Haha, al' je takoelcaliente wrote: ↑30/05/2026 14:29ibizza wrote: ↑30/05/2026 11:36Drugar, gdje ces to porediti, imas najbolju navijacku grupu u drzavi koju prate konstantno istok i zapad(pogotovo istok).cable_stayed_bridge wrote: ↑30/05/2026 00:32 Bio sam na utakmici, a ranije sam dolazio i na europske meceve Sarajeva - meni se cini da je bila losija atmosfera nego recimo kad je Sarajevo igralo pritiv Aktobea ili Spartaka Trnave. A bilo je vise ljudi sada. Treba vidjeti sta ce biti sa Bilinom Poljem, kako ce ici radovi i sl. U periodu dok budemo sprijeceni igrati na Bilinom Polju, kao logicno rjesenje se namece Grbavica. Sada sa tribinama na jugu, mogla bi to biti odlicna backup opcija
Problem kod repke jeste taj sto se slabo prati BHF, ali ono sto sam ja sinoc vidio, a evo upravo gledam i snimak na tv-u, ovakav huk nikada nisam cuo na Bilinom. Jednostavno, 35k ljudi grmi mnogo jace nego 15k.
Samo Koševo!haha ja suplje.
Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
ibizza
#36151 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
- Bosanski_kralj
#36152 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Vidim Austrijancima smeta što im otimamo igrče, ko fol oni ulažu u njih, a onda ostanu bez njih.
A ne smeta im kad mi školujemi djecu, ulažemo u njih i na kraju oni ih kao takve dobiju za džaba
A ne smeta im kad mi školujemi djecu, ulažemo u njih i na kraju oni ih kao takve dobiju za džaba
- BarbaDue
-
izbjeglica_iz_besmisla
#36154 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Tuchel kopira barbareza, pametno.
Kad moze BiH, sto ne bi i Engleska
A inače, čitam Barbarezov intervju od neki dan i ovaj detalj ispod nisam znao ali dosta toga govori:
Kad moze BiH, sto ne bi i Engleska
Od prvog dana jasno smo rekli da želimo izgraditi najbolji mogući tim, što ne znači nužno okupiti 26 najtalentovanijih igrača”, rekao je Tuchel.
Dodao je da od svojih reprezentativaca traži maksimalnu posvećenost kolektivu.
“Mogu uvjeriti navijače da imamo 26 potpuno posvećenih igrača koji znaju svoju ulogu i spremni su staviti tim ispred sebe”, poručio je selektor Engleske.
A inače, čitam Barbarezov intervju od neki dan i ovaj detalj ispod nisam znao ali dosta toga govori:
"Nikada neću zaboraviti, možda je to i prekretnica bila, ono okupljanje u Holandiji. Kada meni, kao nekome ko voli disciplinu, kada vam pola ekipe kasni na okupljanje. I čak nekoliko igrača zakasni na trening. To mi je bila indicija, koja je odmah bila signal da se dosta stvari mora mijenjati. Pristup se mora mijenjati, to je reprezentacija. Ne miješamo se u klupski fudbal. Ovo mora da bude vrhunac i ponos za svakog igrača. I da se osjeća izabranim. Jesmo mala država, ali su izabrani. I zato i jesu tu, tako se moraju ponašati."
- ¤ jelena ¤
#36155 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Na crnoj hronici je bila neka rasprava o ljiljanima, ali da ne pišem tamo, pitaću ovdje.
Dva pitanja mi se nameću kad se spomene zastava s ljiljanima u priči o reprezentaciji BiH...
Prvo: koja je logička (na razumu zasnovana) povezanost zastave s ljiljanima i bilo kojeg sportskog događaja na teritoriji savremene države BiH pa tako i učešća reprezentacije BiH na Svjetskom prvenstvu u fudbalu? Kad bi mi to neko racionalno i argumentovano objasnio, bila bih mu, zaista, neizmjerno zahvalna.
Lično, kao građanka BiH, ja ne osjećam apsolutno ništa, sem zbunjenosti, kada vidim zastavu s ljiljanima na tribinama i ne bih je ni primjećivala da se na njoj toliko ne insistira sa jedne strane, i o njoj toliko ne govori u nekom negativnom kontekstu, sa one druge.
