Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ateista

#54151 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

veselinovic wrote: 30/05/2026 15:19
Ateista wrote: 30/05/2026 09:31
Situacije ukljucenja sa sporedne ceste kad neko pretice gdje nije dozvoljeno, nekom logikom ne moras gledati obje strane ako je zabranjeno preticanje, ali opet mislim da bi tu bila krivica onoga ko se ukljucuje, ili neka podijeljena.
Kad se ukljucujes sa sporedne ceste ( postoji znak obrnuti trokut ili stop ili se ukljucujes sa makadama...) duzan si propustiti SVA vozila koja se krecu putem sa pravom prvenstva, ne samo one sa jedne ili druge strane, sva ukljucujuci i one sto preticu na punoj.

A skretanje lijevo kad te preticem, hmm, ako te preticem ti ne smijes poceti preticati, tj ne smijes uci u traku kojom preticem, ali smijes uci u tu traku ako skreces lijevo ????? Po tome tvoja neiskazana namjera cini 100% ili 50% krivice. Nelogicno skroz.
To je tacno, kaze moras propustiti sve, ali sta ako neko tad nepropisno pretice, i njemu pise da to ne smije? Jedan se nepropisno ukljucuje a drugi nepropisno pretice. Imam utisak da bi opet bio kriv onaj ko je oduzeo prvenstvo, da se to tretira kao glavni uzrok, iako ne znam da je igdje to jasno naznaceno.

Za drugi dio, nisam ni rekao da smijes skrenuti ako je neko poceo preticati, slazem se da je kljucno ko je prije poceo radnju, bar bi tako trebalo biti.
Last edited by Ateista on 30/05/2026 20:11, edited 1 time in total.
vjeshalica

#54152 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Hoces da kazes da nepropisno parkieanje ne moze uzrokovat nesrecu? Pa procitaj zakon.
Ateista

#54153 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

vjeshalica wrote: 30/05/2026 20:07 Hoces da kazes da nepropisno parkieanje ne moze uzrokovat nesrecu? Pa procitaj zakon.
Moze tokom radnje parkiranja, ali dok stoji parkirano vozilo, logicno da ne moze izazvati nesrecu ako stoji.
tokio25

#54154 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

Itekako moze
kabal1337

#54155 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

on kriv sto je parkirao gdje ne smije
ti kriv sto nisi prilagodio brzinu uslovima, i izazvao nesrecu
drug_profi

#54156 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Parkiranjem mozes uciniti ukljucenje nepreglednim npr. tako da vozilo mora malo proviriti da vidi saobraćaj, a onda recimo naleti neko na njega.

Samo sto kod nas CSI na uviđajima neće da napreže vijuge.
Ateista

#54157 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

drug_profi wrote: 30/05/2026 22:01 Parkiranjem mozes uciniti ukljucenje nepreglednim npr. tako da vozilo mora malo proviriti da vidi saobraćaj, a onda recimo naleti neko na njega.

Moze, ali opet je odgovornost na onome ko se ukljucuje i krivica za udes, bar ja nisam cuo za drugacije slucajeve.
drug_profi

#54158 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ateista wrote: 31/05/2026 06:10
drug_profi wrote: 30/05/2026 22:01 Parkiranjem mozes uciniti ukljucenje nepreglednim npr. tako da vozilo mora malo proviriti da vidi saobraćaj, a onda recimo naleti neko na njega.

Moze, ali opet je odgovornost na onome ko se ukljucuje i krivica za udes, bar ja nisam cuo za drugacije slucajeve.
Zato sto CSI ju najlakse tako.
tokio25

#54159 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

Ne znam jesmo li na ovoj temi pisali o motoristima pa je daysleeper branio
Danas imadoh situaciju sa dvojicom a jedan je nicim izazvan e ukljucio
Vozim prestignem i na semaforu kod muzeja taman odakle je snimak one nesrece vidim jedam sa vecim onim motorim tipa Beverly stade iza mene regularno dok drugi zaobidje i ispred menena cosak
I pali se zeleno i ja malo jaci "gas" startujem i naravno moram kociti da ovoga ne udarim i sviram mu
I stajemo dole nize na semafor i sa strane stadose obojica i ja otvaram prozor da ovom malom kretenu kazem kad ovaj se ukljuci i svadja se
Majmuni se pronadju da bi opravdali druge motoriste
Kaze vidio sam kako si vozio
Reko majmune sta se ovaj uvaljuje ispred i tu je prestala rasprava uglavnom
U biti sa ovim drugim nisam imao problem nego se kreten pronasao

