Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

velikonja

#54326 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by velikonja »

nepass1 wrote: 01/06/2026 20:42
DaysleepeR wrote: 01/06/2026 14:42
Ateista wrote: 01/06/2026 14:39

O ovome smo vec jednom raspravljali i za ovako nesto nema nikakvog opravdanja.
Kao sto ja necu odredjivati da li motorista koji hoce da me prodje vozi po zakonu ili ne, tako nije ni na motoristima da odredjuju da li iza njih neko vozi po ogranicenju ili ne. Nije u redu nekom onemogucavati da ga prestigne. Ako je neko brzi od njih, onda je samo dovoljno da drze odstojanje da ih neko moze preteci jednog po jednog i nema problema, isto se odnosi i na auta naravno. Niko nema pravo druge ometati kod preticanja, i nije kolegijalno. Cak sta vise, takva voznja samo moze dovesti do jos vecih problema i vece opasnosti za njih.

Sto se tice prethodnog posta oko prolaska izmedju auta, slazem se da bi zakon trebao biti jasniji, ali ako nesto nije posebno definisano za motoriste onda se generalna pravila odnose na sve, to se vadljda podrazumijeva, kad se kaze motorna vozila misli se na sva motorna vozila, ako se nesto razlikuje onda se to definise posebno.
Opet kazem, nemam nista protiv, ali realno nije zakonski, dok se ne promijeni.
Kad odeš na sud, vidjećeš da se ništa ne podrazumijeva. Samo ako piše.

Dalje, nije u redu da se neko ubacuje u kolonu motociklista samo jer mu je po njegovom utisku sporo.
Ako voze po ograničenju, imaju pravo da ne dozvole radi vlastite sigurnosti.
I ja vam stvarno ne savjetujem da pokušavate na silu.
Boga mi cu se uvaliti, ili idi ili me pusti kilometrima me neces jebavati. I da vec sam se uvaljivao.
Isto kao sto cu ksmion, traktor i bilo kojeg drugog sporaca prestici
kad voze po pravilima ( nije bitno da li su motocikli, pmv, tmv ) moraju drzati rastojanje. ako se drzi rastojanje nema potrebe za ubacivanjem, sasvim normalno se vrsi preticanje. e sad, sto niko to rastojanje, narocito u kolonama, ne benda...to pravi vecinu problema

ponavanljam, niko pa ni motoristi nema pravo da ne dozvoljava preticanje, niko. jasno kao dan opisane radnje u cl 60 zobs
DaysleepeR

#54327 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DaysleepeR »

velikonja wrote: 01/06/2026 17:16 stvarno mi je nevejrovatno da ovdje neki iskusniji i zaista korektni forumasi imaju BH vozacku dozvolu...

neshvatljivo da ne razumiju ili nece da razumiju da vozaci motocikla imaju ista prava, obaveze i odgovornosti kao i vozacki motornih vozila ( PMV, TMV, autobusi ), jer u skladu sa cl 9. st 1 t 27 ZOBS "motocikl je motorno vozilo sa dva točka ili sa tri asimetrično postavljena točka (sa bočnom prikolicom), kod kojeg je radna zapremina motora veća od 125 cm3 i koje na ravnom putu može razviti brzinu veću od 45km na čas;"

Sva prava, zabrane, obaveze gdje u Zakonu stoji "vozilo" ili "motorno vozilo" vazi i za njih pa i one iz clanova 60., 61., 64., 65.... a narocito novousvojeni 42a ( preciznije 42a st 2 t 3 : kada vozač izvrši preticanje kolone vozila, pri čemu svojim vozilom prelazi ili se kreće po punoj uzdužnoj liniji koja razdvaja saobraćajne trake puta,)

bez uvrede, ali kolege poput @DaysleepeR @zdruzdjo itd, postujmo jedni druge ali nemate nikakva prava vise negoli prava ostalih vozaca motornih vozila i tuzno je da nakon tolikog iskustva tvrdite da imate.
Ja sam lijepo rekao, ako mislis da si u pravu, naredni put skreni paznju policajcu.
DaysleepeR

#54328 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DaysleepeR »

Ne moze se ne primijetiti da sipate nicim izazvanu gorcinu i da kad se saberu svi postovi, apsolutno vam smeta postojanje motora.