Za mene je ta zastava jedan relikt prošlosti prema kojem sam apsolutno ravnodušna jer u mojoj glavi nikakve veze nema sa sportom i ne vidim nijedan razlog zbog kojeg bih istom mahala dok navijam za reprezantaciju svoje zemlje danas.
I drugo pitanje....po kojoj logici ljiljani kao heraldički simbol toliko smetaju nekom Srbinu iz BiH koji je emotivno i kulturološki vezan za susjednu državu Srbiju ako isti iole poznaje istoriju i simbole svoje matice, kao i zemlje u kojoj je rođen?
Uostalom, zlatni ljiljani se nalaze i na grbu savremene države Srbije pa nisam primijetila da se iko u Srbiji ili u RS zbog toga buni.
Hvala unaprijed na argumentovanom, racionalnom objašnjenju.
Dva pitanja mi se nameću kad se spomene zastava s ljiljanima u priči o reprezentaciji BiH...
Prvo: koja je logička (na razumu zasnovana) povezanost zastave s ljiljanima i bilo kojeg sportskog događaja na teritoriji savremene države BiH pa tako i učešća reprezentacije BiH na Svjetskom prvenstvu u fudbalu? Kad bi mi to neko racionalno i argumentovano objasnio, bila bih mu, zaista, neizmjerno zahvalna.
Lično, kao građanka BiH, ja ne osjećam apsolutno ništa, sem zbunjenosti, kada vidim zastavu s ljiljanima na tribinama i ne bih je ni primjećivala da se na njoj toliko ne insistira sa jedne strane, i o njoj toliko ne govori u nekom negativnom kontekstu, sa one druge.
Za mene je ta zastava jedan relikt prošlosti prema kojem sam apsolutno ravnodušna jer u mojoj glavi nikakve veze nema sa sportom i ne vidim nijedan razlog zbog kojeg bih istom mahala dok navijam za reprezantaciju svoje zemlje danas.
I drugo pitanje....po kojoj logici ljiljani kao heraldički simbol toliko smetaju nekom Srbinu iz BiH koji je emotivno i kulturološki vezan za susjednu državu Srbiju ako isti iole poznaje istoriju i simbole svoje matice, kao i zemlje u kojoj je rođen?
Uostalom, zlatni ljiljani se nalaze i na grbu savremene države Srbije pa nisam primijetila da se iko u Srbiji ili u RS zbog toga buni.
- luckylaka
#36156 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
,,zabranjeno voce je najsladje voce" ili jednostavno iz inata¤ jelena ¤ wrote: ↑31/05/2026 12:54 Na crnoj hronici je bila neka rasprava o ljiljanima, ali da ne pišem tamo, pitaću ovdje.
-
splinter
#36157 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Pod zastavom sa ljiljanima odnosno grbom Kotromanića ova Suvremena Bosna i Hercegovina je primljena u UN, učestvovala na 4 Olimpijade, učestvovala na 6 evrovizijskih takmičenja, odigrala prve zvanična utakmice reprezentacije u fuddbalu, učestvovala u nekoliko kvalifikacijskih ciklusa, učestvovala na EP u košarci itd itd.¤ jelena ¤ wrote: ↑31/05/2026 12:54 Na crnoj hronici je bila neka rasprava o ljiljanima, ali da ne pišem tamo, pitaću ovdje.
Pod tom zastavom i nijednom drugom osim sada ove zvanične i to kao suvremena država.
Možemo uzeti prmjer isto tako jedne države sa u neku ruku sličnom povijesti, borbe za idnentitet i slobodu kroz stoljeća ali i izuzetno brojnom armijom navijača.
Primjer Škotske i korištenja zastava.
Zvanična zastava Škotske je Saltire, ali na utakmicama reprezentacije su mnogo brojnije Lion Rampant zastave (crveni lav na žutoj podlozi) iako je ta zastava zvanično zabranjena za civile još od 1679. godine.
Ta zastava dominira, ne samo kod pripadnika Tartan army, nego i među običnom rajom.
Vjerujem da nekom Unionitsti iz Glasgow-a NPR smeta ta zastava i upravo zbog nje ne navija za svoju matičnu državu ali Bože moj.