Volio bih da je to forumas da se javi
mali_balon

#54160 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mali_balon »

Ateista wrote: 30/05/2026 20:11
vjeshalica wrote: 30/05/2026 20:07 Hoces da kazes da nepropisno parkieanje ne moze uzrokovat nesrecu? Pa procitaj zakon.
Moze tokom radnje parkiranja, ali dok stoji parkirano vozilo, logicno da ne moze izazvati nesrecu ako stoji.
Ateista sam sebi oduzmi vozacku i odnesi u mup a ovaj post isprintaj i ponesi sa sobom da pokazes ako te budu pitali sto vracas vozacku
hopi

#54161 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hopi »

tokio25 wrote: 31/05/2026 13:27 Ne znam jesmo li na ovoj temi pisali o motoristima pa je daysleeper branio
Vozim prestignem i na semaforu kod muzeja taman odakle je snimak one nesrece vidim jedam sa vecim onim motorim tipa Beverly stade iza mene regularno dok drugi zaobidje i ispred menena cosak
I pali se zeleno i ja malo jaci "gas" startujem i naravno moram kociti da ovoga ne udarim i sviram mu
I stajemo dole nize na semafor i sa strane stadose obojica i ja otvaram prozor da ovom malom kretenu kazem kad ovaj se ukljuci i svadja se

Nema tu razuma kod njih
Ja stao na ciglanama kod binga gdje je pješački
Tj stao je kombi ispred mene ja sam iza njega
Zaobilazi nas motorista preko ostrva
Pješak jeste prešao s lijeva prema desno i to je ok
Ali isto tako mogao je biti pješak ispred samog kombija koji prelazi na drugu stranu kojeg motorista ne vidi

Jednostavno nema obilaženja vozila koja su stala ispred pješačkog
Ne stoje tek tako
tokio25

#54162 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

Nama je problem sto kad ti neko ubije ego i ponos "ti" ces rizikovati sve samo da dokazes da neko nije bolji
Posebno je to izrazeno kad vozim teslu
Malo jace neka startujem odmah se nadje minimalno 1 trkac da dokaze da moze parirati
I to po pravilu bude neki tdi ili sl a nikako r32 i tako koje moguce da mogu parirati
Ove motore sam prestigao normalno kod socijalnog vozio iza njih kad se otvorila slobodna srednja dao zmigavac i prestigao da bi kod pomenutih muzeja se desilo ovo sto se desilo
I kao sto rekoh papak koji uopste nije kriv se nasao raspravljati i braniti drugog kretena
Vjerojatno isto radi kad mu treba a sad je bio u bolikurac modu pa valjda zato je postovao pravila
Dok se nisu nasli moralisti kako sam ja vozio
Sigurno sam prekoracio brzinu i sasvim sam svjestan toga i da je kazna bila sasvim svjesno bih je prihvatio jer sam kriv ma kakva kazna bila
hopi

#54163 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hopi »

Ma nema većina motorista kada sjednu Nisu ok u glavu nikako
5 posto jeste
I onda tih 5 posto pravda da su svi ok
A nisu

Pa sjećam se samo primjer
Ljeto, noć, kiša tek počinje
Ja prvi i jedini stao na raskrsnici ž.stanica, skrećem lijevo
I Ispred mene stao neki sa kao čoperom
Upali se zeleno, lagano on krenu i u halida kajtaza vozi on jedno 25kmh
Pa eto nek mi neko objasni što je morao ispred mene stati i jebat me, mogao je iza mene voziti
Ne može gledati da je neko ispred, da nije prvi na semaforu
escobar__

#54164 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by escobar__ »

Većina vozača uopće nisu dobri u glavi, nije to specifično samo za motoriste.
zdruzdjo

#54165 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

hopi wrote: 31/05/2026 14:22 Ma nema većina motorista kada sjednu Nisu ok u glavu nikako
5 posto jeste
A nisu