Zaboravljate da smo apsolutno SVI koji vozimo motor takodje i vozaci automobila. Znamo sta se radi za volanom svakodnevno.

Btw. apsolutno je moguce proci na celo kolone bez da se nagazi puna linija.
drug_profi

#54329 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Nemoj tako. Ne smeta nam apsolutno. Smeta nam bahaćenje.
Jal motorista, autombilista, kamiondzija, romobilista, svejedno....

A drastican primjer je da te vozilo koje definitivno moze uvijek biti brze od svih ostalih pegla i nedozvoljava prolaz ili bržu vožnju.
Mene je to trigerovalo da se uključim u ovu diskusiju, a tebi dva prsta dole.
semirsar

#54330 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by semirsar »

DaysleepeR wrote: 01/06/2026 23:28 Ne moze se ne primijetiti da sipate nicim izazvanu gorcinu i da kad se saberu svi postovi, apsolutno vam smeta postojanje motora.

Zaboravljate da smo apsolutno SVI koji vozimo motor takodje i vozaci automobila. Znamo sta se radi za volanom svakodnevno.

Nisam htjeo da se ukljucim ranije, ali kad si opet nastavio aj da i ja jednu recem. Vozio sam aktivno motore od "77-e pa sve do "90-te krajem, kad definitivno prelazim na auto zbog problema sa kicmom. S obzirom na iskustva i sa jednom i sa drugom stranom mislim da mogu sasvim slobodno reci da nabijem na qrac vecinu danasnjih vozaca auta i motora. Neko sam ko se druzio s bracom Vuk iz Mrakuse na tranzitu iznad Skenderije od kojih sam naucio sve sto znam o motorima i kako ih voziti, takodje sam neko ko je bio u koloni motorista koji su vidjeli momenat kad je Boris izgubio ruku na Trebevicu, vjerujem da si ga znao, imao je kasnije cvjecaru na Vrbanji mostu. U ogromnoj vecini tvojih postova nalazim mnogo elemenata s kojim se apsolutno slazem, ali brate poceo si srati sa tim pisanjem sa visine. Sto ti trebaju one dvosmislenice koje se lako mogu shvatiti kao prijetnje?
Ti kao neko ko koristi oba vida prevoza bi trebao znati da u autu isto tako moze biti neki pocetnik koji ce se uplasiti divljanja motorista i tako moze napraviti haos u saobracaju, kao sto se i motorista moze uplasiti kad mu se odjednom stvori auto odmah s boka. Tacno je da se generalizuje, i da su svi uvjereni da je biti motorista nesto negativno, ali, zar oni motoristi koji sa svojim divljanjem i bahatoscu doprinose tom misljenju nisu ustvari glavni razlog tomu.
Sta si ti licno poduzeo da se to misljenje promjeni?
Je li to pokusavas sad, na ovaj nacin?
Nemoj matere ti vise da ih branis, jbt, ko u onom vicu.
Samo produbljavas vec povelik jaz.
Nikakav debilizam nece dobiti moj glas pa da mi je brat rodjeni s druge strane.
Tebi i @zdruzdjo svaka cast ali u ovom gradu, punom debila i debilizma, vas normalnih je najmanje i ne treba da se spustate na nivo onih papaka na kojekavim jurilicama i da ih branite i opravdavate njihov bezobrazluk.
Toliko od mene, ne bih da se ovo shvati kao poziv na daljnju raspravu, jer mi to ni nije cilj.
Samo je komentar nekog ko je aktivno zivio jedan zivot i na kraju bio prisiljen prihvatiti drugi, mada... stara ljubav zaborava ne da, pa se i sad okrene poneki djir, jbg.
DaysleepeR

#54331 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DaysleepeR »

semirsar wrote: 02/06/2026 03:12
DaysleepeR wrote: 01/06/2026 23:28 Ne moze se ne primijetiti da sipate nicim izazvanu gorcinu i da kad se saberu svi postovi, apsolutno vam smeta postojanje motora.