Inače u navijačkom svijetu neki simbol postane masovni simbol reprezentacije. Također, sve su jače ultra grupe širom Evrope, prije svega istočne, a koje u prošlosti nisu pratile reprezentacije (organizovano), sada to sve masovnije rade kao skupine a sve manje koriste zvanične zastave država. Obično im je zaštitna boja crna i natpisi idu vrlo često u kombinaciji crne i bijele boje.
-
kiligonzales
#36158 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
ljiljani su zastava pod kojom je BIH priznata u UN i podignuta je 22 maja 1992 tad u Njujorku. Nije slucajnost da bas te tri boje bjela, zuta i plava su i na novonastaloj zastavi BIH.¤ jelena ¤ wrote: ↑31/05/2026 12:54 Na crnoj hronici je bila neka rasprava o ljiljanima, ali da ne pišem tamo, pitaću ovdje.
Sto se tice drugog pitanja, mislim da odgovor lezi u politici, kada su Halidove ljiljane moglli opjevati kkao poljjem se siri miris tamjana , onda nemas racionalniji odgovor od ovoga..
-
kiligonzales
#36159 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
nakon makedonije znamo nasih najboljih 11.
selektor ce se drzati prvih 11 protiv Velsa i Italije.
Vidjecemo hoce li protiv Paname kombinovati opet. Ali sve u svemu mislim da nam je to prava provjera, ovo na kosevu je bilo cisto probavanje rostera.
selektor ce se drzati prvih 11 protiv Velsa i Italije.
Vidjecemo hoce li protiv Paname kombinovati opet. Ali sve u svemu mislim da nam je to prava provjera, ovo na kosevu je bilo cisto probavanje rostera.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#36160 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Zanimkjiva info. Poslije te utakmice u reprezentaciji se vise nikad nisu pojavili: rade krunic , dal varesanovic i kenan piricizbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑31/05/2026 08:55 Tuchel kopira barbareza, pametno.
Kad moze BiH, sto ne bi i Engleska![]()
Od prvog dana jasno smo rekli da želimo izgraditi najbolji mogući tim, što ne znači nužno okupiti 26 najtalentovanijih igrača”, rekao je Tuchel.
Dodao je da od svojih reprezentativaca traži maksimalnu posvećenost kolektivu.
“Mogu uvjeriti navijače da imamo 26 potpuno posvećenih igrača koji znaju svoju ulogu i spremni su staviti tim ispred sebe”, poručio je selektor Engleske.
"Nikada neću zaboraviti, možda je to i prekretnica bila, ono okupljanje u Holandiji. Kada meni, kao nekome ko voli disciplinu, kada vam pola ekipe kasni na okupljanje. I čak nekoliko igrača zakasni na trening. To mi je bila indicija, koja je odmah bila signal da se dosta stvari mora mijenjati. Pristup se mora mijenjati, to je reprezentacija. Ne miješamo se u klupski fudbal. Ovo mora da bude vrhunac i ponos za svakog igrača. I da se osjeća izabranim. Jesmo mala država, ali su izabrani. I zato i jesu tu, tako se moraju ponašati."
- ¤ jelena ¤
#36161 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Tebi hvala još jednom, a pogotovo na konkretnim primjerima vezanim za sportska takmičenja iz prošlosti kada je ta zastava korišćena zvaničnosplinter wrote: ↑31/05/2026 13:32Pod zastavom sa ljiljanima odnosno grbom Kotromanića ova Suvremena Bosna i Hercegovina je primljena u UN, učestvovala na 4 Olimpijade, učestvovala na 6 evrovizijskih takmičenja, odigrala prve zvanična utakmice reprezentacije u fuddbalu, učestvovala u nekoliko kvalifikacijskih ciklusa, učestvovala na EP u košarci itd itd.¤ jelena ¤ wrote: ↑31/05/2026 12:54 Na crnoj hronici je bila neka rasprava o ljiljanima, ali da ne pišem tamo, pitaću ovdje.
Pod tom zastavom i nijednom drugom osim sada ove zvanične i to kao suvremena država.
Možemo uzeti prmjer isto tako jedne države sa u neku ruku sličnom povijesti, borbe za idnentitet i slobodu kroz stoljeća ali i izuzetno brojnom armijom navijača.
Primjer Škotske i korištenja zastava.