Pa eto nek mi neko objasni što je morao ispred mene stati i jebat me, mogao je iza mene voziti
Evo ja vozim motor pa cu ti odgovoriti zasto ja to radim. I cak vozim "copera" kako ti to nazva. Ne ulazim u glavu nekih koji to rade sa ciljem "da budu prvi" i da ga moze poderati do sljedeceg semafora. Do je druga sorta.
E sad, zamisli da sjedis u autu prvi na semaforu. Iza tebe nema niko. Na 50-ak metara iza tebe se priblizava auto u kojem se hamsa selfie-ira za instagram ili neku slicnu radnju sa mobitelom. Ili bilo sta sto odvlaci paznju. Prekasno te skonta i zakuca se u tebe. Nista previse brzo. Znaci steta, policija, kazna, psovanje majke.....
E sad zamisli da ja na motoru stojim izmedju tebe i hamse cekajuci semafor a ona se zakuca u mene. Kako bih se proveo?
Ja(i mnogi normalno osvjesteni motoristi) to radimo da bi smanjili svojoj guzici makar malo rizik da najebemo ni krivi ni duzni.
U takvim slucajevima kada prodjemo ispred sviju, motor je u brzini, gledamo retrovizor, i spremni smo da opletemo po gasu ukoliko cujemo da se nesto krsi iza nas ili na retrovizoru vidim da neko vecom brzinom se priblizava onima iza nas. Naravno, pazeci da ne sataremo neku nanu na pjesackom.
Pa i ako ne stignemo da se ispalimo, opalice me samo onaj iza mene ali me nece nabiti na nekoga ispred mene.
I da, krenuti cu sasvim normalnom brzinom sa semafora.
A sam si sebi odgovorio sa ovim "pocinje kisa" i potvrdio sve sto sam ti napisao.
Pocinje ljetna kisa = sansa da neko proklize iza njega.
Vozio 25 km/h = vozi pazljivo jer kada padne prva kisica ljeti, asfalt je najklizaviji
JOINT_1921
Vozim: odlično

#54166 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JOINT_1921 »

Joj šuplje
kakaljin

#54167 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

zdruzdjo wrote: 01/06/2026 08:36
hopi wrote: 31/05/2026 14:22 Ma nema većina motorista kada sjednu Nisu ok u glavu nikako
5 posto jeste
A nisu

Evo ja vozim motor pa cu ti odgovoriti zasto ja to radim. I cak vozim "copera" kako ti to nazva. Ne ulazim u glavu nekih koji to rade sa ciljem "da budu prvi" i da ga moze poderati do sljedeceg semafora. Do je druga sorta.
E sad, zamisli da sjedis u autu prvi na semaforu. Iza tebe nema niko. Na 50-ak metara iza tebe se priblizava auto u kojem se hamsa selfie-ira za instagram ili neku slicnu radnju sa mobitelom. Ili bilo sta sto odvlaci paznju. Prekasno te skonta i zakuca se u tebe. Nista previse brzo. Znaci steta, policija, kazna, psovanje majke.....
E sad zamisli da ja na motoru stojim izmedju tebe i hamse cekajuci semafor a ona se zakuca u mene. Kako bih se proveo?
Ja(i mnogi normalno osvjesteni motoristi) to radimo da bi smanjili svojoj guzici makar malo rizik da najebemo ni krivi ni duzni.
U takvim slucajevima kada prodjemo ispred sviju, motor je u brzini, gledamo retrovizor, i spremni smo da opletemo po gasu ukoliko cujemo da se nesto krsi iza nas ili na retrovizoru vidim da neko vecom brzinom se priblizava onima iza nas. Naravno, pazeci da ne sataremo neku nanu na pjesackom.
Pa i ako ne stignemo da se ispalimo, opalice me samo onaj iza mene ali me nece nabiti na nekoga ispred mene.
I da, krenuti cu sasvim normalnom brzinom sa semafora.
A sam si sebi odgovorio sa ovim "pocinje kisa" i potvrdio sve sto sam ti napisao.
Pocinje ljetna kisa = sansa da neko proklize iza njega.
Vozio 25 km/h = vozi pazljivo jer kada padne prva kisica ljeti, asfalt je najklizaviji
Nije problem da se motorista zastiti od moguceg dolaska vozila iza, ali ako motorista na semaforu obidje auta i stane prvi onda treba da starta i da pobjegne autu jer samim obilazenjem kolone daje doznanja ostalima da zuru, da ne zuri polako bi ser provlacio ili malo se uvukao da se zastiti od onoga iza, ali polako krenuti na semaforu a obisao si kolonu i onda je usporavas je bas supacki.
DaysleepeR