Nisam htjeo da se ukljucim ranije, ali kad si opet nastavio aj da i ja jednu recem. Vozio sam aktivno motore od "77-e pa sve do "90-te krajem, kad definitivno prelazim na auto zbog problema sa kicmom. S obzirom na iskustva i sa jednom i sa drugom stranom mislim da mogu sasvim slobodno reci da nabijem na qrac vecinu danasnjih vozaca auta i motora. Neko sam ko se druzio s bracom Vuk iz Mrakuse na tranzitu iznad Skenderije od kojih sam naucio sve sto znam o motorima i kako ih voziti, takodje sam neko ko je bio u koloni motorista koji su vidjeli momenat kad je Boris izgubio ruku na Trebevicu, vjerujem da si ga znao, imao je kasnije cvjecaru na Vrbanji mostu. U ogromnoj vecini tvojih postova nalazim mnogo elemenata s kojim se apsolutno slazem, ali brate poceo si srati sa tim pisanjem sa visine. Sto ti trebaju one dvosmislenice koje se lako mogu shvatiti kao prijetnje?
Ti kao neko ko koristi oba vida prevoza bi trebao znati da u autu isto tako moze biti neki pocetnik koji ce se uplasiti divljanja motorista i tako moze napraviti haos u saobracaju, kao sto se i motorista moze uplasiti kad mu se odjednom stvori auto odmah s boka. Tacno je da se generalizuje, i da su svi uvjereni da je biti motorista nesto negativno, ali, zar oni motoristi koji sa svojim divljanjem i bahatoscu doprinose tom misljenju nisu ustvari glavni razlog tomu.
Tebi i @zdruzdjo svaka cast ali u ovom gradu, punom debila i debilizma, vas normalnih je najmanje i ne treba da se spustate na nivo onih papaka na kojekavim jurilicama i da ih branite i opravdavate njihov bezobrazluk.
Toliko od mene, ne bih da se ovo shvati kao poziv na daljnju raspravu, jer mi to ni nije cilj.
Samo je komentar nekog ko je aktivno zivio jedan zivot i na kraju bio prisiljen prihvatiti drugi, mada... stara ljubav zaborava ne da, pa se i sad okrene poneki djir, jbg.
Sve te razumijem.
Iz mene svasta izadje ovdje kao odgovor na stvari koje ljudi pisu vjerovatno nesvjesni da se to nikako ne moze shvatiti kao zajebancija.
Ako ljudi ne mogu paziti kakve stvari pisu, sigurno ne paze kakve stvari rade.
Takodje, nemoguce je naci sredinu i neki dogovor kad jednom smeta sto motori jurcaju, drugom sto voze presporo, trecem sto su bucni a cetvrtom sto mu se pojave iznenada nit ih vidi nit ih cuje.
Plus lik hladno pise, sta je, ja cu se uvalit u kolonu motora, uvaljivao sam se i prije.
Sta da ja odgovorim na to?
SvjetlosnaGodina

#54332 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by SvjetlosnaGodina »

Mene apsolutno boli dupe vise, uopste ne gledam u retrovizore not se pomjeram, vozim tacno po sredini trake, necu ubrzat niti trzat nekoga al cu itekako svoje vozat.

Pokusao sam bit tolerantan, al su to vecinom teski kompleksi i debilizmi tako da me boli briga. Ako otkine retrovizor provlaceci se, otkidam glavu taman lezo u cuzi.

Naravno da se smijes ubacit medju motoriste kao i medju auta, sta su oni Bogovi ili Allahovi pa se ne smije :run:

Najvise mi smeta sto teh.pregled i policiju boli briga za prerade na auspuhu i sto tolerisu divljanje i skrivanje tablice.

Budite pozdravljeni, a cast izuzecima koji voze normalno i svaka im cast :thumbup:
nepass1

#54333 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

DaysleepeR wrote: 02/06/2026 07:22
semirsar wrote: 02/06/2026 03:12

Sve te razumijem.
Iz mene svasta izadje ovdje kao odgovor na stvari koje ljudi pisu vjerovatno nesvjesni da se to nikako ne moze shvatiti kao zajebancija.
Ako ljudi ne mogu paziti kakve stvari pisu, sigurno ne paze kakve stvari rade.
Takodje, nemoguce je naci sredinu i neki dogovor kad jednom smeta sto motori jurcaju, drugom sto voze presporo, trecem sto su bucni a cetvrtom sto mu se pojave iznenada nit ih vidi nit ih cuje.
Plus lik hladno pise, sta je, ja cu se uvalit u kolonu motora, uvaljivao sam se i prije.
Sta da ja odgovorim na to?
Jok eto vozicu za njima od romanije do ustiprace i 50km/h i nadati se da ce nastaviti prema visegradu.
Ja napisah sklonicu se desno nek prodje, necu mu se priblizivati kad stoji ili kad vozi, sacekacu par sec da prodje nista me to ne kosta. Ali da me jebe kilometrima po magistrali nece ici.