Zvanična zastava Škotske je Saltire, ali na utakmicama reprezentacije su mnogo brojnije Lion Rampant zastave (crveni lav na žutoj podlozi) iako je ta zastava zvanično zabranjena za civile još od 1679. godine.
Ta zastava dominira, ne samo kod pripadnika Tartan army, nego i među običnom rajom.
Vjerujem da nekom Unionitsti iz Glasgow-a NPR smeta ta zastava i upravo zbog nje ne navija za svoju matičnu državu ali Bože moj.
Inače u navijačkom svijetu neki simbol postane masovni simbol reprezentacije. Također, sve su jače ultra grupe širom Evrope, prije svega istočne, a koje u prošlosti nisu pratile reprezentacije (organizovano), sada to sve masovnije rade kao skupine a sve manje koriste zvanične zastave država. Obično im je zaštitna boja crna i natpisi idu vrlo često u kombinaciji crne i bijele boje.
i za primjer Škotske i sl.
Istorijske činjenice vezane za zastavu s ljiljanima su mi poznate, ali one nažalost nisu od koristi u raspravama s drugom stranom jer nemaju veze sa sportom i postojanje zvanične zastave ih lako pobija dok ove priče o zabranama i inatu samo idu u prilog konfliktu (a još su i netačne jer ne postoji zabranjena zastava s ljiljanima) pa na neki način čak i daju za pravo drugoj strani da se i oni inate, a takve gluposti me ne zanimaju.
Last edited by ¤ jelena ¤ on 31/05/2026 15:11, edited 1 time in total.
-
giovanni008
#36162 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
U vezi ljiljana, glavni "krivac" za iznenadnu populizaciju ljiljana je upravo Vico Zeljkovic koji je pokusao da ih cak zabrani na domacim tekmama bh repke.
To je stvorilo kontraefekat, kojeg ni on sam nije bio svjestan!
To je stvorilo kontraefekat, kojeg ni on sam nije bio svjestan!
- ¤ jelena ¤
#36163 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
I te zabrane su glupost, pogotovo kad nemaju konkretnu zakonsku osnovu. To je k'o stvoreno za ,,tuk na utuk'', raspirivanje mržnje ili zloupotrebu.
Nešto od toga će izazvati, bez greške.
Nešto od toga će izazvati, bez greške.
- muha_sa
- Sanjarko
#36165 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Povrijedio se neki mladi Kanadski fudbaler, talenat i neće igrati protiv nas na SP.
- drug_profi
#36166 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Mislim da je prije Vice na tribinama bilo vise, ili bar jednak broj Varta zastava od ovih sa ljiljanima.
Sad, jbg. Hvala Vici pa smo opet prihvatili pravu zastavu.
- insaneinthebrain
#36167 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
ubise Svicarci Jordance. 3-0 prvo poluvrijeme u prijateljskoj
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#36168 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Ma svicarska ce prekucqti nasu grupu, druga kanada, mi treci. Realnost.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#36169 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Sjecam se jedne kvalifikacione utamice za Euro 2008. na Bilinom da sam bio medju rijetkim sa ljiljanima. Ne znam protiv koga smo igrali da me ubijes. Jos kod mene ta zastava sa uspravnim grbom bila, ko ona na Predsjednistvu za vrijeme rata, negodna bila za razvitidrug_profi wrote: ↑31/05/2026 15:54 Mislim da je prije Vice na tribinama bilo vise, ili bar jednak broj Varta zastava od ovih sa ljiljanima.
I to dobiju ljude koje ne moraju ni integrisati niti koje piqe materine. Danas dodju, sutra krenu placati porez.Bosanski_kralj wrote: ↑30/05/2026 23:33 Vidim Austrijancima smeta što im otimamo igrče, ko fol oni ulažu u njih, a onda ostanu bez njih.
Last edited by _BataZiv_0809 on 31/05/2026 21:46, edited 1 time in total.
- luckylaka
#36170 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
E jbga sad razmisljam da odustanem od utakmica,da idem na neku destinaciju gdje nema struje ni internetaizvrsni direktor wrote: ↑31/05/2026 15:59 Ma svicarska ce prekucqti nasu grupu, druga kanada, mi treci. Realnost.
- Edin H.
