerno pogrense informacije.
Jedna EU zemlja ne moze samostalno ukinuti EES jer se radi o EU zakonodavstvu.
Ove godine jos, znaci 2026 godine zemlje mogu prijaviti za odredjeno vrijeme izmjenu procedure ako imaju poteskoca sa sistemom odnosno tehnikom.
I to su Grci uradili za nosioce Britanskih pasosa u roku od tri mjeseca dok svi ostali moraju proci redovnu ees proceduru.
5 miliona Britanaca provode godisnji i Grckoj.
Zanimljivo je da u Spaniju dodje 19 miliona Britanaca a u Portugal 6 miliona ali oni nisu trazili izuzece preko ljeta za Britance iako Portugal ima najduza cekanja na aerodomima u prosjeku se ceka 3 sata na prelazak granice na aerodomima u Portugalu.
Kao i u slucaju Grcke gdje su cekanja na pasoskoj kontroli bila isto u prosjeku 2 sata Ryan Air je pravio najvise pritiska i ukljucio britansku dipolomatiju u pronalazak rijesenja za ovu godinu.
Uglavnom Njemci se pitaju kako to da uvjek iste drzave imaju problema sa funcioniranjem sistema a kod njih i kada ima poteskoca oni rade na tome da ih rijese.
Pa su tu naveli Frankfurt auerodrom koji predje 12-15 miliona non eu drzavljanja i Minhen koji posluzuje u prosjeku godinje 7 miliona non eu drzavljana.
- EmirTr
#562 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Iz BiH u EU, nedelja 31.05.2026.g., GP Gradiška - Novi most:
- liyf
#563 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Nije direktno vezano za EES. Pitanje za carinu
Ako bih kupio proizvod u vrijednosti od 650KM u R. Hrvatskoj, i za isti tražio povrat PDVa na granici R. Hrvatske, da li bi kolega carinik/policajac javio kolegi sa BiH strane granice da to i to vozilo prevozi tu i tu robu u toj i toj vrijednosti, da me onda ovaj odere od carine, i da se ne mogu prešvercovati na našu stranu? Je li ovo uopće moguć scenario, da tražim povrat PDVa bez da me neko odere na jednoj od dvije strane?
Ako bih kupio proizvod u vrijednosti od 650KM u R. Hrvatskoj, i za isti tražio povrat PDVa na granici R. Hrvatske, da li bi kolega carinik/policajac javio kolegi sa BiH strane granice da to i to vozilo prevozi tu i tu robu u toj i toj vrijednosti, da me onda ovaj odere od carine, i da se ne mogu prešvercovati na našu stranu? Je li ovo uopće moguć scenario, da tražim povrat PDVa bez da me neko odere na jednoj od dvije strane?
- mayab
#564 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
koliko sam ja čuo , a i prisustvovao slučaju u busu , tako će bitiliyf wrote: ↑02/06/2026 22:43 Nije direktno vezano za EES. Pitanje za carinu
-
NediM17
#565 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Slucaj od prije par godina, let Sarajevo-Zagreb.
Kolega iz Zagreba kupio zeni neki zlatni nakit na carsiji, trazio povrat PDV-a.
Sletio u ZG, imate li sta za prijaviti?
Nemam nista. Sigurno nemate?
Nemam.
Znamo da imate zlatni nakit, javio nam kolega iz Sarajeva.
Helem da ne duzim, platio hrvatski PDV 25%, carinu i kaznu za carinski prekrsaj.
Kolega iz Zagreba kupio zeni neki zlatni nakit na carsiji, trazio povrat PDV-a.
Sletio u ZG, imate li sta za prijaviti?
Nemam nista. Sigurno nemate?
Nemam.
Znamo da imate zlatni nakit, javio nam kolega iz Sarajeva.
Helem da ne duzim, platio hrvatski PDV 25%, carinu i kaznu za carinski prekrsaj.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#566 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Jarane ne moze i sverc i povrat PDV-a 
- liyf
#567 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
E jebiga, znači ne mogu ni na prelazima koji su fizički udaljeni.
Ili ću morati među gaće, ili biti gospodin i platiti carinu. Uz povrat PDVa ne izađe puno, oko 120KM troška
Hvala na komentarima omladinci
hahahahaha the best of both worlds
Ili ću morati među gaće, ili biti gospodin i platiti carinu. Uz povrat PDVa ne izađe puno, oko 120KM troška
Hvala na komentarima omladinci
-
NediM17
#568 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Who dares wins.
-
elcaliente
#569 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Samo da vam prijavim da su Grci izgleda izradili Srbe.
Nista od olaksica na ulazu, visesatna cekanja srpskih buseva na granici iz Makedonije u Grcku.
Al to nije smetalo da ljudi iz srpskih autobusa iznesu gusle i zapjevaju kako kolju Turke uz stihove lelecu Turci i kukaju bule.
https://www.sandzakdanas.rs/video-srbi- ... e_vignette
Nista od olaksica na ulazu, visesatna cekanja srpskih buseva na granici iz Makedonije u Grcku.
Al to nije smetalo da ljudi iz srpskih autobusa iznesu gusle i zapjevaju kako kolju Turke uz stihove lelecu Turci i kukaju bule.
-
dzenanalic22
#570 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Europska komisija je zabranila izuzeće državljana pojedinih trećih zemalja iz EES-a. EES se može privremeno suspendirati ili za sve ili ni za koga.elcaliente wrote: ↑12/06/2026 11:38 Samo da vam prijavim da su Grci izgleda izradili Srbe.
Stoga je Grčka ukinula ranije izuzeće Britanaca, kao i najavljeno izuzeće za Srbe.
-
elcaliente
#571 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Kao sto sam pisao da je to patka i da ce dobit qurcinu a ne izuzece.dzenanalic22 wrote: ↑12/06/2026 11:42Europska komisija je zabranila izuzeće državljana pojedinih trećih zemalja iz EES-a. EES se može privremeno suspendirati ili za sve ili ni za koga.elcaliente wrote: ↑12/06/2026 11:38 Samo da vam prijavim da su Grci izgleda izradili Srbe.
Stoga je Grčka ukinula ranije izuzeće Britanaca, kao i najavljeno izuzeće za Srbe.
Al bilo je ovdje u ovom podforumu kandidata koji su si umislili da su pametniji.
Last edited by elcaliente on 13/06/2026 10:19, edited 1 time in total.
- escobar__
#572 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Bolesni nakot ni na odmor nije u stanju otić, a da ne širi mržnju.elcaliente wrote: ↑12/06/2026 11:38 Samo da vam prijavim da su Grci izgleda izradili Srbe.
Jebem ti dan kad nam postadoše komšije.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#573 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Bolje oni nego izrael ili kakvi komuniati sjeverna koreja
-
konami666
#574 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
EU ukida udaranje pečata i uvodi najsuvremeniji sistem za kontrolu putnika koji ulaze u Schengen a Bosna uvela udaranje pečata vlastitim državljanima 
- tramvajtrojka
#575 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Zato sto nam to trazi nesposobna EU jer je njihov sistem sranje, mi smo imali imali savremeniji sistem od ovoga sto ga EU uvodi al sta ti znas bitno je pljuvati kako smo mi najgori