Zaboravih najjaci slucaj kad me motorista napade sto prelazim cestu na pjesackom a on vozi, zamalo da me satare jos mene okrivi.
To si sigurno ti bio :lol:
DaysleepeR

#54334 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DaysleepeR »

Naravno da sam ja.
Ako ne zgazim dva-tri pješaka dnevno, jebo taj dan.

Zapravo bi bilo jako zabavno da se motorima zabrani provlačenje pa da kolona do semafora umjesto 100 metara bude 200-250 metara.
Da još veće gužve budu.

Samo pametna rješenja, i to da konačno neka ideja krene odavde, kad se niko drugi toga nije sjetio.
Ateista

#54335 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

DaysleepeR wrote: 01/06/2026 14:19

Nijedna iskusna kolona motociklista neće dozvoliti bilo kojem drugom prevoznom sredstvu da ih pretiče na način da će im se ubacivati na pola kolone.
To je 50% smrtna posljedica. Šta ima veze voziti malo sporije.
Kao što napisah ranije, motor kad vozi polako, ne valja, kad vozi brzo, opet ne valja.
Kao sto ja necu odredjivati da li motorista koji hoce da me prodje vozi po zakonu ili ne, tako nije ni na motoristima da odredjuju da li iza njih neko vozi po ogranicenju ili ne. Nije u redu nekom onemogucavati da ga prestigne. Ako je neko brzi od njih, onda je samo dovoljno da drze odstojanje da ih neko moze preteci jednog po jednog i nema problema, isto se odnosi i na auta naravno. Niko nema pravo druge ometati kod preticanja, i nije kolegijalno. Cak sta vise, takva voznja samo moze dovesti do jos vecih problema i vece opasnosti za njih.

Sto se tice prethodnog posta oko prolaska izmedju auta, slazem se da bi zakon trebao biti jasniji, ali ako nesto nije posebno definisano za motoriste onda se generalna pravila odnose na sve, to se vadljda podrazumijeva, kad se kaze motorna vozila misli se na sva motorna vozila, ako se nesto razlikuje onda se to definise posebno.

Dalje, nije u redu da se neko ubacuje u kolonu motociklista samo jer mu je po njegovom utisku sporo.
Ne podrazumijeva se, vec jasno pise sta su motorna vozila, zakon se odnosi na sva motorna vozila i jasno je da je to po nasem zakonu zabranjeno.

Ne mogu iskreno da shvatim, da neko ko je motorista i svakodnevno se susrece sa mnogim problemima u saobracaju gdje su drugi nekolegijalni prema vama i nemaju postovanja, sa druge strane podrzava kad motoristi druge ometaju i ne dozvoljavaju im da ih neko pretekne.
Pri tome se pozivas na zakonske propise da voze po ogranicenju i da nema potrebe da se vozi iznad toga, a sa druge strane podrzavas krsenje zakona od strane motorista, od ovog provlacenja izmedju semafora do onih preticanja na nepreglednim krivinama sa provlacenjem izmedju auta koja voze suprotnim smjerovima, pa i to nedrzanje odstojanja jer ni to nije po propisu, ne ide tako.

Bezveze je stalno povlacenje price da javimo policiji ako mislimo da je nesto prekrsaj, nije u tome poenta, ja podrzavam to provlacenje motorista i nemam nista protiv, to sto necu prijaviti policiji i sto cu se pomjeriti ako mogu da ostavim prostora smatram svojim cinom solidarnosti, ali isto tako ocekujem i suprotno da ako sam brzi da me ne ometaju ako hocu da ih preteknem.
DaysleepeR

#54336 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DaysleepeR »

Ateista wrote: 02/06/2026 08:35

Ne podrazumijeva se, vec jasno pise sta su motorna vozila, zakon se odnosi na sva motorna vozila i jasno je da je to po nasem zakonu zabranjeno.

