Vodozaštitna zona Sarajevo
- benzapen
#26 Re: Vodozaštitna zona Sarajevo
Smanjenje vodozaštitne zone i gradnja tramvajske pruge prema Hrasnici je dio iste priče. Pogodovanje investitorima u stanogradnji. Cesta ima, infrastruktura ima, tramvaj ima, suzi vodozaštitnu zonu i pravi zgrade. Ravna zemlja, škole i ambulante postoje, idu zgrade po 5,6 hiljada km po m2. Možda i skuplje.
-
ReymondReddington
#27 Re: Vodozaštitna zona Sarajevo
Kad krenes prema hrasnici sa ilidze uz lijevu stranu imas gradjevine sve do kruznog toka u s. Koloniji. Onda ide jedan dio do kruznog u hrasnici gdje nema gradjevina. Dalje tamo prema famosu sa desne strane imas gradjevine.benzapen wrote: ↑30/03/2026 14:33 Smanjenje vodozaštitne zone i gradnja tramvajske pruge prema Hrasnici je dio iste priče. Pogodovanje investitorima u stanogradnji. Cesta ima, infrastruktura ima, tramvaj ima, suzi vodozaštitnu zonu i pravi zgrade. Ravna zemlja, škole i ambulante postoje, idu zgrade po 5,6 hiljada km po m2. Možda i skuplje.
Tako da ne vidim sta je ondje problem praviti zgrade vec postoje objekti preko pruge.
- nivla
#28 Re: Vodozaštitna zona Sarajevo
navodno je plan praviti nove zgrade pored postojecih i po izgradnji naseliti ove iz postojecih u nove a ove rusiti
sto se tice lijeve strane kad ides od kruznog toka prema famosu, tu je vodozastitna zona i dio koji im je trebao za izgradnju ceste, pruge i stanica vec je oduzet i isplacen, meni bi licno odgovaralo finansijski da mi oduzmu ovo malo sto nisu prilikom prve ekspropeijacije na toj strani i daju neki stan, ali cisto sumnjam da ce se to desiti
inace kruzni tok i stanica su napravljeni i na dijelu zemlje koja je pripadala meni
sto se tice lijeve strane kad ides od kruznog toka prema famosu, tu je vodozastitna zona i dio koji im je trebao za izgradnju ceste, pruge i stanica vec je oduzet i isplacen, meni bi licno odgovaralo finansijski da mi oduzmu ovo malo sto nisu prilikom prve ekspropeijacije na toj strani i daju neki stan, ali cisto sumnjam da ce se to desiti
inace kruzni tok i stanica su napravljeni i na dijelu zemlje koja je pripadala meni
- Haris.ba
-
skaut_83
#30 Re: Vodozaštitna zona Sarajevo
Danas gledam video Memicevog gostovanja na TVSA I on hladno kaže kako su 90% izgrađenih kuća na lokaciji od kružnog toka na Ilidži prema Hrasnici bespravno izgrađeni... pa ljudino kako su dobili dozvole za priključke komunalija itd...postoji li neka inspekcija koja to prati i prekine gradnju???Haris.ba wrote: ↑01/05/2026 09:41 https://www.youtube.com/live/jfgt2oiSf2 ... nLvhveNvdj
Emisija Plenum na FTV o vodozastitnoj zoni.
- Haris.ba
#31 Re: Vodozaštitna zona Sarajevo
Ima li link tog gostovanja?skaut_83 wrote: ↑02/06/2026 22:21Danas gledam video Memicevog gostovanja na TVSA I on hladno kaže kako su 90% izgrađenih kuća na lokaciji od kružnog toka na Ilidži prema Hrasnici bespravno izgrađeni... pa ljudino kako su dobili dozvole za priključke komunalija itd...postoji li neka inspekcija koja to prati i prekine gradnju???Haris.ba wrote: ↑01/05/2026 09:41 https://www.youtube.com/live/jfgt2oiSf2 ... nLvhveNvdj
A, sta moze inspekcija?
Napravis nelegalno objekat i predas zahtjev za legalizaciju u opcinu. Sa tim zahtjevom odes i prikopcas struju i vodu. I, eto. Kada dodje inspekcija, lik kaze imam zahtjev za legalizaciju, cekam njegovo rjesenje. I, inspekcija konstatuje da postoji zahtjev, i sada ceka rjesavanje.
I danas mnogi objekti od papira imaju samo taj zahtjev. Opcina moze postupiti po zahtjevu, tj. rijesiti taj zahtjev - odbaciti ili odbiti u zavisnosti od slucaja. Onda nakon sudovanja (ako sud presudi konacno), objekat se rusi. Ali, u vecini slucajeva sud samo vrti, i vrati opcini, pa onda opet na sud i tako godinama.
Sistemski je napravljeno da se nelegalni objekti ne mogu rusiti bez politicke odluke da li ce se rusiti.
-
ReymondReddington
#32 Re: Vodozaštitna zona Sarajevo
Dosta objekata je napravljeno ili prije rata ili nakon. Tu su onda isle razne smicalice gdje ako si znao nekog u ep, vodovodu on ti zavrsi to. Niko to nije gledao. Imas apsurde da neko ima urednu struju a vodu bespravno ili obrnuto. Sve zavisi do koga si mogao doci u to vrijeme.skaut_83 wrote: ↑02/06/2026 22:21Danas gledam video Memicevog gostovanja na TVSA I on hladno kaže kako su 90% izgrađenih kuća na lokaciji od kružnog toka na Ilidži prema Hrasnici bespravno izgrađeni... pa ljudino kako su dobili dozvole za priključke komunalija itd...postoji li neka inspekcija koja to prati i prekine gradnju???Haris.ba wrote: ↑01/05/2026 09:41 https://www.youtube.com/live/jfgt2oiSf2 ... nLvhveNvdj
Inspekcije isto dodje inspektor das mu na kafu i idi dalje.
Onda inspekcija nije hodala ko muha bez glave nego je neko nju morao zvati. Ako svi pravimo kucu nelegalno ko ce je zvati?
I sad mozes poceti praviti kucu i citavu napraviti bez da ti inspekcija dodje ako je neko ne zovne. Jedino je sad teze prikljucke dobiti. Ali i ovo mozes mozda ako nekog znas. Mada teze dosta nego 90ih ili poslije.
- Haris.ba
#33 Re: Vodozaštitna zona Sarajevo
Znam lika iz jedne opcinske gradjevisnke inspekcije. Ima nelegalnu kucu na tri sprata. Kaze, moja je zemlja. Da vidim ko ce doci da mi rusi.
Jedini problem za zivota su mu sto ne moze tu kucu pod hipoteku staviti da podigne kredit, a kada umre ostavlja djeci problema kako da podijele imovinu.
Posto me planira da proda kucu, nema tog problema.
Jedini problem za zivota su mu sto ne moze tu kucu pod hipoteku staviti da podigne kredit, a kada umre ostavlja djeci problema kako da podijele imovinu.
Posto me planira da proda kucu, nema tog problema.