#54168 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DaysleepeR »

tokio25 wrote: 31/05/2026 13:27 Ne znam jesmo li na ovoj temi pisali o motoristima pa je daysleeper branio

Bevelry je skuter, nije motor, ne miješati mindset ovaj i onaj.
Ti maxi skuteri su svakako bruderlioni furka
Laplace

#54169 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Ateista wrote: 30/05/2026 20:11
A ako je parkirao na cesti iza nepregledne krivine? Voziš po ograničenju, uđeš u krivinu po propisima i na izlazu odjednom ispred vidiš auto parkiran u tvojoj traci (desilo mi se nekoliko puta). Ne stigneš reagovati - sudar i kriv si. Stigneš reagovati, udari te auto koje je vozilo iza tebe - on kriv a i ti ako te odbaci na parkiranog. Nepropisnao parkirani plati 20 KM a ostali mnogo više + šteta.
DaysleepeR

#54170 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DaysleepeR »

5 posto jeste
A nisu

Zato što motor nije auto sa dva točka.
Motor je zasebna kategorija vozila i on se vozi tako da se zaobilaze automobili, tj.l da se ne stoji u istom redu kao i automobili.
A čovjek je išao polako jer je prva kiša najopasnija i najviše je klizavo.
tokio25

#54171 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

DaysleepeR wrote: 01/06/2026 09:10

Isti klinac daj ba
Skuter motor eto ajde sad i cjepidlaci
I coper onda nije motor nego coper
Kawasaki nije motor nego oruzje itd
Pusti suplju
Kazem ti taj sa Beverlyjem cak je vozio kako treba al se nasao da sere iako njemu nista nije bilo upuceno
DaysleepeR

#54172 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DaysleepeR »

tokio25 wrote: 01/06/2026 09:32

Isti klinac daj ba
Pusti suplju
Kazem ti taj sa Beverlyjem cak je vozio kako treba al se nasao da sere iako njemu nista nije bilo upuceno
Pa nije isto.
Isto je samo onom ko nije apsolutno edukovan da prepozna osnovne razlike, zato ja kažem da mišljenje ljudi koji nemaju položeno za motor nije relevantno.
A da smo svi na dva točka solidarni, to si se uvjerio lično.
kakaljin

#54173 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

DaysleepeR wrote: 01/06/2026 09:13
5 posto jeste
A nisu

Zato što motor nije auto sa dva točka.
Motor je zasebna kategorija vozila i on se vozi tako da se zaobilaze automobili, tj.l da se ne stoji u istom redu kao i automobili.
A čovjek je išao polako jer je prva kiša najopasnija i najviše je klizavo.
Ma nije problem jer su motoristi u vecoj opasnosti od automobila. ali ako vidis da si sporiji od auta tako se pozicioniraj da te auto obidje na bezbjedan nacin za motoristu a ne da motirista usporava saobracaj.
kakaljin

#54174 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

DaysleepeR wrote: 01/06/2026 09:35
tokio25 wrote: 01/06/2026 09:32

Isti klinac daj ba
Pusti suplju
Pa nije isto.
Isto je samo onom ko nije apsolutno edukovan da prepozna osnovne razlike, zato ja kažem da mišljenje ljudi koji nemaju položeno za motor nije relevantno.
A da smo svi na dva točka solidarni, to si se uvjerio lično.
Uvijek treba biti solidaran sa onim ko je u pravu, ali ako neko nije u pravu ne mozes biti solidaran
zdruzdjo

#54175 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Upravo. Najezim se kad vidim nekoga na tom tipu skutera sa "stepanim" prslukom, "helenke tip" donja trenerka, i neke tenice. U zadnje vrijeme primjecujem da je zastitni znak takvih skuter honda adv.
DaysleepeR wrote: 01/06/2026 09:13 A čovjek je išao polako jer je prva kiša najopasnija i najviše je klizavo.
Napisah gore. Covjek je uradio sve da se max zastiti u takvim uslovima. Prosao ispred da neko izane proklize i pokupi ga + vozio oprwz o po prvoj kisi jer je max kliza o tada.
Last edited by zdruzdjo on 01/06/2026 09:45, edited 1 time in total.
Post Reply