Ne mogu iskreno da shvatim, da neko ko je motorista i svakodnevno se susrece sa mnogim problemima u saobracaju gdje su drugi nekolegijalni prema vama i nemaju postovanja, sa druge strane podrzava kad motoristi druge ometaju i ne dozvoljavaju im da ih neko pretekne.
Pri tome se pozivas na zakonske propise da voze po ogranicenju i da nema potrebe da se vozi iznad toga, a sa druge strane podrzavas krsenje zakona od strane motorista, od ovog provlacenja izmedju semafora do onih preticanja na nepreglednim krivinama sa provlacenjem izmedju auta koja voze suprotnim smjerovima, pa i to nedrzanje odstojanja jer ni to nije po propisu, ne ide tako.

Bezveze je stalno povlacenje price da javimo policiji ako mislimo da je nesto prekrsaj, nije u tome poenta, ja podrzavam to provlacenje motorista i nemam nista protiv, to sto necu prijaviti policiji i sto cu se pomjeriti ako mogu da ostavim prostora smatram svojim cinom solidarnosti, ali isto tako ocekujem i suprotno da ako sam brzi da me ne ometaju ako hocu da ih preteknem.
Pa ja uporno govorim da neke stvari ne možete shvatiti ako nemate položeno za motor i ne vozite isti, a vi uporni.
Jasno mi je da ne možete da shvatite.
Ateista

#54337 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

zdruzdjo wrote: 01/06/2026 19:30
velikonja wrote: 01/06/2026 17:16
bez uvrede, ali kolege poput @DaysleepeR @zdruzdjo itd, postujmo jedni druge ali nemate nikakva prava vise negoli prava ostalih vozaca motornih vozila i tuzno je da nakon tolikog iskustva tvrdite da imate.

Vidi buraz ovako
Ja nisam nikada rekao da imam neko zakonsko pravo da se vozim izmedju auta, da imam neko zakonsko pravo da prodjem pored sviju i stanem prvi na semafor, da preticem preko pune linije, da ja trwbam da imamneki specijal i tretman jer vozim motor...i sl. U nekim zemljama je mnogo toga dozvoljeno na dva tocka. Kod nas zakonski jos nije. Hoce li nekad, ne znam.
Ali.....
Radim sve navedeno samo u slucaju da: necu nekoga ugroziti, izazvati da neko skace po kocinici radi mene, da neko mora trzati volanom zbog mene, da necu nekoga udariti...
Svjestan sam ja zakonskog rizika.
I naravno, da necu ugroziti sebe i svoju guzicu. Ili ako je neko sa mnom.
Ukoliko mi neko napravi prostor da se provucem ili sl, klimnem mu glavom u znak zahvalnosti ili kazem hvala ako je prozor otvoren.
E ako me neko namjerno izblokira, kuci mu se mami i blizoj porodici neobjasnjivo pocne nesnosno štucati.

Mislim da sam nekada vec pisao o tome. Zaganjao me policajac na motoru. Ja sav ja uredan, sve u redu..... hvala.
Reko e hajde mi fino sada reci da li je kaznjivo provlacenje izmedju auta i provlacenje da stanem ispred. Kaze lik jeste po ZOBS-u i izbifla mi neke clanove, ali mi svi to tolerisemo ako nisi bilmez pa npr profuras izmedju auta 100 km/h. Neces cekati u koloni i peci se na suncu, prodji ispred polako bez sile ili da nekoga zagrebes i ok je.
Ali ako napravis neki belaj pri svemu tome, kriv si i nema pravdanja.
I fino covjek objasnio logicno.
E sad to sto nekima smeta i kad vozimo sporo, i kad zujimo brzo, i kad postojimo, i kad se provlacimo, i kad ustanemo iz kreveta i upalimo motor.....e jebi ga.
Ovo je vec dosta normalnije i zrelije razmisljanje, znate da niste u okvirima zakona ali da policija to tolerise dok se radi na normalan nacin, i to je OK. Dok se zakon ne promijeni, oslanjate se na solidarnost, i policije i drugih vozaca.