#36171 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
A Katar?izvrsni direktor wrote: ↑31/05/2026 15:59 Ma svicarska ce prekucqti nasu grupu, druga kanada, mi treci. Realnost.
-
seksi_ideje
#36172 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Kod nas se odmah osjeti kad nam nedostaju neki igraci. Bazdar, Gigovic, Tahirovic, Burnic, Mujakic su totalno nepotrebni ili jos gore, stetni.
Nakon SP mi moramo dovesti nove igrace. Ima njih nekoliko. Catic, Topalovic, Hadzimujovic, Djuric. Nadam se da ce Kospo dobiti priliku da konacno pocne igrati utakmice u klubu, ali tesko ce to biti za mladog igraca u Serie A.
Mislim da necemo dobiti Pejcinovica iako ne bi bio smak svijeta ukoliko nas odbije.
Od ostali koji se kad-tad spominju (Licina i Busuladzic) mi ni jedan ni drugi nije bas nesto posebno. Uz to, mislim i da ionako ne zele igrat za nas.
Malo manje Halida, ljudi! Nece svaki dijasporac u buducnosti zeljeti slusat narodnjake.
A nasi sportski novinari bi mogli biti daleko ozbillniji i strucniji a ne gnjaviti sa pitanjima poput: "Koakvoa je atmosferoa?" itd. Ugledajmo se malo na zapadne susjede, Talijane, Njemce.
Nakon SP mi moramo dovesti nove igrace. Ima njih nekoliko. Catic, Topalovic, Hadzimujovic, Djuric. Nadam se da ce Kospo dobiti priliku da konacno pocne igrati utakmice u klubu, ali tesko ce to biti za mladog igraca u Serie A.
Mislim da necemo dobiti Pejcinovica iako ne bi bio smak svijeta ukoliko nas odbije.
Od ostali koji se kad-tad spominju (Licina i Busuladzic) mi ni jedan ni drugi nije bas nesto posebno. Uz to, mislim i da ionako ne zele igrat za nas.
Malo manje Halida, ljudi! Nece svaki dijasporac u buducnosti zeljeti slusat narodnjake.
A nasi sportski novinari bi mogli biti daleko ozbillniji i strucniji a ne gnjaviti sa pitanjima poput: "Koakvoa je atmosferoa?" itd. Ugledajmo se malo na zapadne susjede, Talijane, Njemce.
-
giovanni008
#36173 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Pa Svajcarska je pokazala da je repka svjetskog kalibra, ko njima otkine bod to je zlata vrijedno.
Kanada ostala bez Floresa koji igra na krilu:
https://www.espn.com/soccer/story/_/id/ ... -world-cup
Srbiju zgazi Obala Slonovace sa 3:0, kakva blamaza!
https://www.b92.net/sport/fudbal/srpski ... ovica/vest
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#36174 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
giovanni008 wrote: ↑31/05/2026 23:24 Pa Svajcarska je pokazala da je repka svjetskog kalibra, ko njima otkine bod to je zlata vrijedno.
Nije Obala Slonovače nego zvanični Cap Verde... zelenokdhxzhdbf ostrva.
Obala Slonovače bi bila još ok
-
cable_stayed_bridge
#36175 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Iskreno, Kanada bez Daviesa nije nista bolja igracki od nas. Taj prvi mec bi mogao biti prakticno odlucujuci sto se tice plasmana u grupi, jer je realno da Svicarci budu prvi, a da se mi i Kanada borimo za drugo mjesto.
Mozda Svicarska igracki nije sami vrh svjetskog fudbala, ali oni redovno igraju na prvenstvima (europskim, svjetskim) i redovno prolaze grupne faze, a ponesto pobjede i u knock-out fazama. S njima nece biti sigurno lako, pokazuju kvalitet i u pripremnim mecevima.
S druge strane, pobjeda protiv Katara ne bi trebala doci u pitanje.
Mozda Svicarska igracki nije sami vrh svjetskog fudbala, ali oni redovno igraju na prvenstvima (europskim, svjetskim) i redovno prolaze grupne faze, a ponesto pobjede i u knock-out fazama. S njima nece biti sigurno lako, pokazuju kvalitet i u pripremnim mecevima.
S druge strane, pobjeda protiv Katara ne bi trebala doci u pitanje.