Opet, koliko sam vidio i ti si podrzavao formaciju pomenute kolone koja je onemogucavala preticanje, sto vec nije OK. Valjda bi vi najbolje trebali znati koliko je bitna solidarnost i kad vas neko ne ometa u onome sto radite, na primjer da vam neko blokira prolaz kad se provlacite izmedju auta, ili da vas blokira kad preticete, tako da mi nije jasno kako mozes podrzavati da to motoristi rade drugima?

Nisu te kolone sporne kad je prazna cesta, ali ako naidju vozila koja su brza, napravite dovoljno odstojanje da vas mogu preteci oni koji su brzi i to je to, odnosi se naravno i na auta i na kamione. To omeatanje kod preticanja je potpuno isti bezobrazluk i papanluk kao i bilo koje drugo ometanje, tipa kad neko ubrzava kod preticanja, ide u lijevu traku i slicno, i to sve samo dodatno povecava opasnost.

Meni ne smeta kako god da vozite, dok me ne ometate. Ne smeta mi brzi, sklonicu se da prodje, ne smeta mi ni sporiji jer cu ga preteci, ne smetaju mi ni razna rizicna preticanja jer je mala sansa da mene ugrozi a nije mi problem uraditi ono sto je do mene da mu smanjim rizik, samo ne mogu ometanja drugih vozaca i opravdavanja toga.
Ateista

#54338 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

DaysleepeR wrote: 02/06/2026 08:39

Pa ja uporno govorim da neke stvari ne možete shvatiti ako nemate položeno za motor i ne vozite isti, a vi uporni.
Svejedno, to sto neke stvari ne razumijem ne umanjuje da su iste bahatost i bezobrazluk.
Iako licno nisam dozivio tako nesto da mi kolona onemogucava preticanje, to smatram bas bezobrazlukom, na nivou svih onih kompleksasa koji ubrzavaju kad neko hoce da ih pretekne i slicno, te ne ide opravdavati to.
Laplace

#54339 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

DaysleepeR wrote: 01/06/2026 13:41 Meni treba 2h do Mostara... Treba mi i 6-8 sati do mora, recimo do Splita.
Moj motor ima 1700 kubika.

Lik koji je vozio kontra na autoputu je samoubica i treba mu oduzeti motor.
Sumnjam da ima položeno za A kategoriju.
Ako i ima A kategoriju, isti je kao vozači sa autima i B kategorijom koji voze u suprotnom smjeru.

Btw, ovo mi izgleda kao neki od idiotskih TikTok izazova.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#54340 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mk ultra »

ima ih ubrzavaju
pogotovo kad vide bengicu u retrovizoru

neki dan u ribićima prije jablanice, ide octavia ispred mene, i naravno vidim da je dao gasa koliko god je mogao :mrgreen:
preteknem ga
i onda je usporio i nisam ga više ni vidio
DaysleepeR

#54341 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DaysleepeR »

Ateista wrote: 02/06/2026 09:05

Svejedno, to sto neke stvari ne razumijem ne umanjuje da su iste bahatost i bezobrazluk.
Iako licno nisam dozivio tako nesto da mi kolona onemogucava preticanje, to smatram bas bezobrazlukom, na nivou svih onih kompleksasa koji ubrzavaju kad neko hoce da ih pretekne i slicno, te ne ide opravdavati to.
Ja stvarno ne bih savjetovao da se nasilu probaš autom progurati u kolonu koja ti jasno poručuje da ne želi da bude preteknuta.
Da me ne shvatite pogrešno, u BiH postoje klubovi koji su sastavljeni u potpunosti od policajaca, ne bi se to lijepo završilo sigurno.
Laplace

#54342 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Ateista wrote: 01/06/2026 13:48
drug_profi wrote: 01/06/2026 13:17 @Ateista
Možda je ovo, možda je ono.
Nema nagađanja. Stanje je koje se dokazuje. Parkirano vozilo uzrokovalo udes. Ima posebna kazna za taj slučaj.
Ne bi postojala da situacija nije moguća. Kao i kazna koja je predviđena za parkiranje koje ugrožava druge učesnike.
Parkiranje propisuju članci od 69. do 80.
Kazne članci od 236. do 239.

Evo ti ovdje, lakše je upratiti jer odredbu zakona direktno prati navedena kaznena odredba crvenim tekstom.

https://bihamk.ba/assets/files/17677079 ... punama.pdf
Kaze ako je "prekrsajem izazvana nesreca" meni zvuci kao da je prilikom parkiranja napravio nesrecu, ili tipa vozilo nije isigurao pa se kretalo i slicno.
Pitao sam AI, kaze da ima primjera toga o cemu govoris da dio krivice ide i na onoga ko je nepropisno parkirao, ispada da jesi u pravu, iako meni to bas nema logike da objekat koji stoji moze biti odgovoran za nesrecu, kako god onaj ko se krece bi morao voditi racuna gdje ide i biti odgovoran za to, bez obzira na nepropisno parkirana vozila.
Postoje situacije koje se ne mogu predvidjeti (jer su totalno sulude) ili ih je moguće spriječiti samo tako da se vozi znatno ispod ograničenja. Trebamo li sad na ograničenju 80 spuštati na 40 zato što bi u jednoj od 10.000 krivina mogli naletjeti na vozilo parkirano u traci? Kako da postupim ako je vozilo parkirano u traci prije nepregledne krivine ili na njoj? Moram zaobići ili čekati da on završi (čovjek vadi sure za krompir, deset sura u dužini od po 25 metara, tvrda zemlja, prvi put uzorana pa teško ide, poslije valja nađubriti pa zatrpati, valja i označiti parcelu da se sljedeće sedmice ne posadi paprike preko krompira)?
Ateista

#54343 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

DaysleepeR wrote: 02/06/2026 09:09

Ja stvarno ne bih savjetovao da se nasilu probaš autom progurati u kolonu koja ti jasno poručuje da ne želi da bude preteknuta.
Da me ne shvatite pogrešno, u BiH postoje klubovi koji su sastavljeni u potpunosti od policajaca, ne bi se to lijepo završilo sigurno.
A ja bih savjetovao da tako nesto ne radite, prvo da drzite odstojanje ako vidite da ima brzih koji bi pretekli, kako bi to mogli da izvedu bezbjedno po sve ucesnike, a drugo da ni slucajno ne pravite takve formacije koje poptuno blokiraju mogucnost preticanja.
Ja necu nista raditi na silu i koga god da preteknem uradicu to bez ugrozavanja, ali ima svakakvih budala.
DaysleepeR

#54344 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DaysleepeR »

Ateista wrote: 02/06/2026 09:14

A ja bih savjetovao da tako nesto ne radite, prvo da drzite odstojanje ako vidite da ima brzih koji bi pretekli, kako bi to mogli da izvedu bezbjedno po sve ucesnike, a drugo da ni slucajno ne pravite takve formacije koje poptuno blokiraju mogucnost preticanja.
Ja necu nista raditi na silu i koga god da preteknem uradicu to bez ugrozavanja, ali ima svakakvih budala.
Zašto množina i zašto mi i vi?
Koji smo mi, ako mi svi imamo vozačku za B i vozimo auta?
Šta to ima u volanu a da mi ne znamo?
Ateista

#54345 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Laplace wrote: 02/06/2026 09:12
Ateista wrote: 01/06/2026 13:48
drug_profi wrote: 01/06/2026 13:17 @Ateista
Možda je ovo, možda je ono.
Nema nagađanja. Stanje je koje se dokazuje. Parkirano vozilo uzrokovalo udes. Ima posebna kazna za taj slučaj.
Ne bi postojala da situacija nije moguća. Kao i kazna koja je predviđena za parkiranje koje ugrožava druge učesnike.
Parkiranje propisuju članci od 69. do 80.
Kazne članci od 236. do 239.

Evo ti ovdje, lakše je upratiti jer odredbu zakona direktno prati navedena kaznena odredba crvenim tekstom.

https://bihamk.ba/assets/files/17677079 ... punama.pdf
Kaze ako je "prekrsajem izazvana nesreca" meni zvuci kao da je prilikom parkiranja napravio nesrecu, ili tipa vozilo nije isigurao pa se kretalo i slicno.
Pitao sam AI, kaze da ima primjera toga o cemu govoris da dio krivice ide i na onoga ko je nepropisno parkirao, ispada da jesi u pravu, iako meni to bas nema logike da objekat koji stoji moze biti odgovoran za nesrecu, kako god onaj ko se krece bi morao voditi racuna gdje ide i biti odgovoran za to, bez obzira na nepropisno parkirana vozila.
Postoje situacije koje se ne mogu predvidjeti (jer su totalno sulude) ili ih je moguće spriječiti samo tako da se vozi znatno ispod ograničenja. Trebamo li sad na ograničenju 80 spuštati na 40 zato što bi u jednoj od 10.000 krivina mogli naletjeti na vozilo parkirano u traci? Kako da postupim ako je vozilo parkirano u traci prije nepregledne krivine ili na njoj? Moram zaobići ili čekati da on završi (čovjek vadi sure za krompir, deset sura u dužini od po 25 metara, tvrda zemlja, prvi put uzorana pa teško ide, poslije valja nađubriti pa zatrpati, valja i označiti parcelu da se sljedeće sedmice ne posadi paprike preko krompira)?
Znas da ja u prosjeku vozim dosta brze od ogranicenja, i u krivinama i na pravcima, ali opet sam siguran da bih na vrijeme vidio eventualnu prepreku da mogu stati ili obici, zavisno sta je moguce.
Da naletim na tako nekog, zbog cega god da stoji, sacekao bih da bude slobodno sa druge strane pa da ga obidjem, cak i ako je nepregledna krivina, opet ima nacina da se uvjerim, pogotovo kad se stoji lakse je obici nego auto koje se krece.

Vec sam napisao da sam malo istrazio, ispostavilo se da ima slucajeva da i vlasnici parkiranih vozila snose dio krivice za udes, opet kazem meni je to cudno jer bi glavna odgovornost za udese trebala biti na vozilima koja se krecu, ali eto ipak nije tako, prihvatam svoju gresku. :mrgreen:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#54346 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mk ultra »

DaysleepeR wrote: 02/06/2026 09:19

onda je preticanje malo bržim kolima preko pune sasvim ok
onda je preticanje kolone i malo gurkanje da budeš u sredini ok

ako je ovo motociklističko sve ok

nije ni auto svako isto, ali pravila su svima ista

i da, motociklisti van BiH i u BiH su 2 svijeta različita... našima je bijes i sila u glavi uglavnom
Laplace

#54347 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 01/06/2026 14:43
DaysleepeR wrote: 01/06/2026 14:38
drug_profi wrote: 01/06/2026 14:37 Pa kad neko pokaze namjeru da vas zeli preticati, napravite mu prostor, jel to problem?
Jeste problem jer ni ti, a ni prosječan vozač nije svjestan koliko je to opasno po nečiji život.
A kako nije opasno kad kolona motorista pretiče kolonu automobila?
U ZOBS-u piše da vozilo ne smije preticati kolonu vozila. Ne piše da jedna kolona vozila ne smije preticati drugu kolonu vozila. :D
black

#54348 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by black »

svakakvih :mrgreen:
Ateista wrote: 01/06/2026 13:51
Kojim autom?
Meni treba oko sat sa autom, ali nocu kad nema guzve. :mrgreen:
DaysleepeR

#54349 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DaysleepeR »

mk ultra wrote: 02/06/2026 09:30

onda je preticanje malo bržim kolima preko pune sasvim ok
onda je preticanje kolone i malo gurkanje da budeš u sredini ok

ako je ovo motociklističko sve ok

nije ni auto svako isto, ali pravila su svima ista

i da, motociklisti van BiH i u BiH su 2 svijeta različita... našima je bijes i sila u glavi uglavnom
Nisu ista pravila i nisu ista kategorija vozila.
Ateista

#54350 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Govorim vi kao motoristi, jer ovdje na neki nacin zastupas motoriste i opravdavas gotovo sve njihove postupke.
Znam da vozite i auta, ali ti si taj koji forsira tu razliku braneci gotovo svaki potez motoriste.
Ne znam u cemu je fazon i zasto samo iz jednog ugla vidis sve probleme a druge zanemarujes, zato sam i rekao da me cudi i da bih upravo od motoriste ocekivao vise razumijevanja i tolerancije prema drugim ucesnicima u saobracaju, a ne opravdavanje onih koji ometaju preticanje.
Post Reply